Fűszer és Lélek

Könnyű kis cheesecake

lowcarb cheesecake8.jpgOké, a fogyókúrás intézetben nem biztos, hogy megdicsérnének érte, de egy diabetológián büszkék lennének a receptre, az biztos! A New York cheesecake lowcarb-osított változata, lelkiismeretfurdalásos sütifüggőknek. Furcsa ezt leírnom, mert egyáltalán nem vagyok sütifüggő, de úgy alakult, hogy szombaton betértünk Vácon a Mihályiba. Ki tud ellenállni ott akárminek is? Csak egy szelet sütit ettem, de az bizony tiszta csokoládé és tiszta vaj volt. Szemre kicsi, de ízre és élvezetre hatalmas. Na és bevallom nem is egy volt, hanem egy és egyharmad, mert hármunknak négy süteményt vetünk, egyszerűen nem tudtunk eljönni mille-feuille nélkül, és azt még elharmadoltuk. Természetesen mindezt szigorúan ebéd előtt, nehogy már az ebéd miatt ne férjen belénk annyi sütemény. Tehát ez volt egyik nap, másik nap meg határozott igényt nyújtott be a fiam egy kis édességre. Ő is hajlamos a kölyökgólyásodásra, kicsit nem figyelünk oda, rögtön pufisodik, és nem hiszem, hogy egy kilencéves gyereknek akár egy kiló súlyfelesleget is kéne magán cipelni, így kitaláltam ezt a kicsit lájtosabb süteményt, persze ebből is egy szelet volt csak a megengedett.
Sok helyen kapható már alacsony szénhidrát tartalmú kenyér, amit mi vásárolunk, abban 6,1 gramm van 100 grammonként mindössze. Ebből készítettem az alapot, nyírfacukorral édesítettem a krémet és a tésztát is, és light krémsajtot vásároltam. Igen, tudom, hogy bizonyos fokig szemfényvesztés az egész, de minden szempontból jobban jártunk egy cukros, fehérlisztes süteménynél. Ugye? Ugye.

Na de a torta könnyűsége nem ebben rejlik hanem a krémben. Miután megsütöttem egy tészta nélküli klasszik sajttortát (krémsajt, tojás, nyírfacukor), hagytam kihűlni, pépesítettem, és tejszínhabbal lazítottam. Hmmm, izé. Ugye milyen kis könnyű kis semmiség? Alig valami kis súly a villámon! Viszont E L K É P E S Z T Ő E N   F I N O M lett!

Hozzávalók az alaphoz:

15 dkg csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér
2 ek nyírfacukor
1 kk reszelt citromhéj
3,5 dkg puha vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

3 doboz/35 dkg Philadelhia Light krémsajt
2 egész tojás
4 ek nyírfacukor (vagy ízlés szerint)
1 csipet só

2 dl tejszín
1 habfixáló
1 ek nyírfacukor
1 kk vanília esszencia

20 dkg málna vagy meggy

A kenyeret apró darabokra tépkedtem, majd késes robotgépben morzsává daráltam. Elkevertem a cukorral, vajjal, és a citrom héjával. Tenyérben összenyomható tésztát kaptam. Ezt elosztottam egy kapcsos tortaformában, és alaposan lenyomkodtam, majd öt percre a sütőbe toltam.

A krémsajtot elkevertem a tojással, cukorral, sóval, majd egy tepsiben (én szilikon tortaformában) 200 fokon húsz percig sütöttem, végül kiborítottam, teljesen lehűtöttem és botmixerrel pépesítettem. A tejszínt felvertem a vaníliával, a cukorral és a habfixálóval, végűl óvatosan beleforgattam a krémsajtot is. Ha szállítanánk a sütit, akkor nem ússzuk meg, hogy egy kis zselatint is tegyünk bele, de most erre nem volt szükség. 

A gyümölcsöt a tésztarétegre szórtam, rásimítottam a krémet, és jól behűtöttem.hegedusek.jpg

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dora Horvath says:

    De jó! Akkor tényleg Téged láttalak a Mihályiban a fiaddal. (Nekünk is nagyon bejött.)
    Tetszik a receptben a habbal fellazítós rész.

  2. bungee says:

    @Krityuka: Ezen a blogon a kremsajt az Philadelphia, es eleg gyakran elo is fordul a receptekben 🙂 Csak azt nem ertem miert nem honoralja ezt a ceg egy fizetett hirdetessel.

  3. Krityuka says:

    És ha mondjuk Stevia-val csinálná az ember. Akkor az még karcsúbb. Nem tudom a Philadelphia krémsajt mennyivel értékesebb hozzávalókból készült, mint a többi, de a sima noname krémsajtok elég szemetek. Csak zsír és semmi.
    De egyszer megcsinálom, és örülök majd, hogy mégse cukros sütit eszünk 🙂

  4. @medvedr: lowcarb az eredetihez képest 😉 pont harmadannyi ch van benne.

  5. medvedr says:

    Ez sem nem egészséges, sem nem low carb, viszont biztos jó. Sajttorta a régi mézes mackó büfében volt kapható anno, természetesen a sós krémes változat,én szerettem. Szerintem érthető, ha nincsen lefordítva sok angol szó átment csont nélkül. A gyerkőt nem kell aggódva szemlélgetni az alakváltozás az arányok gyors változása természetes ebben a korban, legyen elég mozgás aztán annyi, és még egy- egy bambi is belefér időnként.

  6. cicamaca says:

    Egyes elvetemültek még a quiche-t is képesek sajttortának lefordítani, már csak ezért is jobb, ha maradunk a cheesecake-quiche-sajttorta hármas felosztásnál az egyértelműség kedvéért 🙂

  7. Kuruttya says:

    @Fuszeres Eszter: akkor ennek a szónak megváltozott az értelme. Nagyon nem lehet másképp fordítani, mint sajttorta, és így árulják már mindenhol itthon is. Szóval ha régen mást is jelentett, mostmár ezt.

  8. @Kuruttya: erről régóta megy a vita, hogy sajttorta-e a cheesecake magyarul, mivel itt évtizedek óta létező étel a sajttorta, ami vékony sajtszeletek között sós krémek, vagyis körözött, spenótos sajt, stb. Régebbi receptjeimben én is sajttortának neveztem, de megmondták nekem a frankót, és hajlamos vagyok elfogadni az álláspontjukat.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!