Fűszer és Lélek

Lassan sült kakukkfüves kacsacomb

kacsacomb kakukkfű3Nyafogjak az időjárás miatt? Ok, nem teszem, de annyit azért megjegyzek, hogy bíztam benne, hogy kacsacombot legközelebb ősszel jut eszembe sütni. Ehhez képest…

Aki nyáron szorgalmasan gyűjtögeti a zölfűszereket, az ilyenkor nagyon hálás magának. Én is kinyitottam a kis fém dobozkámat, és megcsapott az a csodálatos nyári illat, amit a legnagyobb hőségben érezni csak, amikor a kakukkfű illatát messzire érezni. Vagy több kakukkfüvet szedtem nyáron, mint máskor szoktam, vagy kevesebbet használtam télen, de van még belőle bőven. Így aztán nem sajnáltam a kacsacombtól. Fantasztikus illata lett, össze is futott a nyál a számban, amikor kinyitottuk a lakásajtót, és megéreztem. Nyolcvan fokon “sütöttem” négy órát, közben vettünk egy tavaszi cipőt a gyereknek, egy farmert az apjának, és kiborítottam az egész családot, mert fogalmam se volt én milyen cipőt szeretnék, aztán ami nekem tetszett, az a férjemnek nem, sőt tízes skálán két pontot adott rá, így kénytelen voltam lemondani róla, mégiscsak az ő véleménye a legfontosabb. Mikor hazaértünk, levettem róla az alufóliát, grillre tekertem a sütőt, és negyed óra alatt szépen lepirítottam. Állítólag senki nem volt éhes, ahhoz képest pillanatok alatt eltűnt, igaz, csak zöldsaláta volt mellé a köret, semmi krumpli, vagy ilyesmi.

Két comb, mert én vacsorázni mentem a barátnőmmel, így csak belekóstoltam, de nem mondhatja senki, hogy rosszul tartom a fiúkat! 

kacsacomb kakukkfű narancsHozzávaló fejenként:
1 kacsacomb (fiatal kacsa, kicsi combja)
1 narancs 
2 alma
1 nagyobb fej hagyma
1 ek mazsola
sok vad kakukkfű (esetleg kerti)
só, bors
0,5 dl édes szamorodni vagy 0,5 dl száraz fehérbor+1 kk méz
1 babérlevél

A combokat bedörzsöltem sóval, borssal. A narancsról krumplihámozóval levágtam 2 vékony szelet  héjat, majd késsel megpucoltam a narancsot, hogy ne maradjon rajta fehér rész, és vastagon felszeleteltem. Az almákat negyedeltem, a hagymát is, a fokhagymát felszeleteltem. Mindent a tepsibe tettem, tetején a combbal. Kakukkfű jutott mindenhová, alá is, fölé is, majd alá öntöttem a bort. Nyolcvan fokon, lassan sütöttem négy órát alufóliával lefedve, majd grill alatt még tizenöt percet, hogy szép piros legyen.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mokany says:

    Az a 80 fok egy kicsit kevésnek tűnik. 5 óra sütés után is nyers volt a comb. Kicsit feljebb tekertem. Úgy jó lett+1 óra.

  2. Patyus Viktor says:

    Ma ezt csináltam vacsorára. Isteni volt!!! Köszi a receptet! 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!