Fűszer és Lélek

Karamellás körtetorta – gluténmentes

mandulatorta.jpgAz az igazság, hogy egy családi, vagy baráti összejövetel bizony elég sok munkával jár a házigazdának. Mivel nálunk meglehetősen gyakran vendégeskednek, általában elég jól fel tudok készülni az estére, tudom mit lehet már két nappal előtte elkészíteni, mit érdemes aznap reggel és mit csak akkor, amikor megszólal a kapucsengő. Ennek ellenére van, amikor nagyon elszámítom magam, és egy nagy ámokfutás lesz az egész. Mint a tegnapi napom. Ha azt se tudom milyen nap van, mert iskolai szünet is van, közeleg az ünnep is, sok embert várok vacsorára, és délelőtt még egy hetedik kerületi sétát is bevállalok, ahonnan fél kettőre esek haza, akkor az esti hét óra pillanatok alatt elérkezik, és persze pont aznap akar valahogy többet az anyjából a kislányom is. Úgyhogy nem éppen tökéletes állapotban nyitottam ajtót a vendégeknek, volt amit még akkor tudtam csak megcsinálni, amikor már itt voltak. Egyébként én szeretek akkor főzni, amikor már megérkeztek a vendégeim, de ez a lakás erre sajnos alkalmatlan, annyira elszeparált a konyha, hogy muszáj mindennel kész lennem, különben nem látom a barátaim. Az egyik, amit két nappal a vendégsereg érkezése előtt el tudtam készíteni, az a mandulatorta volt. Liszt, és gluténmentes, isteni puha, tömény csoda. Úgy látom, egyre több családban van gluténérzékeny családtag, úgyhogy egy lisztmenetes tortának biztosan sikere lesz mindenhol. Persze lisztevők is bátran belevethetik magukat. Dióval is finom!
széder együtt3
Hozzávalók a tortához:
10 dkg puha vaj
9 dkg barna cukor
2 tojás
18 dkg mandulaliszt
1/2 tk sütőpor
2 körte
5 dkg süthető csokoládélencse

Hozzávalók a sós karamellhez:
20 dkg kristálycukor
9 dkg vaj
2 dl tejszín
5 g fleur de sel (sóvirág)

A vajat habosra kevertem a cukorral, majd beledolgoztam a két tojást, a mandulalisztet, sütőport, és csokoládét. Sütőpapírral kibéleltem egy tortaformát, belesimítottam a masszát, majd négy-négy részre vágtam a kimagozott körtét, és belenyomtam a masszába. 160 fokra előmelegített sütőben sütöttem 40 percig. Miután kihűlt, fóliával letakartam, és a hűtőben tartottam amíg meg nem ettük.
Tálalásnál sós karamellt csorgattam a tetejére:
A kristálycukor negyedét egy nagy lábosban megolvasztottam. Több adagban adtam hozzá a maradék cukrot, mindig csak akkor a következő adagot, amikor az előző már megolvadt. Belekevertem a vajat, majd nagyon óvatosan a meleg tejszínt is. Tényleg nagyon óvatosan, meglehetősen felhabzik, és nagyon forró, ezért is fontos a kellően nagy edény! Végén belekevertem a sót, és kihűtöttem. Csak tálalásnál öntöttem a tortára.
Együtt Egy Asztalnál – www.facebook.com/egyuttegyasztalnal

húsvét

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @Madudi: Fele-fele működik szerintem, de a teljes tk liszt biztosan nem. Ha van otthon, tegyél hozzá még egy kiskanálnyi sikért is.

  2. Madudi says:

    Kedves Eszter
    Szeretném megkérdezni, hogy a pénteki kalácsot lehet-e teljes kiőrlésű lisztből, vagy fele-fele lisztből készíteni? Síma lisztből már sütöttem, de cukorbetegként abból sajnos nem ehetek.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!