Fűszer és Lélek

Túró rudi tortácskák

turóruditorta2Egyszer a Stahl Judit írt a túró rudi tortáról, de bevallom, csak a címéig jutottam , mert már akkor tudtam, hogy ez csakis gyerekek kedvence lehet, és egyszer majd eljön a nap, amikor meg kell sütnöm. Nekem valahogy a túró csak túró rudiként passzol a csokoládéval,  süteményben, de főleg tortában sehogy sem. Dávid elő is állt az óhajával két hete: túró rudi tortát szeretne enni, és hajlandó meghozni azt a hatalmas áldozatot, hogy lemegy a boltba és vásárol 30 darab túró rudit, természetesen óriást, mert úgy tippeli, ennyi kell egy tortához. Kicsit csalódott, amikor megtudta, hogy a túró rudi torához egyáltalán nincs szükség túró rudira. Többféle recept kering a neten, egyiknek sütve van az alja, másiknak nincs, egyikben van tejszín, a másikban nincs, úgyhogy összedobtam egyet a saját ízlésem szerint, és azt kell mondanom, felnőtteknek is ehető. Olyannyira, hogy a képen az első változat látható, mert készült egy második is, aminek a csokikrémét variáltam. A jobbat írom természetesen. A képen a csokiban a kis kockák, azok valami rettenetes mű feketeribizli darabok, amik hő hatására megdagadnak, és jól kivehetően zselatinból vannak. Úgyhogy sajnos megint bebizonyítódott, hogy a rossz csoki semmire se jó. Megolvasztva se.
Ui: követelem, hogy a Túró Rudi-t lehessen túrórudinak írni, mert már régen egy fogalom a két szó. Köszönöm!

Hozzávalók:

Az alaphoz:
10 dkg darált háztartási keksz
5 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj

A túróhoz:
50 dkg túró
1 dl tejföl
1,5 dl tejszín
8 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
6 g zselatin

A csokihoz:
10 dkg vaj
1 tojás
2 ek holland kakaópor
4 ek cukor

20 kis formányi, vagy egy nagy tortányi mennyiség lett belőle.

A kekszet összegyúrom a megolvasztott csokoládéval, és a puha vajjal. Ha tortaformában készítem, akkor ez kerül az aljára, sütőpapírra, kézzel alaposan lenyomkodva. Ha kis formákban készítem, akkor pogácsaszaggatóba nyomkodom egy sütőpapíron, és majd erre borítom a kész, megdermedt túrót később.
A tejszínt megmelegítem, de nem forralom, majd feloldom benne a cukrot és a zselatint. A túróba keverem a citromhéjat, a tejfölt és a tejszínt, majd a kis formákba, vagy a tortaformába simítom a túrót. 12 órára hűtőbe teszem. Ha kis formákkal dolgoztunk, elég neki 4 óra hűtés is. Egy pillanatra forró vízbe mártva kiborítjuk, és a kekszalapra tesszük.
A csokihoz elkeverem a tojást a nagyon puha vajjal, majd a kakaóval és a cukorral, végül takaréklángon, folyamatos keverés mellett felforralom. Hagyom langyosra hűlni, és a túróra borítom.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @vbzsuzsa: Szia, sajnos nem vagyok otthon, de olyan “átlagos” tortaforma. Én is mindig féltem, hogy kicsapódik a tojás, de soha nem tette, egyszer majd próbáld ki, érdemes! Természetesen lehet tojás nélkül is, a fotón sincs benne tojás.

  2. vbzsuzsa says:

    Szia Eszter! Nagyon jól hangzik a túró rudi torta receptje és nem utolsó sorban a kisfiamnak is nagy kedvence a ” tú” és nem győzök soha eleget venni belőle. Így megpróbálnám megcsinálni a hétvégén , már mindent beszereztem hozzá. Két kérdésem lenne: hány cm-es tortaformában csináljam? illetve muszáj e a csokiba tojást tenni? ( félek, hogy kicsapódik).

  3. ó, hát szóljatok, mert nem esik ám le magától! 🙂
    javítottam, köszi

  4. zsírmalac says:

    @Fuszeres Eszter: Arra gondolt, hogy el van írva, “rudinak” helyett “rudniak”.

  5. onmagam says:

    túrórudniak?
    Csak, hogy érdemben szóljak hozzá 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!