Fűszer és Lélek

Nagyon zöld ebéd az első tavaszi hétvégére

borso.jpgValami zöldet szerettem volna mindenképp főzni, mint az első tavaszi étel idén. A hozzávalók alapján inkább nyári, mint tavaszi, de az az igazság, hogy nyáron is gyakrabban veszek fagyasztott zöldborsót, mint frisset, a fagyasztott ugyanis valóban zsenge, a piacon viszont inkább keményet kapni, mint édeset, zsengét. Persze akinek saját zöldborsója nő a kertben, az az igazi nyertes!
Az brit és amerikai gyerekekbe próbálja az anyukájuk a macaroni peas-t beletukmálni, de szerintem ez igazi felnőtt étel, jó fokhagymás, borsos, sajtos. Olyan jó cuccos, ahogy a fiam mondaná. Van, aki szerint bacon nélkül semmit se ér, de szerintem tökéletes nélküle. Aki akarja, az egy kis füstölt sajttal pótolhatja a füstölt ízt, de én, mint a füstölt ízű ételek nagy barátnője, komolyan mondom, hogy nyugodtan elmaradhat.
Pennével készítettem, mert persze pont rövid makarónit nálunk valahogy nem olyan egyszerű venni, mint máshol. Pedig az az igazság, hogy valami fele ekkora tésztával még jobb lett volna, mondjuk apró kagylótésztával.

Hozzávalók:
50 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott is lehet)
2 ek vaj
4 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
1 doboz Philadelphia krémsajt (zöldfűszeres)
15 dkg cheddar sajt reszelve
1 cserépnyi friss bazsalikom levele
kb. 2 dl átszűrt zöldségleves, vagy alaplé

50 dkg apró tészta

Kifőzöm a tésztát. A zöldborsót megdinsztelem a vajon. Ha igazán zsenge, nem kell sokáig párolni, nagyon hamar megpuhul. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem. A kétharmadát turmixgépbe teszem a krémsajttal, tíz dekányi reszelt sajttal, a bazsalikom nagy részével, és a forró levessel, majd alaposan leturmixolom. Akkor jó, ha nagyon selymes, teljesen egynemű, könnyű, habos krémet kapunk.
Tálalásnál a tésztára öntöm a zöldborsós szószt, majd szórok rá pár szem zöldborsót, bazsalikomlevelet. Esetleg sajtot is lehet még rá szórni.

borsó püré

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. zadig&voltaire says:

    Omfg, már elnézést a kissé szalonképtelen megnyilvánulásért, de a mac’n’cheese mindig ilyen hatást vált ki nálam 🙂 ilyet még nem hallottam, de kipróbálásra kerül a hétvégén. (A pár poszttal előbbi, tejben főtt tésztás verzió már pipa, nyamm)

  2. mirx says:

    nekem ez a főzzünk tésztaszószt ipari krémsajttal dolog nem tetszik igazán – akkor már hagyma, parmezán, borsó, egy kis kapor, menta, szalonna, szárított paradicsom, esetleg szardella, vagy valami jó kis sós olajos hal, kapri… ha már muszáj a szószfíling, akkor ricotta/mascarpone. de persze ízlések és pofonok.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!