Fűszer és Lélek

Igazán csípős vacsora

mexiko02.jpgEzer éve meg akartam már írni ezt a receptet, de van egy olyan hozzávalója, ami némi utánajárást igényel, cserébe nem sok kell belőle, sokáig eláll, és igazán különleges íze lesz tőle az ételnek. Ez pedig nem más, mint az Achiote paszta, ami keserű narancslével, oregánóval és más fűszerekkel készül, húshoz, halhoz egyaránt használják, leginkább Dél-Amerikában. A Terebess szerint az Achiote – (Bixa orellana onoto, bija, annatto, bijol, achuete) erős ízű fűszer és rozsdaszínű ételfesték (sok sajtot ezzel festenek sárgára).
Én magában még soha nem használtam, csak a pác egyik összetevőjeként, így az erős ízzel picit vitatkoznék, és a közepesnél maradnék. A színe viszont elképesztő valóban!
Ezt az ételt két mexikói lánytól tanultam, azt mondják, ez csak olyan mexikói kb., mint amikor egy holland városban látjuk az étlapon a magyar gulyást, de én ebben sajnos nem tudok ítéletet mondani, nekem ők tanították, úgyhogy 100% mexikói és kész. Eredetileg sertésből készült, de finom csirkecombbal is. Igazi télvégi étel, tortillával, vagy rizzsel érdemes tálalni.
A növény maga:

urucum-achiote.jpg
Hozzávalók:
1 kg csirke felsőcomb filé

2 nagy hagyma
pár kanálnyi olívaolaj
5 dkg Archiote paszta (én ilyet használtam, ez 10 dkg-os, és ha jól emlékszem az Ázsia bt-nél vettem, de ha nem, akkor a Culinárisban)
2 narancs leve
1/2 narancs héja
friss chili, amennyi csak lehetséges
2 dl paradicsomlé
2 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi fahéj
1 kk előre enyhén megpirított, majd összetört koriander mag
1 kk őrölt római kömény

friss koriander zöld
friss lime
esetleg pár kanál tejföl

A Archiote pasztát feloldom a narancsok levében, és belereszelem a narancshéjat, fokhagymát majd egy éjszakára ebbe pácolom a húst. A hagymát felkockázom, és megdinsztelem az olívaolajon. Beleborítom a bepácolt húst, felöntöm a paradicsomlével, hozzáadom a többi fűszert, és nagyon alacsony lángon főzöm egy órát, közben néha ránézek, nehogy lekapjon. 

Facebook kiegészítés: iszonyú finom recept, tacóba is töltik és egy éjszakát almaecetben pácolt habanerós lilahagymát adnak hozzá. Úgy még súlyosabb.

achiote pod.jpg

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!