Fűszer és Lélek

Vega vacsora, még bacon se kell bele

töltött kel1Imádom Hugh Fearnley-Whittingstall Veg című könyvét. A televízióban is futott vega sorozat receptjei sajnos csak angolul olvashatóak egyelőre, de remélem ez lesz a következő könyv a River Cottage sorozatban, amit lefordítanak magyarra. Pont azért tűnik igazán hitelesnek, mert olyan fickó írja, aki egyébként húsevő, egy olyan húsevő, aki tiszteli azt az állatot, amit megeszik. Igyekszik minden részét elfogyasztani, ha már megölte és a húsreceptjei is igazán bejönnek nekem, gondoltam a vega ételekkel is érdemes egy próbát tennem.
Túl sok húst eszünk, pedig jó lenne hetente csak egyszer fogyasztani belőle, de valahogy mindig az a leggyorsabb, ha hirtelen kell valamit főznöm, mert nem volt időm, és már az egész család a küszöböt rágja, akkor a legegyszerűbb (nekem) megsütni egy szelet húst, összedobni mellé egy salátát (vagy nem), és kész. Vega ételekkel még mindig sokkal szegényesebb a fantáziám, pedig már elég régen főzök, de még így sokkal változatosabb dolgokat készítek, mint pl. édesanyám, aki megmaradt a főzelékek és tészták bűvkörében. Volna hova fejlődnöm!
Az egyik kedvenc receptünk a könből egy “töltött káposzta”. Kelkáposzta levelek, nagyon fűszeres paradicsomszószban, gerslivel. A férjem szerint annyira jó, hogy még bacon se kell bele. Persze, hiszen gerslivel van töltve!

Hozzávalók:
25 dkg gersli
10 dkg reszelt sajt (pl. cheddar)
8 kelkáposzta levél
1 tojás
só, bors
2 fej hagyma
olívaolaj
1 szál angol zeller
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
3 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 kk szárított oregánó
1 kk barnacukor
1 dl száraz vörösbor
tetejére tejföl
töltött kel6
A káposzta leveleket leforrázom. A hagymát kockákra vágom, és megdinsztelem az olívaolajon. A felét a megmosott, és negyed óráig előfőzött gerslihez keverem a tojással, reszelt sajttal, sóval, borssal. Ez lesz a töltelék.
A másik felét a serpenyőben hagyom, majd megdinsztelem rajta a szárzellert, a fokhagymát és a reszelt sárgarépát. Felöntöm a borral, majd a paradicsom konzervekkel is, fűszerezem a fokhagymával és a petrezselyemmel is, és amíg megtöltöm a kelkáposzta leveleket, addig forralom. A paradicsomszószba helyezem a töltelékeket, és lefedve, a legalacsonyabb lángon főzöm kb. 20 percig. Tejföllel tálalom.
Hugh-Fearnley-Whittingsta-001.jpg

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @nakivi: Bocsánat, csak egy szál, el is veszik igazából a szószban, de szerintem azért kell bele!

  2. @Brian Cohen: A képen mángold van Hugh kezében, ez csak egy promóciós kép a könyvhöz, nem szorosan a recepthez tartozik, bocsánat, ha megzavartalak vele!

  3. Brian Cohen says:

    Hugh a fényképen nem kelkáposzta levelet tart a kezében. Nincs itt valami félrefordítás? Fűszeres Eszter eddigi cikkei alapján erősen kétlem a félrefordítást. Akkor viszont miért pont ezzel a képével van it Hugh?

    Egyébként milyen növény levelét tartja Hugh?

  4. Nilüfer says:

    M iután a családom tetemes része vega, rengeteg vega cuccot főzök.
    Káposztát is töltök nekik, gersli, vagy rizs, vagy bulgur, vagy szója, vagy köles, de a kukoricakása is jó, természetesen hús nélkül..Én általában ugynazokat a fűszereket rakom bele, mint a húsosba, kicsit merészebben.És a töltelék puhasága érdekében olajat is teszek a töltelékhez, ellenben tojást nem ( azzal kemény lett a töltelék/, csak a maradékba, mert azt -akár a húsgombócot- együtt főzöm a töltöttel.
    Nem vitás, hogy a fenti recept alaplán is finom a végeredmény, de kevesebb macerával is nagyon finom:)

  5. corevalues says:

    Én is imádom Hugh-t! Jól hangzik ez a recept, ki is próbálom.

  6. nakivi says:

    Eszter, nem látom a receptben, mennyi sárgarépát kell beletenni. Köszi.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!