Fűszer és Lélek

Kedves gravidák!

Képernyőfotó 2013-01-29 - 9.51.13_1Milyen hülye szó már ez a hozzátáplálás?!
Na, hozzátápláltok már? = Eszik almát az anyatej mellé?
Mondjuk érthetőbb, mint amikor kiszóltak a váróba, hogy a gravidák jöhetnek. A hat nagyhasú kismamából kettő állt fel, a többi ülve maradt.
Önök nem jönnek, kedves gravidák?!
Nem, mert eddig kismamák voltunk, és nem hallgatunk még a gravida hívószóra, de majd legközelebb mi is ugrunk, hiszen gyorsan tanulunk cseszd meg!
Vagy utána a szülészeten: ezt a kenőcsöt tisztázás után kell használni. Igaz, hogy a való életben MINDENKI tisztába teszi a babákat, a kórházban mégis tisztázni kell őket. Csakazért is! Sőt, még ki is javítanak, amikor véletlen tisztába tennéd tisztázás helyett.
Olyan ez kb, mint a szakácsok furcsa ragozása. Feltálal. Felad.
Most meg az a hozzátáplálás. Adjak neki almát. Esetleg céklát, vagy őszibarackot. Vagy meggyet. Megjegyzem, ezt a meggy dolgot én nem veszem be, mint első gyümölcsöt a babának. A meggy nagyon savanyú. Meggyet adjon az, aki hozzátáplál a hozzátáplálási táblázatból. Mert ilyen is van ám. Egyébként vicces hogy ez a bizonyos szigorú táblázat mennyire más országonként, kontinensenként.
Dávid imádta az édesburgonyát, almát és az avokádót, de Ausztráliában élő barátnőm orvosa szerint almát tilos hat hónapos korig adni a babának. Persze, mert nem hallott még a meggyről.
Aztán itt van a glutén mizéria. Pár éve még tilos volt egy ideig. Erre most a védőnő szerint 4 és 6 hónapos kor között tanácsos a gyereknek találkoznia kétszer a gluténnal, mert akkor nyitva van valami kapu a szervezetben, és ha jókor jut gluténhoz, kisebb lesz az esélye a gluténérzékenységre. Ezért tanácsolja, hogy vegyek babakekszet, és reszeljem az almába. BABAKEKSZ! El tudom képzelni, hogy ez a babapiskóta új neve.
Hol van már a bio kölesgolyó? Sehol nem láttam a hozzátáplálási táblázatban.
Bezzeg, melegen tanácsolják, hogy hetente egyszer tegyem tartalmasabbá a főzeléket elturmixolt csirkemájjal. Csak hogy lássa az a gyerek az undort az apja, vagy a nagy testvér arcán, amikor kiderül, mit eszik Záli: céklafőzeléket csirkemájjal. Vagy salátafőzeléket borjúmájjal. Hát, azt hiszem, én inkább maradok a saját magam által kitalált bébipapiknál. Lesz máj, de nem a sárgarépa főzelékben.
Na, megyek gyereket tisztázni, mielőtt hozzátáplálnám egy kis almával.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. bohuš says:

    Ez olyan, mint az irodalmárok, akik mindig minden művet újraolvasnak (nem olvasnak, mert akkor még valaki azt feltételezné, hogy először teszik azt az adott könyvvel, pedig ők már a bölcsőben is Gombrowicz felolvasásra nyugodtak meg).
    A gravida nekem bejön, mindig ha hallom, az ugrik be, hogy ez valami kelta papnő (a druida felesége). 🙂

  2. Fotóvilág says:

    Három gyerekem van, a legnagyobb és a legkisebb között 21 év a különbség. Nem hiszem, hogy a gyerekgondozás területén volt olyan terület, amiben azonos tanácsot adtak volna a két gyereknél. Mindig kitalálnak valami új hülyeséget, és stresszelik az anyukákat. A “kicsi” most 18, de a lányomnak már 4 gyereke van, és ugyanezt mondhatom el. 20 évenként tuti homlokegyenest más elvek vannak. Ez jutott eszembe milkabögre bejegyzéséről. Most akkor hol kellene utána olvasni? És melyiknek kellene hinni? Mert amit most mondanak, 20 év múlva ugyanúgy elavult lesz.

  3. zuzena says:

    @KZsuzsa: 6 hónapos kor után az anyatej már nem elegendő a vitamin és ásványianyagok pótlására

    Ezzel sajnos egyetlen szoptatási tanácsadó és tájékozott gyermekorvos, védőnő sem ért egyet. A tápszerlobbi annál inkább. Vagy inkább azt mondanám, ez egy olyan tévhit, ami makacsabbul tartja magát bármely ténynél.
    Az anyatej összetétele a gyermek életkorának megfelelően változik. Tévedés, hogy nincs benne elég vitamin, vagy ásványi anyag. Külföldi tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy pl. felesleges a 6 hónaposan erőltetett vaspótlás, mert a táplálékból ennyi idősen nem szívódik fel a vas olyan arányban, mint az anyatejből. A baba emésztőrendszere 6 hósan még csak ismerkedik az anyatejtől különböző mindenféle étel emésztésével, hónapok, mire teljesen fel tudja dolgozni. Ez a pépes ételre is vonatkozik, csak az nem felismerhető úgy a pelenkában, mint amit darabban nyel le.
    Bocs, hogy hosszú lett, de az anyatejnemelégfélévután témára ugrok.

  4. zekuf says:

    sírtam a röhögéstől..köszi 🙂

  5. malna1 says:

    A LLL cikkre referálva: nálunk (az érintettség miatt) kizárólagos szoptatás mellett kapott 4-6 hó között napi szintem 1ml oldatot, amit a gasztroenterológustól kaptunk. (liszt volt benne, higítva). Azóta is vígan szopik, 11 hónapos, semmilyen hatása nem volt a szoptatásra. Olyan volt, mintha gyógyszert kapna.
    Más. Eszter, nálatok laktózérzékeny valaki? Csak azért, mert nekünk ugyanez a doktornő mondta, hogy csak a tejből kell laktózmenteset venni, a többi marketingfogás. Nem tudok erről a témáról sokat, csak gondoltam megemlítem.

  6. Borita says:

    És a glutén ideális mennyiségéről mi a véleményetek? Ez a La Leche Liga cikk nagyon érdekes volt, de a legfontosabbnak azt írja, hogy nem is a bevezetés ideje, hanem a glutén mennyisége a legfontosabb. Mi számít pont elégnek és mi már soknak?

  7. malna1 says:

    Azért szerintem ez nem ez nem ilyen egyszerű. Én erre a glutén témára ugrok, mert érintettek vagyunk. Hosszas európai szintű kutatás eredménye, (amiben kíváló magyar kutatók is részt vettek), hogy gluténérzékenységben érintett csecsemőknek nagyobb az esélyük arra, hogy nem jön elő náluk a betegség, ha 4-7 hónap között napi szintem kapnak kis mennyiségű glutént. És mivel a cöliákiának rendkívül sokféle tünete lehet, akár egészen enyhe, (pl. szimpla vashiány) sokan nem is tudják magukról, hogy hordozzák, sőt örökítik. Én 5 éve tudom, hogy ez a bajom, szülés után derült ki. Azóta szerencsére mi is részt vettünk ebben a programban, így a harmadik gyerekem nagyobb eséllyel indul. Mivel örökölte. Az 5 éves lányomnál még nem voltak meg a kutatási eredmények, ő 1 éves koráig nem kapott glutént, sajnos. Pedig ő is örökölte.
    Kicsit hosszú lett, de a lényeg: a gyerekorvos és a vedono feladata lenne naprakesz infoval ellatni a gravidakat a hozzataplalasrol.
    Szoval lehet sokmindent mondani, erre van az internet, de nehaa nem art tajekozodni.
    Es ez milyen: Nemet ismeroseink gyereke orvosi utasitasra 8 honapos koratol kaap tehentejet higitva, pedig szopik meg.

  8. Beáta Földi says:

    Elsőgyerek: úristen csak citrust ne, legalább hároméves koráig. Kenyérfélék másféléves korig tiltottak: anyuka süssön babakekszet… Gyerek inkább szopizna, de nem lehet, megmondták, te enni fogsz!
    Másodikgyerek náthás másfél évesen, orvos javaslatára soook-sok citrom… Hozzátáplálásról szó sincs, fél évesen úgy dönt, hogy ő ettől fogva márpedig birkapörköltet fog enni! (Anyuka meg borogassa a mellét a hirtelen elválasztás miatt…)
    Harmadikgyerek fél évesen: tejóég még nem kapott glutént?!
    Na, ez vot az a pont, amikor úgy döntöttem nem érdekel mit mond az ajánlás: a gyermek azt eszik az asztalról, másik tányérjáról amit csak megkíván. Ha már az első kettő azért lesz glutén-allergiás mert akkor éppen úgy kellett hozzátáplálni…
    Az alapokat azért tartottam: tojással, amerikai mogyoróval óvatosan bántam, de a többi…

  9. KZsuzsa says:

    @MINE: ha nem vagyok itthon, nálunk sincs gond, ill mi mostanra eljutottunk oda, h csak lefekvéskor és ébredéskor van (szép fokozatosan).

    A BLWvel kapcsolatban én ünneprontó leszek, én nem vagyok híve az ekkora szabadságnak. Mi is megkóstoltattunk, megmutattunk mindent a maga valójában, de kapott mellette “rendes” bébiételt is, hogy meglegyen a kiegyensúlyozott étrend(6 hónapos kor után az anyatej már nem elegendő a vitamin és ásványianyagok pótlására). az ízlése így is folyamatosan változik, amit pár hónapja jóízűen megevett, most kiköp és fordítva, de hangulattól is függ… nem gondolom, hogy attól lesz rosszevő a gyerek, mert püréket kapott (szerintem nincs bizonyítható ok-okozati összefüggés), az én kislányom jól eszik, csak “keveset”. már a nagykönyv szerint. még jó, hogy a védőnő az “amíg hízik nincs baj” híve, mert a kb fél éves kora óta jellemző kb havi 1 centi 100 gr nem egy nagy tempó. De én is ilyen voltam (14 kilóval mentem általános iskolába)

    én egyébként soha nem főztem neki külön, vagy “konzervet” kapott, vagy a mi ételünkből vettem ki neki. ilyen kis mennyiségben teljesen értelmetlen volt, főleg hogy a legtöbb esetben lutri, hogy tényleg megeszi-e.

  10. egysegelem says:

    Dulifuli sirva konyorog a receptert, mindig is ilyen posztot akart irni, de neki nem jott ossze.

  11. zuzena says:

    Szia Eszter!
    Csatlakoznék punkcsajhoz. A gluténnel kapcsolatos cikk tényleg korrekt, a magyar hivatalos ajánlás… hmmm… szerintem horror. Van olyan kisgyerekes ismerősöm, akinek egyenesen a reszelt almába való lisztkeverést javasolták.

    A másik, az a blw. Szerintem pont egy gasztroblogger anyukának való :))) Mi is ezt csináljuk, kb. július óta, állati szórakoztató, a családi étkezések a nap fénypontjai. Sosem pépeztünk és az étkezések a nap fénypontjai. Egy ekkora kisgyerek még nagyon nyitott, mindent megkóstol és elképesztően jó ízlése van! Nem mellesleg ismerek több olyan családot, ahol több gyerek van, a nagyobb, aki pépezett, rossz evő. A kisebb(ek), akikkel már blw-ztek, soha nem volt evési probléma.
    Energiabefektetésben szerintem nem több, takarításban igen, de megéri.
    Egy jó cikk, ha érdekel:
    http://www.mamami.hu/cikkek/szoptatas/13-mi-az-igeny-szerinti-hozzataplalas/
    A mamami fórumon van egy blw topik, soksok anyával, tapasztalattal. Blogger is van köztünk.

  12. milkabögre says:

    Maximális tiszteletem mellett ez a poszt – azaz egy része – átgondolatlan és minden utánaolvasást nélkülöz.

  13. Bartush says:

    A baba kekszet nekem is ajánlották. Nem vettem, pont külföldre utaztunk több hónapra a babával, amikor már ilyesmit (glutént) akartam adni neki. Egyszerűen lereszeltem egy fél almát, adtam hozzá kicsi olajat és annyi lisztet amennyit felvesz, babatenyérnyi adagokat tettem tepsibe és megsütöttem. Teljesen rendben volt.

  14. Rosa Rugosa says:

    Glutén tapasztalás – hát, sütök kenyeret, a gyerek meg rágcsálja.

  15. Rosa Rugosa says:

    @pc guru-e vagyok: Teljesen egyetértek.
    Nem értem én sem ezt a nagy sopánkodást a bio körül. Burgonya, alma kilója 400-500ft (bio).
    Egy üveg bio bébiétel ami kb. 200 g, az szintén 400-500ft alaphangon, de a nem bio is 300.
    Akkor melyik is a drága?:)

  16. punkcsaj says:

    szia Eszter!
    nem szoktam ide kommentelni, bár olvaslak. a Ht viszont olyan téma, ami nem tud hidegen hagyni. a glutén bevezetéssel kapcsolatban nagyon mókás az új ajánlás valóban. egy kis hasznos olvasnivalót szeretnék ajánlani a témában:
    http://www.lll.hu/szakirodalmi_osszefoglalo_es_javaslat_a_gluten_bevezetesevel_kapcsolatban

    röviden, a lényege: “A 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásnak az anya és a csecsemő egészségére gyako­rolt jótékony hatásai messze felülmúlják a cöliákia kialakulásának kockázatát, ezért a glutén bevezetésének érdekében elkezdett korai (< 6 hó) hozzátáplálás nem javasolt.”

    a babakeksz néven futó termékek nagy százaléka ugyan nem a babapiskóta, de a jó régi klasszikus háztartási keksz új köntösben, ráírva hogy biotönköly, tele cukorral ésatöbbi:(

    mi a kisfiammal az ún. BLW-t (baby-led weaning) kezdtük el, vagyis az igény szerinti “hozzátáplálást”. (lényegében a spanyolviasz újra feltalálása. rögtön darabos étellel kínálod a babát a pürék helyett. ez neki így játék, izgalmas találkozás színekkel, formákkal, illatokkal, ízekkel! a szoptatás folytatása mellett. nem a minél előbbi minél több elfogyasztott mennyiség a lényeg, -ilyen egy éves korig nem is nagyon fordul elő- hanem a felfedezés öröme. egy gasztro blog írójának, gondolom, nem kell ecsetelni, milyen szuper dolog lehet ez:)
    az én babám 7-8 hónapos korában kapott először barackot, sose püréztem vele, sose főztem rá külön, gyümölcsöt, zöldséget kapott frissen, vagy párolva, később pedig a mi ételeinkből adtunk neki, természetesen jóval kevesebb fűszerrel elkészítve eleinte. az eredmény az volt, hogy egyrészt az etetések együtt étkezések voltak, és a kisfiam most két éves és nagyon sokféle ételt szívesen fogyaszt:)

  17. pc guru-e vagyok (törölt) says:

    Azért más kontinensenként, országonként az ajánlás, mert az ősi, gyakori fajtákat ajánlják kezdésnek. Nálunk ezért van alma, míg máshol más az alapgyümölcs. És a bio azért nem kinevetendő, még ha ugyanúgy divat szeretni, mint utálni. De tény, hogy az igazi, ellenőrzött bióban nem lehet károsanyag (műtrágya, permetszer, kezelőszer), ami a “sima” gyümölcsben, zöldségben, gabonában simán ott van. És ott a nitrát, ami miatt a bio zöldséget, gyümölcsöt ajánlják 1 éves korig, hiszen ez fulladásos gyors halált okoz, ha túl magas az aránya. Évente 1-2 ilyen haláleset van is, csak nem divat beszélni róla…Azért nem akkora költség egy fél-1 éves korú gyereknek heti 1-2 szem krumplit venni vagy 1 répát, 2 almát. Nem eszik még annyit, hogy rámenjen a család költségvetése.

  18. Bartush says:

    Én is a zöldségre szavazok. Sajnos, hagytam magam meggyőzni, hogy az alma legyen az első. Finom, savas alma, amit nem szeretett a gyerek, most is a goldent eszi. A sárgarépáért viszont az első falat után odavolt, a krumpliért is. Azt hiszem érdemes sok tanácsot meghallgatni, táblázatokat olvasni, aztán józan paraszti ésszel etetni a gyerkőcöt. Mi azt hiszem elég bátrak voltunk a témában, és semmi gond nem akadt.
    A 220 grhoz: 11 hónapos a lányom, ma is ebédre több mint 300 gr-ot evett zöldségek+csirkéből, és alig hízik. Egyfolytában rohangál. Most mit adjak neki? Szalonnát fehér kenyérrel??

  19. hakapeszi76 says:

    Sziasztok!

    Hát igen, valóban országonként mást ajánlanak és szerintem az itthoni nem is a legjobb…Pl. Svédországban, ahol a barátnőm él először zöldségekkel kezdenek és hamar adnak halat is. De a gyümölcsök valóban a sor végén vannak.Valahol ez érthető is szerintem, mert az almának nagy a savtartalma is és magas a fruktóz tartalma is, ez utóbbi pedig puffaszt elég rendesen.

  20. MINE says:

    @KZsuzsa: ha a férjem eteti, akkor minden okés, az ünnepek alatt nem kereste a cicit, bezzeg amikor kettesben vagyunk! :-))
    És igenis szeretném már elválasztani, én gonosz anya, legalább a tízórait és az uzsonnát, hogy neadj isten esetleg egy moziba, vagy csak gyerek nélkül nagybevásárolni, kitakarítani stb. tudjak végre. :-))
    De ő nem így gondolja…
    220 gr? Odáig vajon hány éves korra jutunk el?!?!? :-))

  21. KZsuzsa says:

    jaja, a babakeksz az a biomindenkárostólmentescsakatermészetesszirszarvanbenne valóban kekszkeménységű cucc.
    és nincs benne cukor (már hozzáadott) meg tojás (azt sem szabad ám, a babapiskótában meg van)

    egyébként érdemes szót ejteni a hozzátáplálás egyik fontos momentumáról: szoptatás UTÁN kell adni, esetleg között, de akkor csak picikét. elsőre csak egy kanállal (ha meg tátog, hogy kér még, ne foglalkozz vele) aztán 10 kanállal.
    és majd ő szépen egyre kevesebbet szopizik, hogy utána több hozzátáplált táplálékot fogyaszthasson. és így majd szépen leszokik a szopizásról egy idő után. (minden bizonnyal nem láttak még másfél éves hisztiző gyereket, hogy “cici, cici” 🙂 )

    Mert, egyébként, ha szoptatás előtt adod, hogy jóllakjon tőle és ezért kevesebbet tudjon szopni, és így szokjon le róla, az ELVÁLASZTÁS.

    (még jó, hogy a mi védőnőnk egész normális, biztos vannak olyanok, akik elszörnyülködnének, hogy még mindig nem tud megenni egy 220gr-os babakaját ültő helyében. Igaz, egy fél csirkecomb simán lecsúszik. magában. 🙂 (hús és tészta, azt korlátlan mennyiségben. minden másból alig valami)

  22. lelkecske says:

    Nálunk anyós zöldségekkel telepakolt vasárnapi húslevese landol mindig a turmixban, benne főtt májjal együtt. A gyerek imádja!

  23. MINE says:

    Én utálom a hozzátáplálást.
    A kicsikém nem szereti a darabosat, úgyhogy még az almát is turmixolom. Nekünk a védőnő 6-7 hónap között mondta a glutént, aztán amikor közöltem, hogy akkor búzacsírát és zabpelyhet is kapott már a tízóraiba (5 napon ketesztül váltogatva), akkor megijedt, hogy jaj, így meg túl sok lesz a glutén. Az én táblázatomban van kölesgolyó, de nem eszi a gyerek. 🙂
    Édesburgonyát viszont csak ő evett a családban, mert nem volt sütőtök a piacon, ezért azt vettem neki. Brokkolival imádta. 🙂
    Imádja az összes “fújós” dolgot, de kiköpi a sütőtököt és a banánt…
    És már nagyon várom, hogy végre kinézze a csirkecombot a kezünkből, mert ezek a mililiterezések, meg jaj, mennyit evett, mér nem eszik, mér nem hízik kérdések már az agyamra mennek.
    A babakeksz nem egyenlő piskóta. Lehet kapni rizssziruppal édesített, tönkölybúzából gyúrt gyerekmarok méretű könnyen olvadós, és ami a legfontosabb BIO (mert így mindent el lehet adni) kekszet a drogériákban. :-))

  24. belekotyogok says:

    Ezen hülyére röhögtem magam…:D


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!