Fűszer és Lélek

Szilveszterre, hogy rendesen megszomjazzunk

sajttorta szilveszterre09.jpgRemélem mindenki éhes! Ha másért nem, hát azért, mert pár nap alatt sikerült hozzászoktatni a szervezetet az állandó cukortúladagoláshoz. Majd januárban korrigáljuk ezt a problémát, ok? Addig viszont itt a szilveszter, amikor kicsit talán jobban elengedi magát az ember, már ami a napi alkoholegységet illeti, én legalábbis biztosan megiszom majd két pohár pezsgőt az éjszaka folyamán. Márpedig, ha iszok, akkor meg is éhezek, azokról nem is beszélve, akik nem szoptatnak mostanában, úgyhogy ihatnak bátrabban az év utolsó napján.
Nem tudom, hogy csak nekem vannak-e szép emlékeim az Ibolya presszóról, de az biztos, hogy ott mindig volt sajttorta gyerekkoromban. És nem az a fajta, amit manapság lefordítottunk cheesecake-ről sajttortának, hanem a klasszik, hidegkonyhai. Körözöttes, kéksajtos, és valamilyen spenótos réteg, sajtszeletekkel, amihez zsömlét lehetett kérni. Imádtam. Aztán édesapám talált egy receptet, ahol egy kerek rozskenyeret kellett keresztben vékonyan felszeletelni, majd megtölteni a krémekkel. Évekig ez volt a szilveszteri fogás mifelénk, de mára már feledésbe merült. Most, hogy már mi is szülők lettünk, furcsa szilvesztereink vannak. Idén pl. Dávid osztálytársának a szülinapját tartjuk, de azért az újesztendőt is köszöntjük. Oda találtam ki ezt a receptet, de rájöttem, ezt bizony utálni fogják a gyerekek. Kéksajt, fokhagyma, juhtúró, olajbogyó, kapri, hogy csak pár dolgot említsek, amik külön is megérdemelnek egy hangos nem kéreket egy harmadikostól, hát még együtt. Azért a torta meglehetősen finom, ajánlom minden felnőttnek szeretettel!

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás szétválasztva
3 ek liszt
1 púpos ek darált dió

A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a sóval, liszttel és a dióval. Klasszikus piskótát sütünk belőle 180 fokon, majd miután kihűlt, óvatosan négy felé vágjuk. Megtöltjük a krémekkel, az oldalát a kéksajtos maradékával kenjük meg, és megszórjuk a dióval. Egy éjszakára behűtjük szeletelés előtt.

Körözött:
10 dkg juhtúró
2 ek sör
1 kk mustár
2 szál újhagyma
bors, őrölt kömény, piros paprika

Kéksajt krém:
1 doboz Philadelphia krémsajt (natúr)
10 dkg kéksajt
10 dkg darált dió
4 ek tejföl
2 gerezd lereszelt fokhagyma

Sonkás krém:
10 dkg füstölt sonka robotgéppel apróra vágva
10 dkg fekete olajbogyó robotgéppel apróra vágva
1 doboz Philadelphia krémsajt (natúr)

Uborkás krém:
Philadelphia krémsajt (zöldfűszeres)
2 csemegeuborka nagyon apróra vágva
1 ek kapri apróra vágva
1 kk kapor
1 kk konzerv zöldbors nagyon apróra vágva

sajttorta szilveszterre13.jpg

6 ek darált dió a torta szélének díszítésére
1 csokor petrezselyem a torta tetjére

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. zadig&voltaire says:

    Szia!
    Mekkora tortaformában sütötted?

  2. Ó, Ibolya presszó, diákéveink és lógásaink kísérője 😀 Imádtuk 🙂 A recept izgalmas, elkészítjük, a “malac pogácsa” mellé 🙂

  3. medvedr says:

    Az Ibolyában emlékeim szerint nyújtott főtt trapista választotta el kőrözöttes sima meg a hagymás részeket ha igaz? Lehet, hogy rosszul emlékszem. Boldog Újévet!

  4. Karinette says:

    Koszonom a tavalyi recepteket, kepeket es csodaszep uj evet kivanok nektek, tele szerelemmel, almokkal, egeszseggel es mindazzal, amit ti kivantok magatoknak!

  5. hagyma says:

    ja es percsee kihagytam az aduaszt a chicken tendert:)

  6. hagyma says:

    @Fuszeres Eszter: jaja, jo is az
    egy atlag amerikai harmadikos menusora az, amit irtam
    /de idosebbek is elkezdhetik:)/
    es termeszetesen cookies
    szigoru szuloknel orange juice vagy ice tee, megengedobbeknel diet coke

  7. @hagyma: ó, Mac ‘n’ Cheese! Imádom! A fiam utálja, de nem az ő szülinapja lesz! 😀

  8. hagyma says:

    nekem ez bejonne, de az olivabogyora azt mondanam, mit a harmadikos, szoval azt nem kerem
    @Fuszeres Eszter: pizza, minihotdog, sajtosteszta

  9. @MINE: fogalmam sincs 🙂 Sósat ígértem, úgyhogy lehet, hogy mini pizzát (azt imádják) vagy valami levelestésztás dolgot. Csinálok lencsét is, szerintem a levest megeszik majd a torta után.

  10. MINE says:

    És akkor mit kapnak a gyerekek? 🙂

  11. Patocskai Nikolett says:

    Jó recept,ki fogom próbálni de nekem most az Ibolya presszó ragadt meg. A nénikém férje ott volt pincér vagy 20 évig legalább, jaj olyan sokat mesélt róla. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!