Fűszer és Lélek

Ünnepre készülődő kvíz, szakácskönyv nyereménnyel!

arion.jpeg

Ünnepi lélek? Fűszeres Lélek!
Kezdődik a készülődés a téli ünnepekre, pár hét múlva itt a Hanuka, majd a karácsony, kinek mi. Végiggondoltuk testtől lélekig mire van szüksége egy családnak ahhoz hogy az ünnepnapok emlékezetesek legyenek kicsik és nagyok számára egyaránt. Próbáld megfejteni a kvízt és teszteld saját ünnep-előkészítő felkészültségedet még időben! A kvíz kitöltői és beküldői között a Fűszer és Lélek szakácskönyvet sorsoljuk ki. A könyvek nyerteseit emailben értesítjük Hanuka első napjáig azaz december 8-ig! Megfejtéseket a fuszereslelek gmail címre várjuk!

Ajándékozz Te is Fűszer és Lélek könyvet, hogy lélekmelengető fogásokkal várhassanak Téged viszont!

Hogyan készítsük fel a legkisebbeket (és a felelős szülőket) a téli ünnepekre?

Az ünnepeket mindig várjuk, kicsik, nagyok egyaránt, mégis amikor elérkezik az ideje, azon vehetjük észre magunkat, hogy nincs minden előkészítve, utolsó pillanatos beszerzésekkel bajlódunk, túl sok konyhai munkát zsúfoltunk az utolsó napra, de közben már szeretnénk nyugodtan foglalkozni a családtagjainkkal. És mit szólnak ehhez a gyerekek? Az ünnep környéki napokon varázslatot várnak, különleges, meghitt, mesés atmoszférát. Szeretetet, kiegyensúlyozottan nevető szülőket. Megkapják-e ezt vagy “csak” az ajándékok jutnak nekik?
Hanukára, karácsonyra készülődve a jiddise mame aggodalmaimat kell először is leszerelnem.
Talán túl egyszerűnek hangzik, de az ünnepi felkészülésnek fizikai szintje is van, nemcsak lelki. Először tehát a testi felkészítésről. Anya is, apa is jobban bírja a strapát, ha az ünnepek előtt vigyáz rá, hogy ne betegedjen meg, ezért legtöbbször bevállaljuk az oltást. És igyekszünk sokat sportolni, meg kirándulni. A gyerkőcök immunrendszerét is karban kell tartani, nincs rosszabb mint betegnek lenni az ünnepek alatt!  
A konyhai készülődés során is fontos odafigyelni arra, hogy alaposan megtisztítsunk MINDENT, főleg a kórókozóktól. Az ilyenkor gyakran használt aszalt gyümölcs, főleg a mazsola is kiáztatást igényel, hogy a szulfátos tartósítószerek kioldódjanak. Bioboltokban többféle vegyszer-semlegesítőt lehet már kapni. Előnyös ha sütés-főzésnél igyekszünk elkerülni a transzzsírsavakat, ezért olyan zsírokat használok, amik lehetőleg nem alakulnak át nagyob hőhatásra transzzsírokká, ilyenke pl. a libazsír, kókuszzsír, valódi vaj. Arra is figyelni kell, hogy a kicsik megfelelő főzősapkában és főzőruhában, kötényben segíthessenek. Praktikus egy stabil fellépővel, minilétrával is felszerelni a konyhát, ami sokkal biztonságosabb mintha a manó-kukta egy instabil széken állna a konyhapult mellett.

KVÍZ

Hogyan óvjuk gyermekeinket az ünnepi otthoni balesetektől?

Mi a legfontosabb elv a lakás dekorációnál?

  • hagyományhoz illő legyen
  • ne legyenek benne apró vagy törékeny darabok, amik leeshetnek
  • bensőséges atmoszférát sugározzon

Melyik olyan fogyasztásra nem alkalmas növény szokott gyakran betegséget okozni gyerekeknél, akik ugyebár megtalálják és megkóstolják a tiltott dolgokat is?

  • Mikulásvirág
  • fenyőtoboz
  • vadgesztenye

Melyik az egyik leggyakoribb fulladást okozó ünnepi dísz?

  • szaloncukor
  • lufi
  • mézeskalács-dísz

Mik szoktak 3 éves kor alatt gyomor- és bélbántalmakat okozni az ünnepi ajándékokban (akár halálos kiemenetelűt is)?   

  • gombelemek és mágnesdarabok
  • elemek
  • kártyalap

10 éves kor alatt mi a legveszélyesebb ajándék?

  • távirányítós autó
  • kisállat
  • olyan játék, amit konnektorba kell dugni

Mik a veszélyes ételek a totyogó korúaknak?   

  • alma, banán, muffin
  • popcorn, sósmogyoró, keménycukorka
  • sütőtök

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!