Fűszer és Lélek

Töltött őzláb gomba

őzláb1Irány az erdő! Annyi a gomba, hogy szinte az ember után szaladnak, nem is kell keresni.
Sokan írjátok, hogy nem ismeritek a gombákat, nem meritek leszedni. Nem is buzdítanék senkit arra, hogy csak úgy elkezdjen gombázni, de a nagy őzlábat tényleg nem lehet összekeverni semmivel, főleg, ha méretesre megnő.
200px-Parasol-1.jpgAz a helyzet, hogy mi nem vagyunk őzláb rajongók, mert ez az a gomba, ami leginkább rántani való, és a rántott gombát valahogy megutáltatták velünk a rossz lakodalmi vacsorák, és a pocsék éttermek többszemélyes vegyestáljai annak idején, így inkább csak gyönyörködünk ebben a hatalmasra megnövő, gyakori gombafajban.
De most társasággal mentünk az erdőbe, és a társaink szeretik az őzlábat, így mi is szedtünk pár kalapost. Aztán egy napig pihent a hűtőbe, mert rántott gombát csak nem akarózott készítenem belőle, végül megtöltöttem, és így sütöttem meg. Pezsgős krumplipürével elképesztően finom volt! Azt hiszem, mégse hagyjuk ott ezentúl az őzlábat, persze ha találunk valami mást, akkor maradhat 🙂

Hozzávalók fejenként:
2 nagy őzláb kalap vagy 3 kisebb, de már félig kinyílt példány
2 kk olvasztott vaj
4 szelet bacon felkockázva
1 paradicsom, magjai kikaparva, majd felkockázva
1 ek kéksajt elmorzsolva
2 ek reszelt sajt
1 zsálya levél
1 ek apróra vágott hagyma, só, bors

Nem egy bonyolult recept, minden hozzávalót összekevertem a vaj és a gombakalapok kivételével. A vajat belecsorgattam a kalapokba, majd megtöltöttem a töltelékkel. Olyasmi lett, mint egy pizza. Tíz percre grill alá toltam, majd krumplipürével tálaltam.

őzláb4

Kép forrása a Wiki

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Testvérem sörtésztában süti ki az őzlábgombát, nem rántva – nagyon finom.

  2. Nemcsak a recept tetszik, hanem az is, hogy nagyon korrektül megjelölted a fotó forrását!:) Kevesen teszik meg manapság, ha nem saját fényképet használnak.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!