Fűszer és Lélek

Cukorbetegség, drága barátom!

Naponta háromszor inzulin, 150 gramm szénhidrát öt étkezésre elosztva. Furcsa, de azt gondolom, hogy szerencsém volt, amiért terhességi cukorbetegségem lett.
Nagyon sokat tanultam ugyanis, egészséges étkezésről, cukorbetegségről, ami sajnos egyre több embert fenyeget, és ahogy elnéztem a várakozó betegeket egy rendelés alatt, van közöttük fiatal testépítő sráctól kezdve az idős elhízott néniig mindenféle ember.
pre-diabetes_0.jpg
Kezdjük a diabétesz rendeléssel, legyen mondjuk egy hétköznap délutáni időpont, ahol az orvos elvileg 14:00-tól rendel, a betegek több mint fele előzetesen megbeszélt időpontra érkezik, a többiek csak úgy beesnek, és bíznak benne, hogy jó esetben egy órán belül sorra kerülnek. Várakozunk legalább tizenöten, lassan három óra, orvos sehol. Nem a napot lopja, a belgyógyászaton valami gond van, nem tud lejönni a kórházból a rendelőbe. Mindenki türelmetlen, feszült, anyázik vagy sem, de senki nem jókedvű.
Három típus ücsörög éppen:
Nyugdíjas, aki a fiatalok szerint ráér, de lássuk be, túl a hetvenen nem biztos, hogy nekik kéne az utolsónak maradni a sorban. (Orvos szerint csücsükéljen nyugodtan a néni, majd szólítják)
Fiatal, mondjuk negyvenes, akinek a munkából kellett eljönnie a rendelésre, és nagyon sietne vissza, hogy termelhesse a GDP-t. A nyugdíjas szerint ráér, neki még nem fáj mindene…
Kismama, változó méretű pocakkal, mindenki szerint ráér, hiszen nem dolgozik, hanem boldogan várja születendő gyermekét, szülés után is otthon fog ülni, most is kibírja azt a pár órát, ha nem, akkor sétálgasson.
Megérkezik a doktor, gyorsan bezárkózik a rendelőbe, pedig legalább nyolcan csapnának le rá Doktor úr! felkiáltással, de ő már rutinos, nem áll meg. A nyugdíjas néni, akit az unokája kísért el, minden ajtónyitásnál felpattan, és az ajtóhoz megy, ahol elmondja, hogy neki háromra volt időpontja, és már háromnegyed négy van. Tessék leülni, másnak kettőre volt jelenése, majd szólítjuk. Testépítő srác hangosan anyázik, ki fogják rúgni, és különben sem hiszi el, hogy minden hónapban ez van. Ettől mindenki kicsit idegesebb, be is hívják hamar, ne menjen fel minden beteg vérnyomása tőle. Nyugdíjas néni nem érti.
Közben mindenki gyorsan ledoktorál diabetológiából, és egymást oktatja várakozás közben: “egyél zöldbabot, az leviszi a vércukrot. Lehet kapni egy kenyeret, alig van benne szénhidrát. Úgy vettem észre, ha köd van, és nem látszik a szamár farka, akkor nem megy nyolc fölé a cukrom, miután ittam egy korty ecetet. Próbáld ki, a neten is olvastam!”
De a legrosszabb az a fajta néni, aki maga is cukros, de nem kell inzulinnal szúrnia magát: ha nekem minden nap meg kéne szúrnom magam, én öngyilkos lennék. Jaj, nem tudnám megcsinálni. Hogy bírjátok. Mi időnkben nem néztek ilyeneket a kismamáknak, mégis milyen szép nagy, egészséges gyerekek születtek. Semmi se változott azóta!

images.jpgEgyébként a rendelésen találkoztam azzal az emberrel is, aki a legtöbbet segített minden szempontból az egész terhességem alatt, ő pedig Móni volt, az asszisztens(?). Elképesztően leterhelt mindenki, egy betegre szerintem maximum öt perc jut egy orvosnál, de szerencsére van Móni, aki mindig megnézi az étkezési naplót (folyamatosan vezetni kellett, mikor mit, és mennyit ettem, ha esetleg megszaladt a cukrom, akkor előbb a naplót nézték, hátha valamit rosszul csináltam, aztán ha nem, akkor emelték az inzulin adagomat.) Megadta az orvos mobil számát, hogy ha nyaralás alatt felmenne a cukrom, akkor hívjam a dokit, majd ő megmondja mi a teendő. Naná, hogy felment. Hívom, nem vesz fel. Mint utólag kiderült, csak néha veszi fel, nem tudja ki hívja. Én ezt tökéletesen megértem, én se veszek fel szívesen ismeretlen számokat, de ha egyszer ezt az utasítást kapom saját magától akkor mégiscsak jó lenne beszélnünk. Nem, és másnap sem. Marad a rendelő száma, ahol egy idegen, de kedves orvos mond valamit – ami persze majd nem tetszik az én orvosomnak később, de legalább én megnyugodok. Móni a történet után megadja a saját számát, úgy tűnik rá mindig lehet számítani.
Amikor kimutatták, hogy terhességi cukorbetegségem van, kaptam egy kis útmutatót z étkezéshez. Olyan, mintha harminc éve íródott volna. Mindenhol Bakonyi kenyeret vagy korpás zsömlét ajánlgat, pedig már sokkal kevesebb szénhidrát tartalmú pékárut is lehet vásárolni. Legalábbis Budapesten, de ez egy hosszú történet lenne.
Nem sarkall több zöldség fogyasztására, inkább azt tanácsolja, együnk kevesebb nokedlit. Persze, együnk, de itt a remek alkalom, hogy végre tényleg egészségesebben kezdjenek étkezni legalább azok, akik betegek.
Erről jut eszembe, pont a betegségem végefelé volt az ország cukormentes tortája verseny. Nagyon vártam a receptet, jó lett volna valami olyan édesség, ami úgy fér bele a diétába, hogy mondjuk nem csak egy szelet hús magában az ebéd, majd a torta, hanem hús, zöldség, saláta, és a torta. Csakhogy a torta cukormentes volt ugyan, sőt édesítőszer mentes is, de annyi szénhidrát volt benne, hogy a cukorbetegek nem sokkal kerültek közelebb egy jó kis nassoláshoz. Nagyon sajnáltam, maradt a gőzölt túrógombóc gríz nélkül, ha nagyon nem bírtam magammal.
A terhességi cukorbetegségről azt mondják, hogy szülés után az esetek többségében elmúlik, nem is kell vele foglalkozni. Ehhez képest egy amerikai oldalon azt olvastam, és inkább ennek hiszek, hogy bár úgy tűnik, mintha elmúlt volna, de ha továbbra is naponta háromszor mérnénk a vércukrunkat, akkor látnánk, hogy bizony nincs mindig minden rendben. Ehhez tartom magam. Nincs mese, oda kell figyelni a szénhidrátra rendesen!
Persze azt itt is elismerik, hogy annak, akinek terhességi cukra volt, jó eséllyel lesz időskori cukra is, de hogy a terhesség és az idős kor között mi a teendő, arról kevés szó esik.
Úgy tűnik, a cukorbetegséget egyáltalán nem veszik komolyan az emberek. Talán a neve miatt. Olyan kis cuki dolog, nem lehet komoly. Pedig nagyon-nagyon veszélyes, nagyon komoly és alattomos betegség, főleg akkor, amikor az ember jó eséllyel évekig nem is tudja, hogy valami nem stimmel. Inzulinoznia még nem kéne, de diétázni már nagyon komolyan. Csak hát azt hiszi, hogy minden rendben van, pedig már rég nincs. Ettől lazábban már csak a terhességi cukrot kezelik sokan, egyszerűen hülyeségnek, az orvosok túlbuzgóságának gondolják, amolyan úri huncutságnak.
Jó lenne, ha sokkal több idő jutna a cukorbetegekre a rendeléseken, ha lenne idő alapvető táplálkozási ismereteket megtanítani nekik. Mert én utána tudtam olvasni alaposan a témának, megértettem pl, hogy mi a különbség a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok között, hogy miért jobb egy cukrosnak ha valami inkább zsírosabb, ha már kicsit több benne a szénhidrát, stb, de nem minden betegnek sikerül ezekhez az infókhoz hozzájutni, ahogy a váróban elkapott beszélgetésekből kiderült.
És ha már itt tartunk, nagyon hiányzott nekem valami jó blog, vagy website a témában. Sajnos csak elég gyengéket találtam, egy kivételével, ami pedig elég új, de nagyon ígéretesnek tűnik, remélem hasonló színvonalon folytatódik tovább: http://edesszivem.wordpress.com/
Jaj, és nagy bánatomra, az általános iskolában is azt a “táplálék piramist” tanítják mint egészséges étkezést, amiben a legfontosabb, és legtöbbet ehető táplálékunk a gabona kell, hogy legyen. Hát ne legyen! Legyen a zöldség!
Folytatom majd, mert túl hosszúra sikeredik.
diabetes_symptoms.jpg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Titanszireen says:

    Sajnos az egyes típusú cukorbetegeknél a magasabb szénhidráttartalmú plusz magas zsírtartalmú étel még rosszabb, mint a szimplán magas szénhidráttartalmú, én úgy tapasztalom. Elnyújtja a zsír a felszívódást, és nem lehet inzulinnal rendesen lekövetni. Pont, mikor már lecseng az inzulin hatása, akkor kezd felmászni a cukor.

  2. rjanius says:

    @bluemoon:

    Lehet, hogy csak én nem találom a pontos gyógyítási módszert? 🙂
    Kíváncsi lennék milyen étrendet raktak/raknak össze személyre szabottan. Gyanítom, hogy lehetne egy általános leírást készíteni erről, de érthető (anyagi) okok miatt ezt nem publikálták.

    A lényeg úgyis az, hogy életmódváltás (étkezési, mozgási, lelki) és kitartás.

    Reméljük minél több cukorbeteghez eljut az információ.

    Szép napot!

  3. bluemoon says:

    Egy gyógyult cukorbeteg tanácsát olvastam éppen tegnap. Szamos Miklós a neves cukrász írja saját történetét az oldalán:
    http://www.szamosmiklos.hu/cukorbetegseg/?aloldal=irasok&id=2

    és ír a kezelést végző Egészségházról:
    http://www.szamosmiklos.hu/egeszseghaz/

  4. Cukorlabor says:

    Kedves Eszter,
    A ködös szamárfarka nagyon jó! Viszont ebből is látszik, hogy az emberek annyira ki vannak éhezve a kommunikációra és az információra, amit az orvostól ritkán kapnak meg… Ezért egymást okítják.
    Nekünk egy táplálékallergiás és cukorbeteg gyerekekkel foglalkozó alapítványunk van. Minden egyes esetben szembesülünk a rémült szülővel, akit a harmincéves, elavult diêtás javaslattal elküldenek, igazodjon el a termékcímkéken. Nem tanítják meg a korrekt szénhidrátszámolást, nem beszélnek a rejtett cukrok felismerésêről, fruktózt ajánlanak, nem említik vagy leszólják a xillitet… Tudnék még mesélni.
    Nagyon jó hogy foglalkozol ezzel a témával, minél több színvonalas, korrekt információ van a neten, annál hamarabb tűnik el a bakonyi és a szamár.. 🙂
    Sok egészséget neked és a babának!

  5. medvedr says:

    @rjanius: Semmilyen táplálkozás nem gyógyítja a cukorbetegséget. Évszázadok óta ismert. Akkor is volt amikor nem volt ennyi finomított szénhidrát. Hogy mennyi azt nem tudni, valószínű hogy kevesebb, de ez sem biztos. A diéták nem gyógyítják a cukorbetegséget, része a cukorbeteg életének a diéta nem gyógyszere. A nyugati orvoslást nem nézném le cukorbetegség szintjén, mert sokkal többet ad az embereknek mint a diéták.

  6. rjanius says:

    @Szimon:
    Mint az élet minden területén a paleolit táplálkozást gyakorlók körében is vannak olyan emberek/családok, akik nem engedhetik meg maguknak a szabad tartású állat húsának megvásárlását. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy aki megtalálta/megismerte és elkezdte gyakorolni ezt a táplálkozást a hormonveszélyek mellett is egészségesebben él. Továbbmegyek, egyre többen (közöttük vagyok én is) keresik a hormonmentes húst, egyszerűen azért mert sokkal tudatosabbak lettek az egészség és a táplálkozás terén. A kérdéseid szinte minden alkalommal felvetődnek egy-egy paleo-klub vagy szervezett vacsora során és próbáljuk megosztani egymással azokat az állattartókat, akik igenis figyelnek erre. Szerencsére az igény és a kínálat is egyre bővűl.
    A szélsőségről … lehet, hogy érdemes lenne feltenni magunknak azt a kérdést, nem éppen a mai táplálkozás jelenti a szélsőséget? Nem a szénhidrátok, az adalékanyagok, az allergén összetevők azok amik lassú lefolyású betegségeket váltanak ki?
    Megkérdezném azt az édesanyát akinek a meddőségét a paleolit táplálkozás orvosolta, megkérdezném azt a cukorbeteget aki nem kell élete végéig szúrja magát, megkérdezném azt az allergiást akinek hetek alatt eltűnt, kigyógyult az allergiájából, megkérdezném azt a pajzsmirigyest, Crohn beteget, refluxost, MEGÉRTE váltani? Azt hiszem sok igen válasz lenne. Ne csak betegségeket említve, kérdezzük meg a négyszeres Európa- kétszeres világbajnok búvárúszónkat, Kanyó Dénest, hogyan úszta le 35 évesen a huszonéves úszókat úgy, hogy paleo étrenden él?
    Sokan nem látják, hogy nem egy jövő menő divat diétáról beszélünk, aki elkezdte nem hagyja abba.

    És igen, a mértékletesség mindenek felett 🙂

  7. Szimon says:

    Sziasztok!
    Sajnos nem volt időm végigolvasni az összes kommentet, így elnézést ha valamit megismételnék ami már elhangzott.
    Magam 2 ízben is küzdöttem terhességi cukorbetegséggel – jobban mondva inzulin intoleranciával – amit szigorú – és számomra igen csak sanyargató diétával – kordában tudtam tartani. Szó szerint végigéheztem mindkét terhességem, a szó azon értelmében miszerint nem ehetettem elegendő gyümölcsöt. Nekem a hús-zölség (főként saláta) kombináció nem fekszik. De hát nem vagyunk egyformák. A lényeg hogy a gyermekeim normál súllyal egészségesen jöttek a világra, a többi feledhető. Kommentelés terén kezdő vagyok, de most nem tudtam megállni, hogy ne szóljak a következők miatt: Tisztában vagyunk-e azzal mit eszünk meg a hússal együtt? Szerintem a többség nincs, sőt…Sajnos a hússal együtt a hormonokat is, amik akár csak egy molekulányi mennyiségben is de óriási bonyodalmat tudnak okozni a szervezetünkben. Borul az egész hormonrendszer, ami természetesen a hasnyálmirigy működésére is kihat. Való igaz, hogy ma az emberek sokkal több szénhidrátot vesznek magukhoz, mint amennyi szükséges, de azt hiszem ez csak csepp a tengerben. Szerintem sokkal nagyobb problémát jelentenek a hormonok. Esszük a hússal, iszzuk a vízzel adott esetben be is lélegezhetjük (ugye hihetetlen). A sok paleolit táplálkozást preferáló vajon mind szabad tartású, hormon mentesen nevelt állat húsát eszi? Kétlem.
    Az én álláspontom, hogy kerülni kell a szélsőségeket, és ha mód (meg persze pénz) van rá mértékletesen de mindent lehet enni.
    Még csak annyit, hogy én magam elég messze élek Magyarországtól, ahol egyenlőre meg van az esélye az egészséges(ebb) életnek. Persze soha nem lehet tudni. Ja és eszem húst!

  8. zsempi says:

    szerintem is ez a legnehezebb, hogy szeretünk enni meg van pénz rá, és eszünk, gyakran túlesszük magunkat. és mekkora hülyeség, hogy költünk a sok … akármilyen élelmiszerre fölöslegesen, utána meg többszörösét elköltjük orvosra, gyógyszerre, akármire, amikor megcsináltuk magunknak a betegséget. 1 hülyeségre tehát legalább 2 hülyeség árát költjük.
    a minap mondta 1 németo-ban élő barátnőm, hogy rájött, a németek miért vékonyak, egészségesek: ők nem eszik túl magukat, sőt inkább picit éheznek. tehát megvan a mértékletesség meg az önkontroll. nagyon nehéz ezt fejben elérni.
    az a szerencsém, h viszonylag sokat biciklizek (bringával közlekedek, sport), és így talán nem baj, ha több a gyorsan felszívódó szénhidrát az étrendemben. bár már ebben sem vagyok biztos.

  9. tankaranka says:

    @rjanius:

    Lehet, hogy nekünk is vadásznunk kéne az uzsonnára és futkosni a vacsoránkért. Az itt levők közül sokan egész biztosan a napi stressz feloldása miatt esznek többet, mint kéne. Esznek, mert van mit és esznek, mert azt hallják a reklámokból, hogy az X csokis tejszelet a jutalom, ha fáradt vagy.Aztán hozzászoksz, hogy finomságokkal kényeztesd magad, ha fáradt vagy.

    Fel kell kötni a gatyánkat, mert nehéz ebből a körből kitörni.

  10. rjanius says:

    @bohuš:
    Pont egy előző hozzászólásomban írtam, hogy bizony csökkenek az ételadagok (nem kicsit). Pont most vagyok abban a stádiumban, amikor tudatosan kell engednem a testem jelzéseinek. Arra gondolok, hogy az embernek azért megvan, hogy reggel reggelizik, majd ebédidő és vacsora … a paleo által ezek bizony felborulhatnak. Én akinek pár óra étkezés után majdhogynem ájulás közelébe kerültem, most azon veszem észr magam, hogy nem vagyok éhes, az energiaszintem egész nap állandó. Még nehéz betartani azt, hogy akkor egyek amikor éhes vagyok 🙂 de ez is menni fog előbb vagy utóbb.
    A lényeg, hogy sokkal kevesebb táplálékkal (ami valóban táplálék) sokkal kiegyensúlyozottabb életet lehet élni, mint a ma propagált élelmiszerpiramissal. A betegségek megszünéséről most inkább nem is írok … 🙂

  11. rjanius says:

    @tankaranka:
    Bár nem szoktam elméleti kérdésekbe belemenni, mivel gyakorlatias ember vagyok. Majdnem minden elméletbe bele lehet kötni előbb vagy utóbb. Azt szoktam mondani, majd ha az embernek olyan betegségei vannak és annyira nyitott szemmel jár a világban, majd megkeresi a számára legmegfelelőbb táplálkozási formát.
    A mezőgazdaság bevezetését kb. 10.000 évvel ez előttre becsülik, de nem is ez a fontos. A mezőgazdasági terményekbe glutén található, ami hosszú távon méreg az emberi szervezetnek. Van aki érzékenyebb van aki kevésbé, de egy biztos, a vékonybél nyálkahártyáját tönkreteszi ezáltal felszívódási zavarok lépnek fel.

    Teljesen egyetértek azzal, hogy a finomított szénhidrátok és a cukrok robbantották fel az elmúlt 100 évben a civilizációs betegségek bombáját, nem véletlen, hogy ezeket is el kell hagyni a paleo szerint.

    Az ősember vadászó életmódot folytatott és igen azzal táplálkozott ami volt. A tápláléka viszont húsokból és zsírokból állt és nem ízfokózók és adalékanyagok hegyeiből.

    Csak ismételni tudom magam, nem hiszem, hogy az elméletekbe kellene kapaszkodni. Inkább a mai tudományos (nem egyes iparág által szponzorált) kisérletek eredményeire kellene alapozni és ezeknek megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbb táplálkozási formát. Meglepő módon aki egyszer kiróbálta a paleot nem igazán tér le erről az útról. Elgondolkodtató és érdekes …

  12. rjanius says:

    @Hella1975:
    Valóban ez nagyon relatív. Mi az addig hitt egészséges táplálkozásban is kerestük a jó alapanyagokat. Elképzelhető, hogy az az általános amit Te írsz. Nálunk most nagyságrendileg megegyezik a költségvetés. Mi is több mint egy fél éve paleozunk és azt vesszük észre, hogy egyre kevesebb étellel elvagyunk. Megkockáztatom, hogy hamarosan stabilan alá megyünk anyagilag a paleo előtti időszaknak.

    Én azt mondom, hogy bárcsak ezzel a problémával kellene az embereknek megküzdeniük, mert ekkor már túl vannak azok, hogy megkérdőjelezik a mai étrendajánlásokat és nyitnak egy egészségesebb élet felé.

  13. bohuš says:

    @rjanius:
    És paleo-szerű táplálkozással valahogy az adagok is csökkennek, amivel jól lakik az ember, nem? És már azzal is olcsóbb 🙂

  14. Rapros says:

    Jó ötletnek tűnik a paleo, de – tudom ez Eszterre nem vonatkozik – egy vegának totálisan járhatatlan út, arról nem is beszélve, hogy szerintem túl sok fehérje. 65-70% hús – ha nem valami tecsos szemetet veszel – nehogy már olcsóbb legyen mint a szezonális zöldség! Meg kell tanulni túllépni a saláta/főzelék szinten és rendes zöldséges ételeket készíteni. Valóban melósabb és több fantáziát igényel, mint megsütni egy darab húst.

    Eszter, a táplálékpiramist én is látom rendszeresen orvosi rendelőkben is, nem is értem… Illúzióid pedig ne legyenek, azt az útmutatót valszeg tényleg 30 éve írták és biztos vagyok benne, hogy sok friss cukros arról a szintről indul most is, mint amit abban feltételeznek.

  15. tankaranka says:

    @rjanius: én “csak” inzulinrezisztens vagyok,annyira nem kell számolnom mint a cukorbetegeknek, nem ehetek finomlisztből, répacukorral készült ételeket meg ami nagyon megdobja a vércukromat, de a paleoelméletek nagyon furcsák. Az emberiség döntő többsége gabonán élt az elmúlt százezer évben. A táplálkozás okozta civilizációs betegségek viszont csak az elmúlt 100 évben jelentek meg a finomított élelmiszerekkel, sok cukorral. Azt se hinném, hogy az ősember csak 60-70% sovány husokat evett. Azt ette ami volt.

  16. Hella1975 says:

    @rjanius: mi fél éve tértünk át a paleo táplálkozásra. Élelmiszerekre azóta legalább 3x annyit költök. Heti 1x van általában max édesség, ami mondjuk egy torta, amihez max 20 deka magliszt/dara kell. Kenyérrel 2x próbálkoztam, de egyik sem jött be, és van élet nélküle. Ennek ellenére jelentősen többe kerül a táplálkozásunk, mint amikor ettünk tésztát, rizst, krumplit, pékárukat. Én legalábbis ezt tapasztalom.

    De inkább ezért fizetek többet, minthogy ezt a pénzt orvosra és gyógyszerekre kelljen költeni. 🙂

    Aki teheti, annak csak javasolni tudom ezt a táplálkozási módot, mely érdekes módon gyakran a mozgást is magával hozza az emberek életébe. Talán, mert egészségtudatosabbak lesznek?

  17. rjanius says:

    @panka: Azért vitatkoznék azzal, hogy a paleolit drága. Csak akkor fog drágábbra kijönni, ha az ember süteményeket készít. Sok paleos (jómagam is ezt tettem az elején) megpróbálja pótolni a megszokott dolgokat és kenyeret süt, sütiket készít. Ezzel egyértelműen drágábbra jön ki, nem is kicsit. Viszont ha valóban betartják az arányokat 65-70% hús, zsír, 30-35% zöldség, gyümölcs és bizonyos magvak, akkor nagyságrendileg ugyanolyan költségekkel kell számolni, ha nem kevesebbel. Ezt tapasztalatból írom …

  18. panka says:

    @Sherpa_1: Megkérdeztem múltkor egy diabetológus rokont, hogy miért nem javasolja a betegeinek a paleolit diétát, és kész, el van intézve a dolog. Azt mondta, azt nem lehet, mert senkinek sincs pénze rá. Nem lehet azt mondani egy nyugdíjasnak vagy egy családanyának, hogy mostantól, ha megéhezik, nem ehet vajas zsömlét 30 forintért, hanem szereznie kell egy szelet húst 900-ért. Ahogy pl. a cukor 300 Ft, a xilit meg 3000. Ennyi, itt a vége.
    De azért mindig hozzáteszi, hogy sportolni kéne, meg zöldségeket, gyümölcsöket enni, és máris nem lenne annyi cukros, de akkor ő miből élne?

  19. KingaNia says:

    Nem tudom, hogy írta-e valaki már előttem, és nem reklám szándékkal, de ha van kis időtök, keressetek rá olyan kifejezésekre, mint inzulinrezisztencia, vagy PCOS. (Bár lenne időm kifejteni, de nyilván rohanok:)).

    Nagyon jó, hogy ezt megírtad, Eszter. Ha nem bánod, a fent említett dolgokban érintettekkel foglalkozóknak küldeném is a linket:)

  20. tankaranka says:

    Kedves Eszter !

    Szívből és őszintén sajnálom, hogy a terhességi cukorbetegség megkeseritette az életedet, de önző módon nagyon örülök, mert igy több olyan receptet fogsz irni, ami nekem is jóóó, hogy kell mandulalisztes palacsintát csinálni meg azt, hogy mennyi eritrittel kb olyan a sütemény mint nem diétásan 🙂

  21. bm613 says:

    @Francekellregisztralni: Azért, mert ha zsír/fehérje is van a szénhidrát mellett, akkor az utóbbi lassabban szívódik fel, mintha egymagában volna. Gondolom, az emésztés “megosztja az erőit” köztük 🙂
    Pl. egy rendes csoki vagy tejszínes fagyi hiába tartalmaz cukrot, a magas zsírtartalom miatt az olyan lassan szívódik fel belőle, mintha nem is cukor volna, hanem “sima” szénhidrát.

  22. puszinyuszi says:

    csatlakozom az előttem szólokhoz: paleolit táplákozás irányába érdemes elmenni. És nem csak a cukrosoknak.
    A cikkhez és a gyerekhez pedig gratula.

  23. ST83 says:

    @Brummogó Özséb: Valotgatni kell, kulonben csunya vege lehet. Hasbol is felszivodik az inzulin.

  24. Brummogó Özséb says:

    Most találtam meg, örülök az oldalnak. Talán fontos lehet, ki hova adja az inzulint. Ismerősömet nehezen hozták vissza kómából, az egekig szaladt a cukra, nem tudni, miért. Kórházban 2 hétig kísérleteztek vele, és arra jutottak: hiába vigyáz, számol, ha a hasába adja az inzulint, onnan nehezen szívódik fel. Nem kell hájasnak lenni, egyszerűen több, vastagabb ott a szövet. Azóta a karjába szúr.

  25. ST83 says:

    En ugyan nem vagyok terhessegi cukros, es mivel ferfi vagyok valoszinuleg nem is leszek.Amugy mar 16 eve kuzdok ezzel a dologgal (1-es tipus).

  26. törvényenkívüli says:

    @400m2: nem, nem vagyok troll, spam vagyok
    én nem azt mondom, hogy nem létezik, hanem hogy az nem terhességi cukrosság. az terhességi anyagcserezavar. a cukorbaj nem gyógyítható, nem múlik el, ellentétben a terhességivel.

  27. rjanius says:

    Kedves Eszter!

    Bár Sherpa_1 nevű felhasználó nagyon szűkszavúan, de a lényegre tapintott. A mai nyugati orvoslás szerint a cukorbetegség “gyógyítási” formája: adjuk a betegnek szénhidrátot aztán élete végéig állítgassuk az inzulin adagját.
    Sajnos sok ember nem elég tudatos a táplálkozásban és bizony bizony kialakult egy nagyon erős iparág, a finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok iparága. Az emberi szervezet nem ezekhez az ételekhez alkalmazkodott, hát pár száz éve látjuk is ennek a hatását (pl. cukorbetegség). Az evoluciós orvostudomány nagyon egyszerűen orvosolja, gyógyítja (és nincs idézőjel) a cukorbetegséget a paleolit táplálkozással. A cikkedből kiderül, hogy kevés szénhidrát felé kell elmozdulni. A paleolit életmód is ugyanezt mondja, egyél húst, zsírt, kevés zöldséget és kevés gyümölcsöt és magvakat. Szerencsére egyre több emberhez eljut ez az információ és egyre többen gyógyulnak meg a cukorbetegségükből és még sorolhatnám a betegségeket.

    Örvendek a bejegyzésednek és gratulálok a picihez.

  28. Francekellregisztralni says:

    Asszem az elobb nem ment el…

    Miért jobb egy cukrosnak ha valami inkább zsírosabb, ha már kicsit több benne a szénhidrát?

  29. Magna cum laudeTigeri másztesz digrii says:

    Asszony is cukros sajnos.A kajálásra sem mindig tud figyelni.Ha meg rosszul van inzulin után akkor meg kell ennie valami szénhidrátot.
    Nagymamám is cukros volt.A doki megmondta neki hogy szüret idején ne jöjjön hozzá,mert nem akar idegeskedni.Olyankor nem törődött semmivel és ette a szőlőt rendesen.:))

  30. PrettyWitch says:

    Sziasztok!
    Nem diabétesz miatt (szerencsére), de fogyókúra miatt számolgattam a kalóriát, később a szénhidrátot is, meg számolgatom most is. Van egy blog, ahol nagyon jó édességreceptek vannak, amik szerintem egy diabéteszes diétába is beleférnek, esetleg nézzetek rá:
    shapeshifter.blog.hu/
    Nekem beváltak ezen túl a Vitálkonyha (ételrendelős cég) diabetikus (xilites) sütijei.
    Mindenkinek jó egészséget!
    Boszi

  31. ho2 says:

    Nagyon jó a poszt.
    Amit én tudok neked ajánlani, habár nemcsak a cukorbetegséggel foglalkozik, de azzal is:
    http://www.azendietam.hu/
    http://www.pco-szindroma.hu/index2.html
    ez utóbbi a pco kapcsán foglalkozik az inzulin rezisztenciával, amely az időskori cukorbetegség előszobája (lehet), és így tanácsokat ad az egészséges életmódra, étkezésre.

  32. ellenszenves says:

    köszi a posztot. én is GDM-es lettem. jo tudni h nincs egyedül az ember lánya, mondjuk ez kiderült már az első diabetologiai rendelésen ahol 30an vártunk kismamák.
    milyen “jo” szénhidrátot találtál a “bakonyibarnán” kivül?
    hogy lehetett tulélni egy gasztrobloggernek ezt az időszakot?
    én is imádok főzni és enni és ennél kegyetlenebbmint h 3óránként egyél meghatározott mennyiségt, nem nagyon van.

  33. @háténimmár: 10 napja szültem, azóta teljesen normálisak az értékeim, az inzulint már aznap sem kellett adni, majd hat hetesen megyek terheléses vizsgálatra, ott derül ki, hogy tényleg elmúlt-e, vagy sem.Második gyerek, az elsőnél is volt magasabb cukrom, de akkor még elég volt a diéta, most sajnos a végén már 24 egység inzulin kellett egy nap alatt összesen.

  34. háténimmár says:

    Bocsánat, nem vagyok állandó olvasód, így a magánéletedbe még annyi belelátásom sincs, mint amit itt engedsz.
    Érdekel a téma.
    Mikor szültél? Mennyi idő után “múlt el” és azóta mennyi idő telt el zünetmentesen?
    Illetve hanyadik gyerek, mert nekem a másodiknál már nem voltak tökéletesek az értékek, de még nem kellett véresen komolyan vennem, de készülök a harmadikra 🙂

  35. emma78 says:

    Kedves Eszter! Hú, mintha az idő kereke visszafordult volna velem, annyira klasszul írtad le milyen egy diabetes rendelés otthon. A Férjem orvos, és valljuk be elege lett az ellátás színvonalából, abból hogy rossz hangulatban érkezik egy rendelésre, mert előtte az osztályon kb 1000 dolog miatt lecseszték, ami mind abból adódott, hogy emberhiáyn van az eü-ben. Ezt mindenki belátja, aki beteg, de senki sem odafent. Szumma-szummárom, elmenekültünk külföldre. Itt is van várólist, hosszú is, de a betegek tudják, hog ha rájuk kerül a sor, akkor csak velük foglalkozik. Ja, és egy doki mellett 3 nővér van. Na ez az ami otthon sosem lesz, pedig ez lenne normális.
    Gratulálok a kislányodhoz, jó egészséget Nektek!
    Emma

  36. 400m2 says:

    @törvényenkívüli: remélem csak egy troll vagy, de a terhességi diabéteszben nem hinni, az kb olyan, mint nem hinni az internetben. A főnököm nem hisz benne, folyamatosan hangoztatja, de attól még létezik.

  37. törvényenkívüli says:

    A terhességi cukrosság kamu. (bocs, de én mint régóta hithű cukros, így gondolom)
    Ill. azt a képet, amin a delikvens a karjába adja az inzulint, ne nagyon reklámozd, mert nem a legjobb hely a beadásra (kis felület, idővel a sok beadás szépen “eldeformálja” azt a részt. inkább a has, nagy felület, könnyebben felszívódik) (bár “terhességi cukrosoknál” szvsz mindegy, nem tart sokáig)
    A zország tortájával (és az összes többi cukormentes édességgel) teljesen egyetértek, az illessze be a napi étrendbe, aki úgy gondolja, hogy be lehet. Nem lehet, vagyis lehet de akkor más nem nagyon van.

  38. Gazz says:

    Remélem Eszter, Te azok közé fogsz tartozni, akiknél elmúlik a terhesség után.

  39. Sherpa_1 says:

    paleolit diéta és rengeteg min. napi 10 000 ne D3 vitamin.

  40. Christine_ says:

    Ezen fetrengve nevetek 🙂 “Úgy vettem észre, ha köd van, és nem látszik a szamár farka, akkor nem megy nyolc fölé a cukrom, miután ittam egy korty ecetet. Próbáld ki, a neten is olvastam!””
    Tényleg ilyenek az emberek 😀 Én már több, mint 5 éve éldegélek a “betegséggel”.

  41. nyuszimama says:

    Kedves Eszter! Régóta olvaslak, sokszor gondoltam már arra is, hogy regisztrálok, és így én is hozzászólhatok. Ez a téma annyira közelről érint, hogy most jött el az ideje. A terhességem utolsó 3 hónapja a szénhidrátok számolásával telt. Szóval nekem is terhességi cukrom volt – karácsonyi időszakban…. Annyi minden élményem ugrik most be ezzel kapcsolatban, hogy nagyon meg kell válogatnom, melyikről írok.
    Kecskemétre jártam diabetológiára, ahol tartanak külön terhességi cukor rendelést. Igaz, csak heti egy alkalommal van, és sokan vannak, de legalább van.
    Minden friss cukros kismamának tartanak eligazítást, milyen diétát kell betartani és minden személyes apró kérdésre válaszol Piroska, a diétás nővér. Ez szuper. Sőt, drukkol, hogy sikerüljön felvenni a harcot a szemét cukorbajjal. Ami nem volt jó (nekem), az az inzulin. Kezembe nyomták a tollat, és azt mondták, csak nyomjam a combomba. Beadta az egyik asszisztens az első adagot, és ennyi volt a felvilágosítás. Sokat kínlódtam vele illetve sokat bénáztam. Nem mertem beadni magamnak, csak hosszas lelki tusa után. Egyszer egy utazás alatt buborékok kerültek az inzulinba. És nem tudtam, mit csináljak vele. Ijedtemben még az ügyeletet is felhívtam, ééés a legviccesebb, hogy az ügyeletes doktornő sem tudta, mit tegyek vele.
    Persze azóta tudom, mit kellett volna vele csinálni… Hála Istennek a gyerek egészségesen született és egyre virgoncabb. A cukrom meg pár hét alatt helyre állt – de állandóan ott fenyeget: “vigyázz, még visszajöhetek”.

  42. MINE says:

    @Fuszeres Eszter: szerencsére májusban született a kislányunk, így én csak az eperből maradtam ki idén, cseresznyét se sokat ettem, mert mindenki azzal riogatott, hogy hasfájós lesz tőle a baba. (így is az lett… :-)) inkább lefagyasztottam 2 kilót, majd télen, esetleg a babával együtt jól bepótoljuk. el tudom képzelni mennyire szörnyű lehetett, nekem rettenetes érzés volt a piacon úgy vásárolni, hogy minden árus ajánlgatta a szép áruját, én meg csak néztem és ráztam a fejem….

  43. @MINE: na igen a gyümölcs… amikor megtudtam, hogy a cseresznyében mennyi a szénhidrát, szó szerint sírtam. Szörnyű nyár volt, most gyümölcsön élek! 🙂

  44. MINE says:

    nekem szeremcsére inzulinoznom nem kellett magam, de a diétát szigorúan betartottam. a dietetikus szerint az a legfőbb baj, hogy a mai nők többsége nem főz, így pl. azt is el kellett mondania hogy mi egy főzelék (alapesetben) és milyen amikor rántás és habarás nélkül készíted. nekem a gyümölcs hiányzott a legjobban, meg a tésztaféle. és próbáltam minden ebédre úgy sakkozni, hogy legalább valami keksz, fél csoki, plusz 1 alma ilyesmi beleférjen. mi is kerestünk blogokat és recepteket, de leginkább saját magam feje után mentem. jó lett volna valami kicsit modernebb, mint a bakonyi kenyér (amúgy azt se tudom, az milyen…) föztem pl. vadas mellé (persze szigorúan habarás nélkül) szejtánlisztből gombócot, az érdekes kísérlet volt… :-))

  45. MamaNgozi says:

    Jajjj ezt naggyon köszönöm!
    Drága apám (egyéb betegségei mellett) erőst cukros. Soksok éve diab.mell. -a diagnosztizálták, aztán csak úgy hébebóba szedte a gyógyszereit… Sikerült márciusban jóóól besz@ratnom, és akor végre elmentünk a diabetológushoz, ahol egy 100000000 éve diabetológusnő ledarálta a szükséges dumát, adott két fénymásolt valamit, ill a doktornő beállított egy új gyógyszert…
    Azóta – mivel én látom el kajával, itallal- az esetek túlynomó többségében azt eszi/issza ami jó a diétájának.
    De nem nyerte el nekem sem a tetszésemet amit találtam. Szóval drága Eszter Köszönöm mégegyszer. Azt is hogy foglalkozol vele, és azt is hogy segíteni akarsz a sorstársaidnak…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!