Fűszer és Lélek

A sárgarépa senkinek nem hiányzik?

DSCN2862-1_1.jpgMagyarországon nem kapható sárgarépa. Nekem legalábbis több mint tíz éve nem sikerült egy valódi sárgarépa ízű, édes példányt vásárolnom.
Vannak persze sárgarépának látszó gyökerek a piacon és boltban is, de ízükben csak nyomokban fedezhető fel a valódi sárgarépa. Leginkább az édessége hiányzik, de bátrín kijelenthetjük, hogy se ízük, se bűzük! Bocs.
Próbálkoztam én mindennel: ültettem magamnak, sikerült így is úgy is. Idén már legalább szép lett, és van közte egészen elfogadható ízű is, de még mindig nem az, amit nagyanyám a húslevesben főzött, aztán a töltött tyúk köré tett a többi zöldséggel együtt. Ez az a sárgarépa, ami miatt a magyar húslevesről azt mondják a hozzá(nem)értők, hogy inkább gyökérzöldség leves, annyira sok benne a zöldség, és viszonylag kevés a csont és a hús. Meg hogy túl édes. Megjegyzem, lehet, hogy húsz éve még édes volt, de most…
Aztán voltam biopiacon, termelői piacon, ajánlottak szuper sárgarépa forrást, de csak nem találtam. Pár éve sikerült egy nagyon menő helyen ízes sárgarépába botlanom, de a felszolgáló szerint francia volt. OMG!
Aztán idén nyáron megtaláltam a szuper forrást, de Budapestről nézve a Hernádszentandrásról beszerezni a sárgarépát, nem éppen egyszerű megoldás.
Bezzeg a jó fokhagyma mindenkinek hiányzik, legalábbis tud a kínai fokhagyma problémáról, meg arról is, hogy a magyar viszont egy hónap alatt eltűnik a gerezdből valami furcsa betegségnek köszönhetően.
Én viszont szeretem a sárgarépát, húslevesbe is, köretként is, vagy csak egyszerűen nyersen lereszelve salátának. Vagy legalábbis szeretném.
SousVideA_Carottes.jpgÚgy tűnik megtalálták a megoldást. Szuvidált sárgarépa. Igen!
Írok majd a masináról bővebben, hiszen legtöbben az éttermekkel és a húsokkal kötik össze, de azt kell mondjam, a zöldségek elkészítésében fantasztikus. Most még kicsit le kell higgadnom, hogy objektív maradhassak azok után, hogy egy szupermarketben vásárolt, kilós kiszerelésű sárgarépának végre isteni íze lett csak attól, hogy vákuumfóliában hőkezeltem 85,5 fokon.
A lényeg, hogy megpucoltam a répát, majd egy evőkanálnyi vajjal, egy kiskanálnyi mézzel, egy csipet sóval és szerecsendióval betettem a zacskóba. Miután elkészült, forró serpenyőbe borítottam 40 másodpercre, és már ettük is. Nem ültünk le vele, csak gyorsan betoltunk egy kiló sárgarépát négyen a konyhapult mellett állva. Katarzis volt. Vagy orgazmus a szájban. De 100% sárgarépa mindenképp. 

Még egy kis érdekesség a sárgarépáról. András a MonJardin kertésze azt mondja, hogy gyökérzöldségeket vagy termesszünk magunknak vagy vásároljuk hipermarketben(!) ott ugyanis egészen biztosan ellenőrzik, hogy mit szív fel a földből. Megfontolandó, főleg ott, ahol pici baba van, és pont azért kap sárgarépát mert az egészséges.
Jokuti kolléga már úgy is írt és videózott mindenfélét a szuvidált (igen, sous vide) húsokról, de én biztos vagyok benne, hogy a lényeg nem csak a húsokban rejlik. Na persze ott is vannak meglepetések. Folytatom.

(Fotó)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. warrior_e says:

    Ha Kalocsa messze van gyere Kanadába 😉 itt isteni finom a répa (is)!

  2. thor80 says:

    A sárgarépa az sárgarépa, a murok az murok. Amit Magyarországon sárgarépának neveznek az nem sárgarépa, hanem murok.

  3. @d.z.: ez sajnos nem vigasztal! nincs mese a jó zöldséghez föld, és napsütés kell.

  4. Maaster says:

    nem csak sárgarépa nincs, hanem paradicsom, paprika, stb. Manapság már a piacosok is a nagybaniról vásárolnak külföldi ízetlen zöldségeket olcsóé…

  5. d.z. says:

    Hát kedves posztoló én innen Angliából üzenem, hogy ami otthon van az igencsak sárgarépa ahhoz a cukros víz ízű vacakhoz képest, amit itt árulnak ilyen néven. Becsüld meg! 😀

  6. 400m2 says:

    Sajnos jó ízű burgonyát se lehet kapni már rég, de épp most olvastam a Bűvös szakácson a tesztre való felhívást, talán van remény.
    Azt nem tartom reálisnak, higy gyere le az Alföldre, meg Kalocsára, hiszen csak egy sárgarépáról beszélünk, amit minden sarkon kéne hogy kapjunk jó minőségűt. De valóban nincs, és tényleg elég furcsa.
    El tudnék képzelni egy szuvidáló masinát otthon, lehet, hogy inkább mégis azt veszem előrébb a kéménybe kötött szagelszívó helyett, szerintem a férjem is jobban örülne neki, bár nálunk tuti a hús menne hússal.

  7. lorien says:

    Szerencsére nálunk helyben legalább zöldségfronton nem elkeserítő a helyzet. Mindenre van bejáratott termelőm, így répára is. De amúgy neki sem sikerül mindig egyformán jóra a répa 🙂

    A fokhagyma általban gond. Múltkor volt valamelyik közszolgálatin egy órás műsor a makói fokhagymáról. Ott mutatták, hgy a termelők átálltak a keresettebb nagy fejű fokhagymára, amit a kínaiak is termelnek. Persze a kínaival összehasonlítva messze veri azt, de a kisebb fejű, lilás szinezetű külső héjú fajták sokkal jobbak, ezt érdemes keresni.

  8. zsibvasar says:

    A szuvidálást házi körülmények között is ki lehet próbálni. Több problémát is meg kell oldani hozzá, de nem reménytelen.
    1. Kell hozzá egy zacskó, amiből nem oldódik ki semmi káros anyag a hő hatására. Én sütőzacskóval kísérleteztem (kicsit drága), de talán egy sima polietilén is megteszi.
    2. A zacskóba került dolgot vákumozni kell. Ez elég jól megoldható, ha vízbe mártjuk a zacskót. Ilyenkor a víz kiszorítja a felesleges levegő nagy részét.
    3. Végül a megfelelő hőmérséklet beállítása jön. Sütőben próbáltam, a hústű segítségével követtem nyomon a hőmérsékletet. Meglepő módon bőven 100 fok fölé kell állítani a sütő hőmérsékletét, hogy 70-80 fokosra melegedjen a víz. Ez a víz párolgása miatt lehet. Egy lábosban sem lehet sokkal bonyolultabb. De akkor nekünk kell kapcsolgatni a tűzhelyet.

  9. vega2 says:

    Engem meg gyermekkoromban azért kergettek körbe a konyhaasztalon, mert nem voltam hajlandó megenni júliusban a banánt.

  10. Bretschneider detektív says:

    Jól értem, hogy nem kapsz sárgarépát, tehát csinálsz?
    Gyere le a kalocsai piacra, itt minden héten van három-négy termelőnél nagyon finom. Én a tévé mellett szoktam rágcsálni. Egy nap kettőt-hármat is. Finom, édes. A nagykeres szarok persze levesbe se jó, ebben egyetértünk.

    Ja és bátyai fokhagyma is van, szép cirmos, fasza egész a következő szettig.

  11. Kopi3.14 says:

    Javaslom leutazni az Alföldre, ott van jó répa. Ja, meg a valóban sárga répa biztosan édes.

  12. Egyéves Önkéntes says:

    Emlékszem, nálunk faluhelyen, amíg papa elment kaszálni, addig mama felfűtötte 85,5 fokosra a kemencét és ott szuvidálta a répát! Attól volt olyan finom a húslevese. Meg persze a posírozott velőtől!

  13. rambo13 says:

    Megjegyezném, h a Szakácsok könyvében a sous vide elsősorban a zöldségek (főleg gyökér) elkészítésének technológiájaként jelenik meg…

  14. Az ötlet jónak látszik, ki fogom próbálni – mert hasonló gondolatom/hiányérzetem nekem is volt. A fokhagymára vonatkozóan: én már évek óta azt csinálom, hogy ha hozzájutok magyar termékhez, akkor veszek belőle többet, megtisztítom, csavaros tetejű üvegbe teszem és be a mélyhűtőbe. Így nem büdösít össze semmit, az ízét megtartja hosszú ideig.Ételbe jó, vajas pirítóshoz is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!