Fűszer és Lélek

Az önellátó nyaralás

Vagyis amikor szobát de leginkább házat bérelünk, és magunkra főzünk. Mi imádjuk a formát, az úgynevezett falusi turizmust. Akik soha nem szálltak még meg ilyen helyen, azok általában attól félnek, hogy a tulajdonos is a házban lakik, és állandóan megfigyeli a vendégeket, vagy a fotók csalnak, a ház is és a szoba is sokkal lepukkantabb lesz, mint amit a hirdetésben láttak.

traktor_1.jpg
Volt ilyen is, meg kell hagyni. De sokkal-sokkal több volt a pozitív tapasztalat, sőt olyan is, amikor úgy léptünk be a házba, hogy majd leesett az állunk. A legutóbbi egyébként egy véletlen őrségi nyaralás alatt esett meg, ugyanis nem oda indultunk, de végűl mégis ott kötöttünk ki. Délután kezdtünk telefonálgatni, és a negyedik számon azt mondták, hogy üres a ház egy hétig, de ők nem érnek rá, kérjük el a kulcsot a szomszéd faluban a Marika nénitől, majd egy hét múlva a szállásdíjat hagyjuk az éjjeli szekrényben, ha valami gond lenne csörögjünk. Gond nem volt, gyönyörű tisztaság, klasszul berendezett ház, és szuper matracok az ágyban viszont voltak. Olcsón.

Vagy a másik, ahol bár nem kértünk reggelit, mert nem is volt ilyen opció, a háziak minden hajnalban betettek egy kosarat a kapun, benne jóféle házi pálinkával, süteménnyel és gyümölccsel. Velük soha nem sikerült összefutnunk, gondolom hajnali négykor jöttek, és éjjel sütöttek 🙂

Aztán volt a hely, ahol évekig nyaraltunk, szinte már barátok voltunk, és nagyon elszomorodtunk, amikor pár éve úgy döntöttek, hogy befejezik, ideje nekik is nyaralóként használni a nyugdíjas éveikben végre a házukat.

És akkor jöjjön a legrosszabb, csak hogy legyen másik oldala is a témának: kezdő szerelmesek voltunk még Gáborral, és soha nem szálltunk meg addig ilyen helyen. Egy budapesti utazási irodában felmarkolt katalógusból hívtunk fel egy helyet, ami azt állította magáról, hogy egy régi présház, ahol a gazda borkóstolót is tart. Felhívtuk, lebeszéltük, lementünk. A helyszínen kiderült, hogy a présház épp foglalt, egy holland házaspár lakja. De van egy másik házuk (este volt mire megérkeztünk, pedig akkor kellett volna odébbállni) ahol épp nem lakik senki. Csodás. Egy hétre terveztük az ottmaradást, egy éjszaka lett belőle. Mikor a fickó megmutatta a házat, boldogan újságolta, hogy szerencsések vagyunk, mert most csak mi leszünk a házban, ezért egyedül használhatjuk a fürdőszobát, ami a szobánkból és a másik szobából nyílt, és egyben volt a wc-vel. El se akarom képzelni, hogy milyen lehet, amikor a szomszéd szoba bérlője használja a wc-t, én pedig a szobámban olvasgatok ép…
Miután elment, gondoltuk összetoljuk az ágyakat, mert a két fal mellett volt két különálló ágy. Igenám, de egyiknek se volt lába, csak téglákon álltak. Sajnos mégis sikerült megmozdítani, és az egyik alatt egy összeszáradt madártetemet találtunk. Éjjel rá kellett eszmélnünk, hogy a valóban csendes kisfalu főutcáján éjjelente százzal robognak végig a kamionok a ház falától két méternyire, ami így sokkal hangosabb, mint a legtöbb budapesti utca. Reggel már a kocsiba pakoltunk be, amikor megérkezett a villanyszámlás, és azt üzente a tulajnak, hogy délután kikapcsolják a villanyt, ha nem megy be befizetni a tartozását. Legalább elmondhatjuk, hogy a szinte az összes buktatóját megtanultuk a falusi vendégszálláson történő nyaralásnak. Annak aki nem ismeri, talán a legviccesebb, valaha a Homáron megjelent üdülős, házbérlős történet Edével. Négy éve Ede egy legenda volt, remélem már nem ad ki házakat!

Így aztán ha ismeretlen helyre megyünk, előtte végigtúrjuk az internetet. Ha valami szörnyűséget műveltek ott a közelmúltban, akkor arról valaki már panaszkodott valahol. Persze nem mindig kell az ilyesminek hitelt adni, de ha csak negatív kritika olvasható a helyről, és egy-egy öndicséret szagú másik, akkor inkább felejtős a történet.

Telefonon előre pontosítjuk:
Ott leszünk-e elszállásolva, ahol a fotók készültek, amiket látunk?
Saját fürdőszoba tartozik-e a szobához?
A tulajdonos a házban lakik-e?
A tulajdonossal közös-e az udvara a háznak?
Ha nem egész házat bérlünk, akkor lesznek-e rajtunk kívűl, elzárható-e a mi részünk?
És mielőtt tényleg birtokba vennénk a helyet, mindig megnézzük a szobát, az ágyat és a fürdőszobát is.
Aztán persze jöhetnek az apró, de fontos részletek: a bográcsozási lehetőség azt jelenti, hogy van bogrács is? Csak mert nem mindig.
kaese.jpgA sétakocsikázási (lovasszán, akármi) lehetőséget a tulajdonos biztosítja, vagy ha nem, akkor hogyan működik? Ilyenről is derült már ki, hogy csak valakinek van egy lovaskocsija a faluban, de fogalma se volt róla, hogy a szomszédja saját szolgáltatásként hirdeti az interneten, de nem akart szomorúságot okozni a gyerekeknek, így ingyen kocsikáztatta őket, és nem volt hajlandó pénzt elfogadni.
Hogy mit jelent a “jól felszerelt konyha”, azt mindenki döntse el maga, de általában se gy Kitchen Aid, se egy szuvidáló gép nincs benne soha, a fene se érti. Amit én mindig viszek magammal, az pár jó kés, egy reszelő, a botmixerem,  pár műanyag tárolódoboz, és egy nagy szűrőkanál. Úgy sem ilyen helyen áll neki az ember élete első macaronjának, de azért nem bánom, ha nem egy fakanál élességű késsel kell a hagymát összevágnom a paprikás krumplihoz.

000010069_0035-panyolajb-1.jpg.jpg
Nyáron nem árt a hűtőre is rákérdezni, mert akadt dolgunk már kis hotelszoba hűtővel a nagy közös konyhában, amibe egy üveg ásványvíz se fért bele, pedig három család szerette volna a dinnyét lehűteni benne. Talán az egy polc a minimum, ami egy családnak jár, de ha több van, akkor mindenki boldog.
Általában ott reggelizünk, de napközben úton vagyunk, és csak este érkezünk. Így én egy ilyen nyaraláson kétnaponta főzök, vagyis kétnaponta főz a család közösen vacsorát, amit másnap is enni tudunk. Bográcsban, grillen, vagy akár a konyhában. Ebédelni pedig mikor hol, egy helyi vendéglőben, vagy a közeli lángososnál, halsütőnél.

Érdekes, hogy viszonylag kevés olyan helybe futottunk eddig bele, ahol akár reggelit, akár ebédet vagy vacsorát lehetett volna kérni. De ahol lehetett, ott kivétel nélkül meg voltunk elégedve. Előre lebeszéltük, hogy mit nem szeretünk, aztán a háziasszony főzött valamit, ami mindig igazán finom, házias fogás volt. Imádom ha rám főznek, nem hiába!

Van tapasztalatotok? Esetleg jó tippjeitek?

Fotók: Panyola.hu és Vista.hu

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Válásgyerekkel says:

    Nagyon jó a cikk és a kérdéslista is, amin végig kell mennünk, ha nem akarunk csalódni. Mi is hosszú évek alatt tapasztaltuk ezt ki. Régen volt olyan, hogy annyira koszos volt a szállás, hogy már fordultunk is ki, 50 fok volt, mire rendes szállás találtunk minden romlandó étel, amit a nyaralásra vittünk, megromlott. Az utóbbi években viszont sok-sok jó tapasztalatunk volt, hála az óvatosságnak. Mostanában itt találok nagyon jókat, van Ausztria is, mindenfelől szép, igényes szállások, amig nem drágák, nem szálláskereső, csak ajánlja: http://www.szallasmaskepp.hu/blog-a-szallasok

  2. JakabE says:

    Én is ajánlanék pár jó helyet, a blogom ajánlójában megtaláljátok a címeket:
    http://www.bakancsesfakanal.blogspot.hu
    Őrség, Kőszeg, Mátra és Tapolcai tuti szálláshelyeket ajánlok, kipróbáltak, korrektek, olcsók, tiszták.
    Leginkább nekem is jó tapasztalataim vannak, de volt már pókhálós négycsillagos szobám. Ezeket viszont jószívvel ajánlom.

  3. algie says:

    @Zuckerbrot: Hát, azért a torockói kemping számomra nem tűnik annyira jónak. A legnagyobb része egy – egyébként tényleg gyönyörű – városi parkra hasonlít, és ennek következtében fűre lépni tilos. Sátrazni kevés hely marad, a hűtő pedig nagyon apró, nincs benne polc, és féltéglával van betámasztva az ajtaja. Ha faházat bérelsz, kérsz reggelit-vacsorát (nem annyira kell a hűtő), és nem gyerekekkel vagy, akik szeretnének rohangálni, játszani, akkor nem rossz, de nekem kempingnek ez így ebben a formában kicsit furcsa, kevésbé szabályozottan szoktunk sátrazni 🙂

    Ezek teljesen friss tapasztalatok. A túracsoportunk 10 tagja ott lakott múlt héten, minket a kutyánkkal a szomszéd panziós fogadott be, mert a kempingbe nem lehet kutyát bevinni. A szomszédban lehetett használni a gyepet, és még játékok is vannak a vendégek számára.

  4. adrienne1 says:

    @gbsz:
    Béla slambuca….nyammm:)))
    Mi egyszer athivtunk egy szomszéd nénit, akivel egész délutan rétest huztunk (hehe, a néni közölte, hogy ezt most meghintjük egy kevés zsirral és csak locsolta, locsolta a labasbol:D), aztan megsütöttük a kemencében, életem legjobbja volt.
    Idén sajnos nem tudunk menni:((( talan jövöre…

  5. DominoFX says:

    @mirjam07: ugyan nem kimondott falusi turizmus, hanem apartman egy alpesi faluban levő családi házban, de pár napja jöttünk vissza innen:
    http://www.ferienhausmiete.de/ferienhaus_details.php?obj_nr=16828

    Nagyon jól éreztük magunkat. Olyan, mint a képeken. A gyerekeknek kis játszótér, trambulin, pingpongasztal. Grill kemence az udvarban. Teljesen felszerelt konyha: mosogatógép (!), mikró, kések (kenyérvágó, zöldségpucoló stb.), persze edények evőeszközök, tányérok, poharak – a töredékét se használtuk ki. Wifi, lapostévé, saját WC, fürdőszoba dupla mosdókagylóval. Két különbejáratú kétágyas szoba, a konyhával egyben levő hatalmas nappali. Körben hósipkás hegyek. Ingyen biciklik – bicikliút vezet a közelben levő Jaegersee nevű gyönyörű tóhoz. A tisztaságról annyit, hogy úgy 1-2 nap után kicserélték volna az összes (fejenként 2-3) törülközőt frissen mosottra, ha hagyjuk. És mindez 42 EUR volt éjszakánként, azaz kb. 12 000 Ft négyünknek + 20 EUR végtakarítási díj. A Balatonon egy ezerszer rosszabb helyen ennél többet fizettünk, pedig nem is Edénél laktunk.

    A házigazdák a házban laknak, de teljesen külön (a ház másik oldalán levő) bejáratuk van. Csak akkor láttuk őket, ha kellettek.

  6. gbsz says:

    A bárándi Koroknai portát én is csak ajánlani tudom! Gyerek – és gasztrobloggerparadicsom:-) Két kemence, kedvünk szerint befűtve, ISTENI kenyérlángos, kakaós csiga és olyan szíves vendéglátás, hogy mindig visszavágyunk:-) Lehet korongozni, lovagolni, a kicsiknek libákat hajtani, a házigazda olyan slambucot főzött, hogy sírtunk a gyönyörűségtől.
    http://www.koroknaiporta.hu

  7. mirjam07 says:

    Sziasztok!
    Ausztriai tapasztalata nincs valakinek? Mi nagyon szeretnénk falusi turizmus keretében Ausztriába menni, de lehetőleg ajánlással.
    Ha valaki tud ilyet, jelezné? NAgyon hálás lennék érte!
    Köszönöm: Mária (email cím a profilban)

  8. Muzsikok közt says:

    Toroczkó-t(Erdély) ajánlom a falusias turizmusolóknak. Baráti árak, gyönyörü hely, és Mihácsáék reggeli-ebéd-vacsora(pálinka mindig mindenhez) szállás kombóval már ki vannak próbálva…:) De van panzió meg kemping is akinek az kell. Lovaglástól siklóernyőig vagy sima túráig minden van.

  9. sweety says:

    EDE még ma is legenda!!!!!!!
    Éppen most van a Kékszalag, persze Ede is ott van. 🙂

  10. Playthegame says:

    Vadgesztenye-ház, Kőhányás. A majki remeteségtől nem messze van, sok jó kirándulóhely van a környéken, szuper hely, annyira nyugodt, hogy térerő sincs 5km-en belül. Van viszont birkanyáj,erdei szamóca, várak, források és egy jó kis étterem a Közeli Csákváron.

  11. csíra says:

    Örülök ennek a bejegyzésnek, mert gyakorlott balatoni szállásadók vagyunk, de most egy teljesen más helyen kezdjük a falusi turizmus keretén belül a régi házunk kiadását. Örömmel látom, hogy az itt felsorolt apróságok (ám annál fontosabb dolgok!) nálunk mind megvannak 🙂
    Szállásadóként jó tippeket olvastam a vendégek ilyen szempontú elvárásairól.

  12. adrienne1 says:

    Szia, mi évekig jartunk Barandra, csodalatos volt mindig.
    http://www.koroknaiporta.hu

  13. NZperX says:

    Őrség, és nagyon ajánlom (Szalafőn): http://www.boronahaz.hu.
    Őriszentpéteren amit próbáltam és korrekt: http://www.margareta-panzio.com, http://www.harsfa-fogado.hu.
    De a Boronaház a legjobb, ott is a Mézeskalács ház!

  14. Van_mikrohullámú_sütőtök? says:

    Harkány – (valami női név) vendégház is jó, svédasztalos reggeli van: igencsak kitettek magukért, bár a szoba elég aprócska

  15. gelsystem says:

    csak itt, csak nálam HaLYrá-EDE domborrnyomott pólók korlátozott számban ekszklújzív EDE aláírással még kaphatóak!!!
    vegye-vigye:
    ma elrajtolni kekszalllag ,nalam lehet veni oco jominöségű dombornyomott haLYra-EDE feliratu polo T.
    te joni hozam, kapni hibatlan minöseg, nem csalodni!!
    ha veni nalam polo keto, kapol gyerekcipó..
    gyerek laba nem lesz ludtapsz, baaar, harantemelo meg mindig nem erteni mi leni…csak kici!!!
    te joni be hozam, nem atbasz, fogol te csodalkozni jo uzlet!!!
    ha veszel tobb minden kapol ajandek cédét i-s, vagy labadra akcijos zokni….elfaradol, tudsz leülni, kapol vizet is ha szomjazni meg……
    .
    tehat: dombornyomott haLYra-EDE polo csak nalam, amig keszlet tartani…
    .
    hivhacc telefonon is:
    nojn-hundred-nojncih-dráj-dráj-cváj–dráj-dráj-cváj…….rufán
    .
    rufán nem tunni mit jelenteni, de jól hangzani!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    .
    .
    ugyanit lehet berelni nalam ukran testverek…
    premium szolgaltatas vologyja-az-egybenyak, menni rakni rendet ha te akarni, ö nem kerdezni semmi, csak intészked
    ha sokalnad vologyja tarifat, leni nalam picikinai-zsebhadsereg, amit adni polo hoz
    veszel polo dombornyomott haLYra-EDE feliratal tucat, viszed zsebhadserg rendet rakni helyetted akarhol akarni te
    en nem basz at, bízni benem meg!

  16. Van_mikrohullámú_sütőtök? says:

    A szilvásváradi Diófaház pont ilyen (tapasztalatok a régi tulajjal voltak)
    http://www.diofahaz.hu

    Egerben pedig a Panoráma panziót tudom ajánlani és volt egy másik valami klasszik vagy retro vagy mimanó volt a neve..(lusta vagyok linket keresni)

    Nah ide vissza fogunk menni

  17. MINE says:

    Mezőkövesden voltunk egyszer, nagyon jó helyen. Pont ebédidőben értünk oda, kaptunk ebédet (pedig nem volt az árban) és bár a nyár kellős közepe volt, a házigazdánk csodálatosan festett matyó hímestojásokat varázsolt nekünk valahonnan, mert éppen azt gyűjtöttem.
    Az Őrségből is csak jó tapasztalatom van, és Zalakaroson évekig visszajártunk egy nénihez. Mondjuk az a tipikus, minden lukban lakik vendég szállás volt. De kevés pénzünk volt és az kellett a drága fürdőbelépőre :-))
    Én saját kávéfőzőt (kotyogót) is mindig vittem.

  18. ildiko78 says:

    Szia

    vágódeszkát is vinni kell

    szintén Őrség, le kellett volna lépni, igaz hogy azért (is) mentünk, hogy háziállatok vannak, de azért túlzás volt, hogy a gané nem lett feltakarítva utánuk az udvaron, meg lenyírva a fű (élmény volt térdig érő vizes fűben bevinni a gyereket a kocsiból)
    ja és a kutya: rendben megijed tőle túl nagy volt, mondta a házigazda vegyem fel a gyereket! Mi? akkor voltam 12 hetes terhes, nem mondtam semmit, csak mikor 3* szólított fel, hogy vegyem fel a gyereket, akkor mondtam, hogy miért nem veszem fel. Bár semmi köze nem volt hozzá.

    Voltak durvább sztorik is, a lényeg hogy hamarabb jöttünk el természetesen.

    Ildikó

    mindez Őrség, ja és legyen lelkiismeretfurdalásom, mert miattunk nem engedte ki a kecskéket. Nem tudom ki a fizetővendég, biztos a kecskék.

  19. Hehe, ez a fokhagyma sztori nagyon vicces! Remélem kicsípte a kezét, mire hazaért vele! 😀

  20. 400m2 says:

    Rossz, Balaton:
    a házigazdánk úgy lopta a házi fokhagymakrémünket, hogy a hét ujjának a nyoma, amivel belenyúlt a kis üvegbe, még este is látszott a krémben. Nem hittem a szememnek. És bár nem ott lakott, nem oda nyílt a háza se, egész nap ott volt, gondolom hogy lopni tudjon, vagy minket stíröljön fürdőruhában. Reggel nyolctól este nyolcig “füvet nyírt, locsolt”, ücsörgött a kertben. Szörnyű volt, és nem mertünk szólni neki, mi hülyék! Teljesen tönkretette a nyarunkat, csak este mertünk hazamenni, pedig olyan jól esett volna egy alvás ebéd után minden nap!

  21. Hullafotós says:

    Jópár alkalmas tapasztalás. AZ Őrségben eléggé megbízhatóak az ilyen helyek. Higiénia, csendesség és egyéb dolgában. Talán csak a konyhafelszerelés hagy néha kívánnivalót maga után, de eddig a háziak a sajátjukból mindig adtak, amire szükség volt.
    6-8 ilyen helyet már tapasztaltunk erre, ajánlom őket.

    Ha vki tud ilyet a Bakonyban, vagy a Mecsekben, megköszönném.

  22. BettiB says:

    Sziasztok,nekünk jó élményeink vannak.
    Talán a legjobb Jásdon volt, még főztek is ránk (finomat). A táj szép és kirándulni is lehet.
    A kertben esténként tábortüzet raktunk a gyerekek imádták.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!