Fűszer és Lélek

A gönci kajszi

bszedes600.jpgKajszibarack. Imádom ezt a szót, szerintem az egyik legjobb magyar szó valami ehetőre. Benne van az édesség a nyár, a napsütés, a puhaság, a kicseppenő sűrű baracklé. Több mint tíz éve rendszeresen ment egy reklám a rádióban, amiben egy nő azt kérdezte, hogy ettem-e már forró nyári éjszakán kajszibarackot jéghideg joghurttal? Nem ettem, de mindig megkívántam. Pedig a reklám maga, valami silány csokoládészeletet népszerűsített. De rám olyan hatással volt, hogy a csokit is megkóstoltam, és egyszer, amikor éjjel kettőkor egy igazi nyári vihar ébresztett, képes voltam leszaladni az éjjel-nappaliba joghurtért, hogy a kajszi mellé azt kanalazzam, miközben nézem a villámokat és a szakadó esőt.
Azót a Gönci barack hungarikum lett, felkerült az unió védett földrajzi jelzésű termékeinek sorába. Júniusban kezdik szüretleni, és a szüret augusztusig tart, hogy aztán lekvár, pálinka, befőtt, és aszalt barack készüljön belőle. Na és persze barackos gombóc, a kedvencem!

Több magyar kajszi fajta is létezik, Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C235, Mandulakajszi, Ceglédi Piroska, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi óriás, Ceglédi arany, Pannónia és Bergeron, de azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy a gönci barackot tényleg mindenki ismeri. Legalábbis az elnevezést, mert magát a barackot már sokkal kevesebben. A gönci barack ugyanis puha, ha megnyomódik, az bizony meglátszik rajta. Ezért aztán alkalmatlan arra, hogy kamionokkal a hűtőházba, majd onnan a hipermarketbe, végül a bevásárlókocsiba kerüljön, miközben csomagolják, dobálják, tapogatják. Cserébe sokkal finomabb mint azok a francia eredetű fajták, amik kibírják a több száz kilométer utazást, a sokszor hetekig tartó hűtést, és még akkor is kő kemények, amikor megvesszük őket. Azokból a barackokból nem készül jó lekvár, hiszen alig lehet kimagozni. De abból nm lesz jó a pálinka sem. Így tűnt el a lédús, édes paradicsom, a legfinomabb eperfajta, és ez lett a veszte a könnyen lehúzható héjú, hatalmas őszibarackoknak is. Nem hipermarket kompatibilisek.

bszedes600 131.jpg
Nem meglepő módon, a gönci barack Göncön és térségében terem, kb. 200 hektáron.  Az uniós földrajzi árujelzőt kizárólag Borsod- Abaúj-Zemplén megye négy meghatározott – az Abaúj-Hegyközi, az Encsi, a Szerencsi és a Szikszói – kistérségben található több mint 40 település közigazgatási területéről származó kajszibarackra lehet alkalmazni. Például Boldogkőváralján a vár alatti hatalmas barackosokban is ez terem. A Gönci kajszibarack Magyarország legészakabbra fekvő gyümölcstermesztő tájának gyümölcse, amely a Hernád menti Tokaj-Hegyalja, a Szerencsi-dombság, valamint a Cserehát hegy-és domboldalain, 150-300 méter magasságban telepített ültetvényeken terem. A tájon szinte kizárólag magyar kajszibarackfajtákat termesztenek több mint 300 éve. Az eredetvédelem kötelezettségeket is jelent a barackot termelő gazák számára. A gyümölcs továbbra is csak hagyományosan, kézzel szedhető (megjegyzem, nem is lehetne másképp, hiszen annyira lédús, hogy a gépi szüretelést nem élné túl), és a gazdáknak eredetvédelmi naplót is vezetniük kell a földrajzi területről való származás igazolása érdekében. Ebbe kell felírniuk a termesztés pontos helyét, és a földrajzi számát, és a a gyümölcsfa számát is.

Azért arra még gondolom várni kell, amikor majd úgy rendelhetünk a gönci barackból, hogy Józsi bácsi, tavaly annyira jó lekvárt sikerült befőznöm a 4781-es fa terméséből, hogy idén lefoglalnám mindet előre, ha még más nem tette meg, de reméljük el jön majd ez az idő is, amikor annyira értékessé válik a gönci kajszi, mint a legjobb kakaóbabot termő fák valahol Dél-Amerikában.

Sárgabarack vs. kajszibarack?

 “Kajszi Baraczk” név már 1667-ben felbukkant a hazai botanika és a magyar kertészeti irodalom megteremtője, Lippay János Bécsben kiadott, Posoni kert címet viselő munkájában.
A kajszi barack latin neve Armeniaca, ez némely nyelvészek szerint örmény eredetet sejtet, de a botanikusok szerint a gyümölcs őshazája valójában Kína nyugati részén van. A világ legnagyobb termőterülete jelenleg is -több száz év óta- Törökország Malatya tartományában van. Hagyományosan aszalják a kajszit, amit azon az éghajlaton külső enerigaforrások bevonása helyett elintéz a napsütés is, így nem csoda, hogy az Európában kapható aszalt sárgabarack legnagyobb része, vagyis közel 95 százaléka innen származik. Magyarországi elterjedésével kapcsolatban sokat elmond a gyümölcs török neve: kayisi.
A gönci térségben igazán viszont csak az 1880-as években pusztító filoxéravész után vett lendületet a gyümölcstermesztés. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fertőző járvány következtében a híres magyar szőlő-és bortermelő ágazat gyakorlatilag tönkrement, a Gönc vidéki parasztgazdák pedig úgy döntöttek, hogy az elpusztult szőlőtőkék helyére is inkább szívósabb gyümölcsfákat ültetnek. Ha akkor nem így tesznek, akkor most Gönc környékén is tokaji borokat termelnének. Egyébként gönc nem csak a kajsziról híres, de itt készítették a tokaji bornak ma is használatos űrmértékegységét adó hordót, a gönci hordót. (Egy gönci hordó 136 liter, ebbe tesznek 3-6 puttonnyi aszú szemet attól függően, hogy hány puttonyos aszú készül, de ez már egy másik történet.)

Gönci barack a facebookon.

bszedes600 099.jpg

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Marcsellina says:

    Sziasztok! Nem tudom,hogy jó helyen járok-e,de az az infót van a facebook-on,hogy itt kell regisztrálni ahhoz,hogy a szombati barack szállítmányból rendelhessek. 20kg-ot szeretnék kérni.Köszi előre is! 🙂 Ha rossz helyre írtam akkor bocsi!:)

  2. _zulu_ says:

    Gönci barackpálinka rulez!

  3. magyar bucó says:

    (Egyik) kedvenc gyümölcsöm a kajszibarack. Jó érett, lédús, illatos…

  4. Tina0611 says:

    Tavaly ősszel ültettem egy Gönci magyar kajszifát. Kíváncsi vagyok, mikor lesz az első termés. Idén még biztos nem, de remélem jövőre már megkóstolhatom az első fám első termését.

  5. belekotyogok says:

    @Grafit Macseek: az onnan való barackpálinkát sem lehet jelzőkkel leírni…:D

  6. bélabácsi2 says:

    A Bergeront francia fajtaként ismerem..

  7. Grafit Macseek says:

    Az én Anyukám BOldogkőújfaluba való, a keresztanyám a mai napig ott él, minden nyáron kapok 20-25 kg barackot lekvárnak. Egész más, mint amit a piacon veszek. Isteni, nem lehet más szavakkal jellemezni.És csak ott és csak július közepén olyan a barack, ez tuti.

  8. wundercot says:

    Sziasztok!
    A cikk elég jól összefoglalja a sárgabarack lényeges
    jellemzőit,de néhány dologban téved.A termőtájban közel 150ha területen termesztenek úgynevezett francia
    fajtákat.(Az eredeti származási helyük az USA,Spanyolország).Ezen fajták között is fellelhetőek
    nagyon finom aromás gyümölcsök.A gönci termőtájban a szőlő után először cseresznyét termesztettek,majd ezt követte a sárgabarack.A sárgabarack fajtahasználatát nagy mértékben befolyásolja a termesztés célja.
    Más-más fajták alkalmasak friss fogyasztásra befőtt készítésre ,aszalásra,vagy éppen lekvárfőzésre.
    A szupermarketektől nem lehet azt várni,hogy100%-ban
    érett gyümölcsöt forgalmazzanak,arra ott vannak a kisboltok ,meg kell keresni azokat a termelőket akik
    hajlandóak ezeket az igényeket kiszolgálni.

  9. @400m2: szerintem sincs még, de hosszú távon lehet!

  10. 400m2 says:

    @Szevasztok: IGEN!
    De sajnos ilyenhez csak a nagyon kiváltságosok juthatnak hozzá, földi halandók nem.
    Egyébként nagyon kíváncsi lenneék, hogy tényleges, kézzel vagy bankszámlával fogható haszna van-e egy ilyen eredetvédelemnek? Attól félek, hogy nincs…

  11. Szevasztok says:

    A kajszibarack akkor a legeslegfinomabb, amikor éretten leesik a fáról, egy picit megütődik, és a nap süti a fűben 1-2-3 órát. Ettől kissé felmelegszik, és levesessé válik. Ekkor éppen csak elkezdődik benne az erjedés (de tényleg csak alig észrevehetően), és valami fenomenálisan finom íze van (persze miután a hangyákat elzavartuk, mert ők is pontosan tudják mi a jó)!!!

    Na ez ami abszolúte nem hipermarket álló!

  12. @qcpassed: nem hiszem, ők is a terület védettség sajtóközleményéből dolgozhattak.

  13. qcpassed says:

    Véletlen egybeesés a sok átfedés a 2011. június 22-i magyarkonyhaonline-os cikkel? magyarkonyhaonline.hu/alapanyagok/mi-fan-terem-a-gonci-barack

  14. Az ilyesmit valóban vagy szedd magad akcióban, vagy a piacon, vagy közvetlenül a termelőtől lehet csak beszerezni.

  15. 400m2 says:

    Egyzser azt olvastam valahol, hogy az új, kemény paradicsom, az olyan erős, mint egy autókarosszéria, és ezt egy hatodik emeleti ablakból való kidobással demonstrálták is. Sajnos az ilyen hiperbe való vacak gyümölcsök tényleg nem jók se fogyasztásra, se befőzni, mert se a hájuk nem jön le, se nem magvaválóak. DE azt kell mondjam, biztosan erre van kereslet, mert ha nem így lenne, akkor nem termelnék.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!