Fűszer és Lélek

Anyu, mi az a vajas kenyér?

A fenti mondat a játszótéren hangzott el, és jót mosolyogtam rajta. Örömöm egészen addig tartott, amíg a válasz meg nem érkezett:

Az egy régi étel, már nem eszünk olyat.

Hát, mi eszük. Biztosan, mert ilyen régimódiak vagyunk…
A jó kenyérhez csak vaj kell, vagy még az se. Talán a jó kenyér miatt kopik a vajas kenyér renoméja?

Ez egy ebédre, vagy vacsorára való kenyér, ugyanis kb. négy óra kell neki, mire megkel, újra megkel, és kisül. Ha reggeli után bedagasztjuk, ebédre már ehetjük. Jó kis vasárnapi kényeztetés.
Amerikában egy ingatlanos cég közzétett pár tippet arra vonatkozólag, hogy hogyan adjuk el gyorsan a házunkat. Az egyik tipp az volt, hogy mindig süssünk kenyeret, ha vevő érkezik. A kenyér illata minden emberben az otthon illatával egyenlő, és állítólag tudat alatt beleszeretnek így a házba. Rögtön érzik, hogy milyen békés, nyugalmas életük lehetne ott.

Én sütöttem is a kenyereket szorgalmasan, amikor árultuk a lakást, imádta is mindenki az illatot. Egyébként négy hónap alatt eladtuk, de hogy a kenyérnek volt-e hozzá köze, azt sajnos nem tudom.

nem gyerekdesszertrozmaringos kenyér20120507

Rozmaringos kenyér ebédre

35 dkg sima liszt
25 dkg rétes liszt
7g instant élesztő
1 kk cukor
1 ek apróra vágott rozmaring levélke
2 ek apróra vágott dió
3 ek vaj
kb. 3 dl víz
2 kk só

A liszteket picit fél percre beteszem a mikróba, hogy langyosak legyenek, majd egy nagy tálba összeszitálom őket. A víz és a só kivételével mindent hozzá öntök, majd a vizet és a sót is beledolgozom. Addig dagasztom, amíg rugalmas, fényes tésztát nem kapok, ami elválik az edény falától. Természetesen lehet dagasztókaros robotgépet is használni!
Letakarva, szobahőmérsékleten duplájára kelesztem, ez kb 2 óra, majd ketté osztom, és két hosszú bagettet formázok belőle.
Ismét letakarom, és újabb 20-30 percig kelesztem.
Közben előmelegítem a sütőt 220 fokra, az aljába pedig beteszek egy kicsi tálkát forró vízzel töltve.
Bevágom a kenyérkék tetejét hosszában, és sütőpapírral bélelt tepsin betolom a sütőbe. Tíz perc után 200 fokra mérsékelem a hőmérsékletet. Sütője válogatja, de 30-40 perc alatt sül szép pirosra.

Nincs ideje kihűlni, azonnal darabokra törjük, vajjal kenjük és esszük is.
Hát, ez a vajas kenyér gyerekek!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. brioche says:

    Hehe, pont a vajaskenyéren nevettünk a minap. Mostanában a kétszersülttől a majonézig mindennek a csomagolására rányomtatnak valami trendi receptet, amiben föl lehet használni a terméket, és egyik reggel épp az előző nap vásárolt csidi-csudi normandiai vajat nyakaltuk friss kenyérrel, és nézem a vaj csomagolásán a receptet: Beurre et pain, vagyis vajaskenyér :-DD A leírás pedig: végy egy darab friss baguettet, kenj rá ebből a csidicsudi normandiai vajból, és told be az arcodba reggelire. Szóval az utasításoknak megfelelően jártunk el :-))

  2. biciklizik az egér says:

    Kedves Eszter!

    Budapesten a Csángó u. 8. szám alatt a Gabona Kuckóban lehet vásárolni nagyon jó minőségű, helyben őrölt liszteket (ott helyben, az orrod előtt őrlik). Gondoltam érdekelhet az infó! Egyébként nagyon klassz a blog, sokszor bekukkantok!
    Üdv!

  3. Véleményem Szerint says:

    Megcsináltam. Az instant élesztő nem tudott mit kezdeni a vízzel. A fűszerezés finom, de a tészta szót sem érdemel. nem kelt meg.

    Viszont a rendes élesztő a tejjel csodákat tett.
    Megfuttattam a 3 dl tejben az élesztőt és legutoljára tettem a tésztába.

  4. pappito says:

    @De gustibusaut bene, aut nihil: hát ami spread néven itt megy az is elég karcos.

    Nincs nekem bajom egyébként a margarinnal, de amíg nincs háború, addig kihagyom az étrendemből.

    Egyébként a lustaság miatt népszerű, lehet kenni hidegen is (v.ö.:kocsikenőcs) és az kényelmes a reggli rohanásban. Én szeretem, ha a vaj hideg, még nem lehet kenni, de vékony szeleteket vág belőle az ember és a kis lapkákat teszi a kenyérre….

    Ma reggel leszedtem a maradék zöldpaprikát a kertemből (jön a tél) és friss vajaskenyérrel eszegettem a rpopgós paprikát! nyamm!

  5. Elijah_Baley says:

    @pappito: jó neked, itt a középkori európában szpred néven a kocsikenőcstöl, a vajon át a margarinig mindent eladnak, azért is nem necezik nevén, csak úgy szőrmentén… hol is lax, utópiában?
    🙂

  6. Vályoglakó says:

    Vajas kenyér. A dánok nemzeti eledele, a neve: “szmőre brőd” (fogalmam sincs hogyan írják, de valahogy így hangzik).
    A lényege, hogy van egy szelet tömörebb kenyér az alján – ez lehet akár fehér/barna/fekete is – ez megkenve vajjal, majd gyakorlatilag bármi rajta, hegyekben. A heringtől a bélszínig, a lazactól a csirkéig, a sajttól a zöldségen át akár a gyümölcsig minden. Végül ismét egy szelet kenyér. Kézzel enni nehéz, mert vastag a sok finomságtól. Késsel villával, rendesen nagy tányéron tálalva. És valóban, a változatok száma közelíti a végtelent. Én nagyon finomak, és persze hozzá a jó Karlsberg sör … Hm….

  7. Fercelt says:

    @pappito:

    A Wikipédia a következőket írja a margarinról:
    A margarin:

    kémiai reakciók (keményítés, kémiai átészteresítés – lásd a margarin előállításánál) segítségével nyert anyagkeverék, tehát műanyag,
    túlnyomórészt mesterséges zsírokat tartalmaz (telített és telítetlen), melyek az ember számára ártalmasak,
    transz-zsír-tartalma [8] miatt a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet [9] [14] [10]
    sok, többnyire mesterséges adalékanyagot is tartalmaz,
    nikkeltartalma (max. 0,5 mg/kg) miatt rákkeltő is lehet

    Bizonyára ez nem igaz minden termékre, de azért no. Ha nem muszáj, akkor én nem erőltetem. 🙂

  8. pappito says:

    itt mellesleg éppen megy olyan reklám, hogy egyél sok margarint és akkor egészséges lesz a szíved. Hát… Ez pont akkora marhaság, mint a sátán küldöttének tartani szegény növényi zsírokat.

    Mi szoktunk a gyerekkel vajaskenyeret enni, a kertben a napon, lábat lógázva. Tényleg nagyon finom itt a vaj.

  9. pappito says:

    @Fercelt: a margarin nem műanyag. a margarin növényi zsír amelyet hidrogénezett olajokból készítenek.

    Mo-n a napraforgóból csinálnak étolajat, azt vidáman használja a nép, de ha margarin formájában kerül a képbe, akkor jön a hörgés. Nincs azzal semmi baj, leszámítva, hogy szerintem undorító 🙂 Viszont a vaj az szín zsír, nem a legegészségesebb dolog. (koleszterin)

    Meg szerencsére, fejlett tejiparral rendelkező országban élve nem kell margarint ennem (itt table spreadnak hívják és a boltban 4 kilós doboz, argh) van kiváló vaj.

  10. PettyCicuk says:

    Erről a vajaskenyeres dologról beszéltek ma a rádióban, NeoFm-en. 🙂
    Imádom a vajaskenyeret, azt a régimódi rossz ételt. Igaz, hogy nem eszem kenyeret már több, mint egy éve, de azért szeretem. 🙂

  11. bikmakk says:

    @kela-bá: Nem kell “beütni” (pláne nem nagybetűvel, minek ordítasz, félsz?), amikor kimásolni is lehet (Ctrl-C, Ctrl-V, tudod, mint Schmitt/Gyurcsány, kinek melyik teccik). Viszont ettől még ez csak egy szimpla Google találati lista. Nem lett volna egyszerűbb simán elküldeni a linket, ha már úgyis szpemmelni akarsz? Ugye, hogy igen…

  12. bikmakk says:

    @kela-bá: Nem kell “beütni” (pláne nem nagybetűvel, minek ordítasz, félsz?), amikor kimásolni is lehet (Ctrl-C, Ctrl-V, tudod, mint Schmitt/Gyurcsány, kinek melyik teccik). Viszont ettől még ez csak egy szimpla Google találati lista. Nem lett volna egyszerűbb simán elküldeni a linket, ha már úgyis szpemmelni akarsz? Ugye, hogy igen…

  13. Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) says:

    @kela-bá: Pont most olvastam el és zártam be a lapfület. Micsoda véletlen!

  14. kela-bá says:

    @Rézfánfütyülő fűzangyal: @kezdovideki: @Kono: @spinat: @bikmakk: @ouroboros: @dezz: @Fercelt: @Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): @tejcsokoládé: @ketyu: @HunMoiselle :@Fuszeres Eszter: @idelle: @Anti Anyag:

    Tisztelt Blogolók! A vajas kenyér mellé egy kis “adalék” az egészségükért ezt üssék be a keresőbe: A PARLAGFŰ VÉDELMÉBEN. FÖLDELNI JÓ . Jó egészséget mindenkinek !

  15. kela-bá says:

    @fernel: ” Venném én a magyart…” Magyar, nem magyar én azt nézem, hogy az összetevőkben mi van.Bizony a külföldiben is van bőven ismert- ismeretlen káros adalék anyag, melyek gyakran olyan apró betűkkel vannak feltüntetve, hogy csak nagyitóval láthatók.Egy biztos nem könnyű manapság egészségesen táplálkozni, főleg a városlakóknak. Én olvasom: Dr. Hummel, Dr. Légrádi Péter, Szendi Gábor, Dr. Henry Bieler, Weixel-Várhegyi László irsáit, és igyekszem “követni” a tanácsokat. Egy biztos engem nem izgat a “gyógyszerkassza”.
    Jó egészséget Önnek !

  16. kela-bá says:

    @De gustibusaut bene, aut nihil:
    Kösz. a reagálását. ( Tetszik a kecske avatarja…azt mondják a hozzáértők, hogy tehéntej helyett inkább kecske tej!)A margarin transzzsir,abból lesz a LDL koleszterin sok ér és sziv problámával.Érdemes beütni a keresőbe: Hogy készül a margarin ? És az álltalános egészség, főleg a “divatos” allergia kapcsán : A parlagfű védelmében-t. Jó egészséget !

  17. Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) says:

    Ezek szerint ez a poszt ihlette ma reggel a Bumerángot. =)
    Vajas kenyér (de inkább kifli), odavoltam érte, míg kicsi voltam. Aztán megcsappant a büdzsé, jött a margarin… Túl sokáig.

  18. Fercelt says:

    @Euscorpius Hungaricus:

    Na akkor ezt a “receptet megvettem” magamnak vacsorára! Király! Vörösáfonya pálinkám van otthon a Jászságból kaptam. Meg szerintem sör is akad hűtőben. A zsír és a lila hagyma pedig alap a háztartásban. Ha ez régimódiság akkor én is az leszek. 🙂

  19. dezz says:

    Jav.: “felét teszik ki a telített zsírsavak, ennek felét pedig a telítettlenek” -> helyesebben: felét teszik ki a telített zsírsavak és ehhez képest fele arányban tartalmaz telítettleneket.

  20. dezz says:

    Egyes nagyokosok azt terjesztik a neten, hogy a vaj lényegében nem áll másból, mint telített zsírból és koleszterinből. Valójában az állományának kb. felét teszik ki a telített zsírsavak, ennek felét pedig a telítettlenek, melynek egy része többszörösen telítettlen. Koleszterin csak nagyon kevés van benne. Ezen kívül van benne többféle, nyilván természetes eredetű vitamin, továbbá különféle nyomelemek és tápanyagok.

    Amit viszont a margarinról nem mondanak el, hogy a koleszterinnél is sokkal egészségtelenebb transz-zsírok vannak benne jelentősebb mennyiségben, a hidrogenizálás következményeként. A Rámában és főleg az ipari margarinokban mégtöbb van, mint a kimondottan egészséges élelmiszerként forgalmazottakban, de az utóbbiak sem mentesek tőle. A mesterséges vitaminok sem feltétlen a hosszú élet letéteményesei.

  21. fernel says:

    @bikmakk: Hát, nem tudom, szerintem nem sok Rama forint marad itthon.

    Venném én a magyart, ha meg tudnám fizetni, és ehető lenne. Volt már összehasonlítás, de sajnos a magyar élelmiszeripari termékek jó része ehetetlen, nézd csak meg a magyar élelmiszerkönyvet.
    Ha szerinted a börke, az iparilag letisztított húspép, a csontszilánk, kötőanyag emberi fogyasztásra alkalmas, akkor jóétvágyat hozzá.
    Ma Magyarországon nagyítóval kell keresni tisztességes, iparilag előállított élelmiszert, ha találsz is, és korrekt módon van összeállítva, akkor meg olyan áron adják, ami egy havi átlagfizetésbe kerül.

    Ne legyünk már demagógok, hogy a szemét multi, meg külföldi, meg ilyenek.
    Inkább szidjuk a kereskedelmet, hogy a nehezen megkeresett pénzünkért szemetet kapunk, nem én mondom először, hogy mi vagyunk Európa szemetesládája.

    Hát, inkább eszem német gyártmányt, alacsony áron, mint mindenféle ipari szemetet, mocskos drágán.

    Sajnos, jellemző a magyar élelmiszeriparra, hogy elkezd valamit, jó minőséget, ehetőt, a fogyasztó megszokja, elkezdi venni. Aztán az ára elkezd kúszni felfelé, mindegy, jó minőség, magyar, max. kevesebbet eszünk belőle. Aztán a végén arra jössz rá, nem elég, hogy kurva drága, hanem szar is.
    Pedig isten bizony megfizetném, valameddig, ha megtartaná a minőséget.

    Mindegy, hagyjuk, messzire vezetne, ne offoljuk szét Eszter posztját.

    Mindenkinek mások a prioritásai.
    Neked ott, nekem itt.

  22. ouroboros says:

    Vajas kenyér paradicsommal
    Zsíros (extra: sülthúszsíros!) kenyér (metélö)hagymával és/vagy zöldpaprikával
    Melegszendvics: bárhogyan… 🙂
    Ezek azon ételek közé tartoznak, amiket bármikor nagy élvezettel meg tudok enni 🙂
    Igaz, régi ételek, de jók. Müködnek ezek ma is. 🙂

  23. ekat says:

    Hát én úgy vélem, hogy a vajaskenyér az minden korombelinek, és szerintem a fenti anyukának is, azt jelenti, hogy csak vaj van rajta, és kész. Ha meg van rakva, az, mint ahogy valaki írta is, szalámis kenyér, vagy szendvics, vagy akármi. És igen, el tudom képzelni, hogy (tényleg igazi) vajjal, retekkel, paradicsommal finom, de ahhoz jó friss, ropogós kenyér kell, és mivel én fehér kenyeret nemigen eszem, így ilyet nem tudok prezentálni. De mindenkinek egészségére. 🙂

  24. tejcsokoládé (törölt) says:

    @spinat: azért van mindig zsemle, mert egyszemélyes háztartásban nem fogy el a kenyér és még mindig olcsóbb zsemlét venni, mint kidobni egy fél kenyeret…:) amúgy vajakenyér király!

  25. HunMoiselle says:

    Remélhetőleg ezek a gyerekek, ahogy cseperednek, egyre többet észlelnek a “külvilágból”, és majd akkor családon kívül megtapasztalják, micsoda élvezetet tud nyújtani egy egyszerű vajas kenyér.
    Frissen a sütőből, kicsit langyosan, sókristályos vajjal – a maga nemes egyszerűségében igazi kulináris mámor!:-)

  26. @Bartush: Azért én azt gyanítom, hogy ismerik a gyerekek a vajas kenyeret, csak nem magában, hanem mindig valamivel a tetején. És egyszerűen nem hívják így, inkább sajtos szendvicsnek, vagy szalámis szendvicsnek mondják. Legalábbis remélem, hogy ez a helyzet. Azért ha otthon csak kaviár van pezsgővel, az oviban akkor is kap mást, nem?

  27. bikmakk says:

    @fernel: Jó kis akció. Mire is? Arra, hogy nehogy véletlenül itthon gyártott tejterméket vegyél.

  28. Bartush says:

    Egek, nem tudja a gyerek, mi az a vajas kenyér. Gyanítom, nem egy szegény kisgyerek mondta ezt. Az anyuka válasza meg még elképesztőbb, talán elég buta is. Mit ad a kölyöknek uzsonnára? Kaviárt? Vajaskenyér retekkel, újhagymával, mézzel, kakaóval, teával, soroljam még? Megáll az ész…

  29. spinat says:

    a bagett az nem kenyér hanem kenyérhéja.
    Amúgy meg a vajaskenyér az akkor is vajaskenyér ha szalámi van rajta. vagy méz, mert akkor meg vajasmézes. Kenyér 3 féle van. üres, vajas meg zsíros. kész.
    Aki nem eszik vajaskenyeret az mit eszik? Annyira jól megy hogy mindig zsemle van?

  30. Kono says:

    @De gustibusaut bene, aut nihil:
    Nem feltétlen. Falusi háznál mindkettő volt. Zsír is meg vaj is:) Persze, előbbi óccsóbb:D

  31. Kono says:

    Én ma reggel 6-kor sütöttem kenyeret. Tegnap este akartam, csak már nem volt kedvem megsütni, úh. reggel dobtam sütőbe. Kb. ugyanezt a bagettet, csak én teszek bele egy kevés ecetet, mert azt mondják, rugalmasabb és jobban dagad tőle (és igaz is lehet, mert a rétestésztába is szoktak tenni a nagymamák:).

    A vaj kontra margarin kérdés egyszerű: én a vajat szeretem, de margarint eszünk. Mert sokkal olcsóbb. Aztán néha vajat is. De lehet dönteni, h vajas kenyér, vagy margarinos kenyér felvágottal:)

    Régebben amúgy a szendvics sem emeletes volt, azt hallottam. Vagy sajt, vagy parizer. Nem lehetett halmozni. Ha egyáltalán jutott bármelyik is.

    Mi libahájat szoktunk még kisütni. Dupla élvezet, mert a tepertőt is megkajáljuk, meg a zsírt is. A legvégén szoktam beletenni egy egész fej hagymát. Így egy kicsit hagymás lesz az íze:) Hmm.

  32. Euscorpius Hungaricus says:

    Na én meg vacsorára jó vastagon DISZNÓZSÍRRAL kent kenyeret fogok vacsorázni lilahagymával és tepertővel. Alaposan megsózom és előtte megiszom egy kupica pálinkát, utána meg egy pohár sört. Régimódi vagyok?

  33. Sákif za morro? says:

    Demcsák Zsuzsa lehetett az az anyuka….

    Én nem szeretem az otthon sült kenyeret. Valószínű, hogy a sütőm nem alkalmas, mert mindíg piskótaszerű képződmény lett az eredmény, ropogós héj nélkül. Ellenben morzsálódik. Marad a pék, a szomszéd utcában.

  34. Elijah_Baley says:

    @kela-bá: még jó h mi nem vagyunk hangyák 🙂
    jó annak, akinek rendben van a lipidháztartása, a többiek meg eszik azt, amit a diétásnővér ajánl. margarint, mert szívbarát, t.i. kevesebb benne a telített zsírsav.

  35. kezdovideki says:

    Sziasztok!

    Nem ellenpeldakent, de leirnam, hogy en hogyan szoktam kenyeret sutni:

    3 bogre kneyerliszt
    1 bogre langyos viz
    1 tk so
    1 tk eleszto

    Csomomentesen elkeverjuk, fel napra lefedjuk folpackkal. Mikor hazaerunk, bedurrantjuk a sutot (alulrol melegitsen) kicsit atforgatjuk a tesztat es egy jenai edenybe tesszuk sutopapirra, lefedve. 4-es fokozaton 40 perc, utana 10-15 perc fedetlenul, hogy megpiruljon. KESZ!

  36. kela-bá says:

    @kela-bá: Bocs : szibarát, helyesen SZIVBARÁT
    További szép napot !

  37. kela-bá says:

    Ma a vaj helyett “divat” lett a margalin. Azt válasszák sokan mert az olcsóbb, meg, hogy rá van irva: “szibarát”… Tegyetek a szabadba ki egy-egy keveset a vajból és margalinból, majd meglátjátok, hogy melyik finomságot kajálják a hangyák. Én, mi, csak vajat, liba vagy mangalica zsirt kenünk a kenyérre, sok hozzávaló nyers finomságokkal esszük.
    Jó egészséget mindenkinek !

  38. Tina0611 says:

    Mi cukorral ettük a vajas kenyeret. Uzsonnára. Imádtam.

  39. Peetee says:

    Lóf@szt nem eszünk vajas kenyeret.
    A párommal ~5éve élünk együtt, mostanában kaptunk rá gyermekkorunk egyszerű kis ételeit, amit a szüleink készítettek nekünk, amikor a játszótérről hazaevett minket a fene és majd kilyukadt a gyomrunk: Melegszendvics, házi kőrözött (csináltunk most medvehagymást is…hmmmm), zsíros-lilahagymás kenyér, zöldborsó- és krumplifőzelék…stb. Ezek mind ~15perc alatt elkészíthető kaják, és rohadt finomak, gyermekkorunkat idézték meg…és nem mellesleg 5forintból megvan 15 adag…

  40. vizsla74 says:

    én a mai napig imádom a vajaskenyeret, akár csak úgy, megsózva. Meg a zsíros kenyeret is. Meg mindkettőt, főleg most, friss retekkel, snidlinggel, újhagymával, kicsit később friss paradicsommal, paprikával.
    Ha jó a kenyér és a vaj, szerintem ez egy színvonalas kaja, nem prosztóbb, mint egy olasz alap tészta.

  41. Elijah_Baley says:

    szerintem a vajaskenyér nem igazi étel, csak kispolgári finomkodás az őszinte zsíroskenyér témájára
    🙂

  42. @simsi01: köszi, de kitöröltem, néha muszáj minden blogba beokádnia valamit szegénynek.

    @pushpang (univerziális határeset):
    alul-felül beállítással sütöttem, semmi extra.

  43. simsi01 says:

    kedves dr. mi ez a rosszindulatú hozzászólás?
    Lehet, hogy nem vajas kenyér, hanem vajas bagett, ami a cikkben szerepel, de hogy a gyerek miért is lenne szerencsétlen, azért, mert ízletes otthon sült pékárut eszik, azt már végképp nem értem….

  44. Anselmo says:

    zsíros kenyér hagymával, de rég ettem ilyet – ez a cikkről jutott eszembe

  45. ekat says:

    Bárcsak lehetne kapni valahol normális teljes kiőrlésű kenyeret… azt megenném csak vajjal is, bár amúgy a sok íz kombinációját szeretem legjobban. (Pl. vajas/margarinos kenyéren dijoni mustárral megkent sajt, azon kolbász vagy felvágott, hozzá paradicsom. Nyamm! :-D)

  46. charliefirpo1 says:

    Vaj helyett olívaolaj, dió helyett fokhagyma? És ha mégis megszikkadna, panírozzátok be és süssétek ki mint a rántotthúst 😉

  47. ladislaus says:

    egy friss nagy szelet kenyér vajjal vagy margarinnal megkenve, megsózva és kovászos uborkával… éhes lettem, irány a piac 🙂

  48. ekat says:

    @Anti Anyag: Ha mézzel vagy felvágottal eszed, akkor az nem vajaskenyér. 🙂

  49. ekat says:

    @BigPi: Nem pont a margarin/vaj különbségre gondoltam, csak arra, hogy soha senkit nem ismertem, aki csak azzal enné a kernyérneműt.
    Mostanság viszont néha eszünk olyat a férjemmel, hogy friss (igazi)vajazott kenyér lazackaviárhoz és ‘viaszos’ (lágy és kemény közötti állapotban leledző) tojáshoz, 1-1 kis pezsgővel kísérve. Finom! 🙂

  50. élhetetlen says:

    Vajas kenyér! Vagy még az sem. Ha éppen friss kenyerem van, egyszerűen csak picit megsósva, hideg tejjel! Csúcs. Ha vajas, akkor még rá egy kicsi lekvár (narancs, vagy barack), és rá nagyon vékony trappista sajt. Tökéletes ízkombináció.

  51. tace says:

    egyébként tetszetős a recept:)

  52. tace says:

    hát én nem tudom, a cikk írója honnan jött, de felénk a vajas kenyér = szelet kenyér megkenve vajjal majd rá só.. (amúgy tényleg gyermekkoromban volt inkább menő -80-as évek..)

  53. squiddy says:

    Köszönjük a receptet, tuti kipróbálom, igen guszta a végeredmény.

    Had osszam meg én is a saját jól bevált receptemet.
    Magam is lassan 3 éve szinte csak saját kenyeret eszem, ami a következőképpen néz ki:
    – 15 dkg rozsliszt, 50 dkg sima fehér liszt
    – 1 ek dara és/vagy búzakorpa (mindkettő elhagyható)
    – 4,2 dl langyos víz
    – 1/3-ad élesztő
    – 2 tk só
    – 1 tk cukor
    – 1 ek olivaolaj

    A vizet meglangyosítom, belerakom az élesztőt és a cukrot. Eközben a liszteket, darát és a búzakorpát összekeverem, beleöntöm az olajat, sót, majd amikor “felolvadt” az élesztő a vízben akkor azt is beleöntöm. Fél óráig dagasztom (kenyérsütőben szoktam dagasztani), majd 50 fokra előmelegített sütőbe teszem (a tészta alá kevés lisztet teszek), fél óráig kelesztem, majd fél óra múlva a tésztát még óvatosan megformázom, és 200-210 fokon hőlégkeveréssel 30-35 percig sütöm.

    Zsemle receptet tud v.ki?

  54. Rézfánfütyülő fűzangyal says:

    Ez se rossz, de nem rossz meleg rozskenyérrel sem. Ha már kihűlt, az se baj, kicsi mikró és már lehet is megkenni. Fontos, hogy a kenyér meleg legyen. Úgy jobb az íze.
    A Lehel Piacon lehet jó vajat kapni kimérve, és úgy nem is olyan drága.

  55. Fercelt says:

    @Anti Anyag:
    A margarin az műanyag. Mi sem használjuk. És ha kilós árat nézünk a “jó” minőségű margarin sem olcsóbb.
    Nincs is jobb a vajas kenyérnél reggelire vagy uzsonnára. Talán az óriáskifli. De azt is nehéz finomat venni.

  56. Anti Anyag (törölt) says:

    Én minden reggel vajas kenyeret reggelizem, általában még valamivel, méz, felvágott.

    Igen jó minőségű vajat mindig kapni a piacon. A margarint utálom, nem is nagyon értem, más hogyan képes enni vaj helyett, gondolom, vészhelyzetben rá lehet szokni, aztán megmarad.

  57. fernel says:

    @BigPi: Mai napi történet, meg két héttel ezelőtti:

    A lidl-ben volt a 25 dkg-os Milbona vaj 379 Ft-ért, először lerángatták akció keretében, aztán húsvét után rántották még lejjebb,320 környékére, majd május elsejei utáni napokba levitték 279 Ft-ra. Ebből már jól betáraztam a fagyasztóba.

    Ma reggel bevásárolni mentünk, és mit látok?
    219 Ft/250 g. Szavi május vége.
    Hát nem hagyhattam ott!

    Évek óta csak vajat használok.
    Szeretem az ilyen akciókat 😀

  58. Fercelt says:

    Pedig milyen jó is. Vaj, kenyér, pici só és egy paradicsom. Csak úgy harapva az egész. Ha nincs vaj jó a zsír is. Arra pedig pici piros paprika… Kölyök korom kedvencei.

  59. lavór says:

    @BigPi:

    Zsíros kenyeret ettünk. Na meg a vaj se került ennyibe. A margarin (rama, liga)se volt anno szuperkenhető hidegen, az is már mesterségesen megoldott.

  60. BigPi says:

    @ekat: Amíg nem volt margarin addig mit ettetek?
    Tény, hogy a vajas kenyér mára egy luxus cikké vált, pedig nagyon finom.

  61. reccs says:

    Ilyen vajárak mellett nem is csodálom 🙂

  62. denevér3333 says:

    Ja meg mindenki az Olasz kajákért van oda meg ugye a gyrosért

  63. ekat says:

    Hát én 48 leszek, de soha senki nem evett körülöttem vajaskenyeret. De a létezéséről azért persze tudtam. 🙂

  64. denevér3333 says:

    Sajnos a fogyókúrám csak minimális pékárút engedélyez! pedig mind a kettőt szeretem akár vajas akár zsíros kivitelben!

  65. Elijah_Baley says:

    szerintem változnak az étkezési szokások, régen, az akkor ízvilágnak megfelelő volt a vajaskenyér(körözöttes), ma inkább az erősen sós/édes/fűszeres kaják dominálnak, a legminimálabb, amit úgy általában árulnak, a zsíroskenyér hagymával… és asse eszi meg mindenki.
    a kínai kaja viszont sikertermék, pedig annak annak a lelke a cukor+só+olaj+ízfokozó.

  66. pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) says:

    A sütő hőlégkavarásosra legyen állítva, vagy alsó-felső sütésre, vagy elég ha csak alulról süssön… vagy hogy?

  67. idelle says:

    Magyarország 2013

    – Anya, mi az az étel?
    – Ó, az egy régi dolog, de nekünk nincs pénzünk arra…

  68. _zulu_ says:

    Na, ez ma este ki lesz próbálva. Köszi a receptet !


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!