Fűszer és Lélek

A lányok kedvenc bora

FB_Patricius Borfalatok_apr (1)

Vége az első hétnek a Patricius borokhoz társítható ételekkel, a séf ki is választotta a neki a legjobban tetszőt. Én pedig komolyan el vagyok ájulva, hogy micsoda profi pályaművek születtek! Nem arról van szó, hogy azt hittem, hogy gyengék lesznek, de be kell látni, ez egy nagyon kötött, nehéz feladat volt, ahol nem csak a finger food műfajának kellett megfelelni, de az ételnek illenie kellett a furminthoz is. Ennek ellenére az összes fogás tökéletes lett, teljesen egyedi, ötletes, és nem utolsó sorban rendkívül mutatós.
Kíváncsi leszek erre a fordulóra, mert szerintem a muskotály kicsit nehezebb pálya, de lehet, hogy csak én választom kevesebbet, pedig mióta divatosak lettek ezek a teljesen reduktív, száraz muskotályok, egyre jobba vagyunk a bor és én. Na, nem fokozom tovább az izgalmakat, íme az eredmény:

A múlt heti receptek közül a győztes Strawberry blog szerzőjének lazacos-medvehagymás krémmel töltött képviselőfánkja lett, ezt választotta séf Gábor .
 
Indoklás: a képviselőfánk a polgári magyar konyhában is megtalálható étel, ebben a sós formában azért lett a legkiválóbb borfalat, mert a krémsajtos töltelék és a tészta kiválóan felveszi a furmint savtartalmát, a sós krémbe került füstöletlen lazac és a kapribogyó pedig jó társa a friss savakkal bíró bornak, a medvehagyma teljesítette a szezonalitás kritériumot –az ízek összhatása nagyon izgalmas.
 
Ő már tutira ott lesz a Fagyosszentek engesztelésén és mint győztes, kap egy karton Furmint-ot is.
 
A séfnek nagyon tetszett a többi recept is, melyek közül még az édes tárkonyos, matcha-teás bonbont emelte ki, mint édes és száraz bor nem szokványos társítását.
 
A Facebook-on még csütörtökig lehet szavazni az első versenyhét receptjeire bornyereményekért.
 
Összesen 9 recept készült (vagyis Strawberry 2-t készített, szóval összesen 10), nézzétek meg mindegyiket, sőt vegyetek egy palack furmintot, és készítsétek el mellé a recepteket, tényleg érdemes!

Strawberry:  Lazackrémmel töltött medvehagymás képviselőfánkok és Mini galette citromos nyúlhússal, zöldalmával és spárgával töltve

Chili és csoki: Borjúhúsos minipite

Gabojsza: Báránysajt falatkák, turbolyás majonézzel

Ági főz: Ráktekercs szezámmaggal

Mandula sarok: Ötfűszeres kacsamell mousse – mangózselé kosárkák

Levendula és csokoládé: Citrom-tárkony bonbon

Íze végett: Harcsapaprikás rétes

Praktikák sok gyerekhez: Fűszeres, zöldséges, húsos táskák

Boldog kukta: Pikáns fácánhúsos krémmel töltött “kacsok”

GRATULÁLUNK! És akkor nem maradt más hátra, mint az eheti bor jellemzése és egy kis gondolatébresztő azoknak, akik még nem tudnák hol induljanak el, de az eheti termést nézve erre szerintem nincs is szükség!

muskotály falat3

2009-es Patricius Sárga Muskotály:
 
Teljesen reduktív, azaz tartályban erjedt és érlelt bor, melynek illatában a szőlőfajta könnyed, egyedi gyümölcsössége jelenik meg.
A szép, ígéretes illatvilág után ízében is sokat ad: ásványosság, szép testesség, elegáns savak, harmonikus egyensúly és hosszú utóíz jellemzi.
 
Jól társíthatók:
halak, szárnyas gyümölcskörettel, rukola pármai sonkával és sárgadinnyével és kecskesajttal, zöldspárga, és jók lehetnek hozzá a nem túlságosan édes gyümölcsös túrós desszertek.
Fűszerként izgalmas lehet a koriandermag használata, és a bodza, csak arra még pár hetet várni kell…de ha esetleg maradt a tavalyi bodzaszörpből, azzal is lehet kísérletezni.

Korianderes csirke krémsajtban

Nekem különvéleményem van erről a borról, szerintem a korianderzöld is nagyon illik hozzá. Annyira, hogy kétféle ételt is kipróbáltam mellé, és mindkettőben domináns volt a koriander (Lehet egyáltalán olyan ételt készíteni korianderrel, ahol az nem domináns?) és nagyon működött, szerettük mindnyájan. Most csak az egyiket osztom meg, de majd később, ha vége ennek a hétnek, megírom a másikat is, addig nem lopom el az alapanyagot a többiektől.
Eredetileg nem vajas keksszel készült az étel, hanem sütöttem mellé egy kosárkát, de rájöttem, hogy 1) lehet kapni jó ízű és minőségű vajas kekszet, 2) harmadára csökkenti az elkészítési időt ha picit csalunk. Persze, ha nem váratlan vendégeknek dobjuk össze ezt az ételt, akkor hajrá keksz sütés!

Hozzávalók:
3 csirkemell filé
3 ek vaj
3 doboz Pahiladelphia krémsajt
1 nagy csomó koriander zöld (tényleg sok)
fele annyi snidling
2 kk koriander mag
só, bors
egészen kevés reszelt citromhéj

vajas keksz az alaphoz

A csirkemellet hosszában félbevágom, sózom, borsozom, és serpenyőben kevés vajon megsütöm. Hagyom teljesen kihűlni, és apró darabokra vágom. A krémsajtot elkeverem az összevágott korianderrel és snidlinggel, majd az előzőleg megpirított és mozsárban megtört koriander maggal is. Picit borsozom, és reszelek bele egy csipetnyi citromhéjat. Összekeverem, hagyom fél órát érni az ízeket a hűtőben, majd a kekszre halmozom.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Patricius Borház, kedves Eszter!

    Nagyon köszönöm korrekt hozzáállásotokat és a felajánlást.

    A fent megadott e-mail címre is elküldtem többször a levelemet, melyeket továbbítottam is. Semmi baj! Tudom, hogy akadnak gondok a mai modern világban a technikával. Csak szerettem volna jelezni a korrigálás miatt.

    Nagyon kedvesek vagytok a felajánlással kapcsolatban, de lenne egy ötletem, hogy másoknak okozhassak egy kis örömet. Az üveg bort szeretném felajánlani a sok-sok kedves szavazó közül egynek! Annak, akit Ti kisorsoltok!

    Legyen szép napotok!

    Tóth-Nacsa Ági- Boldog Kukta

  2. wasawski says:

    A falatkák izgalmasan hangzanak, bár egy kettő megkóstolásába belehalnék. A borház hozzáállása korrekt.

  3. Patricius Winery says:

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönjük, Neked hogy két borfalattal készültél a versenyre.

    A második borfalatod sajnos azért nem került versenybe,mert a FB oldalon, ahol posztoltad, sajnos elkerülte a figyelmünket, ezúton is elnézést kérünk érte.

    Az ilyen problémák elkerülésére – azaz hogy ne fordulhasson elő az,hogy kimarad a bírálatból egy recept- kértünk Benneteket versenyzőket a kiírásban, hogy a megadott e-mailcímre küldjétek el a blogon megjelent poszt linkjét, mi feltesszük azt a FB oldalra. A “baleset” sajnos mégis megtörtént, talán Murphy..

    A következő receptednél kérjük, te is küldd majd el a borfalat linkjét az info@patricius.hu mailcímre, feltesszük majd mi a linket a FB oldalra, így tuttira nem lesz gond!

    Mindemellett ezúton szeretnénk felajánlani Neked fájdalomdíjként egy palack bort és kíváncsian várjuk a fantasztikus receptedet majd az aszú-körben 🙂

    Üdv

    a Patricius borház

    Ui: azt el kell mondanunk, hogy a receptek minősége, nem pedig a mennyisége került és kerül bírálásra, az viszont tény, hogy több esélye van nyerni annak a versenyzőnek, aki több recepttel készül egy-egy fordulóra.

  4. Nagyon sajnálom, nem tudom mi történhetett, mind a két recepted nagyon jól sikerült, gratulálok!

  5. Kedve Eszter!
    Csak egy kis kiigazítás! Én is két recepttel készültem, de nem értem, hogy a másikát miért nem vette senki sem figyelembe, pedig határidőre teljesítettem és többször is jeleztem, hogy ott van a másik is.

    Viszont a végeredményen már nem változtat!

    Gratulálok a nyertesnek!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!