Fűszer és Lélek

Pár óra szabad lélegzet

Több, mint 100 papírzsebkendő egy nap alatt, három liter citromos-mézes tea, C vitamin, inhalálás, és ez nem influenza, csak valami egyszerű megfázás. Pedig járvány van, sok barátom komoly lázzal nyomja az ágyat, úgy tűnik nem mindenkinek jött be az oltás se, de szerencsére eddig úgy tűnik mi elkerültük.
Viszont a nátha komoly, nem olyan kis egyszerű megfázás, erre már nyugodtan jöhetne a hagymatea, mint az egyetlen olyan népi módszer, ami nálunk működött, de addig, amíg nem lázas valaki, egyszerűen nem kínzom vele, mert igazai orvosság: hatásos, de az íze rettenetes!
Itt van viszont a torma, ami igaz, hogy csak 2-3 órára hoz enyhülést, de legalább finom. Nagyon finom. És az orrodat is tiszticcsa.
Mindenkinek meg van az az érzés, amikor friss tormát eszik, vagy éppen friss tormát reszel, és olyan az illata, mintha egy vastag dugóhúzót tekernének fel az orrába, egyenesen az agyába?
Na, ez egy kicsit ilyen lesz, de megéri! Elárulom, hogy én géppel reszelem a tormát, ugyanis inkább mosogatok, mint sírok.

A tormáról bővebben a Kapanyél blogon.

Hozzávalók:
8 szelet hús (jöhet bármi, ez az étel nem a húsról szól, a csirkemelltől a borjúkarajig bármi megteszi, ami szeletben süthető)
1 ek liszt
só, bors
3 ek vaj
2 dl tejszín (elég sok, de valaminek picit tompítani kell a torma ízét)
3 ek frissen reszelt torma
1 kk zöldbors (konzerv)
1 csomó újhagyma
1 kk cukor

A húst sóztam, borsoztam, megforgattam a lisztben, majd alaposan leütögettem róla a maradékot. Vajon gyorsan megsütöttem mindkét oldalát, majd felöntöttem a tejszínnel, amibe belekevertem a torma felét, a zöldborsot, a felkarikázott újhagymát, a cukrot és kóstolás után picit utána sóztam. Egy percig hagytam alacsony lángon rotyogni, majd elzártam, és belekevertem a maradék tormát.
Csíp, igen.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. PO says:

    Utóbb három ízben is sikerült a legelső fenyegető jel után megállítani a gonoszt. Amikor egyre hidegebb van, olyankor a lakás belsejében egyre alacsonyabb a páratartalom, jobban szárad a nyálkahártya, etc.
    Ilyenkor nagy, vizes törölközőt terítek a radiátorra, amit citromolajjal, eukaliptusolajjal hintek be. Ez különösen a hálóban javallott.

    Szoktam készíteni olyan mézet, amit ilyenkor kóstolgatok. Naponta akár háromszor is. Meleg vízfürdőbe süllyesztek egy kisebb (2-3 dl) zárható üvegcsét. Az addig kristályos vegyes virágméz megolvad. Utána cseppentek bele 10-20 csepp citromolajat, eukaliptust, borsmentát, levendulát. Nem többet. Jól elkeverem. Ezt óránként többször megismétlem. Ez is egy fontos csapásmérő fegyver.

    Van még egy a tarsolyomban: a propolisz. Ezt akkor alkalmazom, amikor már nagyon konkrétan kapar a torkom, úgy tűnik, hogy vesztésre állok. Naponta háromszor egy evőkanál mézre 10 csepp extraktum.

    A kuratív megoldásokban nincs ilyen csodareceptem :-/

  2. chilii says:

    A megfázás átfutási ideje gyógyszerrel 1 hét, nélküle 7 nap! Remélem már kigyógyultál! 🙂

  3. baliquez says:

    @qwertzu: ki köll izzadni a nyavalyát. Ugyan évek óta nem voltam influenzás, de emlékszem mikor utoljára elkaptam szépen lassan kortyonként megittam egy nagy üveg metaxát, egész napra beosztva. Nem voltam jól tőle mert nem szeretem a brandyféléket, de két nap alatt átfutott rajtam az influ (valami izomfájós-halálfélelmes fajta volt akkor).

    Nátha ellen kardamomos-gyömbéres sáfrányteát iszom, revitalizál, vértisztít, energetizál, harmonizál, meg minden ilyesmi izálásban jó, bár a bubópestis és a feketehimlő ellen sajnos nem igazán véd (utóbbi kettőnek volt orvossága anno). A sáfrány ad két tenyerest az immunrendszernek amitől az felébred jól, a kardamom finomhangol, a gyömbér meg takarít.

    Nagyon rossz amikor bedugultorrság miatt nincs illata a világnak, mielőbbi jobbulást kívánok!

  4. @vokoder: nemnemnem, nem aprítom, bocsánat, hanem géppel reszelem. Fontos különbség, az aprítás valóban gagyi 🙂
    Igen, nagyanyám csinált nagyon finom céklás-fokhagymás tormákat.

  5. vokoder says:

    Szia Eszter!

    Tapasztalat: a géppel aprított torma nem olyan erős, mintha kézzel reszelt!!
    Én a “sírásra” szavazok.
    Céklás torma, igazi csemege, próbáltad már?

  6. qwertzu says:

    Megfázásra kalapkúra kell. Gyorsabban nem gyógyulsz tőle, de egy darabig nem zavar.

  7. Dr.PhD Kvasztics says:

    Nem jó, csillagom, nem jó! Itt bizony sírni kell! A tormának ez a lényege!. Gyógyszerrel, /ami tök felesleges és méreg!!!!/ 1 hét, gyógyszer nélkül, hagymával, mézzel,fahéjjal, sok C vitaminnal, / citrom!/ fokhagymával, tormával, teával, ami egyik sem méreg, hét nap.Lehet választani. Jobbulást!

  8. 400m2 says:

    Minden van hozzá, mondjuk a borjúkarajt sajnálnám a sok tormával elnyomni, de egy sima sertéskarajból nagyon finom lesz. Ránk fér, ki se látunk a takonyból (bocs).


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!