Fűszer és Lélek

Olcsó vacsora 345 forintból

 

Egyszer valahol be kellett vallanom, hogy mi az az étel, ami ciki, de szeretem. Akkor elárultam, hogy évente kétszer valami furcsa kényszert érzek, hogy egy lepukkant étteremben rántott trappista sajtot egyek vagy rosszul főzött rizzsel, vagy mirelit sültkrumplival. Bocsánat.
 
Van viszont másik is, igaz, azt soha nem eszem, de mindig összefut a nyál a számban ha hallom. És ez a „mézes-mustáros” kifejezés. Pár éve egy reklámban is futott valami félkész étel, és egyik kisfiú azzal dicsekedett, hogy náluk az lesz a vacsora. Mézes-mustáros. Gondolom csirkemell filé. Na mindegy, odáig soha nem jutottam, hogy vegyek egy ilyet, de bevallom, imádom, a mézes-mustáros dolgokat.
Ilyen a karfiol is, és elképesztően finom!
 
Ismét egy olcsó vacsora következik.  Tegnap a Hunyadi téri piacon vásároltam.
 
Fejenként 345 forintot költöttem, és ebben benne van egy egész csirkecomb is. Ez volt a drágábbik fele. Nem túl nagyok, lemérte őket a hentes, mindegyik 240-250 forint között volt darabonként.
Vettem még egy kisebb fej karfiolt 150 forintért (szezonja van, most a legolcsóbb!), és egy póréhagymát szintén 150-ért. Otthon volt két fej hagymám, max. 60 forint, fél fej fokhagyma, az 50. 4 ek. Mustár az 20, 2 ek méz 50, kevés étolaj az 15. Só, bors, legyen 5.
Nekünk ehhez nem kellett rizs, de ha valakinek kevés a karfiol (megértem) akkor is megvan bőven 400 forint alatt a vacsora, ha főz mellé egy rendes adag rizst.
 
Hozzávalók 4 személyre:
 
4 db egész csirkecomb
1 közepes karfiol
1 póré
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokagyma
4 ek mustár (ha lett volna magos, az még jobb lett volna)
2 ek méz
pár csepp citromlé (ha van otthon, nyugodtan mehet egy kanálnyi, nekem nem volt)
3 ek étolaj
só, bors, csipet őrölt szerecsendió
 
A csirkecombokat sóztam, borsoztam, és kevés vizet aláöntve, lefedve előbb a bőrös felét, majd a sima felét is megsütöttem. Mikor már majdnem elkészült, belereszeltem egy gerezd fokhagymát, öntöttem alá fél deci vite, majd elfőztem.
Közben a hagymákat felkarikáztam a fokhagymával együtt. Olajon kevés sóval nagyon kis lángon puhára pároltam. Hozzadtam a mézet és a mustárt, sóztam, borsoztam, meghintettem a szerecsendióval, és annyi vizet adtam hozzá, hogy krémes állagú legyen.
Egy nagy fazékban vizet forraltam. Ebbe dobtam a pici rózsákra szedett karfiolt, amt nem főztem rommá, csak épp roppanósra, de ez ízlés kérdése. A leszűrt karfiolt a hagymás mártáshoz kevertem, kicsit felforrósítottam és a csirkecombbal tálaltam.

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Krisztasüti says:

    Kedves Eszter!
    Ma tulajdonosa lettem a könyvének,ami első látásra megfogott.Izgalmas ízvilág,kipróbálásra váró receptek,gyönyörű fotók,alig bírom letenni írások…:)))Nagyon színvonalas!
    Gratulálok hozzá!
    A könyvet megemlítettem a mai blogbejegyzésemben is.Többet erről és rólam itt:
    http://www.krisztakonyhja.blogspot.com

  2. Ez vagyok says:

    Az olyan üvegben lévő mézet, amit úgy öntenek/fújnak, hogy már rajta van a Magyar Termelői Méz felirat dombor betűkkel 1000,- Ft-ért veszem közvetlenül a termelőtől, míg ugyanaz a CBA-ban 2600,- Ft.

  3. púdó says:

    @bélabácsi2:
    Azért van szezonja mert betárolták?Ne már….
    Ilyen alapon mindennek szezonja van!Alma, körte,káposzta, sárgarépa…….
    Szezonja akkor van valaminek,amikor az a valami éppen terem……

  4. púdó says:

    Most van a karfiol szezonja?
    Ez érdekes……

  5. Pinka-Panka says:

    Egyébként lehet olcsó vacsorát is az asztalra tenni, ráadásul egészségeset is – igaz egy jó háztartásban minden fűszer és zöldségfélének lennie kell (hagymafélék, paprika, paradicsom, illetve saját eltevésű befőttek és zöldségek).
    Ha ez megvan nem gond a főzés.

  6. Pinka-Panka says:

    @hagyma:
    Én csak akkor szedem szét, ha nem tanyasi csirkét rántok – kipróbáltam, jobban átsül és finom. De, ha megbízható helyről veszem én sem csontozom ki.

  7. hagyma says:

    @kiralylany17: nemm tudom, sosem eltem new yorkban, de nem egy olcso allam

  8. kiralylany17 says:

    @hagyma: pedig nort carolina olcsobb, mint new york city.
    waldbaumnak szokott lenni kacsaja.. liba az passz. mi jartunk reg egy helyre, ott lehett venni elot, kivalasztottad, es konyhakeszen kaptad meg. mar az a hely is megszunt reg.

  9. hagyma says:

    meg kacsa meg liba, de az 60 dollarnal kezdodik:(

  10. hagyma says:

    @kiralylany17: Ingles asheville NC, bar nem nagyon nezem az arat, de akkorul lehet es ritkan veszek, lehet mar tobb
    sutni magamnak szoktunk, inkabb rantottat veszunk
    az igazan jo a freshmarketben az valoban kozelebb van a tizhez, de ott van nagyon jo oldalas is

  11. kiralylany17 says:

    @hagyma: hol veszed annyiert a grillcsirket? mar a foodtown sem adja annyiert.

  12. hagyma says:

    @kiralylany17: en leginkabb oldalason kedvelem, de karajjal is meg lehet probalni

  13. kiralylany17 says:

    ha mar mindenki mezes husrol beszel, en karajt szoktam mezzel. grillezni nagyon finom.
    egy negyed uveg (kb 25-30 dkg, nem tudom, mert sosem fozok mericskeles utan)mezet osszekeverek egy uveg reszelt tormaval (a frissen reszelt termeszetesen finomabb es erosebb), so, bors izles szerint, es ebbe fektetem bele a husszeleteket. hagyom egy napot benne, aztan masnap kisutom. grillezes kozben a mezes-tormas keverekkel kenegetem. vigyazni kell, ne egjen meg a torma. biztos lehet sutoben is csinalni, meg ugy nem probaltam.

  14. hagyma says:

    egy komplett sultcsirke olyan 4-5 dollar
    azt siman bevagom ha nincs koret meg kenyer, ha van akkor ketszerre
    a csirke az csirke, nem marha

  15. hagyma says:

    @kovácske: en most megettem egy halom krumplival harmat es tudnek meg enni, OK csak a dobvero, nem dupla, mint a kepen
    csirkeszarnybol tucatot szoktam rendelni..
    ami a kepen van az max 10 deka szinhus…., de nem eskudnek meg ra, lehet 6-8
    kenyerrel es sok korettel eleg lehet 2 nagy duplacomb mondjuk
    rantottcsirkenel 2 szarny 2 comb az mar dietas/ azt krumplisalataval szoktam/

  16. Szavaa says:

    Ejnye, blogger, ez is valami? 😀
    @Mj: 2 főre, légyszíves 🙂

    Miért gondolják sokan, hogy üres konyhából meg lehet próbálni olcsón főzni? Fel kell tölteni a fűszereket, stb. egyszer és az megközelítőleg 2-3 évig elég: 2009-ben vettem szerecsendiót, még van. Leoszthatjuk receptenkénti adagokra, bár minden bizonnyal nyitott zacskóval értékvesztés is volt évente, az árak is változtak. Szerintem, ha kiszámoljátok, szívesen bővíti vele a receptet a blogger… 🙂

    Én mindenesetre értékelem az ötleteidet, mert színesitik a palettát, még ha amúgy tudok is főzni, szívesen tanulok, ha valaki jobb nálam 🙂

  17. kovácske says:

    éljen a piac.

    meg a gasztroblogger.

    hagyma@ kb egy súlyban vagyunk, mégse ennék meg együltő helyemben 2 combnál többet. …nem a zsömle kicsi:)

  18. Mj says:

    Ez is valami?:) Én egy isteni, szalonnás, nem Tesco darált húsos, kolbászos rakott káposztát is kihozok tányéronként kb. 250 forintból.:)

  19. A Látó says:

    Az elkészítéshez a gáz, villany mennyi volt?

    Mosogatógép mennyit fogyasztott?

    Rózsadomb – Hunyadi oda vissza mennyi üzemanyag?

    Fotó a kajáról, mennyi?

    Vetté vón’ egy jó szaftos sűlt kalbászt a hentesnél, cseresznye paprikával, olcsóbb és jobb lett volna!

  20. ideasz says:

    A szerecsendióért meg cvsak kinyúltál az ablakon és letépted a szerecsendiófáról?

  21. Bartush says:

    @barumka: Szombaton jártam a Lehelen, nem volt karfiol 250 alatt. Nálunk leves készült belőle. Szezonja meg biztos nincs most.

  22. hagyma says:

    @Öreg Sam: @Pinka-Panka:
    csirkecombot? nane, miert trutymoznam szet
    meg a mellet haggyan, de a combot?
    raadasul imadom sulve/porkoltben is/ rantva stb a porcogojat

  23. Dee_ says:

    Mézes-mustárosan én csirkeszárnyakat készítek. 1 rész méz, 1 rész mustár, belemasszírozom a szárnyakba, majd lefedve párolom, fedő nélkül pirítom (különben odakapna a méz). Isteni, ragacsos finomság! Ráadásul a sok csonttal a kutya kedvében is járok.:)

  24. betula66 says:

    @Aromatique: Termelőnél, ott kb. 1500 Ft egy kiló méz, szerintem megéri.

  25. Pinka-Panka says:

    @Öreg Sam:

    A legjobb kicsontozni mindent, tényleg jobban átsül, persze ha nem tanyasi (házi) csibéről van szó.

  26. Pinka-Panka says:

    @hagyma:
    attól azért több, de egy egész comb nekem sok, pláne vacsorára

  27. bélabácsi2 says:

    @Öreg Sam: …és a csontból isteni alaplevet vagy húslevest főzni.

  28. Öreg Sam says:

    Egy időben vadul fogyóztam,mert nagyon megnőtt a fejem 🙂
    Akkor ebédeltem ilyen kajákat (csirke/hal)sok párolt zöldséggel.3 hónap után igen jelentős eredménye volt.
    Cs.combból még nyersen kikapom a csontot,könnyebb a serpenyőben bánni vele.

  29. bélabácsi2 says:

    A mézes-mustáros témához. Próbáltam már én is magát a húst mézes-mustárosan sütni, nagyon jól sikerült, a család azóta is követeli, de nekem nem jön be mézzel. Se a csirke, se az oldalas, semmi.
    Így persze hiába követelik, nem kapnak 🙂
    A mostani recept ezt a problémát is megoldhatja, sőt karfiolon jobban el tudom képzelni ezt az ízesítést, mint a húson.

  30. bélabácsi2 says:

    @hagyma: csatlakozom a csirkecomb mennyiséghez.

    Többeknek: a karfiol nagyon jól tárolható, nulla fok fölött 2-3-mal nem túl száraz helyen sokáig eláll, azért van most a szezonja, mert amit betáraztak, igyekeznek minél előbb eladni, a veszteségek elkerülése miatt, így viszont sok van egyszerre a piacon, még egy kis idő és magyar már nem lesz, jön az afrikai, akkor már nem eszünk, azután csillagászati áron ismét a magyar nyár közepétől.

    Amúgy köszi, valami hasonló, megszokottól eltérő karfiol receptet kerestem éppen.

  31. hagyma says:

    @Pinka-Panka: na akkor en meg teged kerdezlek meg
    vagy-e 40 kiklo?

  32. Pinka-Panka says:

    Hát én nekem sok lenne ez az adag vacsorára. Max a fele.

  33. hagyma says:

    azt mar nem is mondom, hogy most kezdem el sutni
    krumplival mondjuk
    10 db van, de csak a dobvero resze
    siman besozom es majorannas-paprikas-borsban megforgatom
    es ugy ra a karikazott nyerskrumplira
    voros es foGKhagyma
    3-3-at megeszunk estere:)

  34. hagyma says:

    amugy a csirkecomb nagyon jol nez ki, izlesemre van, csak kicsi es keves:()
    lathatoan jo ropogos a bore, ahogy szeretem

  35. hagyma says:

    @Fuszeres Eszter: jovanma meg ne sertodj, tudnad Marynek mekkora segge van a sok krumplitol
    ez a glutenerzekenyseg az gaz, mindig kiver a viz mikor ilyen vendegunk van, hogy ne basszak el semmit
    @Mária: amugy a karfiol /meg a brokkoli/ szerintem siman nagyon jol uri a fagyasztast
    ezt csak ugy mondtam
    ezekbol szinte nem is veszunk frisset

  36. Mária says:

    @Aromatique:

    “Viszont, lehet jó téma lenne, hogy hol lehet elérhető áron MINŐSÉGI mézhez hozzájutni.”

    Piacon, regisztrált termelőtől, a hologramos zárjegyes mézesüveben a méz kilója 2000 Ft körül van.

  37. @hagyma: Igaz, desszertes 🙂 szebben lehet rajta fotozni. A blogger valoban kuzd nemi felesleggel, de amiota a fia glutenerzekeny, azota alakul 😀

  38. Mária says:

    “Vettem még egy kisebb fej karfiolt 150 forintért (szezonja van, most a legolcsóbb!)”

    Most, január közepén?

  39. hagyma says:

    ez egy max salatastanyernak nez ki, hanem desszertes:)

  40. hagyma says:

    ha nem akarom afejemet kenyerrel teletomni
    amugy recept nem rossz esekre az edes/mezes/ csirkekre, oldalasokra kezdek raszokni itt
    az elso mezescsirkem sult banannal kikergetett a vilagbol…
    hat igy

  41. hagyma says:

    @bohuš: irrelevans kerdes de sajnos 95, le kell adnom egy par kilot/jelzem a blogger sem egy nadszal:)/
    de ez tenyleg egy nagyon semmi csirkecomb keves karfiollal
    hat nekem vacsorara ez tuti nem eleg
    a karfiol meg OK is, ha ugye ne egyek krumplit de ebbol a csirkecombbol siman kell 4/negy/

  42. Bonbonier says:

    thx a receptet,a sült csirkét grillcsirkére cserélem,de a köretet mindenképp kipróbálom!

  43. hagyma says:

    hat ami a foton van, az szamomra maximum laza eloetel

  44. HgGina says:

    @Aromatique: a nem cukorból hamisított rendes vegyes virágméz is olyan 1000 Ft körül van kilónként. 8 dl-es üvegben többnyire.
    Csak hát gazdag ember aki 1 decis mézet vesz jó drága csomagolásban. Gondolom rízst sem darabonként csomagolva veszel. Úgy egy kicsit drága lenne. Esetleg krumplit is darabonként?
    2 evőkanálnyi méz nagyjából 50 Ft.

  45. Kilgore Trout says:

    Ma vettem 40 dkg darált lapockát valami 425 Ft-ért, egy fej kelkáposztát 185 Ft-ért, volt itthon hagyma meg zacskós rizs meg fűszerek, ha az olajat is beleszámítom, akkor is az egész 800 Ft körül lehet összesen, és kettőnknek a lányommal két ebédre elég lesz. Ja a tejfölt nem számoltam, legyen 1000 Ft. Osztva 4-el, az 250 Ft. Ennyiből van ebédünk 2x. Szerintem ez sem rossz ár.

  46. KLMS says:

    @Fuszeres Eszter: akkor szerencséd volt :), fele áron vetted, mint amin szerintem most általában fut.

  47. Pinka-Panka says:

    @KLMS:

    Hát én nem tudom hol laktok (vagy én:)..), de én ismerős méhésznek 1800 Ft-ot fizetek, 1 kg akác mézért.
    És karfiolt sem kapok ennyiért.
    Igaz jól hangzik a hús recept, de én ehhez már túl ízesnek vélem a karfiolt a maga egyedi illatával.

  48. @Morca: @KLMS: Tegnap a Hunyadi teri piacon ennyiert vettem a karfiolt. De jovo heten a Lehelre megyek oda talan tobben jartok.

  49. TH says:

    vazzeg, 4 kanál mustárért kevés a 20, meg 4 kanál mézért az 50? vagy én veszek nagyon olcsó mustárt és mézet, vagy nem tudok számolni, vagy én nem értem…

  50. KLMS says:

    Én sem értem hogyan vett a kedves cikkíró 150-ért karfiolt, de akkor szerencséje volt. Én ma vettem a piacon (Óbuda), és 280/kg alatt kizárt, hogy lehet találni. Én egy közepes, ~1,5 kg-os fejet vettem 435-ért.

    Mézet pedig termelőtől veszem ugyanitt, “magyar termelői méz” hologramos zárjeggyel, 1200/kg-ért van vegyes virágméz, akác, selyemfű 1400/kg, és extra hársfa méz is van 1600-ért.

  51. Peetee says:

    Nem kötekedni akarok, cska apró megjegyzés.
    Ha fentebb azzal kérkedik a cikkíró, hogy nem szokott mirelit krupmlit enni, mert az fujj, meg jajj, akkor 4 evőkanál mustárra se számoljon 20forintot, mert az még az S-budget árban sem jön ki, nemhogy francia dijoni-ból. A kettő nincs egymással összhangban!

  52. dr Smittpálelnökúr says:

    @Mr.Wario: Lehet bizony, de ezek a kedves méhészek is simán etetik a méhekkel az izocukrot. De nem gond, addig nem cukrosodik ki, amennyi idő alatt elfogy, te meg örülsz, hogy igazi mézet eszel. 🙂

  53. Zb74 says:

    “Vettem még egy kisebb fej karfiolt 150 forintért (szezonja van”

    Januárban? Talán inkább szeptemberben. Bár biztos van ennek is olyan fajtája, amely jól bírja a tárolást.

  54. Pityubácsi says:

    “és kevés vizet aláöntve, lefedve előbb a bőrös felét, majd a sima felét is megsütöttem”

    ezt nem írtad el véletlenül?
    a víztől úgy odakap a hús, hogy nem győz az ember pislogni.

  55. barumka says:

    Karfiol kilója a lehelen 199 ft, póré hagyma zöldségesnél vagy aldiban 99-130 ft -ig. Nem lehet rossz kaja…

  56. Mr.Wario says:

    1500 pénzért vesszük mi is az akácot, termelőtől, a helyi kirakodós piacon árul, szerintem a legtöbb piacon lehet venni termelői mézet ilyen árban:)

  57. Silbermann says:

    @Morca: Jogos a felvetés, nálunk is 300 ft a karfiol kilója, biztos, hogy nem most van a szezonja!

  58. enpera says:

    @Aromatique: Csakis termelőtől. Boltban és piacban sem bízom, csakis bevált, évek óta használt ismerős méhészben.

  59. bohuš says:

    @Aromatique:

    Én méhésztől veszem (mellettem lakik, ismerem, kizártnak gondolom, hogy trükközne vele, ha igen, akkor igazi pszichopata, aki nagyon ügyesen odafigyel, hogy egyébként 24 órában becsületesnek és mindenki felé segítőkésznek látszódjék), 1500 egy kiló akác, 1200 a vegyes.
    Nemrég hirtelen kellett volna, viszonylag későre járt, nem akartam átcsengetni, gondoltam, veszek egyet a boltban. Nem akartam hinni a szememnek, mennyibe kerül a boltban a méz; nem is vettem meg.

  60. Morca says:

    Szia, nekem tetszik,magam is hasonlókban gondolkodom a Gyomornyomorban a Facebookon, csak egyetlen megjegyzés: a karfiolnak szerintem nem most van szezonja, s nem is most a legolcsóbb. Tegnap egyik helyen kilóját 360-ért, hiperben darabját 499-ért láttam. Kis fejeket nem is nagyon árultak, mindegyik kiló felett volt. Úgyhogy a 150-es karfiollal szerintem mákod volt…

  61. Aromatique says:

    2 ek méz 50 Ft? A legkisebb 1 dl-es kiszerelés is 3-400 Ft.
    Valamelyik nap szerettem volna venni, de lemondtam róla, mikor megláttam, hogy a legrosszabb minőségű is horror áron van!
    Viszont, lehet jó téma lenne, hogy hol lehet elérhető áron MINŐSÉGI mézhez hozzájutni…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!