Fűszer és Lélek

A snack országában élünk

A magyar anyukák szerint pocsék a menza kaja. Nézőpont kérdése, ugyanis nálunk ebéd sincs az iskolákban. Az van, amit a dobozba rakok. Vagy megeszi, vagy nem. 

0
false

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Országos szintű probléma, és akkor nem kis dolgot feszegetek, hogy itt, nincs “rendes” ebéd! 13 éve “rakom a luch”-ot, vagyis csomagolok. Rakom a lunch-ot, vívom a harcot, mert a lunch sokszor úgy jön haza, ahogy elment…érintetlenül. Persze a gyerek apja azt mondja “Nem érdekes mit szeret az a kölök, ha éhes, majd megeszi. Majd rájön milyen rossz az neki ha éhezik, Kisanyám!” Kicsit a tapasztalatlanság érződik ebből a merész kijelentésből. Mert a gyerek nagyon komor hangulatú mikor hazajön és nem ő tudja meg milyen rossz az ha nem eszik, hanem a környezete. Sajnos a gyerekek nem esznek meleg ételt ebédre! Persze mások az étkezési szokások itt, értem én,13 éve próbálom megszokni, és ma már fejcsóválva bár de minden nap tudomásul veszem, hogy egy gyereknek este 6-7 óráig nem jut meleg étel a gyomrába. A napja nagyrészét otthonától távol tölti, vacsoradiőben esik haza, akkor ül le a család (jó esetben együtt) a

meleg vacsorát megenni. Addig csak “rágcsált”.

Oktatási intézményben keresd a konyhát! A “cafeteria”-t.


Legyen az állami vagy magán iskola, legtöbb helyen a konyha éppen csak “kicsomagoló” hely, főzni nem szoktak benne. Drága mulatság fizetni a szakképzett munkaerőt, a friss alapanyagokat és folyamatosan megfelelni az egeszségügyi előírásoknak. Inkább külső cégekkel szerződve szállíttatják az előregyártott “eleséget”. Kényes téma. Rengeteget lehet olvasni erről. Hajmeresztő. Sokkal rosszabb mint az általunk oly sokat szidalmazott kelkáposztaszagú menza a sűrű főzelékeivel és mócsingos cafatjaival meg az átlátszó levesekkel! Mert az legalább meleg volt! És néha volt ehető is, amit ülve ettünk meg, tányérról, evőeszközzel.

 

Két gyerekem közül az egyik olyan helyre jár, ahol van ebédlő. Oda még soha be nem tette a lábát. Nem bírja a szagát se. A másik gyerekem se megy be, mert az ő iskolájában ebédlő sincs. Konyha sem, egyáltalán. Ez talán még a szerencsésebb megoldás, bár a szülő terhein nem enyhít, mégis a saját döntésén alapul mi kerül a gyereke elé az asztalra. Kénytelen pakolni “lunch”-ot, tizórait és uzsonnát vagyis snack-et. A snack országában élünk.

 

Mi van a lunchboxban, avagy rémségek kicsiny tárháza. Sajnos itt sem jobb a helyzet tisztelet a kivételnek. (Köszönöm) Nemcsak mint szülő, hanem mint szorgos pedagógus is nézem a “lunch”-ot naponta.

Rémálmom a “gyerek ennivaló” kategória. Amit épeszű felnőtt nem fogyaszt, mégis adja a gyerekének… Külön iparág van a gyerekételek fabrikálására. Szoros ősszefogásban a médiával.

 

Álljon itt egy lista, teljesség igénye nélkül,

Levesek:

Minden gyerek nyúl érte a boltban, lásd címke. Nemcsak felismerhetetlenségig feldolgozott, gyanús csirkedarabokat hanem pl BPA-t (műanyagokban található Bisphenol A)-t is tartalmaz. Nyitáskor azonnal megcsap a tartósítószer “aromája”.

Második fogásként következzen az alap “mac&cheese”, sajtos tészta, gyári konstrukciója:

Szeretett rajzfilmhős itt is megtalálható a csomagoláson. Az “Annieʼs” brand organikus és kicsit hippi logója erős konkurrenciát jelent a Kraft cégnek.

 

 

 

 

Kedvencem a Lunchables, fellelhető benne apró sajtkocka, felvágott karika, sóskeksz, édeskeksz. Merészebb es drágább verziója italt és desszertet is tartalmaz!

Kap persze a jól táplált gyerek tejterméket is, kanál sem kell pl a joghurthoz, elég kiszivattyúzni a műanyag tasakból. Létezik többféle leleményes ízben, pl vattacukor! Ha véletlenül kifröccsen a szőnyegre lehetőleg megfelelő színűt válasszunk, soha nem jön ki a festék.

Csemege a sajtrúd, ez pl a mozzarella sajt teljes kicsúfolása.

Kell persze zöldség is a kiegyensúlyozott étrendbe.

Ezek zöldség rudacskák es chipszek, krumpli, paradicsom es spenót! Ízre és szagra teljesen sültkrumplira emlékeztetnek. Ujjaim sósak és zsírosak utána.

Másik nagy kedvencem ahogy gyümölcsöt kap a gyermek. Gyömölcs gumicukor, tekercs és szíj! Sok szülő bedől, ez a napi gyümölcsfogyasztás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze ott van még az örök és egyeduralkodó PB&J! Peanut-butter and jelly. Vagyis a mogyoróvajas-lekváros szendvics, a kérlelhetetlen szeletelt zacskós kenyéren. Alapeledel. Persze csak annak, aki nem halálosan allergiás a mogyoróra!

 

És ha mindez még nem volt elég magas cukortartalmú ebéd, jöjjön a desszert. Megnyugtatásul 100 kalóriás adagolásban:

Innivalónak kapható millió féle édes lé:

Kész is vagyunk. A jóllakott csemete ezután igen élénk: csodálkozunk is rendesen mennyi a hiperaktív, figyelemzavaros gyerek. Ezen kórképek orvoslására szerencsére már alapos terápiák és gyógyszerek állnak rendelkezésre. Ebéd után nincs csendespihenő, nemhogy alvás, óvodáskorban sem. Mehet tovább a “munka”.

Mit tehetek, ha ez “nem megy le a torkomon”? És ha azt sem akarom hogy a gyerekemén lemenjen?


Főzök meleg vacsorát minden este. Előre megtervezett heti menü alapján, különösen ügyelve arra, hogy pakolható, másnapra csomagoljató legyen. Egyik konyhai fiókunk tele van dobozokkal, konténerekkel, termosszal, amiben a leves és különböző tészták, köretek melegen tarthatók. Nem beszélve arról, hogy nem hagyunk magunk után annyi szemetet, eldobandó csomagolóanyagot. Nagy vívmány volt az osztályban a mikrosütő beszerzése. (Persze van aki ezen is felszisszen…) Kedvére melegítheti ételét benne mindenki. Kiadagoljuk a tejtermék, zöldség, gyümölcs, édes és sós snack arányát. A legjobb megoldás pedig, ha a gyermekkel közösen “rakom a lunch”-ot.

Kicsit korábban kell ugyan felkelni hozzá, de úgy tűnik ez nem probléma, emlékeztetőt is kapok róla:

“Ébressz fel korán. Minimum 6:00, maximum 6:00 -kor!”

Csodák csodájára meg is eszi amit kiválasztott.

.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. TheElf says:

    @kutyatolvaj: Arról, hogy képzeld el az előrecsomagolt kajában még “dihidrogén monoxid” is van, ami pedig a súlyosan mérgező tisztítószerek egyik alapanyaga is. Fúj, hát nem szörnyű az ilyen?

    Nem kevés olyan anyag van amit tudunk rémisztő néven nevezni, de azért kiderül mégsem az. Ha ezektől félünk, mert nem ismerjük, akkor minden vacak lesz.

    Az előrecsomagolt étellel kapcsolatban pedig alapvetően 4(!) fő szempontnak is illene megfelelni a gyerekkaják kapcsán.

    1. Ne legyen káros – Ha mégis az, ismerjük mit jelent az USAban a büntető kártérítés
    2. Aki ezt eszi ne legyen alultáplált, stb. legyen meg benne minden fontos tápanyag – Ha nem ez történne akkor…
    3. A gyerek ne hagyja ott az íze miatt. Ergo a gyerekek ízlésére legyen szabva az íze, illata, állaga, formája. – Ellenkező esetben nem nagyon fogy el, és nem fogod legközelebb megvenni.
    4. A marketing legyen elég ahhoz, hogy a gyerek kibontsa, megkóstolja – Enélkül a többi szempontnak megfelelés semmit sem ér.

    A fő gond elsősorban a 2. ponttal van. Ahhoz, hogy a kaja biztosan elég legyen, éppen úgy, mint sok más esetben, itt is kalóriabombát kell gyártani. Inkább legyen több, mint kevés. El is hízik a gyerek tőle.

    Ahogy a vizsgára is sokan vittünk csokit, mert élénkít, a gyorsan felszívódó cukrok táplálják az agyat, stb. igényre szabjuk a tápanyag bevitelt, úgy a gyerekeknek a tanuláshoz sem felnőttre szabott “rendes ételt” kínálnak (ami mondjuk hagyományosan jó a mezőn való munkához), hanem valami gyors édes valamit.

    Pl. hogy órán ne az általam amúgy kedvelt, tartalmas, finom csülök emésztésére menjen el a gyerek energiája, hanem a tanulásra.

    Persze itt is lehet venni egy bevallottan gyengébb minőségű, de cserében piszok olcsó terméket, és lehet venni egy fogyasztható, normális változatot drágábban. Kinek-kinek igényei szerint.

  2. kutyatolvaj says:

    Nem ertem ezt a posztot, elorecsomagolt szart mindenhol lehet venni, de sehol nem kotelezo. Sok eve csomagolom a szendvicset, tekercset, pogacsat mindenkinek aki nem itthon ebedel, hazi kenyerbol, bio alapanyagokbol. En fozok estere meleget, de napi 2x meg hetvegen sem.
    Amit szinten nem ertek, h miert lenne jobb az agyonfozott zoldseg, massziv rantasban uszkalva a menzarol, mint az en finom es taplalo szendvicseim. Csak a homerseklete miatt? Barmilyen zoldseg egeszsegesebb, taplalobb es finomabb nyersen mint megfozve. A zoldborso, repa, retek, salata, paradicsom mind egeszsegesebbek nyersen, a hozzaadott izesitok, suritok hatasairol most ne is szoljunk.
    Mirol szolt ez a post?

  3. Susie Q says:

    Még valami: a mogyoróvaj kifejezetten egészséges (kivéve mogyoróallergiásoknak, de ugye ez egyértelmű, legalábbis remélem), nem csak gyereknek, de felnőtteknek is, fogyókúrázóknak különösen. Sok benne a kalória, de mégtöbb a haszon.

    Csak azt a lekvárt nem értem, miért kenik hozzá, szerintem banánnal is rendkívült finom és még egészséges is.

  4. Susie Q says:

    Nálunk is szabályozva van, hogy mit vihet a gyerek tízóraira (ebéd otthon): hétfőtől csütörtökig csak egészséges lehet, gyümölcs, vagy (nem nutellás) szendvics. Pénteken aztán meg minden mindegy.

    Annak ellenére, hogy minden évben többször is figyelmeztetik a szülőket erre a szabélyra, mindig van olyan anyuka, aki “egészséges” kekszeket pakol oda a gyereknek, de láttam már csipszet is.

  5. Figyel Castro says:

    @hagyma: A benzin ott kurvára. Veszitek a bazi nagy benzinfalókat amiket ha itt kellene tankolni éhen is halnátok , aztán mentek vele 100-zal, mer’ állam bácsi nem enged többet. Beteg társadalom, nem csak ezért persze…

  6. [c] says:

    @Andrass9: De miért kell folyton meleg kaja? Estére is? Szerintem egészségesebb, ha az ember este valami hideget eszik, én ilyenkor szoktam a hagymát, retket és efféléket tömni magamba, estére elég, és – nem mellesleg – finom is.

  7. ehran says:

    @GiaMarie: Hát ehhez a leíráshoz még érdekelne az adagméret is, mert 600 forint két fogásért, ahol összeállítható a menü, és az alkalmazottak minimálbér fölött vannak, elég gyanús; vagy elég kis adagot, vagy nem túl jó minőséget (zömmel mirelit, félkész cuccok, azokból sem a legjobbak, túllisztezett ételek, stb.) feltételez eddigi tapasztalataim szerint.
    A kajakiszállítóknál is az a 700 forint sokkal inkább 1000 (két fogást nézve).

  8. Oyster says:

    Falusi általános iskolánk menzája bennem is boldog emlékeket hagyott. Egyszerűen nem volt olyan étel, amit ne ettünk volna meg, mert annyira finoman készítettek el mindent. Voltak édes és sós tészták sok főzelék, húsok körettel, és MINDIG friss alapanyagokból készült leves. Sose próbálkoztak porral. Repetát is kapott, aki kért. Persze a kilencvenes években még vittük a gyakorló kertből a konyhára a zöldséget, amit technika óra keretében termeltek meg a diákok (több-kevesebb sikerrel 🙂 ), és ezt is felhasználták.
    Utána elkerülten a VÁROSBA, és meg tudtam, miért szitokszó a menza. A konyhát kiszervezte a kollégium, így kaptunk savanyú kenyeret többször benne sült bálamadzaggal, mócsingot, lisztet és zsírt dögivel. Az étkező fényét emelték az egerek és a csótányok. Ez már 2000 után történt, mai állapotok, a cég még ma is “piacvezető” adott településen és környékén. Egyetemen sem volt sokkal jobb a helyzet, de legalább volt konyha, és megtanultam főzni.

  9. KLMS says:

    Szerintem én vagyok az egyetlen még élő ember ebben a magyarul kommentelő cyber térben, aki őszinte örömmel és nyálcsorgással gondol vissza a sulis menzára.

    Mióta ilyen és ehhez hasonló posztokat olvasok, rájöttem mennyire szerencsés vagyok. 6-14 éves korom közt nem csak otthon kényeztetett el a gasztronómia nagy istene, de a menzán is. Az öreganyám és az anyám is bitang jól főzött és főz, és a menzás nénikkel is mázlim volt; már ami a főztjüket illeti. Olyan kelt tésztát azóta sem láttam sehol, mint amit az iskolában tettek elénk. Szinte elszállt. (Pedig a Hitler szalonna abban is benne volt.) Gulyást a Hortobágyi őseink nem főztek jobbat, és kellett ahhoz is tudni valamit, hogy tökalsóként rajongtam a főzelékekért.

    Szóval nem tudom hol van a hiba, de az én agyamban a “menza” pozitív töltésű főnévként maradt meg. (Viszont tény, hogy – az iskolatársaimon kívül – hozzám hasonló nézeteket valló emberrel még nem találkoztam.)

  10. babi néni says:

    Nálunk a menza kimondottan pocsék volt. 5 napból 4-ben “húsleves”. Szerintem sokan ismerik: leveskockából, betét: 3 szál cérnametélt, 1 db egész bors. Az 5. nap általában gyümölcs vagy paradicsom leves, jött is utána 1-2 napra a főtt hús mellé a gyümölcs-/paradicsomszósz. Persze ha évente kétszer jöttek a külföldi cserediákok, akkor előkerültek a gyümölcslevek, volt hogy pizzát, vagy akár gyrost is adtak, de a normál kaja is hirtelen jobb minőségű lett. Természetesen az elején kenyérzabálás volt, aztán szerencsémre nagymamám bevállalt, és megúsztam a menzát.
    Ja és még nem is beszéltem a bizonyítottan a konyhásnénitől elindult szalmonella vírusról, még tanítási szünet is volt, annyian betegek lettünk. De előfordult az is, hogy harisnyacsattot találtunk a főzelékben…

  11. hagyma says:

    @Figyel Castro: itt is
    talan meg a kaja elmegy, az nem veszes, a benzin soso, bar nyomul felfele
    “bolcsode -ovoda” igenhogy draga

  12. Figyel Castro says:

    @hagyma: Csak mert itt tényleg kurva sokba kerül minden. A kaja, a bölcsőde, sorolhatnám.

  13. Figyel Castro says:

    @hagyma: Hahaha, Svájcban voltál már?

  14. hagyma says:

    @Figyel Castro: az USA-ban sokkal kemenyebben meloznak mint otthon
    es tenyleg semmi nincs ingyen..
    meghogy menza stb

  15. altimus says:

    @Andrass9: erdemes annak aki azt szereti. en speciel nem vagyok oda a meleg etelekert. elettani szempontbol se hiszem, hogy szukseg lenne ra. egy nyers gyumolcs, zoldseg valoszinu van annyira egeszseges, mint a fott etel. szoval szerintem nem kell a meleg etelt fetisizalni. persze szart se kell enni. az usa-ban valoban elkepeszto mennyisegu es igen olcso hihetetlenul ocska dologhoz lehet hozzaferni, de senkinek se kotelezo ezeket megvenni. kicsivel tobb hatarozottsag kell persze ehhez, de szerintem nem lehetetlen nem enni szivacskenyeret, folyekony musajtos konzerv makaronit, hulladek hotdogot es tarsait.

  16. Figyel Castro says:

    Hát, mindenki azt hiszi, hogy az USA a tejjel-mézzel folyó Kánaán ahol kolbász s kerítés… Ja, hogy mégse? Egye mindenki, amit főzött! 🙂

  17. lavór says:

    Éhes ember mindent megeszik. Jó dolgotok van inkább, az a baj. 🙂

  18. Buci-Bigyo (törölt) says:

    Én nem emlékszem ehetetlen kajára a menzáról,illetve az általános sulisra már nem emlékszem, de arra igen,hogy nem volt semmi tragikus élményem :D,a középiskolai menza pedig elég jó volt.Válogatás/válogatós gyerekek,kamaszok akkor is voltak.Ez inkább a szülők hibája.Nem csodálkozom sokszor, ha egy gyerek nem eszi meg ezt vagy azt, hogy enné meg, ha nem is ismeri? Vannak olyan gyerekek, akik úgy mennek óvodába,hogy (szinte szó szerint) csak a kiflit,joghurtot és a kakaót ismerik….
    Nekem is van olyan a családban, aki kényelemből, ill. mert ő is ezt látta otthon, alig ad zöldséget,gyümölcsöt a gyerekeinek, pedig mindenre van/lenne keret (és még annál többre is ), de egyszerűbb a Lidlben vásárolni és persze olcsóbb is.

  19. arod75 says:

    @najmanna: kénytelen vagyok elhinni, én nem mehetek le a menzára. akár ehető, akár ehetetlen, a kölykök sportot űznek abból, ki tud 90 másodperc alatt megebédelni, sokszor az egyik fogást el se kérik. : (
    Engem az is nyugtalanít, hogy az iskolások úgy nyomják végig a 8 / 12 évet, hogy gyakorlatilag egész nap csak kenyeret esznek. Anyuka legyen a talpán, aki minden nap meleg vacsorával várja a családot!

  20. hagyma says:

    @GiaMarie: lsd fent
    a pocsek menzanal csak az lenne rosszabb, ha egyaltalan nem lenne
    “ceg”-et irtal? tuti nem kozalkalmazott vagy?

  21. GiaMarie says:

    @hagyma: Most akkor ne beszéljünk arról,hogy a munkahelyemen a menzán egy olyan kaja,hogy leves+hús+ köret 600 forint.Leves+főzelék+feltét 400.Nem dotálja a menzát a cég,nincs munkáltatói hozzájárulás.Kb 200 ember eszik ott.Két levesből és hat főételből lehet választani.Az alkalmazottak nem minimálbért keresnek (nyilván nem sokkal többet,de nem minimálbért).Akkor most osszunk-szorozzunk.Amit a szülő befizet,az nyersanyag-norma.A menzán nem rántotthús-krumpli-húsos leves a menü minden nap.A norma 350 forint.AKKOR????Miért van az,hogy valahogy nem veszteséges a menza nálunk?De a legtöbb kajakiszállítónál is a szépen becsomagolt,házhozszállított menü(!!!) belefér 700 forintba.A 420-as benzin korában.AKKOR?Akkor a sulimenzán ez miért nem megy?Mert mindenki csak egy picit lop el a normából.És ennek ténylegesen a legeslegvége a megpakolt szatyrokkal hazafelé vánszorgó konyhásnéni.A lánc része még a havertól prémium áron szart vásárló élelmezésvezetőtől kezdve nagyon sok ember.

  22. hagyma says:

    @GiaMarie: ahh ismerem ezt a lopas teoriat, nem is elkepzelhetetlen, de ismerem az igenyeket is,…
    szarbol meg nem lehet varat epiteni
    akinek nem tetszik a menza ne egyen ott
    @Andrass9: azert ez a fozes dolog naponta, nem igazan megy
    naponta ketszer meleg kaja?
    hat nem feltetlenul szukseges
    bar ugye kerdes, mi az a meleg kaja?
    a melegszendvics is az meg a hot dog is hamburger stb, meg a felmelegitett mirelitek
    ugy igazan fozni mi is csak max ha hetente….

  23. Andrass9 says:

    @altimus: Ebben nem értek egyet veled. Az én gyerekeim is az USA-ban cseperedtek és minden nap meleg kaját kaptak otthon (kétszer is, mert ők még korán hazajöttek). Azután hazaköltöztünk és itthon is ment a meleg kaja, de a menza is. Most mindhárom gyerek 25 felet van, és amig még itthon laktak, kikövetelték a napi legalább egyszeri főtt ételt (meg is kapták, persze), most meg, hogy már önállóak, bizony főznek maguknak meg a társuknak.
    Szóval érdemes a plusz munkát a kajájukba befektetni!

  24. GiaMarie says:

    @hagyma: vagy talán nem kéne ellopni…mert amit fizetsz az ebédért,mint szülő,az nyersanyag-normatíva.Abba pedig akárhonnan nézem,belefér.Mint ahogy a mi ovinkban is belefér.Ahogy a városunk több intézményében belefér,hogy finom legyen az ebéd.Ahogy a falusi iskolában is belefér (mivel egy párezer lelkes faluban bizony nem olyan könnyű konyhásnéniként degeszre pakolt szatyrokkal hazalopakodni).Arról nem beszélve,ha a falusi iskolában ilyen minősíthetetlen moslékot adnának,annak igen rövid úton meglennének a következményei.És nem agyonverésről beszélek,félreértés ne essék.Csak a kisebb közösség hamarabb veti ki az ilyesmit.

  25. hagyma says:

    @GiaMarie: lehetne jo kaja
    lehetne A es B menu
    sot etlap is
    csak fizesd meg vazze

  26. GiaMarie says:

    Én kóstoltam,és elég fiatalon szültem ahhoz,hogy még friss emlék legyen.A mi sulinkban tényleg egy minősíthetetlen undorító pocsék moslék volt,amit igénytelen nőszemélyek kotyvasztottak.Pl a mai napig képtelen vagyok megenni a spenót főzeléket-noha a gyerekem imádja,és a spenótot egyéb formában én sem vetem meg-mert az a kép ugrik be,ahogy az igénytelen dagadt konyhásnő két méterről bele****a tojást.Szőrös hónalj megvillan,természetesen.Oda nem kell hajháló,természetesen.Jut is belőle főttkrumplira (külön esettanulmány) rántotthúsra.De nálunk cserébe azért,hogy rossz,legalább kevés volt.14 évesen 35 kilo voltam,és nem tudtam jóllakni belőle.Egyébiránt…lehet,hogy a sóskafőzelék egészséges,de ha 10-ből 9 gyerek nem eszi meg,akkor nem más,mint moslék,ami korgó pocakokat hagy maga után.Nem mellesleg kevés kamaszfiút ismerek,akinek megfelelő és elegendő táplálék lenne egy tányér híg lötty,aka rántott leves,és egy tányér sóskafőzelék két szem trutymósra főt krumplival meg egy fél főtt tojással.
    Nálunk az oviban jó kaja van,de nem is undorkodik a gyerek tőle,és én sem.Megnéztem.Gusztusos,finom,jó ránézni.Mai kaja: tea,joghurt,kalács (Danone joghurt) ebéd: húsgombóc leves,brokkolifőzelék,rántot sajt falatkák,kenyér.Uzsi: felvágottas kenyér+körte.Hát valahogy így kéne ennek kinéznie…
    Arról nem beszélve,hogy nincsenek nagy igények,DE.Minimum A és B menü kéne,hogy a gyerekek általános iskolában,ahonnan nem engedik ki őket,ne szédelegjenek az éhségtől,ha valami undormány a kaja.Én pl hisztériáig undorodom a gombától,öklendezek a szagától is,számtalan boldog,korgó hassal szédelegve eltöltött iskolai délutánt okozott ez nekem.Jobb esetben megtömtem magam üres kenyérrel.Hurrá.Szerintem sok szülő,aki szerencsés iskolába járt,ahol jó a kaja,el nem tudja képzelni,milyen undorító moslékokat tudnak a gyerek elé vetni az ilyen helyeken.Jobb családokban a kutyát sem etetik kihült csomós zöldbabfőzelékkel,amiben nincs rendesen levágva a bab vége,cserébe van ismeretlen eredetű,kutyakaja szagú fasírozott feltétként…

  27. najmanna says:

    a magyar anyukák szerint pocsék az iskolai ebéd, pedig valószínűleg sose kóstolták, csak elhiszik a gyereknek, hogy a kaja ehetetlen.

  28. abaka says:

    @altimus: Ezzel maximalisan egyetertek. Nem is ertem, hogy lehet, hogy valaki egy inkabb egy felig rohadtkelkaposztabol fozott hig moslekot adna a gyerekenek, valami mocsingos porkolt feltettel, mintsem pl egy hamburgert, csak azert, mert a kelkaposzta az meleg.

  29. altimus says:

    Szerintem kicsit tulzott ez a “meleg etel” mania. En evtizedek ota heti max 3-4 alkalommal eszem meleg etelt es tokeletesen megvagyok. Gondolom orvosilag, biologiailag sokminden nem indokolja a meleg etel fogyasztast, elvegre ez az utobbi parezer ev evolucios termeke ez, elotte sokszazezer/millio evig megvoltunk nelkule.

    Termeszetesen a cikkben felsorolt szemeteket sem kell feltetlenul enni. En tobb mint 10 evig eltem az usa-ban, es talalkoztam ezekkel az elelmiszerekkel a kozertekben, de soha nem ettem beloluk. Sot mi tobb, megcsak ismerosom, baratom sem volt aki ilyen termeket vett volna, vagy adott volna a gyerekenek! Ugyhogy priman meg lehet lenni nelkule.

    Banan, deligyumolcs, gyumolcs mindenhol kaphato az usa-ban, aki nem lusta elmenni egy Farmer’s Market-be az meg minosegi gyumolcsot is tud venni. Hasonloan van minosegi joghurt, kenyer … csak nem a legocskabb hipermarketben kell vasarolni.

  30. hagyma says:

    @Fuszeres Eszter: nekem a csipsz itt lett etel
    otthon csak olyan ize volt, amit ettunk
    a gyumolcs detto
    itt tok normalis ebed csipsz meg gyumolcssalata akar meg szendvics nelkul is
    szendviccsel meg full kaja
    es igen, a csipsz az krumpli, de otthon mondjuka krumplipure az koret a csipsz az az amerikaiak armanya

  31. chilii says:

    csak én látok kockákat az ékezetes betűk helyett? 🙁

  32. @Hella1975: Ági az USA-ban él. Végülis igazuk van, a krumpli az zöldség. De milyen furcsa, hogy magyarban azért úgy beszélünk általában a krumpliról, hogy zöldségek ÉS krumpli.
    És a jelly nem gyümölcs;-)

  33. Hella1975 says:

    Hol laktok? Anglia vagy Amerika vagy? 😀

    Felénk (Anglia) elméletileg szigorú szabályok vannak, hogy mit vihet a gyerek és mit nem. De ez elmélet. És egyébként is, teljesen más nézeteket vallanak gyakorta, hogy mi egészséges és mi nem.

    Pl. a tubusos, halálra cukrozott joghurt, vagy a chips (hisz krumpliból van, ami zöldség), simán egészséges kategóriába csúszik. Szerintük.

    A gyerekek sulijában van konyha, a kaja gyakorta pizzaszelet (vega és nem vega változatban). A jelly (édes kocsonya), az szinte mindennapi desszert.

    Én is csomagolok inkább. De amint hazaérnek fél 4 körül, rögtön kaják a meleg ebéd/vacsorát, mert nem szeretném késő estére kitolni. Igaz, így szinte sose tudunk együtt enni. De valamit valamiért. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!