Fűszer és Lélek

Amit nagyanyám sohasem főzött

Nagyanyám kemény asszony volt, anyám szerint inkább olyan, mint a pokróc. Persze nem mindig, és nem mindenkivel, de megvolt az a tulajdonsága, hogy nem fogta vissza magát, kimondta amit gondolt, akkor amikor gondolta. Engem imádott, egyetlen lány voltam a családban, a fiainak is mind fiai születtek, így megbecsülte később anyámat is, azt a menyét, aki képes volt végre egy lány unokát szülni, még akkor is, ha először csak annyit mondott rólam: hát, ez úgy néz ki mint egy macska.

Aztán persze szerette volna, ha szalagot köthet a hajamba, vagy nem rúgom le rögtön a lakkcipőm orrát, de talán annak is örült volna, ha a nyári estéken nem benzines vattával kell lesikálni rólam a sok szurkot, ami a villanypóznáról, vagy a megolvadt aszfaltról ragadt a talpamtól kezdve a hajamig mindenhova. De sajnos nem volt szerencséje, vadóc kislány voltam, se szalagokról, se lakkcipőről nem akartam hallani.

Mama pedig nem akart hallani a barna kenyérről: hát kisjányom, ettem én az életemben annyi rossz barna kenyeret, hogy most inkább enném a fehéret, azt a barnát meg egyétek ti, ha akarjátok. De hasonlóan beszélt a csicsókáról is: biztos van aki megeszi, mi is ettük a háborúban, de ha nem muszáj, akkor a moslékba se tenném bele, úgy nem kell fölöslegesen vesződni a kiásásával.

Őt nem lehetett meggyőzni ilyen városi legendákkal, hogy a csicsóka egészséges, szinte már gyógynövény, meg segít a szervezetnek az öngyógyító folyamatok beindításában… Ha tetszik, mi megehetjük, de ő inkább a krumplira szavaz, esetleg a rizsre, ha krumpli nincs. Úgyhogy a csicsóka amolyan úri huncutság maradt minálunk. Pedig finom, annak ellenére is, hogy egészséges. Kolbásszal meg még finomabb, így már nem is olyan bio izé, amit mindenki gyanakodva méreget a tányérjában. Hogy mi ez? Leves kolbásszal, edd meg!

Hozzávalók:

1 kg csicsóka
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
só, bors
2 ek reszelt gyömbér
1 szál füstöltkolbász
1 nagy csokor petrezselyem

(ha van átszűrt húsleves, akkor víz helyett azt használok)

A csicsókát megmosom, megpucolom, és újra megmosom, végül felkockázom. Nagyon homokos, és általában macerás pucolni, ezt be kell hogy valljam, de megéri. A hagymát karikákra vágom, és megfonnyasztom a vajon, majd ráreszelem a fokhagymát is. Rászórom a csicsókát, fűszerezem sóval és borssal, és felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi. Mikor forrni kezd, belereszelem a gyömbért, és hagyom forrni pár percig. Pillanatok alatt megpuhul! Botmixerrel pépesítem, ha kell adok hozzá még egy kis folyadékot.

A kolbászt felkarikázom, és egy serpenyőben megsütöm. Tálalásnál a levesbe teszem a kolbászt, meglocsolom a saját zsírjában, és sok petrezselymet szórok rá.

Néha teszek bele egy kevés fehérbort, de nem mindig.

A gyömbértől kellemesen csípős, de friss leves lesz a végeredmény, a kolbásztól pedig olyan nagymamásan otthonos. Majdnem, mint a Facebook!

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tündérke21 says:

    Én pont ma csináltam rakott csicsókát, a pucolása igazi büntetőfeladat…
    Azóta főzök csicsókás ételeket, amióta a kislányom cukorbeteg, de a családnak is ízlik 🙂

  2. macskajancsi9 says:

    A csicsóka már szinte gyógyszer, én is küldtem sógornőmnek ültetni, a tyúkok is szeretik, kiváló téli vitaminforrás, embernek, állatnak, van aki savanyúnak is elrakja, kiirtani tényleg nem lehet, Istennek hála, a legkisebb gumók is kihajtanak következő évben, és télen is fel lehet szedni, ha nem fagyos a föld. A leve kipréselve erős tisztító, és regeneráló, Bio nálunk minden, de ennek a növénynek ellensége nincs, szerintem a termesztők sem permetezik, és csodás a virága is !

  3. Itality says:

    szeretem a csicsókát, el is teszem!!!

  4. nadiposzata says:

    @Mária: @Da Real Knee Grow:

    Szívesen adok rügyeket, gumót.
    Még pont ki lehet ültetni a hétvégén, ha nem fagy.

  5. 4430/4 says:

    pont tegnap kaptam egy csomó csicsókát. én nyersen szeretem, de nagyon 🙂

  6. _nyx_ says:

    😀 Én mamám ugyanezeket szokta mondani!

    “Ettünk mi fiam, elég fekete kenyeret, mikor 45-ben jöttek az oroszok!” és “Csicsókát? Azt mi fiam, a háborúban is csak a disznónak adtuk!” 😀

    Imádom egyébként, amikor a régi időkről mesél! 🙂

  7. B-rocker (törölt) says:

    Minek? Csicsókát elvetted fél év múlva már kiírtani se lehet.

  8. @Da Real Knee Grow: @voodoux:
    a piacokon általában van, főleg a kofák árulják, de én most ezt a Pozsonyi út elején vettem a zöldségesnél.

  9. voodoux says:

    hol lehet csicsókát venni?

  10. Da Real Knee Grow says:

    hádemá hol lehet kapni ezt a csicsókát? egész felkeltette az érdeklődésemet. nagyon egészséges kajának tűnik.

  11. Mária says:

    Tudja valaki, hol lehet vetőgumót rendelni neten?

  12. füles1098 says:

    Nekem az apám mondta ugyan ezt,ugyanezzel az indokkal. De félbarna kis cipót azt azért kaptam tőle kóstolónak. Soha többet nem engedett barna kenyeret bevinni a házba.
    A csicsókát ettem gyereknek, nyersen, én szerettem mert olyan íze volt mint a káposzta torzsának. Anyukám nem szólt érte, ő örült ha végre ettem valamit, de apám megkérdezte, hogy nincs rendes étel?(a jószág ette a csicsókát)

  13. baliquez says:

    Van itt egy jó link a japán hajdinaspagetti (soba ) precíz készítéséről: fxcuisine.com/Default.asp?language=2&Display=38&resolution=high
    Leginkább hidegen eszik. Csináltam már én is, finom, hajdinaliszt olykor van bioboltokban.

  14. Lángharcos says:

    @kewcheg: A hajdinával azért vigyázz, mert nagy mennyiségben fogyasztva felhalmozódik a szervezetben az egyik hatóanyaga, a fagopirin, aminek fényérzékenyítő hatása van… Szóval bőrpírt és gyulladást okozhat.

    Alkalmi ételként gondolom nem veszélyes, sok pozitív hatása is van.

  15. nadiposzata says:

    @kewcheg: a vásárcsarnokban lehet kapni hajdinát. Ócsón.

    @Fuszeres Eszter: Ha köll ippeg van a konyhámban abból a fajta (szerintem a TSZ-ből lett csórva) csicsókából ami igyekszik a legkötöttebb talajban is szép gumóvá nőni.
    Most hozta apám a kert végéből. Szóval adhatok pár rügyet, osztán úgysem tudod majd eszt sem kiírtani.

  16. kewcheg says:

    Ilyen kaja még a hajdina.A török alatt ette a fél ország, ma már hírét sem ismerik, oroszoktól , ukránoktól lehet behozni szép ízléses csomagban, kiloja olyan 600és 1000 között. Tehát ez az egészséges (és finom)étel is a gazdagoké lett manapság…

  17. baliquez says:

    Épp tegnap vettem fél kilót. Karikára vágom, aldentére átgőzölöm, kirántom, majonézzel-sültkrumplival valami husi mellé jóféle eledel.

  18. enpera says:

    Ez jól néz ki, gratula, gyerekkoromban ettem utoljára csicsókát, emlékszem még a kiásásra:)

  19. Kierkegaard Akciócsoport says:

    Elismerve, hogy a csicsóka egészséges, megértem a nagymamát. Gondolom ha a posztoló, meg az elit éttermek látogatói a háború alatt-után évekig csicsókán meg barna kenyéren éltek volna, ők se kaparnának most annyira utána.

  20. Crystah Mastah says:

    Fú, ettől most nagyon éhes lettem. 🙂

    Nálunk se falusi/városi átmenetben élő nagyszülőknél, se szülőknél nem volt divat a csicsóka, egyszer véletlenül ettem egyik barátoméknál, két faluval arrébb. De náluk is csak divatozás miatt volt.

  21. @Hullafotós: nekem meg a piacok hiányoznak, ha érted mire gondolok, vagy a vidéki élet 😀
    Esetleg egy furmint!

  22. Benikuty says:

    Akkor lesz bele kolbász, remélem hamarost, és nem olyan húsból, ami odébb viszi a ládát. Szépséges, mint egynémely tokaji borok:)

  23. Hullafotós says:

    Jaj, már nagyon hiányzott egy ilyen a lelkemnek!
    Köszi Eszti. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!