Fűszer és Lélek

Vacsora fejenként 200 forintból

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Ez egy komplett vacsora fejenként 200 forintból. Tökéletesen elég, főleg egy pohár sörrel, de nélküle is. Bevallom, én hetekig ellennék rajta, főleg ha tényleg marhahússal készül, és folyik ki belőle a rengeteg sajt. Na így nem olyan olcsó, úgyhogy maradhatunk a szerényebb változatnál is, az is elképesztően finom, és laktató is rendesen. Négy kétkezes szendvics mindössze 800 forintból kijön.

A szendvicset valamikor az 1930-as években készítették először New York-i zsidók. Az igazságot soha nem fogjuk megtudni, de két legenda létezik.

Az egyik szerint Reuben Kulakofsky Litvániából emigrált zsidó szakács volt a feltalálója, aki pókerjátszmákra készítette a szendvicset. A másik változat  szerint Arnold Reuben készítette először az üzletében, aki német származású zsidó volt, és ő volt a tulajdonosa a mára már megszűnt, nagyhírű Reuben’s Delicatessen-nek. Végülis mindegy, a lényeg, hogy több mint nyolcvan éve nagyon népszerű New Yorkban. A Reuben szendvics másik változata a Rachel szendvics. Ebben főtt marhával helyettesítik a sonkát, és majonézes káposztasalátával, vagyis coleslaw-val a savanyú káposztát. Na, ez még egy nagyon finom, és olcsó vacsora, de most nem volt itthon friss káposztám, amiből a coleslaw-t készíthettem volna.

Hozzávalók fejenként:

2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér vagy egy nagyobb rozs buci

sózott marhasonka vagyis pastrami, de maradjunk a kapható sonkáknál szerintem

(Amerikában hihetetlen mennyiséget, akár 25 dkg-ot tesznek egy szendvicsbe)

2 szelet ementáli sajt

savanyú káposzta

3 ek Ezersziget öntet

vaj

A kenyeret vajazzuk meg jó vastagon, majd tegyünk rá egy adag savanyú káposztát, amit locsoljunk meg az ezersziget öntettel. Erre kerüljön a sonka, majd a sajt. A tetejére tegyünk újra kenyeret, és toljuk forró sütőbe (vagy süssük serpenyőben óvatosan, hogy a kenyér ne égjen meg, de a belseje forró legyen), amíg a belseje is teljesen átforrósodik, és a sajt jól megolvad.

Itt a Fűszeres a Facebookon!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. volutx (törölt) says:

    1ébként meg VIVA Kozi és Döme!

  2. volutx (törölt) says:

    És még finom kaja is, és nem junk food!
    A “katolikus közösségi táborban” 50 Ft-ból is kihozok egy adag kaját, persze az valamilyen krumplis, vagy halkonzerves tészta teszkós alapanyagból, és persze a sonkát meg a vajat , meg a sajtot azt az ilyen legolcsóbb kajáknál el lehet felejteni! Helyette mehet a kétes eredetű párizsi, a Trapp Pista, és a Rama. Aztán csodálkoznak, hogy sokan nem eszik meg az így elkészült förmedvényeket, vagy max. udvariasságból kiszednek egy verébszarnyi adagot, és ott turkálják. A fenti 200 Ft-os szendvicset bármikor jó szívvel megenném!

  3. Sámat1 says:

    @Édy, aki Endre:

    Ez elég érdekes, a melegszendvicset mi is kedveljük.

  4. TrueY says:

    @Prophet: Moszkva tér (illetve Kalef), ki jössz a metróból, jobbra ferdülsz, megint jobbra a presszó alatti átjáróban. Irány a 4-6-os végállomás előtti zebra. Ott átmész és ahogy mennél a piac felé rögtön a sarkon (a Moszkva téren) orr a hentes. Mindenhol fradi poszter és aki a kolbászt adja, az is egy francia filmbe illő figura. Remélem megvan még!

  5. baliquez says:

    @Athos: /off Mélyserpenyős egytálételt szoktam készíteni én is, megpirítom a husit olívaolajban rendesen, kiveszem, felvakarom falapáttal a pörzsét és ráöntöm a husira, a maradék olajban megforgatom a krumpliszeleteket, mellébiggyesztek egy negyedekbe vágott szép fej hagymát és hat-nyolc gerezd fokhammát, megszórom szárított zöldséges fűszerkeverékkel és pici sóval, rá a husi és némi édes illatú libanoni fűszerkeverék (baharat) esetleg biryani-fűszer, körbeöntöm vízzel, lefedem, párolom egy órát vagy másfelet gyöngyözőn (attól függ milyen hús). Később minderre idénytől függően sütőtökszelet vagy répa kerül, esetleg alma vagy körte.

    Közben összekeverek negyed csésze szójaszószt egy evőkanál cukorral, ugyanannyi mustárral esetleg pluszban némi olcsóbb balzsamecettel, őrlök rá borsot is, vége felé ráöntöm a mindenre. Mikor már megpuhult a husi még egy kicsit fedő nélkül sűrítem a szaftján és kész. Egyszerű, sokízű, laktató, olcsó, és menet közben elő lehet készíteni a zöldségeket amíg pirul a husi.

    Csirke+alma, kacsa+körte, oldalas+tök, tarja+sárgarépa kombók egyaránt beváltak, variálhatók. /off

  6. alien says:

    @usb2.0: szerintem erre a szendvicsre gondolt és nem A szendvicsre

  7. HUN_Sector says:

    Megcsináltam a szendvicset kicsit nagyobb kivitelben, kb 1200 kalóriás 🙂

  8. DEGEC says:

    hogy ez nem jön ki 200 hufból az biztos

  9. nagypapi says:

    @usb2.0: Nem figyelsz.
    Nem a szendvics, mint olyan, hanem a Reuben szendvics eredetéről van sz.

  10. emzéperiksz says:

    “Amerikában hihetetlen mennyiséget, akár 25 dkg-ot tesznek egy szendvicsbe”

    Az 4 szendvicsbe 1 kiló sonka. Ehető sonkából egy kiló minimum 3-4 ezer forint, mert a többi parizer vagy valami főtt-füstölt-gyorspácolt izé.

    Akkor hogy jön ez ki 800 forintból? Amúgy nekem nem tetszik a recept. De lehet, hogy csak az a bajom, hogy túl nagy segget kerít az amúgy dög unalmas sajtos-sonkás szendvics témának. Mégis kit érdekel, hogy ki találta ezt fel? Mindenkinek az anyukája feltalálta már 30 éve!

  11. Prophet says:

    @TrueY: Most már nem indulnék el, pedig megkívántam nagyon:). Majd nappal, remélem még megvan. Merre kell keresni, annyira nem ismerem a környéket (vagyis a hentesboltokat)?

  12. Athos says:

    200 forintos vacsi:

    20dkg (2db)csirkecomb 100ft
    30dkg krumpli 20 ft
    1 kisebb hagyma 20 ft
    1 kisebb paradicsom 30ft
    1 kisebb paprika 20ft

    A tepsibe szeled a krumplit meg a zöldségeket, tetejére a 2 hús, szórsz rá valamilyen fűszert, aluval lefeded, 30 perc 200 fokon. ekkor alu levesz, és még 10 15 perc, hogy megpiruljon. Jóétvágyat.

    Kicsit más a tápértéke, mint a szendónak…

  13. GasztroRéka says:

    Nagyon szeretem az olcsó receptjeidet! Anno emlékszem valamelyik Stahl Magazinban is voltak olcsó ételeid. Szilveszteri volt azt hiszem…

    Szerintem amit ma mutattál az azért is jó mert minőségi és mégis elérhető.

    Mivel nektek top bloggereknek, társadalomformáló hatásotok van egyáltalán nem mindegy mi és hogyan van kommunikálva.

    Örülök annak, hogy te felvállalod ezt az ügyet.

    Jót s jól! Ebben áll a nagy titok!:)

    Ui: mindig megfogadom,h napi szinten füzetbe vezetem mennyibe kerül az étkezés, de mindig belekezdek és annyiba marad.:(

  14. Lacusru says:

    Ennyiért sajnos csak valami nagyon gagyi, olcsó és gazdaságos alapanyagokból állítható elő 🙁
    Megnézném azt a 20forintból megvajazott 20forintos kenyérszeletet. Kisebb szellő elfújja az egészet, mi?

    Eszter, 20forintért mennyi vajat tudsz a kenyérre kenni? A sima teavajból sem jut már arra a szeletre 1g sem 🙁

    A sonkáról már ne is beszéljünk…

    Ja és a fotó csak illusztráció 🙁

    Van itthon. Hehe 🙂 jó szöveg. Ennyi erővel írhattad volna, hogy hideg sör meg van a tescoban… a kabát zsebben akár kettő is elfér!

  15. baliquez says:

    Rozskenyér, pasztrómi, zójerkrojt, tormásmajó, pannónia, rozskenyér. Fele is többe van kétszáznál, de minek alábbadni, nem parizeres kenyér a rojbenszendzsó, szerintem.

  16. usb2.0 says:

    Előre is bocs,de…
    Javasolnám kedves “Fuszeres Eszter”, hogy egy kicsit jobban nézz körül a szendvics eredete ügyében, mielőtt ilyeneket irkálsz.
    Cseppet régebbről ered, 1718-ban kezdődik a sztori.
    Akkor született az a John Montague Sandwich akiről ezt a kaját elnevezték. Továbbá róla nevezte el James Cook a Sandwich szigetekek, amit azóta világ Hawaii-nak ismer, és az ő nevét viseli az alaszkai Montagu sziget. Ezeknek egyébként például itt utána is nézhetsz:
    http://www.angolosan.hu/angolkultura/lord-sandwich-szendvics-kartya-korrupcio-james-cook-hus-kenyes-68664.html
    Vagy a wikipédiában:
    en.wikipedia.org/wiki/Earl_of_Sandwich

  17. @fourgee: A Ferihegyen 2 tojásból készült rántotta 1200 forint és nincs benne bacon, azért külön fizetni kell. Szerencsére nem voltam éhes 🙂

  18. chilii says:

    bárcsak ehetnék ilyet vacsorára!

  19. fourgee says:

    @Fuszeres Eszter: “Erre a fickó közli, hogy 4700 forint!”

    Egyik munkahelyemen 7 hónapot lehúztam, mire megnéztem hogy mennyibe is kerül az vendégeknek az az étel, amit kiküldök, döbbenve láttam hogy a 3 tojásból készült rántotta, 3 szelet baconnel 6 font 50p, vagyis mai árfolyamon 2377 forint (London egyik drágább részén). A kolbászodhoz képest végül is nem is olyan drága :)))

    @JohnHenry: “de az elkészítéséhez szükséges alapanyagok első beszerzése a többszörösébe kerül.”

    Ez egy olyan probléma, amibe mindig belefut az ember, de végül is csak egyszer élünk, mindent érdemes megkóstolni. Vannak alap dolgok, mint pl. hogy a vaj helyett használt margarin helyett vajat használjunk alapból, így az már nem külön költség 🙂

  20. pitonkigyo says:

    “Tökéletesen elég, főleg egy pohár sörrel”

    Mi ez, kőleves 😕

  21. fourgee says:

    Hús meg sajt együtt zsidó zsendvicsben??? 🙂

  22. TrueY says:

    @Fuszeres Eszter: A Balatonon szokás az ügyfelek legyilkolása. Most már Budapesten is dívik??? Szomor. 🙁

  23. JohnHenry says:

    az a jó ezekben a 200/300/xszáz forintos menükben, hogy lehet, hogy utólag annyira jön ki az ára, de az elkészítéséhez szükséges alapanyagok első beszerzése a többszörösébe kerül.

  24. @zsocek: persze, a sör nincs benne (sajnos)! Feljebb leírtam a kommentekben, h mi mennyibe került.

  25. zsocek says:

    Ezt nem lehet 200 Huf-ból kihozni, még sör nélkül sem! Ettől persze még finom, de minek elrugaszkodni a valóságtól egy hangzatos címért.

  26. lolperec says:

    az ezerszigetnél valóban bukik a tejes/husos kóser ökörség 🙂

  27. @TrueY: tavaly a fogaskerekűnél valahol kértünk két sültkolbászt kenyérrel, mustárral és két üdítővel.
    Erre a fickó közli, hogy 4700 forint!
    Nem kértük, és azóta is azt hiszem, hogy hallucináltunk. Pedig nem.

  28. TrueY says:

    Én a legjobb sültkolbászt a Moszkva téri (akkor még az volt) hentesnél ettem. Kovi ubi, mustár, 4 dl cola, 3 cm magas szelet kenyér. Olyan ebéd, hogy még másnap délben sem leszel éhes! 400 ficcs körül.

  29. HUN_Sector says:

    Auchan, 250 gr. buci 69 ft.
    Füstölt sajt, kb 5 deka, 70 ft.
    Vaj egy bucira számolva 30 ft.
    1 paradicsom 30 ft.
    6 szelet olcsóbb, de igazi sonka 100 ft
    egy bucira elegendő salátakeverék 20ft
    majonéz 20 ft

    Tehát kb 340 ft. De akkor is, ezt két napig eszi az ember 🙂

    Jobb mint a városban blog, ahol mindig megy a sznobéria. 😛

  30. Sicc says:

    Ez finom lehet, meg is fogjuk kóstolni.

    Én azt hittem egyébként, hogy a majonézes kápsztasalátát én találtam ki – hát úgy látszik, hogy nem. 🙂

    Mármint azt a fajtáját, amit az ecetes saláta maradékából majonézzel, borssal, szerecsendióval, fokhagymával, reszelt sajttal, citromkarikákkal felturbózva szoktunk csinálni immár húsz éve. Isteni étel! Bármihez jó a sültektől kezdve a melegszendvicsig – vagy csak önmagában. .. És gombokért.

  31. v2peti says:

    Ebben mondjuk igazad van. Viszont akkor mi értelme van a ‘tűzzel’ való konyhatisztításnak? (amiről írtál korábban) Vagy ők pont olyanok, hogy szigorúan betartják?

  32. @v2peti: Termesztesen egyaltalan nem koser. De mint ahogy a katolikusok is valnak, a zsidok is esznek treflit. Kiveve aki nem, de ugy tunik Rueben nem vetette meg az ilyesmit.

  33. v2peti says:

    Amúgy az önteteket nem szeretem, de a többi részét viszont nagyon is, talán össze is dobok egy ilyent a közeljövőben.

  34. v2peti says:

    Bocs, de a tej (sajt) + hús (sonka) együtt mennyire kóser? Vagy csak gójoknak javasolt ez a szendvics? 🙂

  35. Szumi says:

    “Bevallom, én hetekig ellenék rajta”

    Biztosan nagyon finom, de én inkább máshol, és rövidebb ideig ellenék. 🙂

  36. @Édy, aki Endre: Hát, én így számoltam:
    2 szelet kenyér 20 forint
    vaj 20 forint (de van itthon 🙂
    savanyú káposzta 20 forint max
    sajt 100 forint kb. igaz, Pannónia volt
    sonka 40 forint ez persze a sonka mennyiségétől függően akár 300 is lehet
    ezersziget: passsz, mert házi majonéz és chilikrém keverékét tettem bele.

  37. “Vacsora fejenként 200 forintból” – akkor csak akciósan fér bele a mekis sajtburger. ::))

  38. Hát igen, a jó öreg sonkás-sajtos szendvics 🙂 Egyébként mindenkinek ajánlom, hogy az olcsó bolti felvágottak helyett inkább otthon főzzön sonkát, mert az finomabb, olcsóbb és kevesebb benne az adalékanyag.

  39. Édy, aki Endre says:

    Ez biztosan 200 pengő forint per kopf?

    Jónak tűnik.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!