Fűszer és Lélek

Világégés előtti beszerzendők a nagyanyám szerint

wd3942466Nagyanyám sokszor elmondta gyerekkoromban, hogy mit kell tenni, ha jön a háború. A legtöbb megjegyzendő tanács természetesen az élelmezéssel volt kapcsolatos, de érdemes most is elgondolkodni rajtuk. Akkoriban unalmasnak találtam ezeket a tanmeséket, sőt kicsit meg is mosolyogtam, hiszen egy gondtalan gyereknek teljességgel elképzelhetetlen az, hogy egyik napról a másikra felborul a kis élete, és már nem olyan biztos a reggeli kakaó, vajas kiflivel.

568-0Nincs tévénk, nehogy valóságshow-t, vagy híradót nézzünk, inkább sorozatokat nézünk dvd-ről, így legalább a gyerek se bámulja a mesecsatorna 50%-nyi reklámidejét, és nem tudósít a legújabb, legszuperebb  tizenezer forintos játékokról folyamatosan, mint pár éve, amikor még bámulhatta ezeket a csatornákat. De van internetünk, és persze elolvasunk minden félelmetes gazdasági hírt, hogy aztán felhívjam a barátnőmet és megkérdezzem tőle, hogy: Olvastad?!
 
Talán ezért, talán másért, de egyre gyakrabban jutnak eszembe nagyanyám szavai. Lássuk mit is mondott ő, és mi a mai valóság.
tumblr_mh2zavzNjs1qjb6ero1_1280 

1.      Mindig legyen a háznál egy nagy bödön zsír.

A zsírban lehet áram nélkül is tartósítani a húst, egy nagy bödön zsírban simán elfér 10 libacomb is, a májról nem is beszélve, de mehet bele bármi más is, a lényeg, hogy jól legyen megsütve, majd zsírral vastagon borítva.

2011: nincs zsírosbödön itthon, egyébként szoktam télen kacsacombot konfitálni, de azért ha plusz hús kerül a házhoz, inkább lefagyasztom. Szerencsére húsárut szoktunk füstölni minden évben.

2.       Mindig legyen egy párnahajnyi szárazbab.

Ezen nincs mit magyarázni, a bab az finom, és kell tavaszra is, hogy újra lehessen ültetni.

2011: attól félek, hogy megzsizsikesedik ennyi bab, a másik, hogy Budapesten nem tudnám elültetni. Egyébként az erdőbényei babültetvényem nagyon szépen termett idén nyáron, úgyhogy ezt kipipálhatjuk végre.

3.       A befőttes üvegeket mindig tisztán, celofánnal és újságpapírral fedve tegyük el.

Így ha nagy ínség is van, de mégis kerül valami gyümölcs a házhoz, gyorsan el lehet tenni, nem kell energiát pazarolni a mosogatásra is újra, mondjuk a víz felforralásával.

2011: bevallom, ezt felesleges tanácsnak érzem a XXI. században. A befőttes üvegeket én is elmosva teszem el – naná – de a tetejét is rá csavarom. Hol van már a celofán?

4.       Legyen két évre elegendő tűzifa.

Ezen nincs mit magyarázni.

2011: központi gáz cirkó. Ha nincs, Budapesten megfagyunk, hiába van fa, nincs cserépkályha amiben eltüzelhetjük. A tanács egyébként jogos, ezt saját bőrömön is megtapasztaltam múlt hétvégén, amikor Erdőbényére megérkezett a rendelt tűzifa: friss vágású tölgy, hogy egy kis képzavarral éljek: csavarni lehetett belőle a vizet. Idén a tavalyi fát kéne a kályhába rakni, ha lenne tavalyi. Na, majd jövőre az ideit.

5.       Legyen otthon jó sok petróleum.

Mama, ezen sajnos túllépett az idő, nincs petróleum lámpánk.

2011: van viszont legalább 500 mécsesünk, és erősen gondolkodunk egy napelem beszerzésén a háztetőre, biztos ami biztos.

6.       Annyi pálinka és bor legyen otthon, amennyi csak elfér a pincében.

A pálinkát és a bort mindig el lehet adni, ha másképp nem megy, el lehet cserélni.

2011: az ötletet békeidőben is támogatom, de sajnos nincs pincénk 🙂

Na, és persze a szokásosak a kamrapolcra:

20 kg cukor  (kicsit sokallom)
3 kg só
2 kosár csipkebogyó
20 üveg szilvalekvár
fűszerek
kamilla virág
kovász
liszt
ecet 
kötszer és gyógyszerek 
Remélem nem lesz háború, elég rosszul állunk ugyanis.

 1-4-40C-49-A000578

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. macskajancsi9 says:

  @baba2008:
  Szerintem mindketten, leülnek, megbeszélik a dolgot, aztán esznek .

  hajnalhasadas.hupont.hu/48/a-zeneszek-szovevenyes-oldala-1

  Itt egy oldal, akinek ideje van, lehet csemegézni …

 2. bobijub says:

  ha csak a pénzügyi rendszer összeomlására kell készülni:

  mikó főhúzzátok a nájki edzőcipőt, hátatokra rakjátok a kolumbija hátizsákot oszt e’kezditek magatok után húzni a szemszonájt kerekesbőröndöt hogy elmenjetek katabanyához falura egy kis krumplié meg zsíré, esetleg egy kis túróé, amibe nem E lesz, hanem katabanya má’ csak azé is beleköp ….

  akkor majd át fogjátok gondolni, hogy a mobilinternetelőfizetést meg a fb lájkokat nem lehet kajára cserélni. de katabanyának nem fog kölleni a libaólba 39 használt dvd lejátszó meg 65 okostelefon se. de azt sem árt végiggondolni, hogy akinek van esze is meg pénze is, az ne vegyen a rosszabb időkre számítva félkilós aranytömböt. ugyanis a kis fél fülbevalóval meg a különféle vastagságú aranyláncocskákkal, és igen a valódi de kiscímletű aranypénzekkel a kajacserepiacon kényelmesebben lehet boldogulni.

 3. baba2008 says:

  @macskajancsi9:

  Szerinted ha az A. jelzésű túlélőnek élelme van, a B. jelzésűnek meg puskája a végén melyik fog jóllakni?

 4. Csu64 says:

  Megboldogult anyósom is mindig azt mondta, egy 20 l-es kanna petróleum, egy zsák liszt és egy cukor, nem utolsó sorban egy zsák só mindig legyen otthon.
  mert ha baj ban, csak azzal tudod tartosítani a húsféléket (a zsírba tételen kivül)

 5. macskajancsi9 says:

  @pannonfunk:
  Ennek örülök :)))
  Sokan szeretnek, ennyi elég nekem 🙂
  Mi is Budáról költöztünk, Buda nekem nem ismeretlen, gyerekkoromban még csodás volt …

 6. pannonfunk says:

  @macskajancsi9: Ne prejudikáljál már, ember, mert aztán csodálkozol, hogy nem fognak szeretni… 🙂 Budai hegyekben, terepfutok, nem is keveset.

 7. magyar bucó says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: Zömmel azok ejtenék el a vadakat, akik most is (legálisan-illegálisan ebből a szempontból mindegy).
  Száz találomra kiválasztott pesti kiküldesz egy hét alatt egy sánta nyulat sem fognak…

 8. macskajancsi9 says:

  @pannonfunk: @magyar bucó:
  De nem ám, Istennek hála 🙂
  Ja, fitnesz teremben, gondolom, nem a jó Vidéki levegőn, mint mi, hát inkább itt, mint velnesz-fitnesz teremben :-))))

 9. macskajancsi9 says:

  na mi van, miért nem látom a hozzászólásom ?

 10. macskajancsi9 says:

  @Fuszeres Eszter:
  Igen, és zsírban főzni is jó, és egészséges, az olaj 80 %ban parafin, még a szagát sem bírom, épp tegnap sütöttem ki zsírszalonnát, csak sót teszek rá, a felesleges víz elpárolog, sokáig eltartható hűtés nélkül is, és a töpörtyű is finom sós, és a sok írással ellentétben, aki sótlanul étkezik, előbb lesz beteg, már “lejárt” a só nélküli étkezések ideje, sokan, sokszor leírták, hogy a sóra bizony szükségünk van 🙂 Nekem finom natúr Erdélyből való sóm van 🙂

 11. Taragia Mark says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók:

  Olvasom: magyar pásztorok vékonyra vágott húsból készítettek pörköltet, zsírjára sütötték, utána szétterítve kiszárították. Gondolom ezt porrá is lehet őrölni.
  Jártuk a hegyeket anno, volt pár túlélésszerű korszakunk, de csak kaja szempontjából, mert ugye senki sem fente ránk a fogát. Szénégetők, mészégetők igazi túlélők, lehetett tőlük ellesni életmódot. Velük éltünk napokig.

 12. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @magyar bucó: Nyugi, a laikusok elég hatékonyan vadásznak most is. Csapdák, hurkok, illegális fegyverek.
  Az elsők, akik kiirtják majd a vadakat, azok persze a vadászok lesznek, mert tudják, hol kell keresni, mennyi van, vannak jó fegyvereik.

  A konfitáláshoz: nem rossz módszer, de mint mondtam van jobb, amihez tényleg nem kell áram és a történelem során évezredek alatt bizonyította a helytállóságát.
  A szárított hús fajlagosan nem tartalmaz kevesebb tápanyagot, csak másfélét. Vegyél 1 kiló szárított húst és 1 kiló zsírban eltett kacsacombot. Víz a zsírban eltett húsban lesz több. Melyikben van több tápanyag? Zsír nyilván a kacsában lesz több, de fehérje a száraz húsokban.
  Aki a szárított húsra ráun, az ráun a konfitált húsra is. Én nem tudok ráunni egyikre sem.

 13. magyar bucó says:

  @Édy, aki Endre: “megcsappanna a gemenci erdő vadállománya”

  Meg, bár a laikusok nem sok kárt tudnának tenni a vadállományban.

 14. Édy, aki Endre says:

  Egy naaaagy apokaliptikus zummbelebummnál – sejtésem szerint – rövid időn belül megcsappanna a gemenci erdő vadállománya. Meg persze a fővárosban sem nyolcszázezer kutyuli kakilná össze az utcákat. 🙂

 15. magyar bucó says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók:
  “miért nem zsíros bödönökkel szaladgáltak. Mondjuk egy mongol horda vagy egy kanadai prémvadász”

  Talán, mert sem zsírjuk, sem bödönük nem volt.
  A konfitált hús finom, nem gond a készlet frissítés. 🙂
  A szárított hús is lehet jó, de sokkal kevesebb energiát tartalmaz és elég hamar rá lehet unni, ha a készletet akarod frissíteni.

 16. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Taragia Mark: Engem az ezotéria nem érint, semennyire sem érdekel. Akinek bejön, az töltse ezzel az idejét, egykutya… agyhalottak ezek is, azok is.

 17. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Fuszeres Eszter: Nézz körül a sztyeppei népeknél, indiánoknál, áram nélkül, sőt zsír nélkül is lehet tartósítani húst. Sőt még tűz nélkül is.
  A franciák nem egy nagy túlélő nemzet (éhínség utoljára talán a napoleoni időkben volt arrafelé, se az első, se a második világháborúban, se azóta nem szenvedtek hiányt, hagyták magukat meghódítani, elszórták a fegyvereiket és vendégül látták a német barátaikat borral és sajttal, nőkkel traktálták őket, kollaboráltak), nem is azért konfitálnak elsősorban, ami a poszt témája. Az ugyan tartósítási módszer is, de koránt sem a leghatékonyabb. Finomnak finom, de én két-három hatékonyabb, takarékosabb módszert is ismerek. Egyet már próbáltam, bevált.
  Érdemes lenne elgondolkodni, hogy azok, akik túlélés érdekében tároltak ételt, azok miért nem zsíros bödönökkel szaladgáltak. Mondjuk egy mongol horda vagy egy kanadai prémvadász.
  A zsírban szottyasztott kacsacombot én is szeretem, de nem az lenne az elsődleges választásom, ha fel kellene halmozni húst nehezebb időkre. Lenne egy bödön konfitált izomszövet is a kamrában, de a húsok döntő része máshogy lenne tartósítva (nem feltétlenül baromfiból vagy vágóállatból származó hús, mert az elhízott házi kedvencek és az emberek könnyebben elérhetők lesznek és nekem szerencsére nincs averzióm ilyen téren).

 18. Taragia Mark says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: “agymosottként”-hoz megjegyzem, hogy ettől sokkal súlyosabb agymosást művelnek ezoterikus agyamentek a mai dátum kapcsán.

  Dimenziók, földönkívüliek,stb., spirit. csalók, jósok, áltudományos gyógyítók által megtévesztett emberek, akik várják a jóslatok beigazolását.

 19. @hétszűnyű kapanyányimonyók: és mi az, ez tényleg érdekel, feltéve, ha nem kell hozzá áram? egyébként zsírban tárolni finom is 🙂 a franciák nem véletlen tolják a sok konfitált kacsacombot.

 20. magyar bucó says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók:
  “Arra végkövetkeztetésre jutottam, hogy a zsíros bödönben eltett libacombokon már túllépett a korunk. Nem árt tudni, hogy van olyan is, de sokkal hatékonyabb tárolási módok is vannak már.”

  Lehet, de én nem tudok olyant, amivel ilyen minőségben, bármilyen energiaforrás nélkül el lehet tartani a húst.

 21. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @magyar bucó: Azért a 9 mm-es lőszer is szépen áthatol autók karosszériáján, de még gipszkarton falakon is. Nem olyan egyszerű fedezéket találni ellene.

  Arra végkövetkeztetésre jutottam, hogy a zsíros bödönben eltett libacombokon már túllépett a korunk. Nem árt tudni, hogy van olyan is, de sokkal hatékonyabb tárolási módok is vannak már.

  Belegondoltam, hogy elég lenne, ha egy hónapig nem működne a szemétszállítás és a csatornák, akkor is hatalmas kakiban fetrengene az ország, nem kell ehhez háború.

 22. Édy, aki Endre says:

  Cibere(leves). Felénk a meggyes verzió volt elterjedtebb.

 23. Mezőbándi says:

  @Mária: “Ha már kutyakaja”

  Oké, de itt most a száraz kutyakajáról beszélünk. Persze, a kutyaszalámi, kutyakonzerv, az nagyjából olyan, mint az emberi. Max nem kell ugyanolyan gyártási/tárolás/szállítási szabályoknak megfelelni. Ettől még valószínűleg nem veszélyesebb az emberre, mint a házi disznósajt és nem ehetetlenebb, mint egy olcsó parizer.

  Viszont továbbra is azt mondom, hogy érdemesebb emberi célra szánt konzerveket tárolni. A kutya is megeszi, az ember is megeszi, valszeg tovább is áll el. Multifunkciós konzerv.

 24. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @baliquez: Minden kézifegyverlőszer alulteljesít önvédelem terén. A 9 mm Para főleg egy 7.62-es gépkarabélyhoz képest.
  Azt persze nem szabad hinni, hogy egy AK bárkit, bármit megállít, nem szabad vele rajoskodni, otthon kell tárolni lezsírozva, nem mutogatni a szomszédoknak.

  Olyan egzotikus fegyverek, mint a Spectre, Chang Feng itthon, sőt még Amerikában is jórészt elérhetetlenek.

  Az is igaz, hogy bármilyen fegyver jobb, mint a semmi. Még egy 22-es pisztoly is hasznos lehet, ami egy nőnek kifejezetten kellemes fegyver, mert nem rúg nagyot, de ha 2-3-at lő vele a potenciális erőszakolóba, az tud elrettentő lenni.

  A magyar lakosság viszont védtelen minden támadással szemben. És agymosottként várja a leölését. Ilyen körülmények közt ételt felhalmozni majdnem értelmetlen, úgyis más fogja megenni.

 25. magyar bucó says:

  @baliquez: Az AK nem önvédelmi (rejtve nem hordható, mozgásban akadályoz), inkább objektumvédelmi (ház) eszköznek jó. Tűz- és átütő ereje jelentős, a 9 mm pisztolylőszer ellen sok minden használható fedezéknek, amit a 7,62-es acélmagvas simán átvisz.
  De szerintem a poszt nem igazán háborúra, inkább átmeneti ellátási problémák elviselésére ad ötleteket.

 26. Mezőbándi says:

  @kommenter: “Amikor a pénznek nem lesz értéke, akkor az azt birtoklóknak sem lesz hatalmuk. Átlagjózsik lesznek. Addig van hatalmuk, míg a pénzükért van mit megvenniük.”

  Azt hiszem a rendszerváltás elég jól mutatja, hogy minél fokozatosabb egy átmenet, annál könnyebben konvertálják a hatalmat birtoklók a hatalmuk régi zálogait arra, ami továbbra is hatalmat biztosít nekik. Gyökeres és hirtelen változás kell ahhoz, hogy ez ne sikerülhessen.

  Vedd csak azt, hogy akinek pénze van, az már sokszor ma is termőföldbe fektet. Könnyebben jut fegyverhez is (sőt, jó eséllyel legálisan van önvédelmi maroklőfegyvere). A háza valószínűleg jó minőségű anyagokból épített, korszerű épület, kis fűtésigénnyel. (Mellesleg egy úszómedence ivóvíz tartalékolására se rossz…)

  Szóval, persze, a pénze nem sokat fog érni, hiszen nem lesz a pénz mögött stabil államhatalom (kossuth-bankó, rákóczi-poltura). Viszont addigra rég beszerzik azt, ami hatalmat biztosít.

  Persze, azt is tisztázni kellene, hogy mit értünk hatalom alatt. Az én – pongyola – definíciómban a hatalom az arra való képesség, hogy az erőforrásokból való állandó részesedésünket (magunknak illetve kisebb-nagyobb közösségünk számára) biztosítani tudjuk. Innetől már csak a mértékben és méretekben van különbség.

 27. baliquez says:

  Sokan írták az AK-t mint lehetséges önvédelmi megoldást, de az nem igazán jó. A kala’ harctéri gépkarabély: bár strapabíró, könnyen tisztítható és a lőszerutánpótlás sem nagy gond (ellenben mondjuk egy .357 revolverbe valóval), szerintem önvédelmi célra tökéletesen alkalmatlan. Nem rejthető, használata hangos, nehéz. Messziről látható potenciális célpont vagy egy AK-val azok szemében akiknek nincs fegyverük meg azoknak is akiknek van.

  Másodlagos lőfegyverként a kisebb méretű, lehetőleg revolver a megbízható, jól rejthető elsődleges fegyvernek pedig a Skorpió, Agram, Spectre vagy a Chang Feng. Ezek 9mm-es para lőszerrel működnek (jó esetben a revolvered is), ez a leggyakoribb lőszer, ergo a legkönnyebben pótolható. Az utóbbiakhoz idejében elkészített hangtompító (van irodalma) felbecsülhetetlen érték, sokkal többet fog érni mint a súlya aranyban.

  Amúgy szerintem csak az első fegyver “beszerzése” igényel előkészületet, onnantól könnyebb a dolog. Lényeges hogy ne látszódj fegyveresnek, azok halnak csúnya erőszakos halált legelőször akik nem titkolják és ezzel lépéselőnyt vesztenek.

 28. @ezanevemeskesz: Nem az autóról szerettem volna példálózni, hanem a baktól felvett hitelekről.
  Sok embernek kenyere sincs az asztalon, de autó, és plazma tv van.

 29. Édy, aki Endre says:

  @Fuszeres Eszter:

  Nagyon finom pöfetegeket lehet találni a Csehbánya környéki erdőkben. 🙂

 30. ezanevemeskesz (törölt) says:

  @Lakásfelújító Feri: már bocs, de aki szuzukit vesz hitelre amit 10évig fizet és a gyerekeitől veszi el ezzel a ‘tápláló’ ételt az meg is érdemli. használtan is lehet venni autót.

 31. ezanevemeskesz (törölt) says:

  nem nagyon követtem a hozzászólásokat, csak eszembe jutott valami. ha van elég pénzed vígan lehet villanyod és vized. veszel napelemet, szélturbinát, a vizet pedig a csatornából bevezeted a házba egy tartályba. ez a szomszédoknál (horvátok) működik. ott az esővizet is felhasználják megtisztítva. tehát azért annyira nem lennénk kiszolgáltatottak. mondjuk mindez elég nagy beruházást jelent és egy világégésnél nagyjából tök mindegy, hogy mid van, ha lebombázzák a házad.

 32. @rajen: A véleményed nem osztom. Dehogy él jobban a társadalom, mint 20-40 vagy 100 éve. Csak a körülmények változtak. Jó életvitelnek mondanád, hogy rengeteg szülő, csak szójából, vízből, ízesítőből készült párizsit tud adni gyermekének? Jónak mondanád azt, hogy a nyugdíjasok többségének el kell döntenie, hogy eszik, vagy meleget csinál sok esetben 40 év munkaviszony után? Mi is a jobban élünk? Talán az hogy rengeteg ember hitelre megvehette a kicsi Suzukiját, amit 10 évig fizet, ezzel megvonva gyerekeitől a tápláló ételt például?
  Dehogy él jobban az átlag Magyar, mint 20 éve.

 33. Mária says:

  @Fuszeres Eszter:

  “Én úgy tudom a murok nem vadpasztinák, hanem vadrépa, és csak akkor mérgező, ha megfagy vagy megrohad.”

  A murok tényleg nem vadpasztinák. A murok a sárgarépa vad formája, abból nemesítették évszázadok alatt mindig a megfelelő egyedeket továbbszaporítva a mai sárgarépa alfajokat.

  A pasztináknak is létezik vad formája, de az nem a murok, hanem talán a pastinaca vulgaris (?) és én úgy tudom, hogy annak a gyökere nem fogyasztható, mert kemény, fás állagú.

 34. I_Isti says:

  Hűha, szép termés!
  @Mezőbándi: Persze, igazad van, én még nem kóstoltam kutyakaját, és remélem nem is leszek olyan élethelyzetben, hogy kénytelen legyek ráfanyalodni. (VIszont a feleségem olvasott egy könyvet, amiben egy nagy hegymászó – amikor éppen még nem volt olyan nagy, mint amennyire hegymászó – macskakaján élt, merthogy a hegymászáshoz kellett minden pénze, ami csak volt – innen jött az öltet.)

  Hazafelé a héven gondolkoztam a témán: arra jutottam, hogy az egyéni túlélés, és a családi túlélés is egy valódi kataklizma esetén Magyarországon nagyjából esélytelen.
  Valódi kataklizmán az állam teljes összeomlását értem. Csak közösség tudhat ebben az esetben túlélni, akkor, ha van valódi karizmatikus szervezője-vezetője. A valódi karizmatikus alatt kb sir Ernest Schakletont, en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Shackleton vagy hasonló kvalitású embert értek, nem pillanatnyilag karizmatikusnak gondolt politikusokat. (Ez az úr elment a déli sarokra, hajótörést szenvedett, és a teljes legénységével gyakorlatilag a jég hátán élt kb 2 azaz kettő évig, mindezt 1914-16-ban. – ja és a lényeg az, hogy mindenki túlélte. A másik expedícióban, amelyik az Antarktisz másik felére ment, két ember meghalt – mert a csapatnak nem volt karizmatikus vezetője: az egyik ember azt hiszem azért halt meg, mert nem volt hajlandó a frissen elejtett fókákból enni -> skorbut, a másik meg valami balesetben halt meg. )

  Amire viszont most nagyon fontos fölkészülni, az az, hogy [b] “mi történik akkor, ha az a bank, ahova a fizetésemet utalja a munkahelyem akkor megy csődbe, amikor a fizetésemet még nem vettem föl, és még a közüzemi számláim csoportos beszedési megbízását sem terhelték?” [/b] (Természetesen az OBA valszeg kifizeti a betét legalább egy részét, de a fene se tudja, hogy mikor és hogy, viszont a boltban a fent vázolt esetben egyáltalán nem biztos, hogy kártyával bármit is lehet vásárolni.)

  Ezen kívül, amire még fontos készülni az a közszolgáltatások időleges kiesése: esetleg néhány napos-hetes áramszünet, vagy korlátozás, gázkorlátozás, vízkorlátozás.
  Ezeket a dolgokat – szerintem – érdemes végiggondolni, és józanul készülni rá.
  Például ha szükséges kemping gázfőző segítségével lehet meleg ételt készíteni akkor is, ha egyébként nincs gázszolgáltatás, vagy az elektromos főzőlap nem használható a fogyasztás korlátozása miatt.
  Néhány karton ásványvíz biztosan elfér valahol a lakásban, ha esetleg nem lenne biztosított néhány napig az ivóvízellátás, akkor jól jöhet.
  Van olyan kéztisztító szer, amihez nem kell víz, és állítólag a bacik 95%-át megöli- ez is nagyon hasznos, és nem egy óriási beruházás otthon tartani – kirándulásokhoz egyébként is hasznos.
  Egy-két olyan műanyag kanna beszerzése is jó lehet, amellyel ha szükséges nagyobb távolságról is be lehet szerezni ivóvizet.
  Javaslom olyan led-es elemlámpa beszerzését, amelyet például tekeréssel tölteni lehet.
  Plédek, takarók – ha éjszakára nincs fűtés.
  Alufólia – mindig legyen otthon, legrosszabb esetben fóliába csomagolva lehet egy csomó mindent sütni-főzni a szabadban rakott tűzön is – némi gyakorlás nem árt békeidőben bográcsolás a haverokkal, stb címszó alatt…
  (Valamint ha véletlenül mégis atomháború van, akkor a lisztet, cukrot egyéb tartós élelmiszert ajánlott alufóliába csomagolva tárolni – nem azért mert véd a sugárzástól, hanem mert a “radioaktív kiszóródás” vagy “kihullás” esetén hasznos, ha a por nem az élelmiszer csomagolására száll, hanem egy plusz rétegre.)

 35. Jankove says:

  @rajen: Olyannyira nem képmutatás ez részemről, hogy a tanya már meg is van, jó messze Budapesttől, egy kis eldugott községben, és minden alkalom amit ott tölthetek maga a mennyország. Miért is nem költöztem oda? Jó kérdés, van jól fizető munkám, hobbim, a családom is fontos, asszem ezek nyomnak a latban a legtöbbet, de egyre gyakrabban foglalkozom a dologgal. Egyébként a többi szuper “vívmány” baromira nem hiányozna, sőt. Tudod az a probléma ezzel a szuper korral, amiben élünk, hogy minden szuper jóból aranylövést kapunk minden nap, legtöbb ember ezért kiégett, boldogtalan, gyakorlatilag semminek nem tud már örülni, az ultramodern életében, nincs egyetlen dolog, ami feldobná, pláne hogy a hagyományos dolgok értékrendek már semmit sem számítanak. Nekem nem az a gondom, hogy a 21. században élünk, egy bűzös szmogos nagyvárosban, hanem az ahogy a világ erkölcstelen mocskos pöcegödörré züllik, és már nemcsak a tévében látom ezt. Boldog ember az, aki ezekről nem vesz tudomást, én sajnos nem tudok ezen minden nap keresztüllépni.

 36. pannonfunk says:

  @macskajancsi9: Mi is egészségesek vagyunk, pedig “csak” sportolunk, nem fát vágunk 🙂

 37. macskajancsi9 says:

  Ilyen korán mentek aludni ?
  Mi még teszünk tűzre, nem a “gáz áldásos melegét élvezzük”, de ez jól van így, nem punnyadunk el, fát vágunk, hordunk, és egészségesek vagyunk 🙂

 38. macskajancsi9 says:

  @kommenter:
  Ez biztos, pláne hideg téli hókotrós napokon, szoktunk mi is a szomszéddal, mikor ki kel fel előbb :))
  Ha kíváncsivá tettelek, már elértem valamit :))
  Na majd holnap visszanézek, bízom benne, valami “átment” 🙂

 39. macskajancsi9 says:

  @kommenter:
  Az “errefelé”-vel már értem, sajnálom, de csak van megoldás, mindig van, gondolkodj el rajta, és kérlek írd meg, holnap benézek 🙂
  Szép jó éjszakát mindenkinek, ezen csodás Teliholdas éjszakán 🙂

 40. macskajancsi9 says:

  Mi is városiak voltunk, időben váltottunk :))

 41. macskajancsi9 says:

  @kommenter:
  Miért ? Te városban 🙁 élsz ?

 42. macskajancsi9 says:

  Nem értem mi a baj ? Felkavartam a “világvége-világégés” állóvizét ?
  Jó benne “tocsogni” ?
  Tessék kijönni belőle, és továbblépni !
  Nem kell benne maradni a pocsványban, van kiút, keressétek :))
  Ja, én sok kolbászt is betárolnék, ha már jön ami nem jön :))
  limara.pekseg.hu ha jól emlékszem a kenyérsütő oldal, én maradok a saját receptnél …

 43. kommenter says:

  @kommenter: most lépek…jóéjt mindenkinek…érdekes eszmecsere volt.

 44. kommenter says:

  @macskajancsi9: A “mi kis világunk” sajnos az igazi világ errefelé…még, ha te ki is zárod. Egyébként kíváncsivá tettél (nálam ez ritka)

 45. macskajancsi9 says:

  @pannonfunk:
  Akkor jó :)))))
  Végre, egy pozitív hozzászólás :))
  Mellesleg, én mindent tartósító nélkül teszek el, ezzel a “technikával”, és szerencsés vagyok, tyúkok, kiscsirkék, föld, Vidék, az irigységet már megszoktam, nem zavar 🙂

 46. Behajtó70 says:

  Kifelejtetted a fegyvert! Na ilyen esetben nem káros, ha meg tudjuk védeni magunkat.

 47. SzuperKiraly says:

  @Anselmo: éhezhettek is volna, nem erre gondoltam.

  Hanem arra, hogy hiába ültetsz az ágyúcsőbe virágot, és énekled a Hairt átszellemült mosollyal, a szerb akkor is beléd vágja a szuronyt.

 48. macskajancsi9 says:

  @Mansell:
  Nem szenvedek semmiben, én így szoktam írni, ha tetszik, ha nem, a hitelességről nem vitatkozom, ha nem érthető, akkor maradtok a jelenlegi szinten, ha hiszitek, ha nem, ez van, és ez nem bántás, csak próbálok rávilágítani, így a Telihold a fényénél a dolgokra :))

 49. TetraB says:

  Azért durva, hogy ahogy múlik a háború emléke, egyre többen vágyakoznak rá, talán ez azért van, mert akkor az ember valamilyen szinten felébred, hamar kiderül, mi érték, mi nem, az életveszély élőbbé tesz minket, cserébe bármikor meghalhatunk vagy valamelyik szerettünk. Én bár poénból elolvasom ezeket, de inkább nem gondolok rá, valahogy úgyis meg kell majd halni. De valamilyen szinten hiszek abban, hogy az valósul meg, amire a többség tudat alatt vágyik, ha háborúra, akkor meg fogja kapni.

  Szerintem a háború a történelemből látva nem megoldás, hanem csak egyfajta vészszelep. Két világháború és a világon szüntelenül dúló kisebb háborúk után kellene valami véglegesebb, kevesebb életet követelő megoldás.

 50. macskajancsi9 says:

  @Anselmo: @Fuszeres Eszter:
  Mondom, minden hol vannak ……, itt is, nem csalódtam 🙂
  Hogy ki vagyok ?
  Az maradjon az én dolgom, …….. mondta olvassam el ezt a cikket, így kerültem ide, na nem sokáig maradok, meghagylak benneteket, a “saját “”világotokban “” ” 🙂
  Sziasztok .

 51. kommenter says:

  @macskajancsi9: bár én inkább pálinkát főznék a szilvából….az is minél öregebb, annál jobb:))

 52. macskajancsi9 says:

  @Fuszeres Eszter:
  A szilvalekvár hatalmas energiát ad a szervezetnek, valóban, minél régibb, annál keményebb, és székletfogó, lehet ezért ajánlják ?
  Minden lekvár jó, amit mi csinálunk, és nem teszünk bele tartósítószert, ez is tapasztalat 🙂
  Én úgy teszem el, fedővel, hogy melegen fejre állítom, és és száraz dunsztban hagyom pár napot, aztán évekig eláll, ezt javaslom tartósító helyett :))

 53. Mansell says:

  @macskajancsi9: Te ilyen messianisztikus tébolyban szenvedsz? (És nem kell ám minden személyes névmást meg általad fontosnak tartott dolgot nagybetűvel írni, rém modoros és hiteltelenné tesz.)

 54. kommenter says:

  @Fuszeres Eszter: Drága (elhunyt) Nagymamám egy, kb 15 éves, félig elkavarodott szilvalekvárját találtam meg tavaly. Megettem…isteni volt. Tudtak az öregek valamit.

 55. pannonfunk says:

  @szbszig: Az áll el a legtovább. Beton lesz egy idő után, konzerválódik, és nem penészedik be.

 56. Anselmo says:

  @kommenter: Nem kell utópiáról beszélni. New-York, Harlem-negyed. Vagy Katrina, New Orleans.

 57. kommenter says:

  @Laciii: sajnos tudom. nem akarom megélni-átélni

 58. macskajancsi9 says:

  @kommenter:
  Nem vagyok Pap .
  Nem vagyok szcientológus :((((( (borzadály)
  Nem vagyok milliárdos, nem is leszek, és nem is szeretnék az lenni ! Föld az van, bár több lenne 🙁
  “én egyik sem vagyok, én itt élek”
  Én sem, és itt élek :))

 59. Anselmo says:

  Lelépek, táttam elmenni egy szép kövér kutyát az ablak előtt.

 60. @szbszig: nagyanyám idén múlt volna 100 éves. Az ő fiatalkorában leginkább csak szilvalekvárt főztek falun, mert ahhoz nem kellett cukor. arról nem is beszélve, hogy nem romlik meg soha, csak egyre sűrűbb és keményebb lesz, a végén szinte gumi. gondolom ezért mondta ő is ezt.

 61. kommenter says:

  @Anselmo: akkor most agy MAD-MAX-szerű utópiáról beszélünk? Bandák-benzin-csajok…miegymás? 🙂

 62. Laciii says:

  @kommenter:
  Akkor továbbállnak kifosztani másokat, szerinted a gazdáikból mennyi ideig “lakmározhatnának”?
  A szervezettség lényege az, hogy jóval kisebb kockázattal lehet fosztogatni, rátelepedni egy termelő közösségre.
  Afrikai kiskirályok szerinted mit csinálnak?

 63. szbszig says:

  “20 üveg szilvalekvár”

  Miért pont szilva? Más nem jó?

 64. @kommenter: vagy egy troll?
  esetleg egy ápolt, aki ellopta az iroda kulcsát?

 65. Anselmo says:

  Lám, milyen érdekes tud lenni egy receptekről szóló blog 🙂

 66. Anselmo says:

  @kommenter: mindenképp lenne valaki, aki parancsol nekik, a bandáknak is van főnöke. Abban egyetértek, hogy nem feltétlenül az, aki a buli elején a leggazdagabb volt, inkább a személyes kvalitások döntenek.

 67. macskajancsi9 says:

  @Anselmo:
  Ha beszólsz, ha nem, attól én nem változom, ahogy nézem Nektek kéne változni, és többet látni a mostani “látásnál”, ez a cikk is ma jelenik meg, amikor nem akármilyen napok előtt állunk, de mindenhol vannak …………., amivel nincs baj, legalább is nekem nincs :))

 68. kommenter says:

  @macskajancsi9: Nem tudom, ki lehetsz?
  1. Pap
  2. agymosott scientológus
  3. milliárdos, akinek ezekre nincs gondja egy többhektáros-önellátó gazdaság közepén.
  4.én egyik sem vagyok, én itt élek

 69. Buzzword says:

  Semmi értelme készülni rá. Egyrészt az előző gazdasági válság idején se verték szét az emberek egymás agyát, másrészt ha mégis addig fajulna a helyzet, a lakosság egyik felét – amelyiknek hiányozna a twitter – megenné a másik, aki még vezetékes vizet is csak egyszer-kétszer látott életében.
  Ha nagyon gáz a szituáció, az egyetlen megoldás: sok-sok Nembutal+ valami hányás ellen.

 70. Anselmo says:

  @JulWCZar: igen, Bosznia volt a másik példa, amire gondoltam. Ott a szomszédok gyilkolták/erőszakolták meg egymást, és nem azért, mert éheztek.

 71. kommenter says:

  @Anselmo: Egy idő után nem lesznek felhalmozott tartalékok…nem sok idő, pár hét…és akkor megeszik a fegyvereiket? Neeeem , inkább a gazdáikat. Ennyit a a hatalomról.

 72. Anselmo says:

  @macskajancsi9: “A fegyver semmire sem megoldás”

  azon gondolkoztam, hogy beszóljak-e erre, vagy kezdjek-e vitába. Nem hiszem, hogy volna értelme itt, ezen a helyen, meg nem is akarlak sértegetni a világnézeted miatt. Azt gondolom, hogy amit írsz, azt kellemes hinni. Írtad, hogy saját valóságot teremtettél magadnak… én is így látom. De a valóság a legjobb tanító.

 73. Anselmo says:

  @macskajancsi9: “Teremtsd meg a Saját valóságod, és szelektálj, meglátod … és megváltozik minden”

  Auschwitzban biztos bevált volna 🙁

 74. korte5511 says:

  Sziasztok, látom elég sokakat érdekel a téma…:-)

  Szerény véleményem, hogy az összeomlás elkerülhetetlen. Sajnos, vagy szerencsére nekem is van kit/mit féltenem, ezért én is végig gondoltam már a fentieket többször is.
  A fő baj, hogy elsőnek az áramszolgáltatás szűnik meg…a mélyhűtött dolgoknak annyi, a kommunikációnak annyi, és mivel a víz,csatorna sem megy ma már ezek nélkül- szivattyúk, tisztítók, stb, annak is annyi. És erre nem lehet felkészülni… Hiába van otthon kajád, nincs kútad (nekem pont van) :-), nincs szélkereked- ez nekem sincs mert egyszerűen nem tud annyi áramot termelni amennyi kéne.
  Nagyanyám néhány éve halt meg, ő még simán elélt volna ezek nélkül is, de sajnos a mai ismerőseim közül senki…
  Én whisky-t spájzolok, talán azt betudom majd cserélni amire kell, ha nem legalább nem józanul halok meg. 🙂

 75. macskajancsi9 says:

  @Anselmo:
  A fegyver semmire sem megoldás, “aki fegyvert fog ….” a többit tudjátok, egész jó kis csapat van itt, ezt eddig nem tudtam, de gondolkodjatok, mindennek jelentése és kisugárzása van, ezek alapján könnyebb a döntés ! Mi is kell nekem ? Amit adok, azt kapom vissza ! Ez örök törvény, és nincs senki, aki ezt felülírhatná, ez alapján döntsetek …

 76. Laciii says:

  @kommenter:
  A pénzükön épített magánhadsereg adja majd a hatalmukat.

 77. Mária says:

  @Mezőbándi:

  Ha már kutyakaja:

  maria.blog.hu/2009/07/23/kutyanak_szalonna_embernek_mereg

  “Semennyiben nem különbözik a kutyának és az embernek gyártott hentesáru, fehérjetartalmát tekintve legalábbis. Erre jöttem rá a hét végén, amikor szalámit vettem a kutyának, majd betettem a kosárba egy adag alsóbb árfekvésű, embernek szánt felvágottat is, ugyanattól a forgalmazótól. Gondoltam, az állatok úgyis lelkesen befalják majd mindkettőt, én meg írok belőle egy jó kis bejegyzést.

  Egyetlen dologban ugyanis mégis volt különbség a két terméken feltüntetett összetételben: míg a kutyaszalámiban csak nitrites pácsó volt, mint adalékanyag, addig az emberszalámi összetételéről tájékoztató címkén hatféle „E” jelű adalékot számolhattam össze.”

 78. rajen says:

  Hogy valami konstrukívat is ajánljak, itt egy könyv városi puhányoknak. 🙂 Rosta Gábor: A városi tanya, alább részlet belőle.

  avarositanya.hu/site/sites/default/files/images/varosi_tanya_reszlet.pdf

 79. macskajancsi9 says:

  @kommenter:
  Teremtsd meg a Saját valóságod, és szelektálj, meglátod megváltozik a “világról” (amit én Földnek hívok) a véleményed, tedd meg, Saját Magadért, Magadnak, és megváltozik minden :)))))
  Ne hagyd hogy “programozzanak”, programozd Te, Magad, kezd el már ma : “csak a szépet és jót látom, és engedem be a tudatomba, akárhonnan is jöjjön” ezzel feküdj le aludni, és ezzel kelj fel, és egész nap erre koncentrálj, sikerülni fog, én ezt nem tanultam, bár nehezen hihető, ezt tapasztaltam, ami szerintem sokkal “ütősebb” :))

 80. Anselmo says:

  Egyébként óriási tévedés, hogy a cigányok lennének egy ilyen helyzetben a legnagyobb probléma. Nézd meg jobban a szomszédodat.

 81. Anselmo says:

  @kommenter: nem kell pénzük legyen, elég a fegyver.

 82. Laciii says:

  @kommenter:
  Nem nyert. A magánhadsereg addig szolgál amíg van kit kizsákmányolni, ha nincs pénz akkor a raktározott-megtermelt élelem is jó.
  A sereg tagjai meg tudják, hogy sokkal jobb esélyeik vannak egy szervezett csapat részeként, mint egyedül egy szem AK-val.

 83. belekotty says:

  Na ezt az oldalt sürgősen felvettem a könyvjelzők közé!

 84. kommenter says:

  @Laciii: A magánhadsereg is csak addig szolgál, míg a kapott pénzéért tud venni kenyeret.De nem fog tudni.
  Erről beszélek…a pénznek csak addig van hatalma, míg van mögötte megvásárolható (neaddj isten megehető) dolog.

 85. macskajancsi9 says:

  @Amusing:
  Az Országunk kéne, csak nem eladó 🙂 Ezt nem jól látod, pedig vannak jelek, de nem fog sikerülni .
  Ha belegondolsz a fantasztikus ivó- és gyógyvíz készletünkbe, a fantasztikus termőföldjeinkbe, nem is értem, hogyha itt blogolsz, akkor ilyet hogy írhattál ? Ezt eddig nem tudtad ? Még többet netezzél a tisztánlátás végett 🙂

 86. Plumper_ says:

  terepjáró, aranyékszer, benzin, víz, konzerv, alapanyagok, M-16-os.

 87. kommenter says:

  @macskajancsi9: Szeretnék úgy gondolkodni és hinni, mint TE, de a valóság, amiben élek, nem hagyja.

 88. Laciii says:

  @kommenter:
  Utána meg a pénzükön felépített magánhadsereg adja a hatalmukat.

 89. macskajancsi9 says:

  http://www.youtube.com/watch?v=D2NUXUzqpbk

  Ezt nézzétek meg, nem semmi …
  Konzervet nem vennék ebben az “E”-s élelmiszernek nevezett “világban”, persze könnyű vidéken, ez tény, de ha nem látjátok a betűket azon a konzerven amit vesztek, akkor szemüveg a megoldás, a net tele van az “E”-k mérgező hatásaival …
  Menjetek Vidékre jó házi szalonnáért, kolbászért, zsírért, rengeteg kenyér recept is van a neten, és tessék sütni ! Ha az Őseink nem tudtak volna sütni kenyeret, stb, akkor most mi sem írnánk itt !

 90. rajen says:

  @Jankove: “Én inkább szavaznék a zsíroskenyérre, ha látnék újra önfeledten mosolygó embereket.”

  Ne légy képmutató, ezt az utat ma is választhatod. Az embereknek ez NEM KELL. Nekem is sok a kételyem, de pl. egy mai gyerek azt se tudja, mi az a torokgyík, ami a Kincskereső kisködmönben van. És az a könyv nem olyan régi… Szóval én nagyon örülök, hogy ebben a korban élek. A létbizonytalanság minden korban ott van az átlagnépnek, csak koronként változik, hogy járvány, háború, vagy svájci-frank részletnek hívják. Engem pl. nem érdekel a tévé, a materiális luxus, de egy csomó szempontból szuper ez a kor, nekem tetszik minden szarságával együtt. A választás mindig a tiéd, de akartál volna a középkorban blogon kommentelni, nem ment volna, ellenben ma is nyugodtan vehetsz tanyát, 1 millió körül már kapsz.

 91. kommenter says:

  @Panzer: Nem leszek ombucmani hozzáállású, ha a hegyi kannibál bejön a városba az én javaimért, csak mert ő éhezik (+18 purgyé) és fázik.

 92. macskajancsi9 says:

  @kommenter:
  Nem vagyok sértődős, nem hiszek benne, hanem tudom :))
  Hatalmas különbség, ritkán engedek be a tudatomba oda nem illő dolgokat, de ezt az előbb részleteztem, szerintem ennyi elég is, ha hagyod Magad “bepalizni”, Pali leszel :)) Nem bántani akarlak, csak a “jó” útra terelgetni barátsággal, és szeretettel :)) Máshol is ezt teszem, nem ezen a néven …

 93. béla a görög (törölt) says:

  napelem, akkumlátor, akumlátor-töltő (napelemes),
  stirling-motor 🙂
  AK-47-es, vadászkés, megfelelő cipő és ruha
  konzerv, vízfertőtlenítő, arany, gyógyszer.
  hagyma, krumli, bab, vodka

  de leginkább időben menekülni ha van hová

 94. kommenter says:

  @rajen: Amikor a pénznek nem lesz értéke, akkor az azt birtoklóknak sem lesz hatalmuk. Átlagjózsik lesznek. Addig van hatalmuk, míg a pénzükért van mit megvenniük.

 95. Brannagh says:

  @Fuszeres Eszter: Áááá, tudom, és nem is csodálom. Én is féltve őrzöm a környékbeli néhány kökénybokor fellelhetőségét 😀 Igazából az kéne, hogy valaki élőben is megmutassa az egyes fajtákat, mert könyvből egyszerűen nem bírom megkülönböztetni a hasonlókat. Meg ugye ha az ember talál egy jó helyet, akkor azt meg kell jegyezni, és oda visszajárni (és másnak nem elárulni). Gondoltam rá, hogy el kéne végezni egy gombavizsgálói tanfolyamot, de majd csak akkor állok neki, ha már nem lesznek munkakeresési problémáim 🙂

 96. magyar bucó says:

  @Fuszeres Eszter: Viszont vannak nyilvános, vezetett túrák. És személyes ismeretség esetén sokszor elvisszük egymást a “tutiba”.

 97. Panzer says:

  @magyar bucó:

  Egyelore, azt hiszem, hacsak nem valahol nagyon elszigetelten, videken egyedul el az ember, meg nincs komoly fegyverre szukseg, max. egy onvedelmi pisztoly.

  Komoly zavargasok, fosztogatasok egyelore szvsz kizarhatoak, mint ahogy a kozponti hatalom osszeomlasa is. A vilaggazdasag egyelore mukodik. Bankvalsag, stb. persze lehet, es rosszabbul is elunk, mint negy eve :), de a konkret osszeomlas meg nagyon messze van (ha egyaltalan bekovetkezik) Ergo jelentos ellatasi zavarok sem lesznek (semmi olyan, amit ne mulna el par nap alatt, azt meg siman kibekkeled otthon, kulonosebb rakeszules nelkul is.)

  Fel-egyeves tavlatban mar kevesbe vagyok optimista, fokepp ami a – regi terminologiaval elve – megelhetesi bunozes elszaporodasat illeti, elsosorban videken. Ilyen szempontbol a telek mindig kritikusabbak: futeni muszaj, raadasul az ejszakak is hosszabbak – igy akinek se munkaja, se segelye, annak nemigen lesz valasztasa, mint elvenni a maset, mert szocialis ellatasra egyre kevesebb penz jut… A tarsadalom es az allam egeszenek mukodeset ez meg nylvan nem veszelyezteti (azaz megint csak nem osszeomlas), de az elet nehezebbe, egyes helyeken veszelyesebbe valhat.

  Ot-tizeves tavlatban pedig kimondottan pesszimista vagyok. Viszont epp emiatt meg van idom felkeszulni. 🙂

 98. Jankove says:

  @rajen: “Cefet jól élünk, jobban élünk mint 20 vagy 40 vagy 100 éve, csak az igények vannak az égben”

  Nézőpont kérdése, mit nevezünk jónak. Vannak szép jó kocsijaink, plazmatévé, luxuscuccok. Úgygondolom anyagi értelemben élünk jobban. Csak éppen nem tudom mi lesz holnap. Minden nap bizonytalanság stressz. Lesz e munkám, el tudom-e tartani a családot, bírom-e a törlesztőrészleteket. Már a postást sem szívesen fogadom, mert vagy bírságot, vagy csekket hoz. Szinte fellélegzem, ha “csak” egy undorító képmutató marketing prospektus. Üdvözlőlap, jókivánság, levél rokonoktól barátoktól már soha nem jön.

  Nagy ára van ennek a “jólétnek” Nincs nyugodt 3 perce az embernek, és soha nem történik mostmár semmi jó. Az emberek leköpik egymást az utcán, ok nélkül is. Szép új világ. Én inkább szavaznék a zsíroskenyérre, ha látnék újra önfeledten mosolygó embereket.

 99. kommenter says:

  @macskajancsi9: Hiszel a jóban? Őszintén irigyellek…
  Vagy Te vagy a boldog tudatlanság mintaképe. Ne vedd sértésnek..

 100. rajen says:

  @kommenter: Feudalizmusról még nem hallottál? Akinek pénze van, hatalma van és lesz. Nem Csányi unokája fog éhezni, ha oda kerül a sor, hanem az átlagjózsi.

 101. kommenter says:

  @Jankove: Ezt ne nagyon hangoztasd, hogy neked lesz konzerved 🙂

 102. macskajancsi9 says:

  Sziasztok, ennyi maszlagot, ezeknek a dolgoknak is amúgy is kell lennie a spejzban, az írás címe amúgy félelem keltő, és ez megy mindenhol, neten, tévében, újságban, a legjobb a főzőműsorokat nézni, ha már tévézünk,mellesleg nem lesz “világégés” és “világvége” sem, üzenem az összes terjesztőnek, ezzel nem leszek népszerű, de nem ez a lényeg, ha elhisztek minden ilyen dolgot, azzal sok mindent befolyásoltok, de ezt nem fogom leírni, sokan dolgoznak a “jó” megteremtésén, és meg is lesz, ezt már senki !!! nem tudja megállítani, bár sokan szeretnék 🙂
  Sziasztok ….

 103. kommenter says:

  @rajen: Igazad van…DE a gazdag lakóparkokban egy valamit nem fognak tudni: A PÉNZT NEM LEHET MEGENNI.És ha gáz lesz, az ő pénzük egy marék molylepkét sem fog érni. Mehetnek a rákba a fegyveres őreikkel együtt.

 104. @Brannagh: hú, én nagyon rég gombászok, de soha nem árulja el egyik gombász se a másiknak, hogy hol a gomba 🙂

 105. Jankove says:

  Hehhe, mindentől függetlenül pont ezen a témakörön járt az agyam ma, aztán amikor elolvastam a cikket, rödöbbentem hogy nem én vagyok az egyetlenlen. Asszem benne van már a levegőben egy jó kis háború előszele. Nem mintha hiányozna, de valahol meg rá is fér erre a kifordított mocskos, undorító, erkölcstelen, hitvány, pénzzel hajtott rohadó világra, meg főleg azokra az államokra, akik vastagon tettek érte, hogy ide jussunk. Persze nincsenek illúzióim, háborúban is ugyanazok b*sznak rá, akik eddig is elszenvedői voltak, ennek a rendszernek. Prosztóknak tehát marad az agyalás, mit lehet eltenni, hamár nincs túrórudi. Én a konzerv mellett teszem le a voksom. Sokáig eláll, és még finom is. Én ezzel kezdem a raktározást.

 106. Brannagh says:

  @magyar bucó: Köszönöm az ajánlatot 🙂 holnaptól újra siklósi leszek (Dél-Baranya). Elvileg felismerem a nagy őzlábat például, és a biztonság kedvéért a gyilkos galócát, természetesen. Ha tudnál tanácsot adni, merre érdemes keresgélni, akkor annak privátban nagyon örülnék 🙂 még egyszer köszi!

 107. kommenter says:

  @magyar bucó: Amint muszály lesz…megszerzed, mert KELL

 108. rajen says:

  Senki ne gondoljon a szó szoros értelmében vett összeomlásra, de a jelenlegi életforma fenntarthatatlan, ezt a hülye is látja. Peak oil, olajcsúcs, olvasson utána, akit érdekel. A szállítás szűkülni fog, újra lokalizáció lesz. Nem hoznak majd fokhagymát Kínából, de az is lehet, hogy a narancs luxucikk lesz télen, minő tragédia. De alapvetően inkább a társadalmi szétszakadás lesz jellemző, kevés csúcsgazdag a lakóparkokban, fegyveres őröktől védve, meg a szegények, a felemelkedés lehetősége nélkül, éppen megvalósulóban. Az átmenetet kell túlélni, lélekben készülni.

  Újra fel kell fedezni elveszettnek hitt dolgokat, az étkezés, önellátás terén is, csak sajnos a tudás eléggé elveszett. Ha valakinek nem tűnt volna fel, Magyarország komplett részei élhetetlenek, az államhatalom megszűnt, aki tud, menekül. A benzin sem lesz olcsóbb. Bár amíg Budapesten dugó van, szerintem nincs válság. Cefet jól élünk, jobban élünk mint 20 vagy 40 vagy 100 éve, csak az igények vannak az égben.

 109. kommenter says:

  @Panzer: Igazad lehet…a neten, aki tudja mire készül, majdnemhogy tankelhárító fegyvert is össze tud hozni. Mindezt legálisan, nem túl sok forintért.
  Békeidőben ez a lehetőség gáz, de később jól jöhet.

 110. magyar bucó says:

  @Panzer: Kétszer voltam katona, vadász és fegyverismereti vizsgám van, jöhet az a fegyver akárhonnan, tudom használni. 🙂 De nincs.

 111. magyar bucó says:

  @Brannagh: Idén sok jót nem tudok ezzel kapcsolatban mondani (hacsak nem a nyugati végeken laksz), de sok finom (és ehető) gomba terem az országban mindenfelé.
  Ha érdekel, tudok segíteni.

 112. Panzer says:

  @Mária: azt gondolom, hogy a fegyver beszerzese az elozetes felkeszules resze kellene, hogy legyen. Az osszeomlas idejen ad hoc modon rabolva nem fogsz tudni sem szamodra megfelelo fegyvert,sem elegendo loszert szerezni (kormany meg nem lesz, hogy fegyvert osszon).

  Ergo a dolgot korabban el kell kezdeni, celszeruen legalis csatornakon: azert ugy, mert ugy biztonsagosan meg tudod tanulni hasznalni, tudsz venni elegendo loszert ,stb. Lassu, draga, korulmenyes, de otthoni viszonyok kozott egyelore, azt hiszem, nincs jobb.

 113. Brannagh says:

  Én erre gondoltam: terebess.hu/tiszaorveny/vadon/pasztinak.html
  Eddig lusta voltam rá, de valamikor majd megnézek magamnak egy gyökeret, csak a kíváncsiság kedvéért.

 114. Brannagh says:

  @Mária: alighanem az ellenséget bármilyen általam szedett gombával is kinyírhatnám 😀 ahhoz annyira nem értek, hogy még szerencsém sem volt velük soha. Pedig statisztikailag kéne lennie némi esélynek arra, hogy ehetőt találjak. És nekem mégsem sikerült soha 😀

 115. @Mária: Én úgy tudom a murok nem vadpasztinák, hanem vadrépa, és csak akkor mérgező, ha megfagy vagy megrohad.

 116. Hát, az index címlapjára nézegetve látom, lassan a média is megértette (értsd: mer róla írni), mi jön a következő pár évben…

 117. Mária says:

  @Brannagh:

  Vadpasztinákot?

  Na, akkor azzal majd kínálgasd az ellenséget, mert annak a növénynek az emberek komoly hányadánál allergiás reakciót vált ki a leve :)))

 118. Brannagh says:

  @Fuszeres Eszter: kifejezetten hobbim a gyűjtögetés, a vőlegényem időnként szívat is miatta, de ugye ő eddig egyetlen mamutot sem bunkózott le 🙂 Idén eltettem kb. 150 üveg lekvárt, de gyümölcsre egy fillért sem költöttem. Télen persze gyűjtögetve nem egy karnevál az élet, de ha az embernek van némi ismerete a vadnövényekről, és egyébként nem vegzálják azzal, hogy agyonverik, akkor túl lehet élni. Tavasszal, nyáron és ősszel pedig egész könnyű.

 119. LongJohnHolmes says:

  @Brannagh: Képzeld el, hogy amíg te ott vígan ásol, addig 30 szempár figyel valahonnan, hogy mikor végzel.
  Nem tudom mi az a vadpasztinák, de valószínűleg az lesz a köret köréd és a kucud köré 🙂

 120. Mária says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók:

  “A magyar kormány meg tiltaná szabadcsapatok szervezését, fegyvert nem osztana.”

  Szerinted hol lenne már akkorra a magyar kormány???

 121. Anselmo says:

  @juliska1960: “Figyelem!!!! Figyelem!!! A FIDESZNYIKOK már a spájzban vannak.”

  Ne csináld, csorog a nyálam.

 122. Szumi says:

  arany nyakláncok, patikamérleg, csípőfogó – ez olyan háborúban, mint egy dombornyomott MC békeidőben.

 123. @Brannagh: Én felismerem a murkot, de az télen nincs, és különben se túl kalóriadús étel. Mondjuk az éhhalálnál tényleg jobb.

 124. B-rocker (törölt) says:

  @nick:: Kiszagoltunk a gödörből és veled mi van?

 125. juliska1960 says:

  Figyelem!!!! Figyelem!!! A FIDESZNYIKOK már a spájzban vannak.Olyan besúgó és jelentés író rendszerük van hogy a három/hármas violain kulcs hozzá képest. Tudjátok az a baj mikor keveredik a szezon a fazonnal. Cigány bagázs a nyakunkon,Fekete elnök a tengerentúlon,nincs erkölcs tisztesség becsület.A kutyádat akárhogy eteted nem lesz belőle füstölt kolbász. Ha még is csinálsz és megeszed,meghasonlottál. És hogy hova jutottunk? Azt mondta az egyik barátnöm a kislányának amikor keresztbe állt és ragyogott a szeme, az arcát megsimogatta, Kislányom te meleg vagy!? Anya én legfeljebb lázas vagyok nem meleg!A kislány akkor nyolcéves volt. Tisztelettel mindenkinek: Az őseink nem voltak buta emberek!!!

 126. Brannagh says:

  Nem gondoltam, hogy ennyire a világvégéről beszélünk 😀 ez esetben érdemes tudni, hogy akármelyik, de akármelyik rétet felásva pár óra alatt lehet találni fél mázsa vadpasztinákot. Ehhez persze két dolog kell: ásó és a pasztinák felismerése.
  A legutóbbi kirándulásunk alkalmával pedig megtaláltuk az erdőben a vaddisznótelepet. Ráadásul a kucuk tudták, hogy az embertől kapják a kaját, ezért valósággal tolongtak a kerítésnél. Póráz sem kéne, hogy hazavigyem levágni, jönne utánam magától 😀

 127. kommenter says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: Kimondtad a nagy igazságot…..ebbe a globalista cívódásba bele fogunk dögleni….ez van és ez lesz.

 128. LongJohnHolmes says:

  @Édy, aki Endre: Hogy-hogy hogyan? Hát megvárom amíg világos lesz és akkor nézem majd. Sötétben alszom.

 129. kommenter says:

  @Fuszeres Eszter: Nem igazán személyeskedni akartam.
  Csak a blog kommentjeinek kilenctizede ezt taglalja. Egy, -sajnos olyan- realista (másoknak apokaliptikusnak hangzó) jövőképet taglalnak, ami a küszöbön áll.

 130. geegee says:

  @HalivudEstevez: “HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.11.10. 13:02:36
  Fontos: analóg internet kell! Az régi detektoros rádiókon keresztül is üzemeljen!”

  LOL! Háppersze! 😀 Vagy esetleg kurblis számítógép!
  Mondjunk még ilyen okosakat… XD

 131. Édy, aki Endre says:

  @LongJohnHolmes:

  Hogyan fogod megnézni, ha nincs áram? 🙂

 132. Panzer says:

  @porthosz:
  Ebben egyetertunk. A legklasszikusabb pelda talan a nogradi var, amelyik pont a falu kozepen all, es meglepoen jo allapotban is van.

  Ezzel egyutt szvsz Sumeg lenne a befuto, mert az teljesen kesz, komplett var. 🙂 Eleg hamar regionalis erokozpontta none ki magat, azt hiszem.

 133. LongJohnHolmes says:

  Nekem megvan Bear Grylls összes DVD-n. Nem érhet baj.

 134. @hétszűnyű kapanyányimonyók: “Én azt gyanítom, hogy egy potenciális ellenség éppen a hazai etnikai feszültségeket kihasználva bomlasztaná az országot.”

  Nem ez folyik már lassan 20 éve?

 135. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Viktus: Én azt gyanítom, hogy egy potenciális ellenség éppen a hazai etnikai feszültségeket kihasználva bomlasztaná az országot. És ez esetben a nem-magyar polgártársakat fegyverezné fel az ellenség.
  A magyar kormány meg tiltaná szabadcsapatok szervezését, fegyvert nem osztana.

  Érdekes módon Amerikát éppen az ilyen szabad emberekből álló felkelő csapatok tették független nemzetté. A feudális múltú Kelet-Európában meg félnek tőlük, mint a tűztől. Pedig felülről várni a segítséget egy nagy összeomlás idején elég vesztes dolog.

 136. @kommenter: A Zemplénben van házunk, nem egy elefántcsont toronyból írok. Azt hiszem se a blog, se a téma nem erről szól.

 137. kommenter says:

  @Viktus: Közöttük leszek…elhiheted.
  Nem tudom, honnan, de egy nagy büdös Gatling-ot beszerzek addigra.

 138. porthosz says:

  Mesevilágban éltek emberek. A háborút azok élik túl akiknek szerencséjük van, vagy elhúznak egy háborúmentes országba.

  Arról nem beszélve, hogy nem az 1600-as évek amerikája vagyunk, magyarországon 10 kilométerente van egy falu vagy város emberek tömegével, szóval itt nem az lesz mint a vadnyugaton hogy majd építek egy erődöt aztán 5-en megvédjük az évente 1x arra vetődő behatolóktól, hanem naponta fognak jönni 100-an ha megtudják hogy neked kajád van.

  Gyakorlatilag egy ilyen polgárháborús helyzetben ha valaki marad, akkor a legjobb esélye a túlélésre egy középkori vár lesz, amiben összegyülik a fél falu és együtt védik.

 139. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Ványadt Ványadtovics Vinyov: 😀 ez nagyon jó volt!!!

 140. Édy, aki Endre says:

  Harlan Ellisonnak van egy érdekes műve az itt is olvasható apokaliptikus/poszt-apokaliptikus víziókról: A fiú és a kutyája.

  Na, mit eszünk ma? 🙂

 141. Panzer says:

  Azt gondolom, hogy Kozep-Europaban komoly haboru jelenleg kizarhato. A gazadasi osszeomlas, az ennek kovetkezteben fellepo ellatasi zavarok, es az ilyenkor torvenyszeruen bekovetkezo zavargasok, fosztogatasok viszont nem azok. Az ilyesmi viszont nem tart orokke… de par honap, fleev, egy ev siman belefer.

  Par szemelyes tipp:

  -A videk elelmiszer-ellatottsaga mindig jobb, mint a varose. Az egyedul a semmiben allo tanyak sebezhetoek ugyan, de a kis falvak pl. mar nem annyira. (Egy tanya is vedheto, ha 5-8 csalad lakik ott.)

  -Masok javainak eroszakos megszerzesere berendezkedni csak rovidtavu megoldas. Kozep-es hosszu tavon (azaz amikor elfogynak a realis kockazatok aran elveheto javak), onnantol muszaj termelni is.

  – Mezobandinak nagyon igaza van: keszulni kell az osszeomlas utani idore is. Az okmanyok, tauljdoni lapok, stb. megorzese roppant fontos.

  -Alkohol: en spajzolnek belole, nem is keveset. Hangulatjavitonak jo, megfazas- es kisebb gyomorrontas ellen is, stb. Egy fontos dolog van: az ellenseges erok erkezese elott mindet ki kell onteni. Nem eldugni, mert megtalaljak / kiszedik beloled, hogy hova dugtad, hanem kionteni.

  -Kozlekedes: bicikli. A loval nehez boldogulni, nagy, sokat eszik, stb. Egy igenytelen, valto nelkuli oreg bicikli mindent kibir, es meglepoen sot fat, egyebet lehet szallitani vele. (Harchhelyzetben, “frontatvonulaskor’ pedig ugyis lapulsz, ergo nem szamit, mekkora celpont vagy a biciklin)

  -Tartos elelmiszerek volt. Negy dolgot hianyoltam: 1. rengeteg tea. 2. rengeteg kave, minel kisebb, vakuumcsomagolasban (hogy egyszerre minel kevesebb legyen nyitva.3. sok cigaretta. Mindegy, milyen – mert kivalo cserealap lesz, csakugy, mint a kave.). 4. Tartos tej, amennyi csak elfer.

  -Gyogyszerek, fertotlentiok + kotszer (!)

  – Tavcso, lehetoleg tobb is. Elszigetelt kozossegekben gondolkodva orszolgalathoz, vadaszathoz is kell.

  – Lofegyver, es a leheto legtobb loszer. Megfelelo ido alatt a hozza nem ertoket is ki lehet kepezni. Vadaszni viszont hosszabb tavon ijjal es csapdakkal kell, a loszerrel sporolni kell onvedelemre.

  -Kesek, baltak, asok, egyeb szerszamok: nemcsak sajat szuksegletre, de cserealapnak is.

  -Szogesdrot + drotvago + vedokesztyu (utobbiak hianyaban nem tudod kifesziteni.)

  – Nyelvkonyv a potencialis ellenseg nyelverol. Azt ,hogy ki az ellenseg, nagyjabol mindig lehet sejteni. Magyarorszagon en praktikusan valami szlav nyelvet tanulnek, rosszabb esetben torokot, arabot. Ha europai megszallokkal futnank ossze, angolul ma mar a tobbseg gagyog valamit. A megszallok nyelvet tudo helyi lakos mindig nagy kincs, azokra szoktak vigyazni.

 142. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Taragia Mark: Van egy kis tapasztalatom, hogy veszély esetén hogy viselkednek az emberek, semmi jót ne várj tőlük:

  Egy ismerősöm rendőrként Borsodban szolgált három napig összesen kb. 4 óra alvással (azt is egy iskolai tanterem padlóján, mindenféle matrac és ágynemű nélkül) a gátakon a múltkori áradásnál, pakolta a zsákokat sok száz egyenruhás társával.

  Egy olyan népcsoport házait védték az ártól, akiket nem szabad megnevezni. Amikor szépen megkérték őket, hogy ugyan ne csak ott álljanak, hanem adogassák már kicsit a homokzsákot, mert végül is az ő házaikat védik, akkor a vajda leordította őket és a buckalakók csaknem nekimentek a több száz elcsigázott, holtfáradt rendőrnek. Csak rosszul mérték fel az erőviszonyokat.
  Na ilyen Magyarország békében. Egy háborúba bele se merek gondolni.

 143. Anselmo says:

  @Bite Yer Legs: ” és pont emiatt vernek majd agyon a cigányok, akár városban élünk, akár falun. Kivéve, ha megesszük a macskáinkat és egymást.”

  Kihagytad azt az opciót, hogy a cigányokat esszük meg. Mi a bajod a cigányokkal? Lehet, hogy finomak.

 144. @hétszűnyű kapanyányimonyók: A napelem és egyéb elektromos huncutságok szerintem az első pár évben eltűnnek alkatrész, szerszám és hozzáértés nélkül. Ha nem söpri el őket egy EMP hullám.. .:D
  A passzív házak műanyag szigetelése nagyon jól ég, és ugye nincsenek már tűzoltók se.. És hogy égni fog, arra mérget vehetsz, egy bizonyos réteg már most is szórakozásból gyújtogat.

  De igazad van, nem hiszem, hogy a banyatankos nyuggerek tanítanának minket túlélni, max “igenigenigen” kezdetű slágereket dúdolni, meg “megdolgoztunkértejár” szlogeneket harsogni.

  Annak a rétegnek lesz sikere, aki félresöpörve a romokat el tud indulni egy új irányba. Az pedig a fiatal réteg lesz.

 145. ezanevemeskesz (törölt) says:

  @Anselmo: finom kutyaleves! hmm, elvégre ez egy gasztroblog. 🙂 várom a recepteket. 🙂

 146. Viktus says:

  @kommenter:

  Jó mondjuk, ha már ilyen civilizációs összeomlás szélén állnának addigra a szabadcsapatok elsőként azokat a problémás etnikumokat koncolnák halomra …

 147. Igen, és megkönnyíti lelkileg feldolgozni, ha az ember a kutyájának előrelátóan a “Pörkölt” nevet adja 🙂

 148. Mezőbándi says:

  @I_Isti: Nem is a válogatósságról van szó. A tengervizet sem azért nem isszák az emberek, mert válogatósak. Ha valami meghánytat, akkor azt kerülni kell túlélési helyzetben, mivel kiszáradáshoz, legyengüléshez vezet.

 149. Yumurdzsak says:

  és a zombik olyan február körül támadnak majd?

 150. Taragia Mark says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: “az idősek tudása a túlélés záloga bizony elég elcsépelt közhely”

  Vannak egyedek akikre ez nem áll. De alapjában véve igazad van. A szükség adott körülmények között kreatívvá, mindenre figyelővé, előregondolkodóvá tehet embereket. Most nem a harci csoportokról beszélek, hanem az igazi túlélőkről, akik túlélés közben és után is normális erkölcsöt mutatnak.

  Mivel idealista vagyok, nagyon szeretem elképzelni, hogy az emberek segítőkészek lesznek, nem vadbarmok.

 151. ezanevemeskesz (törölt) says:

  @csoko20: sertéstelep van a ‘közelben’, bár lehet, hogy az inkább dögkút. mindegy, a hústartalék már megvan. 🙂

 152. Anselmo says:

  @Ványadt Ványadtovics Vinyov: jól fog még jönni az a kutyakaja nekünk is. Az se árt, ha az ember gondosan felhízlalja a kutyáját, nehéz időkben abból is lehet fehérjeforrás 🙂

 153. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @newtehen: A modern túlélési tudás már nem a 60-70 évesektől fog jönni, akik a szocialista érában nőttek fel, szűkös jólétben, rohamosan fejlődő orvosi ellátást élvezve, mostanra a hentesnél állnak sorban csirke far-hátért.

  Most már napelem, passzív házhoz hasonló építmények, áramfejlesztő szélkerék, napkollektor, fegyverismeret, modern élelmiszer tartósítás, tárolás, liofilizálás, orvosi, gyógyszerészeti ismeretek kellenek a túléléshez. Ők ezekkel nem rendelkeznek. A régi technikákból is lehet tanulni, de azok már csak egy részét adják a túléléshez szükséges komplex ismereteknek.
  Egyszerűen nincs minden házban lehetőség a kertészkedésre, állattartásra, fatüzelésre. Fa sem lesz annyi, ha hirtelen mindenki nekiesik az erdőknek.

 154. nick: says:

  bocs, de nektek mi bajotok van?!

  honnan jött ez a sok para?

  és komolyan is veszitek?

  ha igen, nem lennék a helyetekben…

 155. ezanevemeskesz (törölt) says:

  hova lett a hozzászólásom?

 156. Viktus says:

  Csupa felesleges dolog így önmagában … főleg otthon tárolva.
  – esetleg, ha van megfelelő fegyveres védelem mellé
  – jó rejtekhely

  Így a pincét, spejzot tele pakolhatod, ha balhé van max. más éléskamrájaként működsz.

 157. Julia Dream says:

  Igazából egy kérdés foglalkoztat, berendezkedni helyi túlélésre, vagy tartalékolni repülőjegyre és imádkozni, hogy elkapjuk az utolsó járatot Kanadába (vagy bárhova). Ahogy számolgatom mindkettő hatalmas költséggel jár és nagyon kétesélyes.

 158. I_Isti says:

  @Mezőbándi:
  Igen, ez egy gasztroblog, de ebben a helyzetben – ha tényleg a túlélés a tét – akkor a másik alternatíva az éhenhalás -> az ember se válogasson nagyon…

 159. kommenter says:

  Kedves Eszter!
  Nem biztos, hogy a moderálás megoldás lenne cigányozás kérdésben. Nem tudom, hogy a képeskönyvön és a parlamenti díszcigányokon kívül mit tudsz a valóságról, de mondjuk itt Borsodban élnek olyan hegyi-farkasemberek tízezrével, hogy még nappal tömött utcán sem szeretnél velük találkozni. Ezek és a fajtársaik olyan erőszakos ösztönlények, akik most, háború nélkül sem tudnak civilizáltan viselkedni. Ha kitörne a káosz, ezek mindent feldúlnának és élve ennének meg embereket. Ez nem vicc. Magyarországon nem olyan egyszerű fegyvert szerezni és ha mégis bejönne valami háború-szerű, az emberek ki lennének szolgáltatva egy olyan népcsoportnak, akik éhes vadállat módjára viselkednének minden civilizációs öntudat nélkül. Mi Magyarok hullanánk, mint a legyek. Ez van….bocs

 160. csoko20 says:

  Azért azt tegyük hozzá, hogy a legutóbbi háború idején az ország élelmiszer terén önellátó volt. Ha azt veszük akár falvanként, családonként.
  A házaknál volt baromfi, disznó, tehén, 1-2 mázsa gabona.
  A városiak le tudtak menni vidékre seftelni.
  Volt kivel mit csereberélni, venni, koldulni.

  Ha ma lenne valami, akkor az összes TESCO kb. 2 óra alatt kiürülne, a zöldségesek nagyrészt már így is importárut adnak, kifosztandó termelőszövetkezetről, sertéstelepről szerintem senki nem tud a környezetében.

  Tehát ott állunk majd egy bevásárlókocsira való tescós párizsival, néhány tucat konzervvel, tasakos levessel és egyéb lim-lommal, amit mai fogyasztói szokásaink mellett a soron következő hétvégén fel is élünk.

 161. Bite Yer Legs says:

  Akkor szeretném a kommentek mérlegét megvonni: az ország és Európa elkerülhetetlenül összeomlik, ami maximum hetek kérdése. Félni nem érdemes, mert úgyis meghalunk mind. Vagy azért, mert nem készülünk és tartalékolunk az összeomlásra, vagy pedig azért, mert igen, és pont emiatt vernek majd agyon a cigányok, akár városban élünk, akár falun. Kivéve, ha megesszük a macskáinkat és egymást. Szeretnék mindenkinek gratulálni, aki ebben részt vett.

 162. ezanevemeskesz (törölt) says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: most, hogy felsoroltál néhány bevásárlóközpontot.. biztos vagyok benne, hogy ha minden kötél szakad az lesz az első, hogy megrohamozzák őket. szóval lehet készülni és versenyt futni a sorok között, mindegy mit viszel, csak legyen valami a kosárban (ami ehető). 🙂

 163. @dnd: Ezt nem vitatom. Pont ezért kell minél előbb kinevelni azt a generációt, aki ismét alkalmas az ilyen környezetben való boldogulásra.

 164. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Dekatlon: bőr cipőtalpból főzött enyv leves… ma már azt sem tudnák megcsinálni, mert a cipőtalpak plasztikból vannak

  az a legenda sem alaptalan, hogy az olaszok macskazabáló népség, csak éppen azt felejtik el hozzátenni, hogy dél-itáliában nem kulináris élményként ették a macskákat régen, hanem mert éhínség volt

  a kínaiak legalább mindent megesznek ami mozog, ami meg nem mozog azzal fűszerezik
  hatékony és óccó

  @atila68: 😀

 165. Mezőbándi says:

  @rajen: “A Fókuszban volt pár éve egy riport egy hivatásos kutyakajakóstolóról. Igaz, ő a nedves kajákat tesztelte.”

  Persze, hiszen azok olyanok, mint a löncshús. Akkor már érdemesebb emberi konzervet venni, mert azt a kutya és az ember is meg tudja enni.

  A száraz kutyakaja viszont – legalábbis, amit én kóstoltam – durván szappanízű volt.

 166. Julia Dream says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: nah, meglett a cím:
  M. Lajos, 42 éves
  Kis ismertető: legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0327

  Rendkívül tanulságos, lehet belőle ötleteket meríteni a túléléshez.

 167. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @newtehen: na igen, a dél-alföldön és borsodi, szabolcsi településeken már úgy érezhetik az emberek, hogy eljött a világ vége

  és még zsírosbödön sincs libacombbal, mert nem csak a kaját, de a fémet is elviszik

  ez nem rasszizmus, a magyarok ugyanígy fognak viselkedni, amikor összeomlik az ország, nincsenek illúzióim

  az idősek tudása a túlélés záloga bizony elég elcsépelt közhely
  a tudás nem korfüggő, azt bárki megszerezheti, vannak források
  sőt az idősek többsége már békeidőben nőtt fel, ők legfeljebb a TESCO-CORA-SPAR-LIDL akciós katalógusokban kutatva tudnak túlélni a nyugdíjból, nem egy háborús helyzetben

 168. indapass90210 says:

  @Mezőbándi: “majd pedig körbehányja a szobát.”

  Ez a feltevés abból indul ki, hogy lesz még szoba.

  Háború esetén az fog történni, hogy az oldaltól függetlenül a másik fél belekúr egy atomot a
  Balatonba. Mielőtt valaki örülne, hogy legalább akkor lesz főtt hal, az lesz az eredménye, hogy ami vizet nem b.szik ki a robbanás kb. Győr és Pécs magasságáig, abból sugárszennyezett felhő lesz. Na ez elől lesz lehetetlen elmenekülnie azoknak is, akik nem vakultak meg az atomvillanáskor 🙂

 169. Taragia Mark says:

  @dez01: Jön egy jól öltözött baráti csapat, még ismerős is van köztük, aranyosak, aztán előveszik a rossz modorukat. Megszívtad.

 170. atila68 (törölt) says:

  Még gyerek voltam, nagymamám küldene cukorért a boltba.

  – De nagyi, ott egy ötliteres befőttesüvegben a spejzban!
  – Kisunokám, az arra van ha ledobják az atomot.
  – Nagyi, az akkor nem cukor, hanem karamell.

  (No hirtelen ennyi.)

 171. rajen says:

  @Mezőbándi: A Fókuszban volt pár éve egy riport egy hivatásos kutyakajakóstolóról. Igaz, ő a nedves kajákat tesztelte. A kamera előtt is evett belőle, és pontozta különböző szempontok szerint. A riporter kérdezte tőle, észrevett-e magán valami változást tőle. Azt mondta, mióta ezeket eszi alkalmanként, fényesebb lett a haja.

 172. I_Isti says:

  @Mária: Volt, Neomagnol. És tényleg jó ötlet.

 173. Dekatlon says:

  @T mint T: nem lehet szarabb, mint a “fekete sajt”

 174. dnd says:

  @newtehen: A modern civilizáció áldásai(áram, víz, szervezett élelmiszerellátás, egészségügy stb.) nélküli létfenntartásban, a szélsőséges helyzetekben való túlélésben egy 60-70 éves ember tuti tapasztaltabb, mint mi.

 175. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Julia Dream: igen, ez az ukrán éhhalál a “holodomor”… akkor is elterjedt a kannibalizmus

  en.wikipedia.org/wiki/Holodomor

  vagy 10 millió embert éheztetett halálra a saját államuk vezetése

  sajnos a történelem ismétli önmagát és az emberek nem tanulnak belőle
  inkább a kutyust, macsekot etetik mindenféle finomságokkal, mint hogy azokat ennék, aztán jön a kétségbeesés és megbotránkozás, amikor a világ felfordul
  hogy is történhetett ez meg…
  ahogy már évezredek óta folyton megtörténik
  az emberek visszautasítják, hogy tanuljanak az elődök hibáiból és beismerjék, hogy emberek vagyunk és bármi kitelik tőlünk

 176. Mária says:

  @Fuszeres Eszter:

  Ami még nem volt: víztisztító tabletta.

 177. dez01 says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: Tartós jelenlét ellen persze ez nem ér semmit. Átvonuló rabló horda ellen viszont jó lehet.

 178. @Fuszeres Eszter: Pedig sajnos az is része lesz a problémának. Ez nem előítélet, tapasztalat.. Bocs.

 179. Mezőbándi says:

  @I_Isti: “Ez jó ötlet, és meg se romlik. Ha kutya nem fordul föl tőle, akkor az ember se.”

  Azért kóstold meg, mielőtt saját használatra bespájzolnál kutyakajából! Kellemetlen, amikor az ember az első falat után elkezd öklendezni, majd pedig körbehányja a szobát.

 180. indapass90210 says:

  Én tök vicceset írtam, nem értem miért kellett kimoderálni.

 181. T mint T says:

  @csigafrédi: alapvetoen egyetertenek, de valos haborus helyzetben az utakat nem fogod tudni hasznalni, mashol meg a bicikli, gorkori, egyebek nem hasznalhatok, attol tartok

 182. Julia Dream says:

  @dez01: Ha jól emlékszem a lakosságot el sem vitték, a településeket vették körbe pillanatok alatt szögesdrótkerítéssel, őrtornyokkal, géppuskásokkal.

 183. becsoccsent says:

  erdekes, egy csomo ismerosom is hasonlokon gondolkodik ( mar a felhalmozast, illetve az erdobe valo koltozest es onfenntartast illetoen ). en csak bezsakoltam cukorbol, lisztbol, konzervbol, palinkabol meg mezbol vagy ketszaz kilonyit ( meglepoen keves, megjegyzem ).

 184. Édy, aki Endre says:

  Van egy olyan érzésem, hogy Eszter nem annyira az apokaliptikus forgatókönyvek olvasására bazírozva nyitotta a témát. 🙂

 185. B-rocker (törölt) says:

  Nyilván, majd moderálhatod őket realbe is. bocs

 186. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @dez01: Rejthetsz a föld alá, amit akarsz, semmit nem ér, ha ott rohad, mert téged agyonver pár mozdonyszőke fiatalember. Ha elárulod nekik, hova rejtetted, akkor éhen halsz vagy agyoncsapnak, ha nem árulod, akkor csak agyonvernek. A magyar tanyavilágban már most is ez megy. Idős, tanyán élő emberek közt elég ritka a természetes halál…
  500 forintért ölnek, erőszakolnak 89 éves öregasszonyokat.

  A falvakban pont a szomszéd fogja kirabolni a készleteidet.
  A magyar emberekben én nem bíznék, hogy összefognak a baj ellen.
  A nagyszüleim kelet-magyarországi falusi értelmiségiek, köztiszteletben álló emberek voltak, akik mellette gazdálkodtak is. Jól éltek, aztán jött a 2. vh. Elástak amit tudtak, levonultak a pincébe, elmentek az oroszok, amit láttak, azt vitték, megitták a kölnit is, de az igazi pusztítást a kedves magyar falubeliek végezték, akik kirabolták az elásott készleteiket. Antik bútorokat, ételt, festményeket, szerszámokat.
  Az egy nagy kamu, legenda, hogy a magyar emberek összetartóak.
  A nagyapám még évtizedek múlva is felismert bútorokat, értékes festményeket, ezüst étkészletet amikor falubeli házakban járt. Még a párttitkár apjánál is volt lopott cucc, így nem tehetett semmit.
  Na ilyenek a magyar emberek.

  Akinek nincs fegyvere, az esélytelen. Nem választhat. Akinek van fegyvere, még az is kétesélyes, hogy megússza-e. De van választási lehetősége, hogy használja vagy nem.

 187. Bocs srácok, túl sok kezd lenni a cigányozás, előmoderálok 🙁

 188. magyar bucó says:

  @BlackVoid: “porleves és szósz,”

  Az az első felejtendő dolog. Idő lesz normális, tápláló ételt készíteni, nem kell egy perces lé guárgumiból és ízfokozóból.

 189. Mária says:

  Azt hiszem, annak van igaza a kommentlistán, aki azt írta, hogy az elfoglalt ülőhely egy másik kontinensre tartó gépen a tuti megoldás 🙁

 190. magyar bucó says:

  @B-rocker: Dehogynem, csak nem szabad, mert szaladnak az ombudsmanhoz. Bajban először a jogvédők tűnnek el.

 191. @dnd: Ennek feltétele, hogy rendelkezzenek is ezzel a tudással… Amúgy nem kicsit demagóg dolog az idős=tapasztalt párhuzam meghúzása.

 192. BlackVoid says:

  Kártevő mentesítés egyszerű:
  Légmentesen zárható (pántos) műanyag hordó.
  Ebbe a következőket kell tenni:
  – rizs
  – száraztészta (nem tojásos)
  – szárazbab

  A porleves és szósz, konzerv, cukor, só eláll bárhol ha nem kap vizet.

  Zsír helyett étolaj, lezárva eláll bármeddig.

 193. I_Isti says:

  @Julia Dream: Cormac McCarthy mégiscsak tud valamit….

 194. dez01 says:

  @Julia Dream: Ehhez az is kellett, hogy Sztálin így irányítsa a dolgokat, feltételezem egész járások összes élelmét tervezetten elszállítatta, a menekülést is lehetetlenné tette valahogyan, gondolom a menekülőket lelövette/táborba záratta….

 195. Amusing says:

  háború tuti nem lesz, mert senkinek sem kell országunk.

  Zavargások viszont tuti lesznek, ott meg erősebb kutya baszik

  gyúrni, edzeni, multivitaminok, 20-30 kiló rízs, meg egy vipera, amivel majd mindent el tudsz venni másoktól

 196. csoko20 says:

  @I_Isti: Seprűnyéllel pedig a rektális zaklatásra is rá lehet készülni. Szárazon, természetesen…

 197. B-rocker (törölt) says:

  Vidéken ma egy szaros cigánytól nem tudják megvédeni magukat, akkor mi mi monitorpatkányok nem sok eséllyel indulunk. Sztem.

 198. Kierkegaard Akciócsoport says:

  @musi: “és honnan szerzel húst?” Állattartás, vadászat, cserekereskedelem, végső esetben kannibalizmus.

 199. Julia Dream says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: Borzalmas amit írsz, de sajnos történt már ilyen, nem is háború alatt. A kolhozosítás idején Ukrajnában hatalmas éhínség tört ki, sokan kerültek emberevésért a gulágra. “Amikó má nem vót mit enni, először összefugdosták a szomszéd kutyáját, macskáját, majd a sajátot, oszt azt ették. Persze azok is elfogytak eccer, úgyhogy elvitték oszt megették a szomszéd gyerekeit is. Vót aki a sajátját is megette…” Nem szó szerint idéztem a kommunizmus idején a gulágról hazakeveredett magyar katona történetéből, hisz rég olvastam, de ez a rész nagyon megmaradt bennem (meg az, amikor megették az Iván Vasziljevics főszakácsot 🙂
  A címre már nem emlékszem, de gyerekként nem tudtam elhinni hogy ilyen létezik. Azóta felnőttem, és nincsenek illúzióim, de remélem még a közelébe sem kerülünk majd ennek az állapotnak.

 200. dnd says:

  @newtehen: Hosszabb válság esetén az idősek tapasztalatai és tudása lehet az, ami képessé tehet a túlélésre.

 201. @CJKrisz: jogos, szóval készülék van, csak előfizetés nincs.

 202. I_Isti says:

  “9 ezer forintos 15 kilós száraz kutyakaja két hónapig elég”
  Ez jó ötlet, és meg se romlik. Ha kutya nem fordul föl tőle, akkor az ember se.

  (Próbáltál már 5-6 napig egyáltalán _semmit_ nem enni?)

  A következő tippem a gyakorlás: néhány napos, böjt, csak a próba kedvéért, hogy ellenőrizd, hogy a tested hogyan reagálna egy megváltozott helyzetre: amikor tényleg nincs kaja…
  Meg kipróbálni azt, hogy milyen az, amikor két-három napig egyáltalán nem melegszel föl: kint a szabadban töltöd, lehetőleg a szükségesnél némileg kevesebb ruhában.

 203. T mint T says:

  @budaid: meg ahhoz kell a fegyver, hogy megvedd a tiedet masoktol…

 204. CJKrisz says:

  TV nincs, de sorozatot nézünk DVD-ről… Izgi lehet, amikor a család körülüli a monitort. 🙂

 205. kukatr says:

  Azért azt nehezen hiszem el, hogy éhesen, fázva, egy szervezett közbiztonságot nélkülöző környéken a kommentelők meg se próbálnák agyonverni a kertjüket, pincéjüket, spájzukat megdézsmáló tolvajokat. Basszus, ha nincs rendőr, aki megvédjen, akkor nincs rendőr, aki sittre vágjon önbíráskodásért.
  Össze kell fogni a barátokkal, rokonokkal, szomszédokkal és megvédeni a felhalmozott javakat. Szóval nem hülyeség a tartalékolás. Örülök az itt olvasott tippeknek.

 206. _zulu_ says:

  Én ehhez már csak annyit tennék hozzá, hogy az optimista angolul tanul, a pesszimista kínaiul, a realista meg lőni…

 207. musi says:

  szerintem: generátor tök fölösleges… mivel hajtod, ha kifogy az üzemanyag?? zsír, tartósítani a húst? és honnan szerzel húst?… max ha tenyészted az állatokat, akkor lesz húsod… egyedül a napelemnek van értelme, és a szélgenerátornak áramtermeléshez. házi kút, amiből a vizet szűrni lehet. konzervek ezerrel. tejsavófehérje koncentrátum (jobb fehérje forrás, mint a hús, és évekig eláll, mivel száraz por), vetőmagok zöldségekhez… rizs… vitaminok… Aztán ha ez mind megvan, valószínűleg te leszel az első, akit felkoncolnak, és kirabolnak.

 208. @Kilgore Trout: Ha készülődik valami gebasz az ukránokban mindég bízhatsz, értelmes népség, két normálisabb jegygyűrűért megkapod.

 209. budaid says:

  @stuart maria: jelen esetben én vagyok az erősebb. Ha elveszik és lelőnek, akor fegyver nélkül meg agyonvernek.
  Nem hiszem egyébként, hogy a hozzászólásom alapján tahó lennék, veled ellentétben.

 210. dez01 says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: A falu szerintem védhető kisebb vandál hordák ellen, ha a lakók összefognak és időben szereznek valamennyi fegyvert….

  A tanya az tényleg necces…., bár meg lehet próbálni a föld alá rejteneni a dolgokat, az elődeink a középkorban ezt csinálták és működött rövid távon 1-1 rajtaütés ellen – nyilván hosszú távon nem.

  A város is működhet, de csak akkor ha időben megszervezi a kaja beszerzést – termelést….

 211. Azt mondja az outlook, én vagyok a tóth béla says:

  nos igen, a városi ekkor fog éhenhalni. spejz nincs, semmit nem lehet tartalékolni… nemhiába épitettek anno ilyen telepeket spejz nélkül. lehet a népet szorongatni vele

 212. Hosszabb válság esetén egy közösség érdekében fontos lehet, hogy az elérhető erőforrásokat ne az idősek fenntartására pazaroljuk, hanem a fiatalok nevelésére. Ezt is tudták régen, de mára elfelejtették.

 213. @ezanevemeskesz: Ne gondolj itt örző-védő rotweilerek meg dobermanok seregeire, akik megvédenek a zombik hordáitól 🙂 egy kis tacsi vagy foxi, aki éjszaka közepén jelez, ha olyasmit hall, amit mi alvás közben nem, őrült nagy segítség ám. És egy kis kutya kevéssel is beéri… 🙂 konkrétan egy 9 ezer forintos 15 kilós száraz kutyakaja két hónapig elég, pláne ha meg ki lehet pótolni pici kajamaradékkal. Elállni meg eláll hosszú ideig a spejzban a polcok alatt…

  Más: Neomagnol tabletta, 1000 Ft / 10-es csomag.

 214. Sadist says:

  @Mária: Az óvszer nem csak védekezésre jó, egy zokniba rakva pl. kiváló kulacs. Ha szerzel valahonnan friss ivóvizet, azt tárolni is kell, egy rakás PET palackot meg fölösleges magaddal cipelned, ha a zsebedben elfér háromszor annyi víz tárolására alkalmas óvszer.

 215. Látom már volt olyan épeszű aki rávilágított, hogy ha nem tudod megvédeni, bachatod a felhalmozott cuccaidat…

 216. Kilgore Trout says:

  @Mojzes Pál: Figyi, Dragunovot nem találtam a múltkor az Osanban. Hol keressem, a kerti szerszámoknál vagy az autós cuccok között?

 217. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @bucbuc: a hadkötelezettség eltörlésének ehhez nem sok köze van, semmi értelme fenntartani egy hadkötelezettségen alapuló hadsereget, ha az nem tudja felvenni a harcot sikerrel bármely szomszédos állam hadseregével (elsősorban szerb, román, szlovák)

  leszerelés után szélnek eresztik a fiatalokat, akik fegyvert nem tarthatnak, így bár vannak ismereteik, semmi esélyük családjukat megvédeni

  érdekes módon a csúnya, gonosz ás mindenek előtt buta amerikaiak hadkötelezettség nélkül is képesek a prepper életstílust vinni
  már amelyikük akarja
  mert nem kötelező, de van rá LEHETŐSÉGÜK, van VÁLASZTÁSUK, OPCIÓIK
  és ha valaki úgy dönt, hogy hobbiból szárazbabot és rizst halmoz fel és alternatív fűtést, áramfejlesztést szerel a házára, elspájzol a családnak 2 db 12-es sörétes puskát, 2 db AK gépkarabélyt, 4 db Glock pisztolyt és több ezer lőszert, akkor megteheti (joga is van hozzá, meg nem is olyan vállalhatatlan költséget jelent ott a fegyvertartás)
  a legrosszabb, hogy Európában nincsenek opcióink, kiszolgáltatottak vagyunk, pedig pont itt kellene megadni a túlélés esélyét a lakosságnak, ahol több százmillió ember van összezsúfolva, beletespedve a jólétbe, aztán amikor borul a bili, akkor egymás torkának esnek majd

  az amerikai megtehetné, hogy nem készülődik a legrosszabbra, mert nagy az ország, viszonylag gazdag is, van hova menekülni, vannak készletek, nyersanyagok, mégis van annyi esze, hogy ne a kormányára bízza a családja védelmét.

 218. I_Isti says:

  Mindenesetre javaslom a szakirodalom felkutatását, és tanulmányozását, példa: http://www.tuleles.hu/

 219. csoko20 says:

  @Édy, aki Endre: Tedd egymás mellé januártól az áfaemelést, ingatlanadót, egyéb faszságokat meg a csökkenő béreket!

  Ha ez meg van, akkor januárig alig pár hét van felkészülni:))))))))

 220. T mint T says:

  En mar elkezdtem osszerakni egy 1-2 honapra szolo tulelocsomagot, a lenhyeg, hogy csak hosszulejaratu holmit szerezz be es a listad mindig friss legyen, hogy mikor mi jar le. Egy jo konzerv manapsag 3-4 evig elall, es amikor kezd lejarni, edd meg es vegyel helyette masikat…
  Az volt mar, hogy:
  – mez
  – lekvar es befottek
  – loncshus konzervek
  – fozelek es egyeb konzervek
  – palackozott tiszta viz (legalabb 1 hetre valo/fo)
  – csokolade
  – energiabombak (zsir jo otlet, beszerzem a bodont)
  – ha teheted, akkor antibiotikumbol is spajzolj be – az nagy kincs lesz
  – gyerekes haznal lazcsillapito, tapeszer
  – holgyeknek betet-tampon jopar honapra
  – muzli
  – nekem vannak kisallatok, ugyhogy nekik is betaraztam 1-2 honapra valot, amihez nem nyulok. Elall evekig…

  A napelem is jo otlet lenne, de nem tetoterben lakom…

  Viszont nekem pl lisztet eltenni felesleges, mert nem nagyon lenne min sutogetnem, amugy magaban meg eleg szar 🙂

 221. Mezőbándi says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: “Leningrád három évig tartó ostromát akik túlélték, azok szinte mind kannibálok voltak.”

  Azért ez így erős túlzás. Akit rajtakaptak, azt helyben kivégezték. Nagyanyám 4 gyerekkel élte túl, özvegyen (édesapám 1 éves volt, amikor a nagyapám meghalt a fronton). Kannibalizmus nélkül. Viszont ott legalább működött az államhatalom, az erőszak monopóliuma, ami szerencsésebb helyzet, mint egy kaotikus összeomlás.

  Rengeteg összetevője volt a túlélésnek. Volt pl. ici-picit nagyobb fejadag a gyerekek miatt (na persze a “járni jár, de jutni nem jut” tétele ott is sokszor igaz volt). A szomszéd házaspár nekik adta a bőrkesztyűt és a lábtörlőt, amiből nagyanyám – sok főzéssel – élelmet tudott varázsolni. A tejüzem mögé hosszú éveken keresztül kieresztett ipari melléktermék (savó, író) által átitatott földet is kilóra mérték, “fekete sajt” fantázianéven.

  Aztán ott volt a víz kérdése – abból is kevés jutott. Első körben félre tettek belőle ivásra, esetleg főzésre. A maradékban első körben megmosdottak (egymás után életkor szerint növekvő sorrendben, hetente-kéthetente egyszer), utána mostak benne, utána felmostak vele, végül azt hiszem WC-t öblítettek vele. Mosogatásra nem volt sok gond, mivelhogy nem maradt semmi a tányéron.

  Szóval, leleményesség kellett a túléléshez, de mind a 4 gyerek túlélte, ami egy kisebb csoda.

 222. gmower (törölt) says:

  @bucbuc: Hát itt világégésről volt szó, egy román-magyar, 30 főt megmozgató háborút nem hívnék annak 😀

 223. Bödön zsír meg a faxom.

  Egy Dragunov + éjellátó távcső+ 500 lőszer .

 224. Alterix says:

  Ha tényleg eljön az apokalipszis, akkor:
  -pia
  -kurvák
  -narkó

  Életem utolsó kellemes élménye azért nehogy már egy Globus vagdalthús konzerv legyen!!!

 225. Édy, aki Endre says:

  Hogy eltolódott a takarékossági tippekről szóló beírások aránya az apokaliptikus beírásoké felé! Nahát!

 226. Gurney Halleck says:

  @Édy, aki Endre: Kizárt, hogy legalább Jup mestert nem kapta el egyik sem. 🙂

 227. stopper says:

  A kovász másik elnevezése a sütnivaló. Aki elég gondos háziasszony volt, annak mindig volt sütnivalója. Innen a szólás… 🙂

 228. Édy, aki Endre says:

  @Gurney Halleck:

  Csupa férfi és régi idők. Nem várhatsz el mindenféle trendi modernséget.

  Küzdenek ők eleget az ellenséges elemekkel.

 229. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Taragia Mark: bizony aki azt hiszi, hgy vidéken jobb lesz, mert ott lehet kertészkedni, az nagyon téved

  védhetetlen családi házak, éléskamrákkal, távol mindentől elég könnyű célpontok

  a boszniai háborúkban is a városok tartottak tovább, a kis farmokat feldúlták a szerbek és megerőszakoltak minden nőt 0-99 éves korig, a férfiakat pedig húskampókra lógatták fel és élve kibelezték…
  pedig a bosnyákoknak voltak fegyvereik, legalább vadászpuskáik, a magyaroknak meg van legfeljebb egy kapájuk

  érdemes erről könyveket olvasgatni, mert a vidéki túlélés is elég kétesélyes játék, rettentő könnyű célpont a farm, tanya, falu

  a magyar tanyavilágban élni már most is életveszélyes, amikor pedig mindenki élelmiszert akar majd zabrálni, akkor kifejezetten célpontok lesznek

  a betegek meg pár hét alatt meghalnak, sajnos ezen nincs mit szépíteni, se onkológiai kezelések, se vese dialízis, se cukorbetegség kezelése nem várható
  a nagyon fiatal gyerekek szintén meghalnak majd, az öregek szintúgy
  sajnos ez a szomorú valóság

 230. Gurney Halleck says:

  @Édy, aki Endre: Többször olvastam azt a könyvet, legutóbb, mikor a lányomnak olvastam fel esténként. Szinte giccses már az, ahogy szeretik egymást a (lég)hajótöröttek, és nekem mindig hiányzott belőle az a részlet, hogy mikor kezdenek már egymással huncutkodni? 🙂

 231. bucbuc says:

  @gmower: Addig alacsony egy háború kitörésére az esély, amíg ki nem tör. 🙂

  Velünk szemben nagyon ki se törhetne, mondjuk a románok 2 hadseregével szemben jó ha egy víztisztító különítményt ki tudunk állítani.

  Persze, a mai világban arra semmi de semmi esély, hogy a románok megtámadnának pl. 🙂 Meg a nátó is megvédene igaz? 🙂
  Boldog tudatlanság.

 232. Édy, aki Endre says:

  @Gurney Halleck:

  De, abból. Nagy kedvenc. Hogyan győzedelmeskedik az emberi akaraterő és szándék az ellenséges környezetben – kis segítséggel. 🙂

 233. Édy, aki Endre says:

  @ifrance:

  Most azt mondod, hogy ez választási lehetőség lesz? 🙂

 234. dez01 says:

  @Gurney Halleck: Némó kapitány állította nekik össze:)

 235. bucbuc says:

  @hétszűnyű kapanyányimonyók: Na igen, szuper ötlet volt még a hadkötelezettséget eltörölni. 🙂 Nagyon kényelmes dolog ez a demokrácia, az biztos.

 236. elkoltozott. says:

  Ha haboru lesz az nem a regi modszerekkel fog tortenni.
  Mas. Mondjuk le lehetne bombazni a görögöket. simara tarolni oket..egyböl fellendülne a gazdasag…
  A gorogoket be lehet helyetesiteni tetszolegesen mas orszagokkal is..

  A Jericonak az elso resze volt jo aztan elkezdodott a tipikus amcsi szarkavaras igy mar nem is arrol szolt amirol kellett volna..

 237. dez01 says:

  Mi azt hiszem összfognánk a faluban (igazából város) és építenénk egy földsáncot karókkal, szögesdróttal stb….. vissza az avar korba jeligére:)

 238. bucbuc says:

  @Taragia Mark: Gyógyszert éppen lehet még venni, több évig elállnak azok is…

  Én gyerekkoromban éltem át azt egy közepes városban, hogy a hó 1 hétig elzárta a települést.

  🙂

  Hát bakker, az emberek ölték egymást a helikopterről odajuttatott kenyérért, egymást nem nézve vitték 5-10 esével.

  Ha komoly baj lesz (ugyan már hol lehetne ilyesmi, mi?), nagyon durva lesz a helyzet, kell fegyver is természetesen, a készletek kb arra jók, hogy legyen mit elvinniük a cigányoknak.
  Mondjuk először az egyedül élő öregeket fogják kicsinálni.

 239. Gurney Halleck says:

  @Édy, aki Endre: Ez a rejtelmes szigetből való, nem? Ezt hozta ki a partra a dagály. Csak nekik volt egy Némó kapitányuk.

 240. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  @Ványadt Ványadtovics Vinyov: Egy jó gépkarabély sokkal hasznosabb lenne, mint egy kutya, és még a drága ételedet sem fogyasztja, csendben van és elrejthető.
  A ragadozó állatok a legrosszabb táplálékhasznosítók, meg kell tőlük szabadulni.

  A nők pedig készüljenek a tömeges erőszakra, ahogy azt , Iraktól, Ruandán és Líbián át a Balkánig mindenütt láthattuk, ez a polgárháborúk egyik legaljasabb fegyvere. Túlélni esetleg úgy lehet, ha tűrik a nők, úgy sem száz százalék, de még mindig jobbak a túlélési esélyeik, mint a férfiaknak, akiket rögtön fejbe lőnek majd egy elhagyott sertés vágóhídon.
  Sajnos ez itt történt a szomszédban 10-15 éve egy olyan országban, ami életszínvonalban magasan Magyarország felett állt, egy olyan városban is ahol korábban téli olimpiát rendeztek. Bármilyen társadalomban megismétlődhet ez.

 241. ifrance says:

  @Édy, aki Endre: de a rejtelmes sziget lakóinak nem kellett (egy darabig) külsős emberekkel harcolni. elég volt a természettel vívott harcuk.
  ha lakatlan szigetre kéne menni a családommal, sokkal kevésbé lennék borúlátó, mint ha egy város közepén kell létfentartani polgárháború közepette…

 242. ezanevemeskesz (törölt) says:

  @Ványadt Ványadtovics Vinyov: a kutyát etetni kell. ha te is szűkölködsz, akkor miből?

 243. herpa says:

  Azt hittem, csak én parázok ilyen “hülyeségeken”. Szomorú, hogy ilyen sokan vagyunk.

 244. Édy, aki Endre says:

  Bevezető…

  “Végeredményben a telepeseknek csakugyan minden okuk megvolt, hogy elégedettek legyenek, mert a ládában egész sor szerszámot, fegyvert, műszert, ruhaneműt és könyvet találtak; Gedeon Spilett tüstént el is készítette és füzetébe jegyezte a pontos leltárt…”

  És utána…

  “Amikor az újságíró befejezte a leltározást, megjegyezte:
  – El kell ismernünk, hogy a láda tulajdonosa igazán fejlett gyakorlati érzékkel rendelkezett!… Szerszámok, fegyverek, műszerek, ruhaneműk, konyhaeszközök, könyvek, semmi sem hiányzik! Szinte azt hinné az ember, hogy számított a hajótörésre, és jó előre fölkészült rá!”

 245. bucbuc says:

  Konzerv is kell, meg még sok minden, de igazából városban nektek hamar annyi lesz. Nem kell háború, elég egy keményebb tél is a megszokott civilizációs áldások nélkül.
  Ha nem a tél, majd a cigányok kicsinálnak titeket a maradék értékeitekért sajnos. :/

 246. Édy, aki Endre says:

  A klasszikus…

  Szerszámok: -3 több pengéjű zsebkés
  -2 favágó fejsze
  -2 ácsszekerce
  -3 gyalu
  -2 ácsmunkához való bárd, más néven: szalu
  -1 “színlőbárd” nevű ácsszerszám
  -6 véső
  -2 reszelő
  -3 kalapács
  -3 fúró
  -2 nagyfúró
  -10 zacskó szeg és csavar
  -3 különféle nagyságú fűrész
  -2 doboz tű

  Fegyverek: -2 kovás puska
  -2 gyutacsos puska
  -2 gyújtókupakos vadászkarabély
  -5 vadásztőr
  -4 tengerészkard
  -2 kis lőporos hordó, egyenként 25 font robbanóanyaggal
  -12 doboz gyújtókupak, más néven gyújtócsappantyú

  Műszerek: -1 szextáns
  -1 látcső
  -1 tábori messzelátó
  -1 tengerészeti iránytű
  -1 zsebiránytű
  -1 Fahrenheit-féle hőmérő
  -1 aneroid barométer
  -1 nagy doboz, benne: fényképezőgép, lencse, lemezek, vegyszerek stb.

  Ruhanemű: -2 tucat sajátos, gyapjúszerű, de kétségkívül növényi anyagból készült ing
  -3 tucat, hasonló anyagból készült harisnya

  Konyhaeszközök: -1 kétfülű vaslábos
  -6 ónozott rézserpenyő
  -3 vastepsi
  -10 alumínium tányér
  -2 üst
  -1 kis hordozható tűzhely
  -6 evőkés

  Könyvek: -1 Biblia, Ó- és Újszövetség
  -1 atlasz
  -1 szótár, különféle polinéziai nyelvjárások szókincsével
  -2 hatkötetes természettudományos ismerettár
  -3 rizsma tiszta papír
  -2 üres füzet

 247. Taragia Mark says:

  Na, és mit lesz a beteg rokonaitokkal, a kisgyerekekkel? Se gyógyszer, se anyatej.
  Mer ugye a sparhelt ezt nem oldja meg.

  A kajátokra meg nem a szomszéd fog elsőre rávetődni, hanem a kóbor kutyáitok, a macskákkal együtt.

  Med mexelni sem vidám ám. A levegő viszi a füstöt, jól működő családi ház egységek az első célpontok.

  Rablás, ölés, halál, erőszak, betegség, kiskirályok. De ronda vízió!!

 248. hétszűnyű kapanyányimonyók says:

  Magyarországon bármit is halmozol fel, egy háború esetén nem lesz időd elfogyasztani, mert le fognak mészárolni vagy elveszik tőled és megerőszakolnak. Ha nem az ellenség, akkor a saját honfitársaid, vagy a magyar katonák.
  Olyan nyitott az ország, hogy egy hét alatt átviharzik rajta bármilyen hadsereg, közbiztonság nem lesz.
  Természeti adottságaink miatt menekülni sehova sem lehet, természeti erőforrások, tartalékok nincsenek.
  Az USA-ban bizony nagy hagyománya (és realitása) van a világvégére készülésnek, de ott tényleg működne ez a forgatókönyv. Van hova menni, van viszonylag szabad fegyvertartás, fegyverismeret, kultúra, hagyományok, Magyarországon meg a nagy semmi.
  Magyarországon semmi esélyed megvédeni a felhalmozott javaidat egy felbolydult társadalomban, nincs fegyvered, mert nem is tarthatsz, így jó célpont vagy.
  Az amerikaiaknak megvan az esélye az önvédelemre, családjuk megvédésére. A szlovákoknak, svájciaknak, svédeknek, norvégoknak szintén. Hogy mennyire élnek ezzel, az más kérdés.
  Bizony a legfontosabb a fegyver, anélkül el se kezdj ételt, vizet, tűzifát felhalmozni, mert nem te fogod felhasználni.
  Megoldás: a katonáknak, rendőröknek, egyéb fegyvereseknek mindig lesz az asztalukon étel.
  Egyik rokonom vadász, ő elásott valahol jól becsomagolva kb. száz lőszert, hátha egyszer jól jön majd, hosszú időre nem elég, de egy pár rézbőrűt le tud szedni, ha azok a készleteire pályáznak.
  Vidéken sok helyen már most sem tudsz növényt termeszteni, állatot tartani, mert bizonyos néprétegek pár nappal előtted leszüretelik az egészet. Egy háborús helyzetben sem lesz esélyed szüretelni a saját termésedet. Esetleg a pincében gombát termelhetsz, azt lehet rejtegetni. Ami a föld felett van, azt nem az ellenség, hanem a kedves szomszéd, barátok, ismerősök fogják tőled elrabolni.
  És érdemes barátkozni az emberhús evés gondolatával. Pár hónap alatt eltűnnek a vágóállatok, baromfik, kutya, macska (egy herélt, Whiskastól elhízott kandúr igazi csemege lesz, főleg, ha rendszeresen volt oltva, féregtelenítve…), mert felzabálják őket, vagy csak gondozás híján elpusztulnak. Leningrád három évig tartó ostromát akik túlélték, azok szinte mind kannibálok voltak. A kutyákat amúgy is le kell ölni hamar, mert húst esznek, ami nagy kincs, falkába verődve roppant veszélyesek, megölik a vadakat, embereket.
  Sajnos az a helyzet, hogy az ember a legnagyobb bőségben előforduló vágóállatunk. És egyben konkurencia a többi táplálékért folytatott versenyben, ezért embertársainkat kell először elfogyasztani.
  Aki elhízott, azon van mit rágcsálni, megy a levesbe. Szó szerint.

 249. Thera says:

  Mountainbike tartalék alkatrészekkel, csomagtartóval.

 250. Mezőbándi says:

  Fénymásolat az összes fontos okmányodból, vízhatlan tasakban. Személyi okmányok, anyakönyvi kivonatok, tulajdont igazoló papírok. Előbb-utóbb a legtöbb összeomlást követi valamilyen konszolidáció, amikor ezekre szükség lesz. “Kovács József vagyok, enyém ez a telek.” “Azt kérem bárki mondhatja magáról.”

  De akár közben is szükség lehet rá, a közigazgatás maradványaival kapcsolatba kerülve.

  Sőt, egy “sima” árvíz (vörösiszap, stb.) esetén is jó, ha az embernek csak fel kell kapnia a hátizsákot és uccu neki – és utána nem kell hónapokig tartó folyamatban helyreállítania a személyazonosságát.

 251. csoko20 says:

  A nagyinak nem volt valami jó tanácsa 300-as CHF-re? :)))

 252. Ja és egy jó kutya iszonyú sokat segíthet, attól függetlenül, hogy városban vagy vidéken élsz.

 253. stuart maria says:

  @budaid: És ha elveszik tőled,(mert mindig van egy erősebb)akkor téged jól lelőnek vele tahókám!

 254. dolgozni kék says:

  nem tudom volt-e, de egy sparhelt v. sparherd sem árt a konyhába…

 255. Mezőbándi says:

  @bombadil: Nem is a civilizációt akarjuk megmenteni, hanem a családunkat.

 256. paráznabillegető says:

  aha.
  hát én aszondom: láncosbuzogány, baseball ütő, pajszer, kés.

  aztán elveszem tőled.

 257. sammy_ says:

  Fogamzásgátló tabbletta halmok erőszaktevő katonák ellen, nagyon rossz esetben kötőtű

 258. gmower (törölt) says:

  Ahogy korábban többen is írták, egy igazi háború valószínűsége a mai világban nagyon alacsony, sokkal inkább helyi polgárháborúk fordulhatnak elő. Viszont egy gazdasági csőd bekövetkezte egyre inkább kezd reális forgatókönyvvé válni (és nemcsak nálunk), így igazából szerintem annak a következményeire érdemes felkészülni, ami viszont nagy átfedében van poszt és kommentbeli tanácsokkal. Az első dolog, amit be kell spájzolni, az egy vidéki ház, földterülettel 🙂

 259. Hegedűs_Gábor says:

  @I_Isti: Azért próbálkozzunk szerintem. Ha még készleted sincs, akkor még rosszab.

 260. I_Isti says:

  A következő probléma: hiába vannak készleteid, amelyek elegendőek volnának ahhoz, hogy a válságot és az azt követő akármit túléld, ha nincs stratégiád, tapasztalatod, szaktudásod arra vonatkozóan, hogy hogyan kell viselkedni, mozogni, létezni a megváltozott körülmények között: nem éled túl.

 261. Idet says:

  Explorert. Amikor az e-mailes értesítőre válaszolok, akkor nincs vele gond, egyébként az a szürke blokk háromnegyed részben takarja a levelezőfelületet. Pedig – a Kapanyél mellett – ez az egyik legkedvencebb blogom!
  Akartam még írni a kötelet, de Sárkányfő szinte a teljesség igényével lépett fel.
  Még nem késő petrólámpát sem beszerezni, barkács-kertész-horgászboltokban kapható!
  Bár ne legyen igazunk…

 262. TrueY says:

  Azt hiszem kimaradt, ami a hiperinflációs időkben nagy segítség, pár rúd arany!

 263. baliquez says:

  Volt egy jó kis tv-sorozat: Jericho. Élte a poros amerikai kisváros az életét, aztán jött egy villanás, és Denver felett megjelent egy gombafelhő. TV/rádió/net nyista onnantól. Bár eléggé lelkizős sorozat volt, elég jól összeszedték a szituációtól megváltozott emberi viselkedésmintákat és a későbbi önszervezés mikéntjét.

 264. sárkányfő says:

  – fegyverek, több féle is + távcső, éjjellátó a legjobb
  – sok konzerv + nyitó + kanál
  – gyógyszerek, vitaminok, sebtapaszok, jód, kötszer, stb.
  – esővíz-felfogó hordó
  – fazék, amiben fel lehet forralni az esővizet
  – fazék alá fa, tűzhöz gyufa/öngyujtó
  – szappan, borotva, olló
  – sok ruha, takaró, túracipő
  – hátizsák, ha menekülni kell
  – kötél, szeg, kalapács
  – és egy RÁDIÓ elemmel, ha nincs áram nincs t-vnet-telefon, azaz nincs infó, akkor az infóbirtoklás hatalmas előny, és valszeg rádión fog beindulni a kommunikáció

 265. Mária says:

  @Zb74:

  Zsizsikesedés ellen az a megoldás, hogy az alaposan kiszárított szemeket a betárolás előtt _száraz_ hidegben ki kell fagyasztani, például szellős padláson fellógatva, úgy, hogy az egerek se érjék el 🙂

 266. dez01 says:

  @papugaja: Nem, az összeomlás az lenne, ha senki nem tudna szántani, vetni, aratni.

  Megkockáztatom, pusztán a földművelés nehézgépeinek elég olajat a magyar bányászat még évekig fel tudná hozni….

  Abban igazad van, hogy a magáncélú autózás gyakorlatilag megszűnne…

 267. gösser says:

  Sör legyen elég, más nem kell!

 268. Pernahajder Viktor says:

  Egy ilyen szar helyzetben, ha pl. a TEK egyben marad, vagy nagyobb csoportokra esik szét, már előnyben vannak. Simán ellenőrzés alatt tudnak tartani egy kisebb falut, tanyát. Aztán ha elfogynak a készletek, keresnek egy másikat. Szóval a civileknek is akkor van a legnagyobb esélyük, ha szerveződnek és erődöket, “várakat” hoznak létre.

 269. Zb74 says:

  1-es pont stimmel; nagymamámék konkrétan úgy kerülték el az éhhalált Budapest ostroma alatt, hogy volt nekik két bödön zsírba süllyesztett sült húsuk (hogy pont libacomb lett volna, azt azért kétlem, kurva drága volt az akkoriban, amiképpen ma sem olcsó – inkább valamiféle disznóhús lehetett).

  2-es pont: a szárazbab és -lencse elsősorban nem azért kell háborús időkben, hogy elültesd, hanem azért, mert minden egyéb hozzávaló nélkül, vízbe áztatva főzés nélkül is meg lehet enni, ami nem utolsó szempont, ha nincs lehetőséged főzni (ha már vized sincs, akkor mindegy; a szomjhalál úgyis hamarabb végez veled, mint az éhínség). A zsizsikesedés veszélye természetesen fönnáll; gondolom, a kockázatát azzal lehet csökkenteni, hogy nem egyben tárolod az egész mennyiséget.

  4-es pont: a hozzáfűzött megjegyzés (a mai lakások többségét csak gázzal vagy távfűtéssel, esetleg villannyal lehet fűteni) nagyon helytálló, ráadásul attól tartok, háború nélkül is a fűtéssel lesznek itt a legnagyobb problémák néhány éven belül. Földgázból (kőolajból is) behozatalra szorulunk, elegendő villamos energiát sem tudunk termelni saját forrásból, így egy államcsőd esetén az egyik legnagyobb gond a lakásaink, középületeink stb. kifűtésével lehet.

 270. dez01 says:

  @Mária:

  A II. világháborúban a pincékben is sexeltek az emberek….. több visszaemlékezésben is olvastam ilyesmiről…… az ember sokkal többet kibír, mint azt mi kis elkényelmesedett korunkban el tudjuk képzelni…..

 271. @Mária: az óvszer azért nem csak a gyerek ellen jó. Azt meg már nem is merem mondani, hogy “nefürgyéle!”.

  Állítólag Napóleon is úgy szerette…

  A tű-cérna valóban fontos, jellemző, hogy egy nagymamakorú kommentelő dobta be! 🙂 Ejj, a mai lányok már semmit sem tudnak?!

 272. papugaja says:

  @dez01:
  “Lenne pár nehéz év, amig a ló és tehénállomány fel nem szaporodna…. ”
  Igen, azt nevezzük úgy, hogy összeomlás.

  A termelésben alkalmazott gépek dízel üzeműek. Hatóságilag meg lehetne határozni, hogy mely területeken kell biodízel-alapanyagot jelentő olajnövényeket termeszteni, de azt kizárólag a stratégiai ágazatok használhatnák fel (köztük a mezőgazdaság). Emellett a bioetanol-termelésnek kicsiny tere maradna, szóval az autókázás drága hobbivá válik mindenképpen.

  Én is leginkább ács szeretnék lenni.

 273. @Idet: milyen böngészőt használsz? nekem működik rendesen

 274. Schnaps, az ifjabb says:

  A sok konzerv mellé egy kézi konzervnyitó is legyen…

 275. bombadil says:

  Nem lesz háború, szerintem.
  De.
  1.: Azt, hogy így nem mehet tovább a világban semmi, gyakorlatilag már a vak is látja. Pár évvel ezelőtt félévenként volt egy apró hír, aztán havonta, aztán hetente, aztán naponta, és most már naponta több is. A tendenciát nem nehéz észrevenni.
  2.: Teljesen fölösleges bármit is spájzolni. Egy komoly válság esetén ugyanis előbújik majd az emberből az állati ösztön, és hiába lesz bármid, az utcán lebunkóz érte a másik. Vagy éjjel betör hozzád, vagy sötétedés után ellopja a veteményesedből az általad megtermelt javakat.
  3.: Civilizációk mindig is születtek és tűntek el a süllyesztőben. Nincs ezen mit siránkozni, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a “fejlett világnak”, és legfőképp Európának lassan annyi.

 276. Idet says:

  Archivum stb.
  fedi az oldal
  alsó részét,
  hogy lehet
  eltüntetni?
  Kicsit nehézkes nehézkes így a
  levélírás!
  Vagy ezek már
  a háborús
  viszonyok?

 277. egy_vélemény says:

  Szép napot Mindenkinek!
  🙂
  Nagyanyányi korban vagyok, emlékszem (egyre jobban a korom előrehaladtával)az öregek elmeséléseire. Külföldön élek, ott is hallottam egyet-mást, magam is fejlesztettem a spájzolási technikákon időközben.
  A legfontosabbak egyike a tű. A varrótű, cérnával. Kötőtű, horgolótű sem árt, fejteni lehet a régi pulóverekből akár.
  Szappan, papír, só, méz (majd 20 évig megőrzi gyógyhatásait is, ha sötét, hűvös helyen tároljuk).
  A lisztet tiszta dunsztos üvegben tároljuk, alaposan lezárjuk, évekig sem molyosodik be. Ugyanígy mákkal, dióbéllel, rizzsel.
  Mindenféle gyümölcsöt, zöldséget üvegben tartósítok. Lereszelt vegyeszöldséget, sóval összekeverve…Pelle Józsefné befőzési tanácsadója hasznos útmutatóul szolgál.
  Áttértem régebb óta a hagyományos eltevésre, épp az áramkimaradás eshetősége miatt, fokozatosan.
  Nem ijedezni kell, hanem folyamatosan karbantartani a készleteket.
  A feltunningolt fogyasztói társadalom árukészleteit racionalizálni fogják, a divatossá vált túlfogyasztás visszaszorítása kényelmetlen, de szükségszerű lépés lesz Európában. Drágulás lesz, mert nem tartható fenn az esztelen fogysztás. Nem háborúval számolok, hanem ésszerű és praktikus, ezáltal egyszerűbb életvezetésre való átállással.
  Ugyanis a jólétet hamar megszokja az ember lánya, az elvonástól pedig rémképeket lát és ingerültté válik, akár háborút is vizionál.
  Érdemes ismerkedni a hagyományos előálllítási módszerekkel, ügyes asszony pillanatok alatt feltalálja magát, nehogy kiscsaládja szükséget szenvedjen.
  🙂

 278. @Sátán meg a Jocó: sajnos nem lehet, már az őröletlen gabonában benne vannak a lárvák. Figyelni kell, szitálni, kisebb adagokban elkülöníteni egymástól, és persze évente újat venni.

 279. Idet says:

  @MissMarple:
  1 zsák 1 zsák krumpli
  hagyma
  száraztészta
  szalonna
  gyertya
  füstölt hús

 280. Sátán meg a Jocó says:

  Én arra lennék kíváncsi, hogy a lisztet hosszú távon hogy tartjátok zsizsik/molymentesen? Homáron most sírtam ki bánatom, hogy megtámadtak a lisztmolyok, és nem kevé fáradtságomba került velük a győzelem!

 281. @Mária: igen, éhezés lesz, de egyáltalán nem fog leállni minden nő ciklusa, mint ahogy a II. vh-ban is születtek gyerekek. Mert szexelni ösztönös dolog, és nyáron nem muszáj hidegben csinálni. Viszont gyerek nem biztos, hogy mindenkinek kell.
  Akárhogyis számolom, a nagyszüleim is szexeltek a háborúban.

 282. Sátán meg a Jocó says:

  @Mária: az óvszer rengeteg mindenre jó.

  Mint volt katona, elmondanám, hogy a jó baka nem megy gyakorlatra/háborúba a következő, igen hasznos dolgok nélkül: nylonharisnya, doboz tampon, eü. betét 🙂

  Kitalálod-e miért?

 283. cdrom70 says:

  @budaid:
  Jó ötlet… )
  A fegyverkezést már biztosan elkezdték vezetőink és a TEK.

 284. Mária says:

  @Fuszeres Eszter:

  Óvszer minek? Kinek van kedve éhesen, szomjasan, büdösen, a hideg pincében szexelni?

  A masszív éhezéstől egyébként is leáll a nők ciklusa és nem lesznek terhesek.

  Vagy itt az éhezés nem jutott senkinek az eszébe? Mindenki úgy tervezi, hogy ő majd a meleg szobából, kacsacombbal a kezében olvassa a híreket az Indexen a válság legnehezebb éveiről?

 285. Zka says:

  @shitgun: pont hogy nem. Mivel ezeket nem lehet megenni.

 286. Mária says:

  @Látnokzsálya:

  “ha most lenne egy világháború”

  Attól tartok, a poszt nem egy lehetséges háború túléléséhez szeretne ötleteket adni.

  Arról lenne szó, hogy felkészülhet-e az ember arra, ha nincsenek bérek, nem küldik a nyugdíjat, tömve vannak a kórházak betegekkel, bezártak a gyógyszertárak, zárolják a bankszámlákat és már a boltok kirablásán is túlesett az ország 🙁

 287. Moan says:

  Én nem hiszem, hogy lesz háború. Amit az egyik állam el akart venni a másiktól, azt már megtette. Ha másképp nem, lobbizással. Erre jó az olyan dolog, mint az EU, meg a politika.
  Szerintem inkább az reális, hogy zendülések lehetnek, utcai csetepaték. A sok barom ilyen esetekben mindig egymást bántja, sosem a felelősöket, vagyis biztos lesz pár hülye, aki mondjuk szétpetárdáz egy elektromos trafóállomást, majd nem hagyja megjavítani.
  Egy ilyen esetben szinte azonnal vége lesz a nagy habzsidőzsinek. Se plazmatévé, se kenyér. Minden marhaság elektromos már. Ha a fűtés nem is villanyos, a vezérlője az viszont igen…

 288. csigafrédi says:

  @papugaja: 😀 Nekem meg az összes asztronauta spanom akaszthatja a szkafandert a fogasra.. csórikáim 🙂

 289. dez01 says:

  @papugaja: Miért omlana össze? Mióta is van barátság olajvezeték? Lenne pár nehéz év, amig a ló és tehénállomány fel nem szaporodna….
  De amúgy ha igazán nagy gond lenne, csak a meglévő pálinkafőzdékkel lehetne elég E90-t főzni, a háztáji ipar barkácsolna trabant benzinmotoros kistraktorokat, stb stb. Munkás meg lenne elég – ott a sok menedzser, jogász, közgazdász, stb:) Jómagam pld. tudnék nyáron aratni, fát vágni télen, amúgy általában azt hiszem ács lennék leginkább.

 290. @papugaja: A férjem informatikus: bajban lesz. De egy titkárnő vagy egy marketinges is kevesebbet fog keresni, mint egy kádár vagy egy autószerelő.

 291. Nem lesz atom. Nem lesznek frontok. Nem nagyon lesz klasszikus hadviselés.

  Egy, a válság hatására elmérgesedő helyzet inkább polgárháborús állapotot eredményez, ahol az állam erőszakmonopóliuma megszűnik, időszakosan.

  Most komolyan: ki tud olyat elképzelni, hogy az országban Mad-max-szerű bandák fosztogassanak? Vagy pár napos zavargáson túl bármilyen hosszútávú erőszak alakuljon ki, ahol mindenki magára van utalva?

  Jól hangzik, majdnem olyan valószínű, mint a zombitámadás.

  Nézzük világméretekben? Ki indítana háborút ki ellen? Klasszikus, a katonákat frontra, a lakosságot a óvóhelyre kényszerítő háborút?

  Valamelyik szomszédunk? Ha nem Ukrajna, akkor mind képtelen rá (bár egy osztrák megszállás végül is nem volna rossz). A zarabok? Erősödő terrortevékenység, de 40 hadosztályt ők sem fognak Triesztnél partra dobni. Az éhező Etiópok? A Kaddafi által eddig távoltartott szaharai bevándorlók? A menekült-kártya Magyarországnak sem jött be a délszláv válság idején. A kínaiak? Minek harcolni, most veszik meg a világot. Tanuljon mindenki kínaiul, mielőtt kötelező lesz!

  Amire viszont tényleg érdemes felkészülni, az pl. a téli fűtés. Néhány nap áram nélkül. Vízszolgáltatás akadályozása. A közművek mindig kedvenc célpontjai voltak a terroristáknak.

  Na, erre jó a kertes ház, vegyestüzelésű kazánnal, meg egy csomó kézi(!)szerszámmal, felhalmozott készletekkel, fúrott kúttal. A város ilyenkor szopó.

  Azért cigarettát, csokoládét, kávét, aranyat, zsilettpengét, meleg ruhát, strapabíró lábbelit, óvszert érdemes talonban tartani! Egy része nagyon jó cserealap.

 292. Édy, aki Endre says:

  Kell még a pizzafutár telefonszáma.

 293. papugaja says:

  @Fuszeres Eszter: Az összes maroktelefon-tervező ismerősöm szarban lesz.

 294. dez01 says:

  @Fuszeres Eszter:

  A víz lenne elég nagy probléma – az ország jó nagy részén nem iható a “sima” kútból kinyerhető víz. Leginkább pont a jó gabonatermő részeken ráadásul – a túlzott műtrágyázás miatt…… De meg lehetne azért oldani, vannak mindenhol artézi kutak, azokból lehetne ivóvizet nyerni, mosdásra meg jó a nitrátos is…. az állatok itatására persze nem tudom lenne-e elég artézi víz….

 295. Mr Neanderthal says:

  hát ha belegondolunk hogy pl a harmincas évek világgazdasági válságát végül csak a háborúra való felkészülés oldotta meg, érdemes elkezdeni a spájzolást….

 296. papugaja says:

  @dez01:
  A mezőgazdaságunk, élelmiszeriparunk energiafronton erősen kiszolgáltatott. Ha elzárják a csapokat, összeomlik az is.

 297. Mária says:

  Tök vicces 🙂

  És mivel fogjátok MEGVÉDENI a bespájzolt kincseket?

 298. MissMarple says:

  Gyufa is kell az én nagyim listája szerint.

 299. csigafrédi says:

  @ver@s kan-tár:
  ““Azt nem tudom, hogy a Harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel.” (Albert Einstein)”

 300. Dr. Körömlakk ® says:

  legyen otthon térerő!!!!!!
  … hogy tudjunk szólni, hogy mire kéne…

 301. Most kaptam, Hetessy okosság, de van benne valami:

  …Mivel az erőforrásválság és az ellátási nehézségek elsősorban a városokat érintik,18 ezért célszerű falura költözni,
  (első lépés) hiszen a vidéki környezet még ma sem áll messze az önellátástól (pl. Erdélyben). Arra a tudásra,
  amit a vidék parasztsága évszázadokon át felhalmozott újra nagy szükség lesz, hiszen a földeket megint kézzel és
  állati igával kell művelni, vegyszerek és műtrágya nélkül. Ebben a munkában ismét foglalkoztatottá válik a falun
  élő lakosság 80-85%-a, megszűnik a munkanélküliség vidéken, aminek elsődleges kiváltó oka a mezőgazdaság
  szerkezetváltása volt az 1960-as években.
  Továbbá valószínű, hogy a legszükségesebb iparcikkek kivételével (lábasok, tányérok, üveg, stb.)
  minden helyben fog készülni. Újra előbukkannak a rég eltűntnek hitt szakmák, a kovács, a szíjártó, a takács, a
  molnár, a fazekas, a tímár, a bognár és így tovább.
  Második feladatunk tehát a földművelés hagyományos módszereiről és kézműves mesterségről szóló még
  meglévő tudás ápolása és bővítése.
  A vidéki házakat (és az egyéb fenntartani kívánt épületeket) szereljük fel a következő létfontosságú
  berendezésekkel: napelem, fúrt kút,19 melyből kézzel is húzható víz, művelésre alkalmas földterület, pince, és
  lehetőleg fa tüzelésére alkalmas kazán, de még jobb a kályha.
  Harmadik feladatunk tehát az alapvető ellátás megszervezése (erőforrás és víz).
  Azután, még ha egyelőre csak szórakozás szintjén is, tanuljunk meg egy hasznos szakmát, vagy több
  ilyent. A földművelés, kézművesség, ezermesterség nagyon kifizetődő tudás lesz az elkövetkező időkben. A
  társadalom jelenlegi állapotához szorosan kötődő, és/vagy rendkívül magas fejlettségű berendezésekhez
  kapcsolódó szakmák nem lesznek hasznosíthatók (az elsőre a manager és a könyvelő, a másodikra az űrhajós és
  a maroktelefon-tervező jó példa).
  Negyedszer tehát tegyünk szert olyan hasznos ismeretre, mely egyrészt segítheti túlélésünket, másrészt nagyobb
  értékkel ruház fel minket élve, mint holtan…

  astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK/jelentes.pdf

 302. 1kutya says:

  a sörétes ott van a kamra sarkában a fegyverszekrényben, 10 doboz lőszerrel. múlt hétvégén spejzoltunk be vagy 70 mázsa fát. most szombaton leölünk egy mangalicát meg egy nagyfehéret, kizárólag kolbász és szalámi céljából (füstölve lesz). van a kertben fúrott kút, ezer liter gázolaj tartályban, 15-20 mázsa búza és kukorica. lehet hogy tudat alatt a háború gondolata már bennünk volt/van?

 303. ver@s kan-tár says:

  Nem az a kérdés, lesz-e háború, hanem hogy azt hol (de még inkább: milyen “fronton” és minőségben) vívják meg. Hogy miféle fegyverzettel, s ez alatt nem csak az élet direkt kioltására alkalmasakat kell érteni. A múlt századi első háború rettenetei is sokkhatásként hatottak, holott a technikai vívmányok, melyek lehetővé tették a tisztes tömegmészárlást, akkor már régtől fogva az emberek szeme előtt voltak, tudtak róluk, nem volt titok. Csak hát a civilizált ember kényelemszerető elméje inkább elhessenti a kellemetlennek ható konklúziókat, semmint végigfuttasson egy gondolatot a maga nyers ridegségében.

  Nem az a kérdés tehát, hogy megússza-e Európa a következő háborút (válasz: nem), hanem hogy azt saját földrajzi vertikumán belül fogják-e lebonyolítani, netán tőle biztonságosnak mondható távolban, ami globális világunkban azért több mint kétséges feltételezés. Viszont a fentebb felsorolt alapkellékek és -élelmiszerek soha nem jöhetnek rosszul, mikor összeomlik egy nemzetgazdaság, és amúgy általános értelemben is szorít a kapca…

 304. Brannagh says:

  Én keveselltem a 20 kg cukrot, ha sokáig nem lehet bolthoz jutni, akkor bespájzolnék minimum egy mázsát, bármilyen gyümölcs tartósításához jó (a gyümölcs meg minden évben terem erdőn-mezőn is). Lisztből ugyanennyi. És kimaradt a legfontosabb (bár kényelmi cikk, de eláll): wc-papír 😀

 305. csigafrédi says:

  @perpetum: ha neked a futás gyorsabb, gyanítom, hogy nem bringáztál még, vagy olimpikon vagy (bár akkor is gyorsabb lennél bringával). gondolom kés sem kell, mert fölösleges testen kívüli eszköz. szerintem a tenyered élével hasítod a dolgokat, és a mutatóujjaddal szúrsz. bingó? 😀 szerintem ésszerű olyan dolgokat megtartani, amik emberi erővel használhatók. talicska, kiskocsi kerékpár, görkori, kés, balta, csúzli, parittya…

  kajára visszatérve osztom, hogy gabonaféle, krumpli, hagyma, bab, cukor és zsír+zsír+zsír legyen..meg ha van lehetőség a luxusra, akkor tea kávé, dohány, szesz 😀

 306. papugaja says:

  Aki spájzol, készüljön fel arra is, hogy szükség esetén meg tudja védeni a készleteit másokkal, esetleg az állammal szemben.

 307. szelephimba says:

  Valaki említette a legelején a “Lisztet”.
  Neked háború esetén is csak a szórakozáson járna az eszed? 🙂

 308. neddie says:

  @Acmee: Ilyen hely legközelebb hol lenne? Himalája vagy Kanada?

 309. Kierkegaard Akciócsoport says:

  Meleg ruha, és egy repülőjegy a legutolsó Kanadába tartó polgári járatra 🙂

 310. Szőkeherceg-bombanője says:

  @baliquez: Te nagyon készülsz… Jók a tanácsok egytől egyig, az a szomorú, hogy én is ilyesmiken agyalok mostanában. (Nem nekem személy szerint szörnyű, hanem, hogy egyre több ember gondolatai közé befurakszik a világégés, nulláról kezdés.)
  Kicsit elkanyarodva…, de tk. idetartozónak érzem… Annyit lehet hallani hadifoglyokról, hadifoglyoktól, hogy a rettenetes körülmények között, a kemény fizikai megterhelés, éhezés közepette úgy maradtak emberek, hogy a) imádkoztak b) felidézték a memoritereket. Madách-ot úgy állították színre, hogy mindenki tudott egy-egy jelenetet és részekből rakták össze az egészet. Felmondták magukban a nagy magyar költők verseit. Persze lehet külföldieket is mondogatni, ilyenkor nem ez a lényeg. 🙂 És eszembe jutott, hogy engem, vagy a gyerekeimet ilyen szempontból mi tartana életben? Amikor elfogy az utolsó gyertya is és az összes libazsírba sütött libacombot megettük a maradék dióhéjon felmelegítve magunkat?

 311. Fontos: analóg internet kell! Az régi detektoros rádiókon keresztül is üzemeljen!

 312. neddie says:

  @shitgun: NAGYON gebaszos helyzetben már nem.

 313. Édy, aki Endre says:

  “Remélem nem lesz háború, elég rosszul állunk ugyanis.”

  Milyen kis kétértelmű szöveg. 🙂

 314. ubk says:

  10 kg só. Avval háboú alatt kereskedni is lehet, többet ér, mint az arany.

 315. Örülök ennek a postnak, mert bizony nem szabad homokba dugni a fejünket. Nagyon sok hasznos hozzászólás született a fentiekben.
  Mindenkinek el kell gondolkoznia azon, hogy hogyan tud túlélni áram, gáz, fűtés nélkül.
  Ha a városban él, van-e lehetősége vidékre menekülnie?
  Aki teheti, érdemes beszereznie egy sparheltet. Hálózsák. Gyufa, gyertyák.
  Magok, magok, magok! Közösségi kertek (most indul egy kezdeményezés Kispesten!) felkutatása. Most kell megtanulni kertészkedni, amíg az ember megteheti, mert ez nem megy egyik napról a másikra.
  Olyan gépek, berendezési tárgyak, amik működtetéséhez nem kell áram (pl. nem árt, ha van otthon kézi húsdaráló). Olyan könyvek beszerzése, technikák megtanulása, amelyek hasznosak lehetnek a túléléshez.
  Horgászbot és hozzá való cucc.
  Szerintem nem kell cukor, max. cserére, mert legalább az ember leszokik róla (egy kis optimizmus).

  Vigyázni kell, mert nem tudjuk, hogy mikor kezdődik a legrosszabb és hogy mennyi időt kell túlélni. A II. világháború 6 évig tartott, ennyi időre nem lehet kaját felhalmozni, ezért inkább a túléléshez való tudást, képességet kell megszerezni és eszközöket beszerezni.

 316. dez01 says:

  Egy sima világválság esetén az ország önellátó tud lenni – legalábbis lakossági szinten – jó darabig áramból és gázból is, vízből meg addig, amig van áram a működtetéshez.

  Élelmiszerből is, mert agrárország vagyunk.

  Sőt alapgyógyszerből is, mert gyógyszergyártó ország is vagyunk.

  Egy háború az már más tészta, de túl sok harci cselekményre nem kell számítani, mert nincs kűzdőképes méretű hadseregünk…..

 317. Camappa says:

  Fegyver kell baze. És kurva sok lőszer. Aztán fel a tetőre.

 318. Drogon says:

  @csigafrédi: Szerintem gyorsabb a saját két lábad. Bármilyen dolog/eszköz a saját testeden kívül felesleges az adot helyzetben.
  Ha el kell bújni vagy bármi, hova rakod a bicajt? Kíváló célpont lennél egyébként is pince-erdő úton. Szaladni sokkal ésszerűbb.

 319. Acmee says:

  háború elől nyomás az első, párszáz kilométeres körzetben lakatlan placc, lehetőleg extrém nehéz tereppel(ki a francnak jut eszébe 1db emberért elcseszni több száz liter kerozint/repülőbenzint?). Kiballagsz, némi élelemmel, családdal, szerszámmal. Növénytermesztés-vadászat és csumi, pár évig el lehet lenni.

 320. csigafrédi says:

  @perpetum: most lehet, hogy újat mondok, de közlekedni. Valamivel jó lesz meggyorsítani az erdő – pince közti utat.
  @baliquez: +1 strigula a csúzli és a parittya mellé…fácánra, meg mindenféle szárnyasokra bőven frankó.

 321. rókafogta says:

  Én meg a politikusokat vinném magammal:Cserébe mindent kapnék értük a nélkülözőktől.

 322. Hella1975 says:

  @baliquez: Sajnos teljesen egyetértek. Én is így látom. 🙁

 323. nyikk says:

  Cigiből is spájzoljatok ezerrel, annál jobb cserealap nincsen….
  Amúgy van erre szaktopic, a PeakOil témában, mellékszál az armageddon.Ott az Ak-47 lett a befutó, raklapnyi lőszerrel.Persze machete is kell, meg csicsóka…

 324. baliquez says:

  @m e o w: a dióhéjnál nincs magasabb kalóriaértékű kerti termelésű tüzelőanyag. Nem szemétbe való. Kandallóba is csak óvatosan szabad adagolni mert nagyon melegít. A vadászcsúzlival (fene se fog íjat meg tegezt cipelni) lekapott vadon erdők vad jószágait télen pl. füstöléssel, nyáron szárítással illetve egész évben sózással lehet tartósítani, vékony, rágható csíkokban.

 325. csigafrédi says:

  nemtom’ írta-e valaki de kerékpár is kell legyen a háznál….

 326. Pernahajder Viktor says:

  @Link Elek: az igazán gyakorlatiasak vegyesboltot üzemeltetnek és akkor folyton friss a cucc 🙂

 327. LallR says:

  én csak egy üveg jackdanielst és egy maroklőfegyvert egy töltényel fogok levinni a pincébe

 328. Pernahajder Viktor says:

  @Látnokzsálya: apokaliptikus témájú filmekben, mindíg hordák garázdálkodnak. Oda kevés lesz egy íj

 329. m e o w says:

  A háborúhoz nem szólnék hozzá, de a tűzifához igen: mivel vizes fával nem jó fűteni, így találtunk mi rá a fabrikettre. Tényleg kevesebb kell belőle ugyanahhoz a meleghez (hőmennyiséghez), mindig száraz, és nagyon könnyű felhasználni (nincs hasgatás, gyújtós, stb.). Szóval az idei fát tegyétek el jövőre, mert akkora lesz jó, idén meg vegyetek babrikettet. Mindig lehet kapni, és elég egy-egy hétvégére magatokkal vinni egy-két zsákkal vagy dobozzal.

 330. Kabarészínész says:

  @Fuszeres Eszter: a globalizáció érvényes a háborúra is. ahol nagy arányú a globalizáció és a gazdasági érdekfüggés, ott a csőd is futótűzként fog terjedni, nyomában a háborúval. a harmadik világban mindig háborúznak, nincs nagy hatással ránk, de ha Európa becsődöl itt egy helyi konfliktus hetek alatt világháborúba torkollhat.

 331. Link Elek says:

  2 raklap konzerv (5 evig elallo) a garazs vegebe

 332. LallR says:

  a soron következő háborúhoz én csak egy üveg jack danielst és egy 357es magnumot viszek le a pincébe és 1 töltényt hozzá..

 333. Kabarészínész says:

  (még) engedély nélkül vehetsz íjakat, egy 60 fontos vadászreflex, vagy csigás íj, tucat karbon vesszővel és vadászfejjel már elég az önvédelemhez, sőt, kis gyakorlással akár vadászathoz is. 100E alatt megvan. fegyvert jóval macerásabb beszerezni.

 334. Drogon says:

  Kés, szárított hús, hal, az a szárított bizbasz (abonett? pászka?), jód.

  Ja meg minden amihez víz és áram kéne – de ha azok nincsenek, nincs semmi, szóval felesleges agyalni, mi kéne egy atomháború esetén.
  Ja, generátor nem árt.

 335. @Látnokzsálya: igazából nem is “igazi” háborúra gondoltam, “csak” valamire, amikor nem lesz áram, nem lesz munkája és pénze senkinek, amikkel mostanában szembetaláljuk magunkat a hírekben.

 336. Hella1975 says:

  @Fuszeres Eszter: A legtöbb ember városban lakik. Így csak kevesek számára nyújt megoldást.

 337. Pernahajder Viktor says:

  Ezeken én is agyalok folyton. De a kovetkező gondolatom, hogy ezeket a dolgokat hogyan tudnám megvédeni. Márpedig ha ott tartunk el akarják venni erőszakkal.

 338. Kabarészínész says:

  szép, szép, de nagyanyád korában még másfajta háborút vívtak. olyat ami elől el lehetett bújni…. ha most lenne egy világháború, amiben bevetnének nukleáris és vegyi fegyvereket, talán jobb az elején meghalni, mint pár év múlva a nukleáris tél alatt sugárfertőzésben. akkor nem lesz tiszta víz, vagy tiszta étel.

 339. baliquez says:

  @Hella1975: eartheasy.com/lifestraw
  Vírusok ellen nem véd, az ellen egy zsák széntabletta való, meg egy táskányi arcmaszk. Prepper.org -on el lehet indulni, meg rá lehet keresni FerFal -ra. Argentínában már túl vannak egy államcsődön, eléggé plasztikusan leírják az állapotokat. A világvége (helyesebben a “világunk vége”) olyasmi lehet mint egy szülés – legyen előre bekészítve a kistáska ha menni kell.

  Atomháborútól egyébként nem tartok, ha viszont megszűnnek a közművek az emberek megőrülnek két nap alatt. Kiolvad a husi a fagyasztóból: világvége. Jobban függünk az áram-gáz-víz szentháromságtól mint gondolnánk, ráadásul ezek nagy része már külföldi kézben van (Suez, Eon stb.) Ha becsődöl az ország elzárják a csapot és kész.

 340. @marguerite.c: jogos. Akkor legyen kétszintes pince is a listában, titkos alsó szinttel 🙂

 341. Héttörpe (törölt) says:

  Petróleum és lámpa mamámnál még mindig van. És mindig is lesz. Nagyon fontos a lámpabél (kanóc) is.
  @Fuszeres Eszter: ásott kút helyett jobb a fúrott, abból is fel lehet pumpálni kézzel a vizet. Bp-n nincsenek ilyen köztéri mélyfúrású kutak?

 342. marguerite.c says:

  Eszter, a hatosat nagyon nagyon gondold át! Háborús helyzetben civilek számára az idegen katonánál egy szörnyűbb van, a részeg katona. Az általam ismert visszaemlékezők arról számoltak be, hogy amint közeledik a front, az összes csapot ki kell ütni, és a bor a puszta földre kiengedni.
  Inkább kereskedj a konfitált libával! 🙂

 343. rwertk3 says:

  Szerintem még sok ilyen háborúval és világvégével fenyegető poszt kéne az Indexre és a blog.hu-ra, mert még nincs elég.

 344. budaid says:

  Magok, konzervek, arany gyémánt, ezek mind feleslegesek.Fegyver kell, hogy mindezt elvedd magadnak másoktól.

 345. Ribizlee says:

  üres kannák, és kiskocsi – pl vízhordáshoz, fahordáshoz, víztisztító kancsó és plusz betétek
  takarók, meleg ruhák

  nem kell háború a vészhelyzethez, elég egy pénzügyi válság, vagy környezeti katasztrófa 🙁

 346. @Hella1975: kertesház vidéken, olyan ásott kúttal, amiből kézi erővel is fel lehet húzni a vizet.

  Pesten nagy probléma.

 347. shitgun says:

  Tízmillió gyémántban és aranyban. Gebaszos helyzetben bármit kapsz érte.

 348. Hella1975 says:

  Annyira szörnyű, hogy egyre több emberben felmerül. Bennem 3 éve merült fel először. A válság dübörgésének kezdetén, amikor jött egy szörnyű álom a háborúról.

  Aztán sokáig el tudtam csendesíteni magamban, de mostanában ismét itt van a tudatomban. 🙁 És egyre több ember veti fel, mint lehetséges végkifejlet.

  Ne legyen! De ha lesz, az milyen háború lesz? Mik lesznek a fegyverek? Bombák, gépfegyverek vagy vegyszerek?

  Vagy lehet, hogy el is kezdődött már? (madár és sertésinfluenza) Vagy csak “edzenek” rá?

  A nagymamád tanácsai nagyon bölcsek! De mindezek mellett érdemes azon is elgondolkodni, hogyan jutnánk ivóvízhez.

 349. Ribizlee says:

  2 zsák krumpli, pár kiló száraztészta, konzervek….

 350. baliquez says:

  Benzin ÉS gázolajüzemű generátor, kurblis zseblámpa (cserealapnak is nagyon jó), vékony aranygyűrűk (dettó) + csípőfogó, mikrofilteres szívószálak (legeslegnagyobb fegyvertény ha bármilyen pocsolyából tiszta vizet ihatsz – luxus antibiotikumot bélfertőzésre elhasználni, az tüdőgyulladásra kell), kötszer-gyógyszerek-fertőtlenítők. Szappan, sampon, beretva.

  Liofolizált ételek, raklapnyi mécsesgyertya (ételmelegítésre és világításra is), acél tűzcsiholó, viasszal lezárt aljú és tetejű konzervek. Befőttek, lekvárok. Biltong, szalonna (libaszalonna is lehet :).

  Magok, magok és magok. Konyhakerthez.

  Sok-sok ruha elrakva zsákokban(régiek, kopottak is, sőt, azok leginkább): áram nélkül nincs mosógép, tiszta víz nélkül pedig mosni sem lehet, az pedig nem jó ha messziről szaglunk. Csúnya-csúnya világ. Reménykedjünk. A civilizáció pont addig tart ameddig civilizáltak maradunk minden dacára.

 351. @agtalpai: Jaj tényleg! Liszt az volt a tanácsok között, be is írom. Csak meg ne molyosodjon! 🙂
  Köszi!

 352. Hegedűs_Gábor says:

  Napelem, szigetelés, napelem, szigetelés, napelem, szigetelés, két ló, egy szekér.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!