Fűszer és Lélek

Libák lepik el Budapestet

Az Oktogonon áll egy liba…

Nyakunkon van Márton nap, ideje beszerezni pár palack újbort és megvenni egy libát, de lagalábbis a hízott máját, vagy a combját. Nagyapám szerint a liba az tulajdonképpen egy kis disznó, vagyis minden porcikáját fel lehet használni. És valóban, a libalevesbe belefőzöm a combját, hogy utána gyorsabban süljön omlósan ropogósra, a nyakát megtöltöm és a sóletbe teszem, a máját egyben sütöm és kaláccsal esszük, a mellét megfüstöljük és vékonyan szeleteljük, ami pedig megmarad abból ludaskása fő.

Ha nem volna kedvem libát sütni, a Rosensteinnél ünnepelném Mártont, minden évben nagyon erős a libanapi felhozatal!

Utcaművészeti pályázatot hirdetett Márton-naphoz kapcsolódóan a Baromfi Termék Tanács. A pályázat keretében nyolc óriásliba festésére keresnek művészeket. A megfestett libákat Budapest nyolc forgalmas pontján (Blaha Lujza tér, Deák Ferenc tér, Kálvin tér, Lánchíd pesti hídfő, Móricz Zsigmond körtér, Nyugati tér, Oktogon és Széll Kálmán tér) helyezik ki november 7-étől 13-áig. Bárki szavazhat a neki legjobban tetsző óriáslibára a Libamájfesztivál címet viselő Facebook-oldalon.

Pár pályamű  a nyertesek közül:

November 11-13 között pedig a Városház téren LIBAKÖZPONT létesül, ahol libagasztronómiát ígérnek a szervezők.

A pár évvel ezelőtti libahiszti után végre itt egy libakampány, mert a liba jó, a liba finom, a liba nagy és a liba gágog. Ki is cseréltem a fejlécben a logot egy libásra, köszönet érte Havasi Gábornak!

Aki a libát szereti, a facebookon lájkolja a Fűszerest!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. FENTEtente says:

    Gondolkodásom,az élethez hozzáállásom úgy foglalható össze teljesen röviden,
    hogy egész nap pozitívan,éjszaka meg aktívan,még jobban aktívabban a nappalnál is működik?
    Igen,ez a napnál is világosabb,bárki hiába is szörnyülködik.
    Lélegzetem,élvezetem én elvetem,s követelem bő szerelem veszedelem,eredetem hamisságát,ha országát ember a drágát,nem adná el semmiért?
    Csókom okkal csattanója találkozik homlokokkal,és méreg drágán megtanulja,hogy cuppanója csupasz ujja lehetetlen mutatója?
    Mi az istennyila üthetett belém hát,nem elviselvén én Isten nyila fájdalmát?

    Szebb helyzetben felhőtlenül feltétlenül szeretetben megváltozunk,hiszen elteltebben önmagunktól önmagunkkal félve sem találkozunk?
    Letelepedem közétek bátran,de nem engedem fölétek sátram feszült vásznát.
    Várjunk.Kormányunk tekintélye,annak mélye lassan már a múlté?Kedves Máté rokonom:Erre ülünk,arra ülünk,jó irányba alakulunk,egymás karjaiba belehullunk,beleülve kardjainkba?Mind untalanok az indulatok a hontalanok látószögéből,s álló bögréből ültetünk el sértődékenységet,
    meg nem értő törékenységet a fényességet nem ismerő sötét politikában?Mi van a világban?
    Folyamatos stressz miatt akár talán élő csalán csapkodása arcunkon,kapkodása lehet rohanó romló életünknek?
    Van mit egymás fejére aprítani,s lapítani magunkban búbánatosan,szinte alattomosan a fallal romosan?
    Ha alkoholt innék én énekelnék:”Rumosan szép az élet.”De mivel mérgezőszert,se gyógyszert nem vedelek,így hát Isten veletek.
    Jók legyetek.Mielőtt rövidre vágom nyelvetek.
    Felpörgetett,magunk előtt görgetett letett tisztességünk egységünk rovására mehet,ha lóvásárra megfejt tehenet viszünk?

  2. orgyen says:

    Pont rá szerezzem volna kérdezni, hogy hol (t.i. melyik budapesti étteremben) nem libázhatnak a hibákkal, vagyis hol nem hibázhatnak a libákkal. Akkor tehát Rosenstein – vagy…? (további ötleteket-tippeket szívesen fogadna egy sütni-főzni nem tudó)

  3. FENTEtente says:

    Zsiványan libákat legeltetve:hibákat betemetve éljük állatos,gágogós életünk?
    Rághatós rímeim kiadós reggelinek is beillenek,be kedves emberek?

  4. KapitányG says:

    A keresztszemes a Moszkva (bocsánat, Széll Kálmán) téren ácsorog

  5. mészárosanya says:

    Debrecenben is lesz hétvégén a főtéren Márton napi Libalakoma egri borcsillagokkal. Mi ott kóstolgatunk…

  6. teefau says:

    Egy órája a Móriczon leltem meg az abroszkockás libát, néztem is hogy mi a túró 🙂

  7. baliquez says:

    Ejbekár hogy erről lemaradtam, pedig csináltam volna szőkelibát és LibaMy-t is. Küldök lilát mindenkinek aki szereti: http://www.youtube.com/watch?v=-e0gcjgnxXw

  8. csencsevaricsodak says:

    @Fuszeres Eszter: hú, az nagyon jó, nagyon várom! Megyek is, körülnézek, hol lehet jó libát venni!

  9. csencsevaricsodak says:

    Kedves Eszter,
    lesz ezekről a libás receptekről valami bővebb infó, vagy volt már? Én kezdő libázó vagyok (=nagyon lelkes) és nem tudom, hogy kell a nyakát megtölteni, a mellét megfüstölni meg ilyesmik.És mi az a ludaskása?
    Virág

  10. @lyken: és miért rossz az íze? Én inkább az állagán veszem észre, hogy nincs benne a tej, kicsit talán keményebb, mint a tejes.

  11. lyken says:

    “és kaláccsal esszük”
    Ezzel csak az a problémám, hogy nekem még nem sikerült jóízű, tejmentes kalácsot sütni.

  12. val says:

    Jaj, hát én azt hittem, hogy Bajnai Kordon fog majd Hajdú-Bét részvényeket osztogatni. Tévedtem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!