Fűszer és Lélek

Kacsacomb ragacsosan vaslábosból

kacsacomb kettőnek_2

Vannak olyan napok, amikor minden összejön: a gyerek nem ébred hajnalban, hétágra süt a nap – ha túrázni akarunk, vagy épp esik, amikor valami sorozatot néznénk egész nap az ágyból. Kapok jóízű sárgarépát a húslevesbe, és van a hentesnél marhatérd is. De van, amikor csak hirtelen alakulnak így a napok, mondjuk anyu felhív, hogy vigyük ki a gyereket hétvégére hozzájuk, és csináljunk azt amit akarunk. Szerencsére már nem annyira kicsi a fiúnk, hogy ilyenkor a fényképeit nézegessük abban a pár órában, amikor a gyerektelenek életét élvezhetnénk, de még mindig minden harmadik mondatunk a gyerekről szól. Így lazítunk, sok sétával, mert hétközben arra szokott a legkevesebb idő jutni. A bóklászásra, és a nézelődésre.
De apró dolgoknak is tudunk örülni, most például annak, hogy megérett az alma és a körte, így mégse magában kellett megenni a kacsacombot. Mert köretre nem gondoltunk, csak két combot vettünk, és egy üveg cidert. Lassan sült a comb, még délelőtt betoltam a sütőbe, és kicsire állítottam a lángot. Valamikor koradélután eszembe jutott, hogy jó lenne, ha nem fogyna ki a gáz, mert akkor hiába érünk haza farkaséhesen, csak a féligkész combokat találjuk, aztán ülhetünk be az autóba hogy megnézzük milyen az őszi étlap a közeli Sárgában, de volt gáz bőven. Öt órát sültek a combok, puhák lettek, és ragacsosak, körtétől és az almától illatosak. Tunkolni kellett volna a vaslábosból valamilyen jóféle fehérkenyérrel csak úgy állva enni, nem leülni.

kacsacomb kettőnek

Kacsacomb ragacsosan vaslábosból

2 db kacsacomb
1 ek kacsazsír
1 alma kicsumázva, négyfelé vágva
1 körte kicsumázva, négyfelé vágva
1 birsalma kicsumázva, négyfelé vágva
1 hagyma felkarikázva
2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
6 ágacska kakukkfű
2 dl cider vagy száraz pezsgő
2 szem szegfűszeg
1 szem szegfűbors
1 pici chili felaprítva

A kacsacombot besóztam, és a zsíron gyorsan lepirítottam mindkét oldalát, majd kivettem a lábosból, és minden mást beletettem. A tetejére raktam a combokat is, felöntöttem a ciderrel, lefedtem és mehetett is a sütőbe nagyon alacsony hőfokra. Pár óra múlva megfordítottam a combot, picit megkevertem az almákat, és visszazártam a fedőt. Az utolsó egy órában fedő nélkül sütöttem, amíg a leve teljesen el nem párolgott.

kacsacomb kettőnek_1

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. bmari62 says:

    Végre nekem is van egy csodás lábosom.
    Kérdés, be lehet tenni a fedőjével a sütőbe?
    A műanyag gomb bírja a hőt???

  2. Mamcsili says:

    Jaj, Konyhashow ne! Pillekönnyű, hajszálvékony falú és talpú ócskaságok, egyéb TVshop-ba való cuccok! Én is bedőltem a jópofa kirakatnak, de nagy csalódás volt! Deichmann után még hová züllik a Batthyány csarnok emelete?!

  3. bungee says:

    @belfegorka: remelem Eszter nem haragszik meg hogy eltertunk a kacsacombtol, de ha Budapest elerheto tavolsagban van neked akkor a Batthyany teren van egy Konyhashow nevu bolt, ott van ebben az arkategoriaban zomancos vaslabos, a minosege nem tudom milyen

  4. h_m says:

    @baliquez: de ennek a fajta sütésnek pont az a lényege, hogy semmiképp se hamarabb, hanem inkább még lassabban, olyan kicsire állitott gázzal, amilyen kicsire lehet (nem is kell feltétlen a sütő, fönt is teljesen jól konfitálódik)
    én a stahltól ‘tanultam’: ott nincs benne hagyma, csak fok, meg gyümölcs se, meg pálinka megy bele; de a soknak tűnő eltérés ellenére gyakorlatilag ugyanez a csoda. meg a szuper lábos sem elengedhetetlen (bár egy jó öntöttvas lábosra még gyúrok)

  5. belfegorka says:

    Köszönöm, hogy válaszoltál, de nekem ez nagyon távol van, így nem lehetséges. Pedig nagyon szeretnék egy ilyen zománcos, vagy akár natúr sütőt.
    Először ha nem teszed be forró sütőbe, biztosan bírja, későbbre pedig már edzett lesz. Mindent lehet vele, csak a forróba hideg vizet önteni, és a sütőből hirtelen vizes hideg helyre tenni.Törékeny, ha leesik. Amúgy örök életű. Elvileg olyan mint az üveg, csak vasból van.
    Hát talán egyszer nekem is lesz, ki tudja?

  6. bungee says:

    @belfegorka: szivesen, bar nem tudom mennyire segit
    egyik romaniai Auchanban tavaly felfigyeltem egy helyi gyarto bogracsaira, az anyagvasatagsagot, megmunkalast jonak talaltam, igy megvettem, azota tobbszor hasznaltam es nincs vele gond
    par hete ugyanettol a gyartotol megjelentek a vaslabosok, zomancos ez zomanc nelkuli kivitelben is, gondoltam meger egy probat, sulyra olyan 5-6 kilora saccolom, szoval anyag van bene, kerdes amit Eszter emlitett, hogy volt ontve, mert fenn allhat a veszely, hogy az elso sutesnel elreped

  7. baliquez says:

    Ha lefűrészeled (kacsánál) vagy levágod (csirkénél) a térdízületet hamarabb átsül a csont mellett és egyenletesen lesz puha a hús.

  8. belfegorka says:

    @bungee: Elmondod nekem a titkot, hogy hol van ilyen vaslábas fedővel?
    Hálás lennék érte.

  9. belfegorka says:

    Hol lehet szerezni ilyen vaslábast fedővel 6.000,- ért?
    Én is vevő lennék egy ilyenre.

  10. @bungee: a vaslábosok közötti különbséget leginkább a vastagságuk és az adja, hogy mennyi idő alatt hagyják lehűlni miközben készül. Persze a drágákat lassan hűtik. Fontos még a zománc vastagsága és minősége is, hogy valóban ne égjen le benne az étel, de ezért valamennyi pörkölődés képződjön rajta. Ha még csak most gondolkodsz egy vaslábason, akkor először jó választás szerintem a 6000 forintos, aztán ha sokat használod, akkor lehet, hogy vágysz majd egy drágábbra is, aminek természetesen a nevét is meg kell fizetni, de azért a minősége se akármilyen.

  11. bungee says:

    ezek a lassan keszulo etelek nagyon megtetszettek, ugyhogy be kell szerezzek egy megfelelo edenyt
    a kerdesem az volna, hogy mi a kulombseg egy Le Creuset labos es egy mezei vaslabos kozott? ugyanis kb ugyanilyen zomancozott vaslabost fedovel tudok szerezni 6000ft-ert es ha az anyaga mindkettonek ontott vas akkor nem igazan ertem mitol lehet egyik jobb mint a masik

  12. Idet says:

    Támadás az ízlelőbimbóim ellen! Imádom a kacsát, ezt a receptet pedig megvalósítom, ha addig élek is, különösen, hogy van vaslábosom, kettő is. Azt hiszem, a nagyobbikat fogom alkalmazni…

  13. Phoebe Buffay says:

    ejj a kacsacsomb helyett a vaslábost kívántam meg, de nagyon. néztem, most mindenféle színekben van Le Creuset a Kooktában. férjet még nem bírtam meggyőzni, hogy megéri az árát 🙁

  14. Rinchio says:

    Annyira jó olvasni a bejegyzéseidet, mi is gyakran járunk a ,,Sárgába”, valamint túráznia közelben:) Szívet melengetőek a régióról szóló írásaid. Néha eszembe jut, hogy bármikor összefuthatnék veled:)
    Sokat tanulok tőled online
    Köszönöm!
    K.

  15. chilii says:

    még mindig nincs vaslábosom, de gondolom cseréptálban is megsülne. ugye? 🙂

  16. SAIL says:

    Nagyon jól néz ki! Nálunk mindenki szereti a kacsát. Mindenképpen kipróbálom a receptedet. Köszi:-)

  17. ottsevoltam says:

    nálunk is csak vacak, ősrégi sütő van, de szóval egy komoly lépéssel közelebb kerültem hozzá, hogy egyszer az életben ilyet egyek:)köszönöm!

  18. @ottsevoltam: Mivel Erdobenyen egy nagyon vacak osregi gazos sutonk van, igy pontos hofokot nem tudok. Jo sutoben mondjuk 100-110 fok, ott egyesre allitottam a szabalyozot.

  19. ottsevoltam says:

    igazán jól hangzik. viszont (amatőr kérdés következik) lehetne kicsit pontosabban definiálni, mit jelent az, hogy “nagyon alacsony” hőfok?

  20. Úgy szeretem a receptjeidet, és azt, hogy megosztod hogy hogyan ápolgatjátok a kapcsolatotokat! Ez sokéves házasság után is nagyon fontos dolog!
    Köszönöm szépen!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!