Fűszer és Lélek

Kikóserolt konyha

Konyhát kikóserolni nagyon melós és fárasztó tevékenység. Legalább egy nap kell hozzá, és a villanyszámla is az egekbe szökik majd, de lesz egy pillanat, amikor elmondhatjuk, minden ragyog, nincs egy árva zsírcsepp, kenyérmorzsa, porcica se a konyhában, tökéletes a rend és a tisztaság. Kárt, hogy mindez csupán öt percig tart, aztán a konyhapultot elfedi a kóser rendetlenség.
Mostanában volt három kóser esemény is, ahol a Fűszeres konyhából érkezett étel. Két esküvő, és egy nem temetés. Megszenvedtem velük, de megérte. Nagyon jó érzés a végén a dobozokba zárt kóser ételt látni. Ez a poszt szóljon az előkészületekről vagyis a bazi nagy takarításról.
1.       Egy átlagos takarítással kezdem, vagyis minden a helyére kerül, a pultot és a mosogatót kimosom, a sütőt kitakarítom, a padlót felposzívózom és felmosom.
2.       Jön a kicsit durvább rész, veszek egy új lavórt és pár új mosogató szivacsot, majd ezzel mindent nagyon alaposan átsuvickolok. A sütőt fém dörzsivel és sütő tisztító vegyszerrel támadom.
Itt tennék egy kis megállót. A sütő tisztító eszméletlen agresszív vegyszer. Miközben a sütőbe fújom, mindig azt vizionálom, hogy épp rákos leszek a belélegzésétől, és apró darabokra marja a tüdőmet a belégzése. Valószínűleg így is van, ezért gumikesztyűben dolgozom. Csakhogy a fém dörzsi egy pillanat alatt szétkapja a gumikesztyűt, és az egész lé a kesztyűbe szivárog, sebesre marva a kezem. Undorító, és nincs megoldás.
3.       A sütőben bekapcsolom a tisztító programot, amit tulajdonképpen kóseroló programnak is nevezhetünk, vagyis nagyon magas hőfokon, nagyon hosszú ideig kiégeti önmagát, kóserré válik. Hurrá.
4.       A mosogató gépről úgy ahogy van lemondok pár napra, mintha nem is lenne, de nem ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a mosogató is tiltólistás.
A vidéki kis házamban egy gyönyörű, kétmedencés porcelán mosogató van, amit sajnos utólagosan kóserolni nem lehet, így ha egyszer tréfli lesz az is marad. Budapesten pedig egy egymedencés mini, kör alakú kis mosogatóval vert meg a sors, ami mindenre alkalmas, csak mosogatásra sem. Elvileg kóserolható, vagyis alapos suvickolás után forró vízzel feltöltendő, majd mini lángszóróval kiégethető. De mivel semmire nem használható, veszek inkább két új, nagy lavórt.
5.       A gázrózsa ugyancsak tisztítással, és hosszú égetéssel lenne újra kóser, de ebben a lakásban az sincs, van viszont elektromos főzőlap, amit amúgy is utálok, mert lassú is, pörgeti is a villanyórát, és fűti is a lakást a negyven fokban is. Vettem inkább két indukciós rezsót a Lidl-ben, darabját nyolcezerért. Fele annyi idő alatt felforral tíz liter vizet, mint a másik, az erkélyen is lehet vele főzni, és csak az edény alatt melegít. Királyság, tényleg. Sajnos a villanyóra ettől is majdnem kiakad, de legalább hamar el lehet zárni.
6.       Hátra van még a konyhapult, ami szemben a vidéki nyírfa pultommal szerencsére kóserolható. Tehát kétszer sikálom, alaposan, kesztyű szakadtáig, majd hagyom megszáradni. Ekkor vizet forralok, amit a pultra locsolok.
Innentől ne folytassák az érzékeny olvasóim…
Fogom a vasalót – és igen – kivasalom a pultot. Gőz és pára száll mindenütt, forróság, tisztaság és kóserség. Már csak a kóser edényeket kell megvásárolni, előszedni, és jöhet a főzés.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi says:

    – Pincér, hozzon egy üveg vörösbort!
    A pincér kihozza. A góbé ekkor megkérdezi:
    – Fehér boruk is van?
    – Van, kérem.
    – Tudja mit, akkor vigye vissza ezt a vöröset, és hozzon egy üveg fehéret!
    Megissza a góbé a bort, majd föláll, s indulna. ám a pincér megállítja:
    – Hé, atyafi! Még nem fizette ki a liter fehér árát!
    – Milyen fehér árát? Hát nem adtam helyette vörösbort?
    – Igen, de a vörösbort sem fizette ki!
    – Már miért fizettem volna? Hiszen azt meg sem ittam!

  2. agi02 says:

    Nagyon érdekes amit írtál.
    Egyébként ezek a vallási előírások csúnyán tudathasadásossá tudják tenni a földlakót.
    Izraeli ismerősünk pl nem szól fel a kaputelefonon szombaton megvárja míg valaki véletlenül szintén bejön, viszont az egyik kedvenc étele a túrós csusza sok szalonnapörccel. Meg a Pick szalámi. :-))

    u.i: tudjátok, hogy Izraelben éppen mi az egyik legdivatosabb édesség. A kürtős kalács.

  3. Volt már szó róla a Kóserságról röviden I. és a Kóserságról röviden II. posztban, de valamiért nem engedi linkelni.

    fuszereslelek.blog.hu/2007/06/27/a_kosersagrol_roviden_ii

    fuszereslelek.blog.hu/2007/06/25/a_kosersagrol_roviden_i

  4. Na! A wc-t le lehet húzni, tüzet gyújtani nem kell, létezik már elektromos időzítő, ami kapcsolgat.

  5. baliquez says:

    @bértollnok: kivéve ha épp szombat van mert akkor csakis és kizárólag a sábeszgoj gyújthat tüzet, húzhatja le a WC-t (fotocellás klotyó előnyben), teheti keresztbe a szalmaszálat. 🙂

    Ötletes (és nevetséges) megoldások vannak amúgy a szombatok kikönnyítésére, Bill Maher-nek a Religulous c. filmjében van egy rész ami pont erről szól.

  6. chilii says:

    @fourgee: öcsém séf, szóval hallottam már trükköket, de én nem élnék velük :))

  7. fourgee says:

    @chilii: Ha egyszerre kell készen lennie az 5 tepsinek, akkor trükközéssel össze lehet hozni hogy egyszerre legyen minden étel frissen sült 🙂 Jajj, most megint várhatok a moderációra… 🙂

  8. chilii says:

    @fourgee: lehet, hogy nem pontosan kérdeztem, a konyhánk viszonylag nagy, de csak egy normál méretű tűzhelyem van pl., tehát nem tudnék egyszerre 5 tepsit betolni a sütőbe, mert nem fér bele! 🙂

  9. Chilii, két nagy hűtőm van, és a nappalival együtt nagy a konyha is.
    fourgee: moderáció van, a zsidózásra érzékenyebb vagyok másoknál 😉

  10. fourgee says:

    Hajjajj, most látom csak hogy itt ilyen moderáció van. Mi történt?

  11. fourgee says:

    @chilii: Le kell húzni egy évet egy nagyon forgalmas étterem konyháján, ahol már “nem a főzésen van a hangsúly”, amikor eléd tolják hogy miknek kell készen lenniük délre, amikor gondolkodni nincs időd, amikor a lusta kollégák ezt-azt elfelejtenek megrendelni, amikor a 6 tűzhelyből 6 használatban van és neked is kellene legalább kettő… Na, egy ilyen év után a kicsi konyha és a kicsi hűtő már nem lesz probléma :)) Na jó, elég 3-6 hónap is bőven 🙂

  12. chilii says:

    @Fűszer és Lélek: az biztos!!!
    egyébként mekkora a konyha, hogy ennyi emberre tudsz főzni? én egyszer készítettem kérésre 16 főre tiramisut, de már azzal meggyűlt a bajom, hogy a robotgépbe nem fért bele a krém, több részletben kellett kikevernem (a hűtőkapacitás problémáját 38C fokos kánikulában nem is ecsetelném 🙂

  13. Volt olyan már, hogy figyeltek, de csak egyszer. Amikor inkább megbíznak bennem, az sokkal nagyobb felelősség.

  14. chilii says:

    Régebben volt egy rövid sorozat a spektrumon (vagy a paprikán, nem emlékszem pontosan), ami esküvői lakomákról szólt. Az egyik epizódban egy zsidó esküvőt mutattak be, ahol az étterem konyháján folyamatosan felügyelték a folyamatokat, nehogy valami ne legyen kóser. Nálad is figyelnek ilyenkor? 🙂

  15. Volt már szó róla a Kóserságról röviden I. és a Kóserságról röviden II. posztban, de valamiért nem engedi linkelni.

  16. Maisie MacKenzie says:

    @qwertzu:

    “Ezt Mózesék hogy oldották meg a pusztában?”

    Akkor még nem volt ez ennyire szigorú! 🙂
    Akkor csak nem ették a tréflit (pl. sertés, kutya, macska, dög) és nem FŐZTÉK a kisbárányt az anyja tejében.
    “Bizony, a kósersági szabályok sokat szigorodtak az idő folyamán.”

    Az új edények, eszközök MERÍTÉSéről nem volt szó!

    Véletlenül maradt ki?

  17. juliusbond says:

    Nem tudtam eldönteni, hogy ez vicc vagy komoly.

  18. gilingalang says:

    A fémdorzsit nem lehet valami célszerszámra (botra?) jó alaposan rászerkeszteni hogy ne csipkézze ki a gumikesztyut? …micsoda munka… utána az az ot perc valóban csuda klassz lehet 😀

    az a vasalható konyhapult nekem is tetszene…

  19. dr. Bértollnok says:

    @Fűszer és Lélek:
    Ezek szerint kerítenem kell egy zsidót, hogy tekerjen egyet a rezsó gombján? 😀

    Szenzációs dolgokat olvastam itt, gratulálok!

  20. arod75 says:

    @Fűszer és Lélek: na, pont erre gondoltam én is, hogy a mai (~zártláncú) nagyüzemi élelmiszer-feldolgozás sok téren megfelelne a kóserság követelményeinek, mégsem fordítanak erre semmi energiát. Ennyire nem lenne rá igény?
    Halal hús bezzeg minden sarkon van a gyros-osnál.

  21. bikmakk says:

    @Fűszer és Lélek: Ezt nem is tudtam! Ma is tanultam valamit. 🙂

    De akkor az olasz paradicsomfőző-üzemekben is zsidók gyújtják meg a tüzet (kapcsolják be a gépet)?

    Nekem is van egy jó sztorim, nem mondom meg, hogy kitől hallottam, akik ismerik, úgyis rájönnek:

    A (kevésbé ortodox) mesélőt egy ortodox zsidó család hívta meg szombat estére. Még az ünnep kimenetele előtt főhősünkre rájön a könnyíthetnék és még mielőtt a háziak bármit is mondhatnának, a mellékhelyiség felé veszi az irányt. Öt perc múlva sugárzó mosollyal megjelenik a nappaliban: “Valami baj volt a villanykapcsolóval, nem akart működni, de jó erősen megnyomtam, és akkor már működött!” Mint utólag kiderült, direkt le volt ragasztva celluxszal, hogy még véletlenül se kapcsolja fel senki. 🙂

  22. fourgee says:

    @altimus: “de minden mas esetben nem tunik ez nekem masnak mint sima felhajtasnak”

    Olvasd el a postot mégegyszer, írta hogy másoknak főzött, direkt kosher ételt.

  23. Igen, a tüzet egy zsidónak kell meggyújtani, de különben igen.

  24. Rosszalvó says:

    Nem akarok túl mesügének tűnni a kérdésemmel, de kosher konyhában, kosher alapanyagokból, kosher felszereléssel főzhet-e kosher kaját egy nem zsidó?

  25. postakocsi says:

    A sütőtisztító lug. Citrom vagy ecet hatásosan közömbösíti a kézre került vegyszert, a víz csak higítja, de nem semlegesíti.

    És egy régi vicc….
    – Pincér! Egy olyan halat kérek én is!
    – De hát ez csülökpörkölt!…
    – Nem a hal nevét kérdeztem….
    🙂

  26. Sok nem zsidó konyhára is ráférne ilyenfajta takarítás. Ami a tisztítószerek reklámjaiban elhangzik az a tömény népbutítás. Igazi tisztaság csakis “kóser” módszerrel érhető el egy konyhában: forró víz, ecet, fémdörzsölő stb.
    Minimális ismeretem alapján a kóserságnak lehet valamiféle közegészségügyi gazdasági alapja is.
    A tej és hús együtt igen nehezen emészthető, vagy akár az is lehet, hogy “gödölyét anyja tejében tiltás” a tej igen könnyű megromlása miatt tiltott, s az így képződő mikroorganizmusok a húst is megrontják.
    A különféle állatok utálatosságának kifejtése pedig a húsuk víztartalmával és a sivatagi körülmények közötti tartósíthatóságukkal függhet össze. Nem friss osztrigától ma is okádnak az emberek, a hal pedig igen büdös lesz, tehát nem eszed, meg, de szárítással igenis tartósítható. A patával (körömmel való előírás is fontos támpont, hogy mely állat húsa nem romlik könnyen vagy szárítással füstöléssel tartósítható.

  27. 7vZdhz says:

    Nagyon járatlan vagyok a témában, de azt gondolom, hogy nagyon egészséges lehet a kóser étel .A tisztaság szintén.Felvilágosíthatnátok egy absz. tudatlan gojt!Mi nem kóser és vajon mi az oka?Csak a törvény vagy van racionális egészségügyi oka is?

  28. Amerikában, szinte mindenre megkérik a kósersági pecsétet, abból baj nem lehet, legfeljebb a zsidók is megveszik 🙂
    Sajnos ez Mo-n nincs így, de most hallottam pl, hogy az összes olasz paradicsomfeldolgozó és szinte minden nagyker kóser, mert rengeteg terméket visznek az USA-ba, és így egyszerűbb nekik.
    Rozenstein nagymama pedig nagyon jó fej lehetett, én is ismerem Tibi bácsi sztoriját.
    És hát az van, hogy mi se vagyunk kóserek, csak max. 70 napig egy évben. BUÉK!

  29. fidzsi says:

    Először is bocs, hogy tök tréfli biboldóként beleszólok, de ez az egész kóserság nem lehet valami könnyű errefelé. Úgy tudom Amerikáéknál egész iparág állt erre, üzlethálózattal, miegymás. Rósenstein papa azt mondta, anyukája azt tartotta, hogy kóser,ami jó. Az én anyai nagyapám kóser volt háború előtt, de neje őnagysága már akkor is komálta a cselédlyányok hazai májas hurkáit, csak úgy zsírpapírból. Színtiszta sumákság volt. Mi már mindenevők vagyunk, mint a disznók. Az az ideológiám erre- Isten mentsen, hogy bármelyikötöket megbántsam-, hogy a stettlben anno Izrael gyermekei rigorózusan betartották a törvényt… Áldassék jó szándékotok. B.Ú.É.K.fidzsi

  30. csorsza says:

    Biztos kimutatja a kósersági felügyelő, h a konyhapult vasalóval lett kóserolva…

  31. mizie says:

    @Fűszer és Lélek: az csak a tradíció ápolása miatt van 🙂 na meg hogy legyen mit csinálnia a nagypapinak is 🙂

  32. Azért mégiscsak alkalmaznak kósersági felügyelőket is.

  33. mizie says:

    @Fűszer és Lélek: szerintem nekik elég a tudat h amit esznek a kóser 🙂

  34. Ez nem csak bemondas alapon megy, akinek ez igazan fontos, az le is ellenorizheti hogy minden az eloirasoknak megfeleloen keszul-e. Gondolok itt a rabbira.

  35. mizie says:

    De Eszti ugye ez a post csak vicc… nyilván én is úgy árulnék kóser kaját, hogy bemondom rá hogy az, úgyse veszik észre. Ennyi szenvedést nem ér meg 🙂

  36. Héttörpe (törölt) says:

    Sebesre mart kézzel főzni kóser?

  37. valakitalánvagyok says:

    @baliquez:
    És akkor egy olyan hűtő, aminek a két felét elválasztom alufóliával?
    Ok, egy ajtaja van, de ketté választva 🙂

  38. És a konyhapult miből van hogy ki lehetett vasalni?

  39. baliquez says:

    @valakitalánvagyok: nem csalás, éttermekben is tapétázzák a tűzhelyeket. Az egy hűtő kettő helyett, na az csalás. 🙂

    Amúgy gratula az új lakáshoz kedves Eszter! Magam is nemrég költöztem, de nekem nincs gondom a főzőlappal, igaz hogy még nem érkezett villanyszámla.

  40. Nem tudok kommentelni, de ha a googliba beírod, hogy
    ” a kóserságról röviden” akkor ad két találatot ide a blogra.

  41. valakitalánvagyok says:

    @qwertzu:
    Valahol eltünt egy telefonon bepötyötött magyarázatom, de akkor majd most:

    1.
    A húsos dolgok nem érintkezhetnek a tejessel, ezért kell a 2 szett mindenből.

    2.
    Azért nem volt ez probléma, mert a tűz kóserol, ezért égette ki a sütőt és mosogatót, ezért vasalta ki a pultot (bár ez nem klappol, csak szólok így utólag, csak nyílt láng számít.

    Ha van még kérdés… 🙂

    Ennél amúgy egyszerűbb és olcsóbb megoldás az alufólia, mindíg befeded vele a sütőt és akkor tök mindegy mit főzöl rajta, de ez meg csalás 🙂

  42. valakitalánvagyok says:

    @qwertzu:
    1. A tejes nem erintkezhet a husossal, meg a tanyerok sem, ezert kell 2 szett. Nem csak az allat fajta szamit, hanem amit irtam, az is.
    2. Koserolni csak tuzzel lehet, ezert nem volt ez gond a pusztaban, vagy a tuzon suto racsokkal peldaul, es ezert kell a sutot es mosogatot kiegetni, a vasalo ennek az alternativaja. Tehat a tuz koserol.

    Remelem ertheto voltam, ha nem mondom tovabb 🙂

  43. v2peti says:

    Laikusként tudok a húsos/tejes dolgok szétválasztásáról. Na de mi a helyzet az egyéb élelmiszerekkel?
    A tésztaféléket a hússal vagy a tejjel (sajtot is beleértve) lehet fogyasztani? Vagy azok semlegesek, és mindkettővel?
    Mi a helyzet a zöldségekkel és a gyümölcsökkel? Azok semlegesek?

  44. Na igen, két hatalmas konyha, az kéne nekem!

  45. qwertzu says:

    @Fűszer és Lélek: “M eszünk egyébként tréflit hétköznap” Ja hogy magadat szívatod. 🙂

    Amúgy rájöttem két konyha lenne ideális a számodra, egy tréfli, meg egy kóser szombatra.

  46. altimus says:

    @Fűszer és Lélek: nalunk is jartak ortodox vendegek, boron kivul nem is tudtuk oket massal megkinalni 🙂

    egy bejaratott ortodox haztartast nyilvan konnyebb folyamatosan vezetni, bp-en csak az alapanyagok beszerzese tunik neheznek.

  47. Coco Binky says:

    שנה טובה ומתוקה

    Boldog Zsidó új évet!

  48. Kretusz says:

    szerintem a kóserolás ott kezdődik, hogy fogsz egy lángszórót és 2 db 42M mintájú támadó kézigránátot. ez igy csak maszatolás…

  49. Bizony, a kósersági szabályok sokat szigorodtak az idő folyamán. Ez egy új lakás új konyhával egyébként.
    Két hűtőre nincs szükség, elég a külön polc.
    Két edénykészlet az kell, van is belőle.
    M eszünk egyébként tréflit hétköznap, csak szombatra kóseroljuk ki a konyhánkat.
    Ez a nagy főzés egyébként esküvőre volt, mások bizalmával pedig nem játszik az ember.

  50. altimus says:

    Tudom, hogy a racionalitasnak sok koze nincs se a vallashoz, se a vallasi eloirasokhoz, de azert szerintem erdemes megallni egy pillanatra es elgondolkodni ezen az egeszen.

    – amikor ezeket a torvenyeket leirtak teljesen mas volt a konyha, gondolom szabad tuz, par labos, edeny. a koser szabalyokat jatszva be lehetett tartani.

    – ezzel szemben a fent leirtak amolyan szegenyes, pillanatszeru interpretacionak tunnek. van pl. ket hutoszekrenyed a tejes/nem tejes eteleknek? hasonloan ket edenykeszleted …?

    nem vitatom, hogy egy ortodox csaladban ezeket az eloirasokat be kell tartani, be is tartjak ezeket, de minden mas esetben nem tunik ez nekem masnak mint sima felhajtasnak. a vasalas semmivel nem teszi tisztabba a konyhapultot mint a cillit bang, vagy a hypo. a forro vizrol nem is szolva. ha lett volna clorox 5000 eve, akkor most siman az lenne beleirva a torvenybe.

    szoval amennyire en latom aki nem abszolut ortodox az nyugodtan veheti lazan ezeket a szabalyokat, sok ertelmuk nincs, az gondolom vilagos, maximum a hagyomanytisztelet az ami alapjan tevekenykedik az ember, de szerintem batran lehet kompromisszumot kotni, nagy sertodes nem lesz belole.

    persze neha nem art konyhat takaritani, arra talan jo egy-egy ilyen kampany 🙂

  51. qwertzu says:

    A kíváncsi gojnak lenne két kérdése:
    1 Mitől válnak a cuccok tréflivé a konyhádban? Gondolom nem szoktál csülökpörköltet vagy rákot főzni.

    2 Ezt Mózesék hogy oldották meg a pusztában? Mert ilyen szintű tisztaságot a pusztában pásztorkodva biztos nem lehetett elérni.

  52. m e o w says:

    Szép az új design. Viszont féltelek az index-címlapos trolloktól…

  53. Csokis says:

    Értem én hogy kell, meg kötelező, de akkor is igen közel áll az önsorsrontáshoz. 🙂

  54. fourgee says:

    Huhh, eddig azt hittem hogy az beteges dolog ahogy ragaszkodom a főzéskor használt konyhapult, meg edények tisztaságához, de ez az írás bebizonyította hogy mégis csak egészséges vagyok 🙂 Köszönöm 🙂

  55. chilii says:

    nem semmi! ahogyan az új dizájn se! :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!