Fűszer és Lélek

A kerttől a tányérig 10 perc

Az köztudomású, hogy pl. a zöldborsót jó lenne még azonnal a kertben elfogyasztani, mert alighogy letépjük a hüvelyt a borkorról már meg is indul a cukor keményítővé válása. Nem ekkora mértékben, de a zöldbabra is áll a dolog, na meg persze minden zöldségre, hogy minél gyorsabban elkészítjük, annál jobb. 
Nem állítom, hogy sok zöldbabom termett idén, mert mindössze két bokorral, de abból most készült el az egyik ebéd. Szerintem még olyan 3-4 alkalommal tudjuk majd szüretelni. 
A másik, amit a libamell mellé ettünk, az a dísznövényként ültetett bébicékla volt. 
Különben ez a dísznövény szöveg se igaz, de olyan jól hangzik, szerintem gyönyörű a cékla, nem is értem miért nem ültetik tényleg dísznövényként. A mienknek az a története, hogy elültettem, aztán egy egész hónapig rá se tudtam nézni, így nem sikerült kiegyelni, vagyis nagyin sűrű maradt, és jóformán csak a levele növekszik. Ami persze szép, meg még tökéletes saláta alapanyag, de sok cékla nem lesz belőle. Viszont ami a levelek alatt bujkál, azt nyugodtan hívhatjuk bébicéklának, ugyanis nem nagyobb 2-3 centinél.
Gyors ebéd a kertből:
2 libamell (20-20 dkg)
só, bors
1 kk apróra vágott rozmaring levélke
16 db bébicékla
20 db zöldbab
4 ek olívaolaj
1 kk hársméz
1 kk citromlé
só, bors
Szedjük le a zöldségeket, és öblítsük le őket. A libamelleket beirdaltam a bőrös felén, sóztam, borsoztam, és forró serpenyőbe tettem bőrével lefelé. Öt perc múlva megfordítottam, megszórtam a rozmaringgal és további öt percig sütöttem. Közben elkészítettem a köretet.
A céklát vékonyan megpucoltam, de a levelek végét rajtahagytam. A babnak csak lecsipkedtem a végét. Egy serpenyőbe dobtam a zöldségeket az olívaolajra, és 4 kanálnyi vizet öntöttem alájuk. Sóztam, borsoztam, és addig forgattam a serpenyőben, amíg a víz elpárolgott. Ez olyan 1-1,5 perc.Meglocsoltam a mézzel és citromlével, és újabb másfél percig rázogattam. Kész is.
A libamellet felszeleteltem. A képen még kiskanállal szaggatott lángost láttuk, amit a kisült libazsírban sütöttünk Dávidnak, de szerintem nyugodtan elmaradhat.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Őrült jól néz ki,szaftos,omlós…és az ízek….hm..mondjuk azokat csak hozzágondolom.De a cékla és a zöldbab együtt nagyon jó és Chili és Vaníliánál olvastam a sült zöldbabot…igaz, most mindenhez azt ennék!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!