Fűszer és Lélek

Málna a krémben

Létezik olyan műfaj, hogy pohárkrém? És ha létezik, az nem valami eltartott kisujjú modoroskodás, amit csak az első világháború előtt ettek a kisasszonyok Pesti forgatagban? Attól félek, hogy de. De attól még finom!
Nem tudom, se nagyanyám, se édesanyám nem készített soha pohárkrémet, sőt nálunk se az ünnepi asztal kötelező fogása. Na jó, bevallom, anyám gyártott valami olyat, hogy eperpuding, rajta meggybefőtt vagy ananászkonzerv, a tetején citrompuding, megkoronázva tejszínhabbal. Boldog nyolcvanas évek. Tegye fel a kezét, akinél soha nem volt ilyen!
Persze ez valami sokkal jobb. Télen olvastam, ha jól emlékszem a Country Living valamelyik régebbi számában, de ha nem ott, akkor máshol. A lényeg, hogy angol lap volt, és teljesen az agysejtjeim közé fészkelte magát a recept. Alig vártam, hogy málna legyen a piacon. Tökéletes lett volna fagyasztott málnával is, de a fotó egy hűvös angol kert zöldjében készült, és nem tudtam elképzelni, hogy télen egyem. Úgyhogy mielőtt végeszakad a málnaszezonnak, meg osztom a receptet, hátha más is beleszeret.
Nem holmi kis könnyű desszertről van szó. Nehéz, krémes, nagyon intenzív ízekkel. Látszik a képen, hogy milyen pici pohárkában tálaltam, szerintem ennyi elég is belőle fejenként. Persze lehet könnyíteni rajta némi vajaskeksz darabokkal, de minek?
Egy jó kis lemon curd elkészítésével kezdjük. Sajnos a lemon curd az egyik gyengém. Akárhányszor a hűtő felé járok, mindig találok egy kiskanalat a kezemben, benne a sárga, isteni citromos krémmel. Nem is értem. Ja, és nagyon kérek mindenkit, hogy ne fordítsuk a lemon curd-öt citrom túrónak! Köszönöm!

Hozzávalók a lemon curd-höz:
2 nagy vagy 3 kicsi citrom leve és reszelt héja
15 dkg cukor
6 dkg vaj
3 egész tojás
A vajat a cukorral és a kifacsart citrom levével tegyük egy tálba, amit állítsunk gőz fölé. Kevergessük, amíg a vaj és a cukor el nem olvad, majd szórjuk bele a lereszelt citrom héját is. A tojásokat villával kissé verjük fel, mintha rántottát készítenénk, és öntsük a vajas keverékhez. Folyamatosan kevergessük habverővel, amíg be nem sűrűsödik. Ez a gőz fölött maximum 7-8 perc. Az így elkészített lemon curd üvegbe töltve, hűtőben simán eláll egy hétig.

Tehát a málnás pohárkrém:
0,5 adag lemon curd (receptet lásd feljebb)
25 dkg mascarpone sajt
50 dkg málna
A hideg lemon curd-öt keverjük el a mascarponéval, és ezt rétegezzük a málnával. Ennyi. 
Dávid szerint jobb, ha a málna felét eleve belekeverjük a krémbe, és csak a többit rétegezzük.
Málna, lemon curd, mascarpone


Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lusta Háziasszony says:

    Kicsit félve kérdezem, hogy ha szégyenszemre bolti lemon curddel dolgozom, akkor abból mennyi kell a 25 dkg mascarponéhoz?

  2. Nekem még soha nem csapódott ki, de ha van ilyen veszély, akkor jó megoldás amit írsz.

  3. Igen, a citromkrém az jó.Joghurttal is jó, ezt tapasztalatból állíthatom 🙂

  4. Nagy Kati says:

    Görög joghurttal is mennyei. http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4639/lemon-curd-and-yogurt-foolSzerintem lehet magyarul citromkrém.Én mindent elkeverek az elején és úgy teszem vízgőzre, így elkerülhetjük, hogy a tojás kicsapódjon.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!