Fűszer és Lélek

Feketeribizlis pite

Senki nem kérdezte, hogy szerintem melyik a 2011-es nyár legjobb süteménye, de ez annyira ütős, hogy bele kell hogy kiabáljam a világba! Dobszó, és harsona! A legillatosabb, legfinomabb süteményrecept idén a feketeribizlis pite.
Annyi receptverseny van, hogy aki akar, minden nap pályázhat valahova. Én nem akartam, de ha egyszer itt a nyertes, akkor azt muszáj megosztani. Sajnos a remekmű nem az én érdemem, egyszerűen a feketeribizlit kell körülrajongani. Amikor vettük a piacon, azt mondta a néni, hogy külön szeretné felhívni a figyelmünket arra, hogy ez nem a ribizli fekete változata, hanem egy másik gyümölcs. Aranyos volt, de ezzel szerintem mindenki tisztában van, ilyen íze és illata a másik ribizlinek ugyanis nincs. Még csak hasonló sem. 
Betettem a sütőbe, és tíz perc múlva, amikor a ribizli elkezdett levet ereszteni, már patakokban folyt a nyálunk. Nem akarom tovább hájpolni a saját sütimet, íme a recept. 
Kötelező!

Hozzávalók:
50 dkg feketribizli
2 dkg vaj
2,5 dl joghurt
1 tojás
1,5 dl olaj
2,5 dl cukor
3,5 dl rétesliszt
1 citrom reszelt héja
1 zacskó sütőpor
A ribizlit mossuk meg, és szárát tépkedjük le. Egy piteformát béleljünk ki sütőpapírral, majd vajazzuk meg a papírt. Erre szórjuk a ribizlit.
Keverjük el a joghurtot a tojással, olajjal, majd cukorral. Reszeljük bele a citrom héját, végül szitáljuk bele a liszttel elkevert sütőport. Forgassuk össze. Nokedlitészta szerű masszát kapunk. Öntsük a ribizlire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Csináljunk tűpróbát. Fordítsuk ki a pitét a formából, és húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt. Langyosan is finom.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Hát ez valami elképesztően finom!A liszt egyik felét teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem, így is működik.

  2. Szódabikarbónát írnék, de akkor gondolom azt se szereted :-(Az ízében érzel valamit?

  3. gjuci says:

    Szerintem jó néhány (5-10?) tojás felvert fehérjével lehet helyettesíteni, régen se volt sütőpor, torták mégis voltak.

  4. De akkor az egy piskóta lesz. Szódabikarbóna azért régen van már.

  5. Szulamit says:

    Eszter, igen, jó a szódabikarbóna, egyes sütikbe azt kell tenni. A sütőpornak érzem az ízét, és nem igazán szeretjük. Mekkora mennyiség lehet egy sütőpor megfeleltetése a szódabikarbónának, egy mokkáskanálni? Köszi 🙂

  6. .andi.horvat-kavai. says:

    Nagyon jól néz ki, és a leírásod nagyon beindította a fantáziámat (meg a nyálcsorgást :)), szerinted fagyasztott ribizliből is működne? Most olyanom van csak itthon ugyanis…Előre is köszönöm a választ!

  7. Alexandra says:

    Szulamit,Ehhez a lisztmennyiséghez kb. negyed teáskanálnyi szódabikarbónát tennék. A mokkáskanálnyi rengeteg, érezni fogod a szódabikarbónát és annak sincs jobb íze, mint a sütőpornak.

  8. Nyárikonyha says:

    nincs mese, ebben az évben a feketeribizlit kell kihirdetni nyertesnek! nálam a dzsemtől lett ájulás.

  9. lencsike says:

    Olyan markáns íze van ennek a gyümölcsnek, hogy másfél kiló kerti piros ribizli-köszméte-cseresznye-fekete ribizli keverékből főzött lekvárban kb. egy maréknyi volt csak a feketeribizli és a lekvár olyan ízű, mintha csak ebből készült volna.

  10. ilona says:

    Megcsináltam, isteni lett! És gyorsan össze lehet dobni. Köszi a receptet!

  11. Nóri says:

    Ez a tészta nagyon jó, ahogy hűlt, egyre jobb lett az egész süti. Nekem viszont nagyon agresszív ebbe a 1/2 kg feketer. Maradt még, úgyhogy a következőbe barackkal fogom keverni, mert jó a savanykás-kesernyéssége, csak így…hát sok, na. 🙂

  12. Selyemmoly says:

    Remek recept! Sajnos feketeribizlit nem kaptam a városban egyik zöldségesnél sem, így ribizliből készítettem el, de azzal is nagyon fonom lett. A páromnak is nagyon izlett, pedig nincs oda a süteményeimért. Dícsérte a család is. Köszi Eszter!

  13. Szulamit says:

    Eszter, ez nagyon jól néz ki! 🙂 Kipróbálom én is. Volna egy kérdésem: mivel lehet a sütőport helyettesíteni? Nem igazán szeretem.Üdv.: Szulamit


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!