Fűszer és Lélek

Fontos szavak a zsidó tojásról

 

Volt már a blogon zsidó tojás, de annyit beszélgettem mostanában erről az ételről sokakkal, hogy muszáj írnom róla pár szót.
Mi leginkább szombat reggelire esszük, de ha későn kezdünk vacsorázni pénteken (amikor bejön a szombat) akkor is "elővacsorázunk" belőle, és különben is imádjuk.
 
 
 
Mitől zsidó?
 
Attól, hogy kóser alapanyagokból készül eredetileg. Vagyis leginkább libazsírral, de persze lehet kacsa vagy tyúkzsírral is keverni a főtt tyúktojást. Van, aki majonézzel is keveri, de ez már csak úri huncutság, sokkal finomabb zsírral.
 
Mitől más, mint egy tojáskrém?
 
Pont a zsír ízétől. És persze a liba, kacsa, vagy csirkemájtól, sőt, a hízott libamájtól és a hízott kacsamájtól mindenképp. Igen, nem éppen olcsó étel, és annak ellenére, hogy meglehetősen laktató, egyszerűen eteti magát. Sok zsidó tojás, hatalmas halomban, vagy inkább hegyben a pirítós tetején a legjobb a világon.
Tavasszal újhagymával, de télen simán vörös, vagy lilahagymával.
Ha van kedvem, teszek hozzá egy csipetnyi piros paprikát, esetleg egy egészen kicsi szerecsendiót, de szinte felesleges is. Sőt, mustár nélkül is működik, de azt csak akkor hagyom ki, ha véletlen nincs a hűtőben.
 
Tehát:
  • nem étolajjal
  • nem majonézzel
  • nem vajjal
  • nem sertészsírral
 
Viszont:
  • libazsírral
  • kacsazsírral
  • tyúkzsírral
  • hízott baromfimájjal  (vagy anélkül)
És ami még fontos: a tojást soha nem pépesítjük teljesen, hanem vagy villával törjük össze, vagy késsel vágjuk egy deszkán, de a nagy lyukú reszelőn lereszelve is jó eredményt lehet elérni. Fontos, hogy darabos legyen a végeredmény, és ne krémes.
 
10 keményre főtt tojás
1 nagy csokor újhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma apróra vágva
libazsír (3 tojásnak megfelelő mennyiség)
1 kk só (ha marad másnapra, akkor valószínűleg utána kell sózni)
1 kk durvára őrölt bors
És ami elmaradhat, de mehet is bele:
50 dkg egyben sült libamáj, ugyanakkora darabokban, mint a tojás
2 ek mustár
1 kk piros paprika
1 csipetnyi szerecsendió

 

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. kela-bá says:

    Békés Boldog Magyar Karácsonyt minden hazánk fiának !
    ( Minden magyarúl beszélő, hazánkat szerető, és gazdagitó Embernek !)

  2. kela-bá says:

    @Dió Bisztró: @ilduska: @Va, Vis et Deviens:
    Sziasztok ! A finom tojás ételhez engedjetek meg egy orvosi véleményt. Konkrétan a KEMÉNYRE FŐZÖTT tojásról olvastam a következőket : ” A főtt fehérje neve : hibrofób kolloid.Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a molekulák átrendeződnek,a hidrofób kolloid esetén olyan formába, amit az ember emésztőszervei nehezen asszimilálnak. Például a nyers TOJÁSFEHÉRJE vizben oldódik, nem rohad a belekben, és sajátos módon viselkedik a savakkal, bázisokkal és sókkal szemben.( Tehát igy hasznos.) A FŐTT FEHÉRJÉK TÖKÉLETLEN emésztéséből származó mérgezés már sok súlyos és enyhébb betegséget okozott ” ( Ezt a túl sütött-főzött húsokra is vonatkoztatja a szerző.)
    Idézetet Dr. Henry Bieler : ÉTELBEN AZ ORVOSSÁG cimű könyvéből másoltam.
    Azért továbbra is jó étvágyat, de jó odafigyelnünk az egészségünkre, táplálkozáson nagyon sok múlik !
    Jó egészséget mindenkinek !

  3. kela-bá says:

    @Va, Vis et Deviens:
    Szia , kedves ismeretlen ! Mond meg a párodnak, hogy az úgy nevezett szűz, azaz hidegen sajtolt olajokkal hevitve készült ételek veszélyesek az érhálózatunkra.
    Ugyan is az ilyen ételekből a májunk úgynevezett ROSSZ koleszterint (LDL) tud előállitan melynek következménye lehet a szivhalál … Nagyon jó az oliva olaj nyersen salátákra ! A liba, kacsa és hát Magyarországon a mangalica zsir égészséges, persze sok zöldséggel, hagymával.
    További szép napot !

  4. ilduska says:

    Tegnapelőtt ezt készítettem vacsorára, hihetetlenül finom volt :)Köszönet a recepért.

  5. Dió Bisztró says:

    én is csináltam már, tényleg nagyon finom, jó, hogy közkinccsé tetted 🙂

  6. Va, Vis et Deviens says:

    Sziasztok!A párom egy etióp zsidó lány. Próbáltam meggyőzni, hogy libazsírral finomabbak egyes ételek de mindig kategorikusan el lettem utasítva 🙂 Csak és kizárólag (olíva) olajon elkészített dolgokat hajlandó megenni. A barátnői, akik különböző egyéb országokból (volt kelet-európai, Jemen stb.) származnak szintén ugyanígy vélekednek és elborzadva nézik a libatepertőt. Ezt a receptet szoktuk egy picit másként elkészíteni máj helyett avokádót használva. Érdemes kipróbálni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!