Fűszer és Lélek

Rohanós poszt csokiszüzeknek

Esze Dóra írása
Biztosan én értettem félre, de éveken át tartotta magátbennem a hiedelem, hogy a csokoládétorta NEHÉZ. Nem megenni, elkészíteni. Túlnagy feladat, olyan rutinos mesternők is kétszer meggondolják, belevágjanak-e,akik egyébként évtizedek óta fittyentik ki bal kézzel, guggolva, hátulról adiós/málnás/epres szülinapi evidenciát, miközben tanulmányt szerkesztenek,szimfóniát elemeznek és kifestik a mennyezetet. Egyszer majd posztolom anagymamám alaptortáját, mindig mindenhol siker, de az idei anyák napjára énmégiscsak a kakaós kihívással akartam szembenézni.
Az világos volt, hogy haezt a szépséget próbálom ki, nem csak cukorfronton transzponáloma magam nyelvére. A tortamérete és a torta alakja okán. Be akartam dobni a katedrális alakú formát,így alakítottam – gombhoz a kabátot – tepsihez a köszöntést.A két tojást eleve megdupláztam, de amikor elkészült a massza, azonnal láttam,hogy kevés lesz, így újratöltögettem. Egy részük gondolomra zuttyant, dekijelenthetem, az eredmény hiányérzet nélkül ért célba.
A forma felvetett még egy kérdést: mi legyen a krémmel?Nagymama receptje gyakran megél magában, vajas megfejtés nélkül, itt azonbanszándékosan inkább keserűnek hagytam meg a tésztát, hogy a topping majdellensúlyozza. Viszontmindenképp le akartam aratni az óóókatés az ááákat kiscsaládom körében, amihez azkellett, hogy pucéranmutassam meg nekikezt a négykapus, rózsaablakos szépséget. Külön-külön tálaltam hát a falat és aburkolatot. Ha kellően keskeny szeletet vágtunk, akkor nagyon is jól rásimult akakaókrém. Ezt a receptet ajánlom azoknak, akik szívesen találkoznának többetazokkal a családtagjaikkal, akikkel együtt nőttek fel. És amikor végre sikerül velük együtt leülni azünnepi ebédhez, mégegy hétig örülnekezeknek a délutánoknak.
100 g kakaópor – esetemben egy megkezdett zacskó volt, deelégnek bizonyult
8 tojás
8 ek xillitol
10+ dkg vaj
8 ekNorbiliszt
1 cs sütőpor
80 g kókusztej
A krémhez:
40 dkg vaj
1 dl tejszín
gondolomra, sűrű kóstolgatásra kakaópor és xillit
Mindenek előtt elhelyezek egy fél pohár vizet a mélyhűtőben.Felmelegítem az első adag vajat, belekeverem az első adag kakaót. Felverem afehérjéket, belekeverem a xillitet és a sárgáját teljesen sima piskótaállagúra.Még a liszt előtt beleteszek egy evőkanállal az addigra jéghideg vízből. Követia liszt, a sütőpor, a kókusztej. Kivajazomés –lisztezem a tepsit, közepes lángon fél órán át sütöm.
A krémhez szintén megolvasztoma vajat, majd belekeverekminden összetevőt. Amikor elkészült, egyáltalán nem tűnt kenhetőnek, később a frizsiderben mégis elégségesen megdermedt.Novella next time, de akkormesélős, több részletben. Még mindig Isten éltesse a világ összes édesanyáit.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!