Fűszer és Lélek

Macesz a körtefa alatt

A kertünkben csodálatosan virágzik a körtefa. Pészahi vendégeink be sem akartak jönni a házba, csak a fa alatt ücsörögni. Pedig még nem is tudják, micsoda illat és színpompa lesz itt, ha majd az ablak előtti hársak is virágba borulnak. Addig még négy-öt hét, egyenlőre a gyümölcsfákat döngik körbe a méhek. Azt hiszem a hársak miatt választottuk ezt a házat. Tudjátok, hogy Franciaországban beleírják a házhirdetésbe, ha egy öreg fa van a ház előtt vagy a kertben?  Nem tudom hány évesek lehetnek a hársak itt, de 70-80-ra tippelem. Édesapám szerint gyerekkorában is nagyok voltak már, úgyhogy annyi legalább megvannak.
Kaptunk egy kilónyi őzcombot. Az őz, ha vadászva van nem kóser, úgyhogy a receptet marhából írom annak, aki kóser pészahot tart. Mi most ilyen tábori körülmények között egyenlőre a kovászostól igyekszünk távol tartani magunkat, és napsütéssel és furminttal ünnepelni. Klassz a pészah Erdőbényén.
Az őzből egy egyszerű ragu készült, szinte már olaszos formában. Igazán különleges a macesz lett mellé. Annyira jól esett, hogy jövőre is ezzel pótoljuk a köretet ha már unjuk majd a krumplit.

Hozzávalók az őzraguhoz:
1 kg őzcomb apró kockákra vágva (marha vagy borjúcomb)
3 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
2 szál sárgarépa lereszelve
1/4 zellergumó lereszelve
2 csokor petrezselyem
2 babérlveél
6 szem boróka ellapítva
3 szem szegfűszeg
1/2 l házi paradicsomlé
2 dl száraz furmint
3 marék szárított vargánya (vagy valamilyen szárított gomba)
5 gerezd fokhagyma
2 kk kakukkfű
só, bors
olívaolaj
A hagymát az olajon megdinszteltem, rádobtam a babérlevelet, és hozzáadtam a reszelt zöldségeket. Mikor megdinsztelődött, lepirítottam benne a húst. Sóztam, borsoztam, és beletettem a fűszereket. Felöntöttem a borral és a paradicsomlével, felforraltam, majd lefedtem egy középen lyukas sütőpapírral. Legalacsonyabbra állítottam a legkisebb lángot és így  főztem három órán keresztül. Fontos a jó, vastag falu lábos, nehogy leégjen. Néha meg lehet keverni ha szükséges, de a sütőpapírt mindig tegyük vissza. Mielőtt készre főtt volna, beledobtam a lereszelt fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és a szárított gombát. 
A maceszhez:
10 lap macesz (pászka)
3 csomó újhagyma
olívaolaj (libazsír még jobb lett volna)
A hagymát a szárával együtt felkarikáztam és az olajon megfonnyasztottam. A maceszt apróra törtem, és kevés vízzel lelocsoltam, hogy kicsit megpuhuljon. Rádobtam a hagymára, és pár percig pirítottam, majd sóztam.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tami says:

    Ennek most nagyon örülök! Ilyenkor mi szinte csak krumplit eszünk, vagy grillezett mirelit zöldségeket, de már annyira utálom. Ez eszembe se jutott volna soha.Irigykedem a körtefára 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!