Fűszer és Lélek

Savanyú káposztás szendvicskenyér

 

Múlt hét vége felé franciák után jártam. Mindenkinek ajánlanám, hogy néha beszélgessen el egy-két Magyarországon élő külföldivel, még akkor is, ha a válaszaik nagyon píszik lesznek, és igyekeznek igencsak finoman adagolni a véleményüket.
 
Ezt csak azért írtam le, mert már Dávidban is kezd kifejlődni a písziség, aminek én nagyon örülök. Amikor ezt a kenyeret sütöttem, amibe savanyú káposzta kell, ő már csak arra ért haza, hogy a káposztás hordó el volt csomagolva, de a szaga még erősen ott terjengett a levegőben. A savanyú káposzta, ha valaki nem tudja mit is érez, szerintem elég meghökkentő szagú tud lenni. Ehhez képest a fiam ezt kérdezte: Mi ez az egészen furcsa, olyan különleges szag a konyhában? Bocsánat… illat. Puki szaga van.
Pedig csak a kenyérsütő szakkör legújabb remekét készítettem, a savanyú káposztás szendvicskenyeret. Ez a recept is betudható a takarítsuk ki a kamrát tavaszra mozgalom egyik jelentős lépésének, ugyanis a saját taposású káposzta igencsak a végét járja már. Igazán különleges kenyér lesz belőle, szerintem vajjal és sóval, vagy valamilyen markáns ízű sajttal a legfinomabb. A megadott mennyiség két veknire elegendő, és meglehetősen lágy lesz a tészta, sütés előtt, ettől nem kell megijedni, de ez függ a savanyú káposztától is, én nem nyomkodtam ki.

Hozzávalók egy nappal előbb (1 csésze 2,5 dl):
1 csésze sima liszt
1 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
½ tk instant élesztő
1 csésze víz
Összekeverjük a hozzávalókat és fóliával letakarva másnap felhasználásig pihentetjük a konyhapulton.

Másnap kész kovászhoz hozzákeverünk:
4 csésze sima lisztet
2 csésze rozslisztet
2 ek cukrot
7 g instant élesztőt
1 csomag DM-ben kapható instant kovászt
80 dkg savanyú káposztát
0,5 dl étolajat
3 kk só

Hagyjuk duplájára kelni, majd két részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt téglaformákba tesszük. Előmelegítjük a sütőt 300 fokra, és betesszük a kenyereket. Rögtön mérsékeljük a hőt 240 fokra és kb 40 perc alatt megsütjük a kenyereket. Akkor jó, ha sütés után az alja kongó hangot ad.

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Bocs: mi az a písziség? Nemtudomka 🙂

  2. Anonymous says:

    Izé a szendicskenyér =szendvicskenyér a címben. Nekem tetszik, milyen szendvicstöltelék illik bele?Üdv: medvedr

  3. Puha, érett kecskesajt vagy sima vaj egy kis sóval, mind nagyon jó. Ha az nem, akkor libazsír 🙂

  4. Anonymous says:

    Mi az az instant kovasz?Es mit lehet helyette hasznalni? A környeken sehol nincs DM…Anita

  5. Anonymous says:

    Hogy mi a piszi? Köntörfal.Vagy fém az Euból=eufémizmus.Szerecsenmosdatás.Mellébeszélés.Előbb-utóbb a multikulti sorsára jut.Mert növeli, ki elfedi a bajt.Még ez is.Ha mondanál valamit, előbb meggondolod: elég "vonalas" vagy-e.Susztertangó

  6. Anonymous says:

    Eszter, azt szeretném kérdezni, mi értelme a kovásznak egy olyan receptben, ahol van bőven szárított élesztő is? Érzésem szerint ez felülírja a kovászt.

  7. Ez a recept az amerikai kenyérsütő kör receptje, tőlük kaptam és egy az egyben úgy készítettem el. Úgyhogy passz 🙂

  8. timcsa says:

    Kedves Eszter!A savanyú káposztát hogyan készíted elő? Összeaprítod? Kiáztatod? Nem sok az a 80 dkg?

  9. Semmit nem csináltam vele. Az fontos, hogy házi savanyú káposzta, és nem úszott a lében, hanem ez volt a hordó legtetején. Ki nem nyomkodtam, és össze se vágtam, csak ment bele a dagasztó gépbe. Nem volt sok, nagyon szépen megkelt a tészta, és egyértelműen lehetett érezni benne a káposzta ízét.

  10. timcsa says:

    Kisült a kenyér. Elég jó, de szerintem egy kicsit sűrű lett. Nem kelt meg eléggé, nem is értem :(Azért nagyon finom, a savanyú káposzta így is hozza a formáját.Nincs véletlenül egy képed a kenyered belsejéről? Szívesen megnézném 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!