Fűszer és Lélek

Segítség! Milyen alma ez?

Még december közepén vettem pár szemet ebből az almából, mert erős, kellemes almaillata belengte az egész zöldségest. Annyira ízlett, hogy pár nap múlva újra visszamentem és vettem belőle jó pár kilót. A képen az utolsó látható, ugyanis elfelejtettem akkor megkérdezni, hogy milyen alma, a zöldségesnek pedig így utólag fogalma sincs, bár ebből arra következtetek, hogy akkor se lett volna.
Nem tudom mennyire látszik, de a legfontosabb ismertető jele, hogy az alma kissé lapos, nem gömbölyű. Félúton az édes és a savanykás között, sok lével.
Nagyon boldog lennék, ha valaki meg tudná mondani milyen fajta!
Köszönöm előre is!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Pedig a jó alma nagy kincs, én évek óta nem tudtam igazi, jó ízű almát vásárolni.

  2. Anonymous says:

    Esetleg Braeburn? En Lidlben vettem joparszor november-decemberben, fanyar is meg nem is, elegge kemeny husu.Judit

  3. Ildikó says:

    Szia! Szerintem Royal Gala, a jonatánból nemesítették. Illatos-édes-savanykás, hihetetlenül finom alma, ez az egyik kedvencem. Kicsit viaszos a héja.

  4. Oleg Kosevoj says:

    Ha a jellegzetes aromás illata is megvolt, akkor ez bizony a fahéjalma.

  5. Anonymous says:

    Ha lapított, akkor szerintem ez a pogácsaalma, amely egy ősi magyar fajta. Piacon, őstermelőknél néhol még találkozni vele. CSK

  6. Anonymous says:

    Idared lesz vagy még inkább Gála.Ez utóbbi nagyon jó ízű tud lenni és lédús.

  7. cskata says:

    Én Jonagold-ra tippelek.Esetleg…

  8. panna says:

    lelőhely:sem a hunyadi, sem a rákóczi téri piacon nem láttam még hasonlót, de ha a szobi utcától elindulsz az oktogon felé a körúton, az első éjjel-nappaliban 129 Ft-ért vesztegetik kilóját.néhány hónapja még óriásiak voltak, mostanra gondolom az utolsót rúgják a készletek, úgyhogy elég aprók, viszont az ízük továbbra is páratlan. nem mernék rá megesküdni, de azt hiszem szabolcsi jonagold van kiírva…

  9. Anonymous says:

    Szászpap alma? Régi, erdélyi télálló fajta, savanykás íze van.

  10. Anonymous says:

    szia, sztem Topáz. kaphato nem csak ostermelotol, de azert nem oylan gyakori. nezd meg ezt az oldalt, a zoldsegeseknel kaphato almafajtak nagy resze rajta van fotoval:http://www.apimex.hu/angol/friss.htmludvpsz

  11. Aramis says:

    http://almaeladas.hupont.hu/ link alapján én az utolsó almafajtát tippelném, színre teljesen megfelelnek:) – Gála?

  12. Édes és Keserű says:

    Én is Galara tippelek, mivel pont most vettem, és minden stimmel amit írtál. Persze annyi fajta almavan, hogy aztán lehet, hogy valami teljesen más….

  13. Luca says:

    Jó alma nincs, az már csak egy régi mese. Valaha ősanyáink…

  14. De, de, de! Ez határozottan jó ízű és állagú, ráadásul volt illata is.

  15. Impish says:

    Szerintem Idared:)(Az idared lapos nem gömbölyű, ahogy írtad)Mennyire volt édes??

  16. Végignéztem több száz idared fotót, szerintem az én almám sokkal laposabb. :-)Jajjj!Középédesnek vagy középédes plusznak mondanám.

  17. Krisztina says:

    Szia!Ez Gala alma és ha jól látom Tenroy fajta (Royal Gala). Remélem segített :DKriszti

  18. Anonymous says:

    Pogácsa-alma.Ez komoly! Van ilyen!De a hivatalos nevét nem tudom.Éva

  19. Kyra says:

    Ha lapos (és kisebb is) akkor topáz.

  20. Anonymous says:

    Szerintem Jonatán, bár az ízre inkább savanykás… Valaki írta a JonaGoldot, de szerintem az nem lapos. Én egyébként, csak úgy megenni a StarKinget szeretem!

  21. Anonymous says:

    Almákról jut eszembe, gyerekkoromban a nagyszülők házánál volt egy almafa, jellemzően kétévente hozott csak termést (nem igazán értem ezt sem, bár nem is vagyok nagy kertész), talán "varbai édes" volt a fajtája, de sajnos már nem élnek a nagyszülők, hogy meg tudják mondani, szüleim pedig nem emlékeznek pontosan rá. A fajta neve azért vicces, mert kifejezetten kesernyés alma volt, de én imádtam, elég apró is volt emlékeim szerint. Kerestem már rá, de sehol nem találom. Esetleg ha már annyi almaszakértő gyűlt itt össze, hallott már valaki róla? Köszi: Fruzsi

  22. Altair says:

    Én a Gálásoknak hiszek, mert én csak ezt szeretem. A Jonatán szerintem hamar kásás lesz és édeskés is. :o)De mivel nem vagyok almaszakértő, ezért csak leírom, hogy kóstoljátok meg a Pink Lady almát, nagyon-nagyon finom! Nem kásás, nem édes, hanem almaízű és illatú. Darabra árulják, nem magyar, de nekem most ez a kedvencem.

  23. Anonymous says:

    Ez Gala és azon belül pedig a Tenroy fajta.

  24. Anonymous says:

    Na es ha mar itt vagyunk, akkor ajanlani tudom mindenkinek a batul almat, kostoljatok meg, ha raakadtok.Szinten regi almafajta, "uvegalmanak" is becezik.Kivalo teli fajta, igen bolevu, edes-savanykas, aromas.Aki eszik belole, az tobbe nem feledi:)Gyongyos

  25. Félértelmiségi says:

    Az Elstarra jellemző, amit leírtál az ízéről és az állagáról, és az is hajlamon ezekre a szár körüli "kopásokra".De lehet igazán jó Gála is, abból mostanából sok jóba nyúltam, Elstart viszont ezer éve nem láttam, pedig nagy kedvenc.

  26. Anonymous says:

    Húsvéti Rozmaring?Húsvétig eláll.

  27. Erzsébet says:

    Én Jonagoredre tippelek, a húsa színéből is.

  28. Kati Eisenberg says:

    jazz v. scifresh alma …egy viszonylag új almafajta Új-Zélandból … Royal Gala és a Braeburn keresztezés eredménye

  29. Tárkonyha says:

    Sziasztok! Kertészmérnöknek tanulok, most volt gyümölcsismeret vizsánk.Az alma neve: COX NARANCS RENE (COX'S ORANGE PIPPIN). Elfelejtett téli alma fajta. http://en.wikipedia.org/wiki/Cox%27s_Orange_Pippin

  30. Anonymous says:

    Eszter, ez tuti az arany parmen.Regi almafajta, a kereskedelemben nem kaphato, mifelenk(Erdely)is csak idosebb bacsik,nenik aruljak a piacon :)A szine nehol hajaz a voros-narancs arnyalatra, enyhen csikozott es keves aromasabb alma letezik.Evekig vadasztunk facsemetet ebbol a fajtabol, iden talan kiderul, hogy tenyleg aranyparment terem-e a szinten piacon vasarolt csemete :)Udv.Gyongyos

  31. Anonymous says:

    Ha Valakinek van lehetosege termesztesre, az itt emlegett regi almafajtak ujra kaphatok a kerteszetekben!

  32. Anonymous says:

    Szerintem talán JonaGoRed – ez is hajlamos mutációra, úgyhogy almáskertről-almáskertre alakulhat egy kicsit. Az alma íze is függ a tájegységtől, a termőföldtől, a termelő törődésétől, stb. Remélem találsz még ilyan almát!MsTea

  33. Anonymous says:

    Szerintem Topáz.http://www.derecskealma.hu/derecske-alma.htmlMi is ilyet vettünk, többek között, és nagyon ízlett, kissé fűszeres az íze, ezért megjegyeztem a nevét. A kép csalóka a honlapon, inkább cirmos, nem ennyire teli piros.

  34. dilike says:

    gala lesz ez: royal gala vagy galaxy. hajlamos a kurválkodásra, rengeteg féle van belőle.baromi jó hidegtűrő/tárolható. és olcsó. zöldségesek és szupermarketek olcsó, de finom dömpinggyümölcse 🙂

  35. Anonymous says:

    Ilyen nekünk is volt, még a nagyapám kertjében (a kert már nem a miénk, de a fa esetleg még megvan, nem tudom, az utcáról nem látni el oda). A miénk annyiban különbözött, hogy az egyik fán kifejezetten sötétpiros felső résszel érett be, a másikon volt ilyen színű (de ez a világosabb hajlamos volt a keserűfolt-parásodásra). A fajta egyébként régi, közönséges (nem újabb klón!) Jonatán. Az a fa nálam idősebb, ha él még, 50 éves lehet. Kisnövésű, könnyen metszhető fa, bőtermő, savas-édes (nem nagy) almákkal. Egész télen szekrény tetején hűvös helyen eltartható volt, jövő májusig is, akkor már ráncosodott, de romlásra nem volt hajlamos. Az egész szobában kiváló almaszag lett egy szekrénytetőnyi almától.Molnárgörény (elfelejtettem a blogger-azonosítómat)

  36. SzKriszti says:

    Mifelénk Jonagoldnak hívják. A Jonatán és a sárga alma keresztezése. A pöttyeiről lehet felismerni.

  37. Gabi says:

    Jaj, szerintem még senki nem tudta a helyes (?) választ. Ez gyerekkorom kedvencének tűnik, amelyet aranyparmennek hívnak. Erősen viaszos héjú, nagyon tartós, de főként erősen illatos, viszont nem túl édes almafajta. Azt hittem, már senki sem termeszti az országban…

  38. A facebookon is tippeltek erre :-)http://www.facebook.com/FuszeresViszont írt egy almaszakértő, bemásolom ide a levelét:"Nem biztos, hogy a lapossága jellemző. Az alatta látható almák már nem annyira laposak. A laposságot a fajta mellett több minden befolyásolja: a porzó fajta (metaxénia) vagy a korai stádiumban az időjárás, stb…A leírt íz alapján az Elstár-ra gondolok, ami szept. második felében érik és kellemes savai és intenzív, jó illata van. Tárolóban jól eltartható.Színe alapján lehet a Gála is (már nálunk is tucatnyi klónja van) bár annak az íze inkább fűszeres mint savas. Nem is annyira leveses, mint az Elstár. A Gála jobban elterjedt.A találatom vszínűsége cca. 80%"

  39. jeeka says:

    Ez biztos, hogy topáz, ezer közül is felismerem. A Hunyadi téren vettük, amíg el nem fogyott a nénitől. Sem a gálák, sem a jonatán-tesók nem tudnak ilyen fűszeres ízt. A jonagold hasonlócsak, de kevésbé karakteres benne a savasság. Én függő lettem, iszonyúan szenvedek, mióta nincs.

  40. Jucus says:

    Topáz a neve a fajtának, az egyik legfinomabb alma, amit életemben ettem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!