Fűszer és Lélek

Csak lassan

Sokszor dicsértem már a lassúságot ebben a blogban. Talán a komótosság mégis jobb szó arra, amikor egy egész délelőtt alatt szépen elkészül az ebéd, úgyhogy közben semmi kapkodás, semmi stressz, sőt, közben egy kis olvasgatás is belefér, vagy egy csésze jó tea.
Van egy barátunk, aki kéthetente egyetlen pihenőnapot enged csak magának, de akkor csak lassan készülő ételeket készít, mondhatni aznap a konyhában él. Telefon, tv, számítógép kikapcsolva, sütő be, asztal megterítve. Tizennégy naponta nyolc órányi nyugalom az élet. Igazi slow food. Ezt a receptet tőle tanultuk. Nagyon finom!
Friss, fehér kenyeret érdemes mellé kínálni, amivel lehet tunkolni.
Hozzávalók:
4 nagy fej hagyma
8 gerezd fokhagyma
5 ek kacsazsír
5 ek fehérbor
1 kk köménymag
2 kg malaccomb (jó a felnőtt malacé is 🙂
5 ágacska kakukkfű
só, bors
esetleg chili és babérlevél
A hagymát karikákra vágjuk, és pár percig dinszteljük az olajon, amíg el kezd pirulni. Rászórjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és a köményt is, majd sózzuk, és betoljuk a sütőbe 80 fokra két órára. Ha szeretjük a csípős ízt, tehetünk bele chilit is. Ha így teszünk, illik hozzá a babérlevél is.
Közben a combot körben besózzuk, borssal bedörzsöljük, és egy serpenyőben minden oldalát körbepirítjuk nagy lángon, vagyis kérget sütünk rá. A hagymára tesszük, beleszórjuk a kakukkfűágat is, és további 3 órát sütjük úgy, hogy közben az edényen van a fedője. Nagyon finom szaftos marad a hús, isteni puha lesz a hagyma. A malac csak azért jobb, mert annak eleve zsírosabb a húsa.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. crazyfish says:

    Egy jó húsleves 5-6 órát fő…:))nincs is a magbaváló karajcsontnál, lehet belerakni egy kis lapockát, ha valaki több főtt húst szeretne enni….
    Gyógyszer!!!

  2. Gabojsza says:

    Mert a jó dolgokhoz idő kell:-)

  3. duende says:

    Hm… Kipróbálandó. Amúgy is kedvelem a lassan összesült ételeket. Egy hétköznapi egyszerű, kis konyhában ezek az ételek a kivitelezhetők igazán, főleg ha több emberre főzünk-sütünk. A hirtelensültek maximum randivacsinak jók, két főre. 🙂

  4. liana says:

    Imádnám a lassúfőzést. Hónapok óta keresek slow cooker-t. Természetesen nem óriás méretűt. Kb. 3-4 személyest, 3,5 lt-est. Ha tudnátok ebben segíteni nagyon megköszönném.A képen, amelyen a malaccomb készült, az milyen fazék?

  5. Anonymous says:

    hol sütötted? a tüzhelyen, vagy a sütöben?

  6. Gabojsza says:

    Liana, a Tesco-ban találsz, kb 3500 forintért. Én kb 2 éve vettem, sokat használom.

  7. liana says:

    Gabojsza,külalakra ugyanolyan mint amit a külföldi oldalakon látunk? Vidéken élek,a nálunk lévő Tescóban nincs.Neked hány lt-es van? Ha valahol látsz, légyszives ird már meg, majd valaki ismerős megkérek, hogy vásárolja meg számomra. Előre is köszönöm, ha segitesz. Liana

  8. Gabojsza says:

    Liana, külalakra így néz ki, tesco sajátmárkás termék és slow cooker a neve, még a kiskőrösi mini tescoban is láttam. Nagyobb helyen biztosan van:http://href.hu/x/d4kn

  9. liana says:

    Gabojsza, Köszönöm, hogy válaszoltál,felbuzdulva megkérdeztem a kiskőrösi Tesco-t,de nem volt. Nálunk Kiskunfélegyházán sem találtam. Azért szépen kérlek, ha jártodban,keltedben látsz valahol ird meg. Köszönöm:Liana

  10. Gabojsza says:

    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mostanság néztem, van-e…küldj kérlek egy emailt a gabojsza@gmail.com-ra az elérhetőségeddel, hogy tudjalak értesíteni, ha látok valahol:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!