Fűszer és Lélek

Latkesz sütőtökkel és fűszeres almaszósszal

 

Ritkán készítek a latkesz mellé almaszószt, nekem a tejfölös, sajtos mártogatók valahogy jobban bejönnek, de idén nagyon sok az almánk, és különben is, a sütőtökhöz valahogy jobban is illik, mint a krumplihoz. Még csak egy nap telt el a hanukából, de már gyomorégéssel ébredtem, úgyhogy én most kicsit abba is hagyom a sok olajos étel evését, persze ez nem jelenti azt, hogy ne készíteném el őket, de több fánk vagy latke nem csúszik le, az biztos 🙂
 
Hozzávalók a latkeszhez:
5 nagyobb krumpli meghámozva, lereszelve
sütőtök 2 krumplinak megfelelő mennyiségben, lereszelve
2 tojás
5 ek liszt
2 marék apróra vágott dió
1 cs sütőpor
1 nagy fej hagyma lereszelve
só, bors
olaj a sütéshez
 
Hozzávalók az almaszószhoz:
4 alma
2 ek citromlé
1 ek friss rozmaring
1 ek méz
1 csipet só
 
A krumplit, hagymát és sütőtököt elkeverjük a tojással és a liszttel,dióval,  majd fűszerezzük. Használhatunk vékony karikákra vágott pórét vagy újhagymát is. A serpenyőbe öntünk egy ujjnyi olajat, és felforrósítjuk. 1-1 kanálnyi masszát teszünk bele, és aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
Az almaszószhoz megpucoljuk az almát, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon, majd botmixerrel pépesítjük. Mézzel, sóval és a rozmaringgal fűszerezzük. Kis tálkákban adjuk a latkesz mellé.
Két éve céklás latkeszt sütöttem isteni mártással.
 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Édy, aki Endre says:

    A Taxi című sorozatban az Andy Kaufman által játszott szereplő (Latka Gravas) is állítólag innen kapta a nevét.

    http://www.youtube.com/watch?v=tAU6HYpvzUU

  2. Anonymous says:

    eza tócsni vagy prósza – persze lehet "reklámozni" zsidó latkeszként is …

  3. Eisenstock Ildikó says:

    Ez a nyers almaszósz kellemesen fanyar, pikáns lehet. Nem olyan súlyos, mint a szokásos lisztes-fahéjas változat. Biztos, hogy kipróbálom.

  4. Horasz says:

    Sütőtökön kívül ez tkp. nem a tócsni receptje?

  5. csipkelelkű says:

    Hanukka szameach!Jól néz ki, persze nyersen megy bele a sütőtök, ugye? Amúgy nehéz lenne lereszelni… Kár, mert pár napja sütöttem meg egy egész, gigantikus méretű sütőtököt, mézédes, de rajtam kívül senki nem eszi, és azért nekem is megvannak a határaim. Még nem döntöttem el, hogy leves legyen a maradékból, vagy pite. De lehet, hogy mégis latkesz lesz 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!