Fűszer és Lélek

Tahinis húsgolyók

Pár napja tartottunk egy baráti koccintást, ahova mindenki kis falatokat vitt vacsorára. Nem volt sok időm, ezért egy egyszerű hummuszt készítettem pirított pitával, és ezeket a húsgolyókat.
Imádom a tahinit (tahina), sült húsokhoz egyszerűen elkeverem kevés citromlével, zúzott fokhagymával és sóval, és már kész is az öröm. De egy ilyen fűszeres húsgolyó simán elbírja magában is a tahinit. Múltkor kérdezték tőlem, hogy miből áll a tahini a szezámmagon kívül. Az ég világon semmi másból! A tahini tényleg szezámmag paszta, vagyis pépesített, őrölt szezámmag, éppen ezért nem tartható el a végtelenségig, az olaj ugyanis avasodhat, de egy évig hűtőben simán eláll. Nekünk soha nem kellett még ilyen sokáig tartogatni, de aki kevesebbet használ belőle az is bátran megveheti!
A recept végére beillesztettem egy videót a tahihi otthoni elkészítéséről, amiben persze használnak vizet, meg citromlét és olajat is, de ez senkit ne tévesszen meg, csak az ellenség megzavarása céljából csinálják, ipari körülmények között más 🙂
Na de a recept:
50 dkg darált marhahús (még jobb a birka)
1 fej hagyma lereszelve
10 dkg mazsola
10 dkg szárított sárgabarack nagyon apró kockákra vágva
1 csokor koriander zöld felaprítva (mehet bele menta is nyugodtan!)
2 ek tahini
1 kk római kömény
2 kk őrölt fahéj
1 kk chili
1 kk koriander mag
1 tojás
A hozzávalókat alaposan összegyúrtam, és egy órára a hűtőbe tettem pihenni. Diónyi golyókat formáztam belőle, és kevés olívaolajon rázogatva megsütöttem. Tálalásnál tahinit locsoltam rá, és csepegtettem rá pár csepp citromlevet.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. réka says:

    kedves Eszter, egy kezdő kérdése: a korianderzöld nélkül is jó lesz ez a gombóc? vagy kicserélhető a mentára? köszi a választ 🙂

  2. superhappyjohi says:

    kedvenc etelem a tahini!!!! en salatahoz, edesburgonyahoz keszitem a leginkabb (mivel hust nem eszek) de mindig johet! 😉

  3. Nóra says:

    De szépet raktál fel hajnalok hajnalán. Most olyan arab íz lett a számban,pláne így ezzel a tányérral együtt, 10 ponty. Meg kell csinálni (na jó, a tányért nem korongozom meg).A tahiniről meg mindig eszembe jut a tagine, amim egyszer lesz majd, mert csodaszép. Remélem, Marokkóból és nem az ikejából.

  4. Anonymous says:

    Szia Eszter,Nekem a húsgombócok kívül megégnek, belül nyersek maradnak. Szeretném elkészíteni ezt a receptedet, de már bele sem merek fogni. Mit csinálok rosszul?Köszi előre is, üdvözlettel:Anna


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!