Fűszer és Lélek

Az asszony és a gomba

régi+út

Még a nagyanyjától tanulta a gombaleves receptjét. Csirkegombából főzte, és tejfellel savanyította. 

De újabban akkor is gombalevest főzött, ha csak dohos liszt, és tyúkzsír volt otthon. A gombát belehazudta, a gyerekek meg úgy csináltak, mintha benne lenne. Aznap reggel volt benne legalább aludttej. 
Nem értette hová tűnt a gomba az erdőről, de azon az éven mintha még a sárga fejüknek sem akaródzott volna kibújni az avar közül. Amíg a férje élt, csütörtökönként kimentek az erdőre fát gyűjteni, de szinte mindig teleszedték a kosarat gombával is, tavasztól az első fagyokig. 
Lehet, hogy csak a szeme romlik? Ott vannak azok a gombák, csak már nem veszi észre? Nem csodálkozna rajta, télen vette észre, hogy ha jönnek haza a gyerekek nehezen tudja kiválasztani a csoportból a sajátját. Csak amikor közelebb érnek, akkor ismeri meg Samut, messziről pont olyan mint az a kicsi Wohl gyerek, csak hát okosabb nála, hála az istennek!
Ma is gombaleves lesz ebédre, gondolta, biztosan unják már a gyerekek, de ha az apjuk még élne, felmenne egészem a hegy tetejéig, ott terem a sok vargánya, oda nem járnak fel a parasztok a faluból, nincs aki leszedje. A Sanyi, a rongyoscigány néha felment, jobban szerette az erdőt járni, mint a rongyokkal bajlódni. Vitte magával három mezítlábas kisfiát, úgy öntötték a gombát az apjuk puttonyába, így Sanyinak nem kellett hajolgatnia, elég volt csak kicsit megrogyasztani a térdét, hogy beleöntsék a kiskosár tartalmát. Sanyitól érdemes volt gombát venni, nem adta drágán, és őt az özvegyasszonyt mindig megszánta, a legszebbeket adta oda, néha egy-egy madártojással is megajándékozta, amit fent rabolt el valamelyik fészekből.
De Sanyi is eltűnt, talán jobb helyre vitte a sorsa, itt hagyta fiatal feleségét a négy gyerekkel, a negyedik azután született, hogy a Sanyi elment, azóta is siratják. Azt beszélik, az országútnál felborult egy szekér, ott látták mellette utoljára, ahogy próbálta kihúzni a kocsist a kerék alól, de azon már nem volt mit segíteni. 
Holnap reggel neki is fel kell mennie a hegy tetejére, hátha talál ott valamit. Ha hajnalban indul, amikor még sötét van, délben már otthon lesz, mire hazaérnek a fiúk, kész az ebéd. Sikerült lepedővásznat cserélnie lisztre és tojásra, már csak a galuska is nagy boldogság lesz, de ha még a kosara is tele lenne gombával, igazi ünnepet ülhetnének négyecskén. Talán még a gyertyákat is meggyújtaná este.
Hajnalban indult útnak, a legnagyobbnak meghagyta, hogy keltse a kicsiket időben.
Még ki se világosodott, de már nagyon meleg volt. Ez volt az első éjszaka, amikor éjjel se hűlt le az idő. Lassan ment, figyelt mindent, bízott abban a kevés esőben, ami pár napja esett. Mikor úgy érezte, hogy már felért a csúcsra, kicsit megpihent, és akkor látta, hogy ha még egy kicsit feljebb megy a gerincre, akkor ott már a fenyők kezdődnek, arra már nem érdemes keresgélnie.Nem talált semmit. A szeder összemarta  a lábát, a csipke leszakította a szoknyáját, de sehol nem talált egy szem gombát se.
Ha az Akasztó felé menne le, legalább ihatna a forrásból hazafelé, meg az is lehet, hogy van még a vadmeggyen pár szem meggy, azt is összegyűjthetné a kötényébe. Elindult lefelé, és az egyik kanyarban meglátott valami furcsa kis állatot. Mintha giringy lett volna, de nem szaladt el. Visszalépett párat, lehajolt. Egy bőrtarisznya volt, olyan, mint ami a Sanyin lógott mindig. De ebben nem fekete kabátgomb volt, meg fogatlan fésű, hanem pénz. Rengeteg pénz. Ez nem lehetett a Sanyié. Remegett a keze.
A hasára kötötte a tarisznyát, kicsit figyelgette magát, hogy látszik e, aztán szinte szaladt lefelé. A szíve a fülében dobogott, a szeme csillogott mire leért. Még szerencse, hogy a lovat megtartották.  Pedig hábyszor el akarta már adni, a kocsival együtt, de mindig olyan szépen nézett rá az a lovacska! Befogta, és csöndben várt. Nem zokoghatott, pedig legszívesebben azt tette volna. Még megijesztené a gyerekeket, ők is sírnának, vagy kérdezősködnének, és nem tudnának indulni.
Amikor hazaértek felparancsolta őket a kocsira. A Sanyi háza felé kanyarodtak, de nem mentek el odáig, csak bekiabált az asszonykának, hogy mennek-e velük. Az nem kérdezett semmit, feladogatta a gyerekeket, és felmászott maga is hátulra.
Mosolyogva kanyarodtak ki az országútra.
A középső kérdésére, hogy gombaleves lesz-e vacsorára azt felelte, hogy nem. Többé nem lesz gombaleves.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. skyrise says:

    Köszönöm Eszter, kisütött a nap a fejem felett, olyan szépet meséltél!

  2. Örülök! Az az igazság, hogy magamnak próbálok jó kedvet csinálni…

  3. Anonymous says:

    Hűűűű, mekkora élvezettel olvastam! Köszönet Neked ezért is, meg azért a sok jóért amit megosztasz velünk.

  4. duende says:

    Csodálatosan tudsz írni. És tudod. Ez is elmúlik egyszer…A nap mindig újra kisüt, hát ne búsulj rózsám, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér!(Én ilyenkor cigányzenét hallgatok és iszom és táncolok és sírok. És aztán valahogy kimegy belőlem a rosszkedv. Másnapra. 🙂 )

  5. Anonymous says:

    Eszter ismered Tar Sándor novelláit? Nekem ő a kedvenc íróm. Csak néhány kötete jelent meg. (olvasd el, ha van időd, mert érdemes)Szóval rá emlékeztet az írásod. Nagyon jó! Lehet, hogy ezzel érdemes lenne komolyan foglalkoznod. 🙂 Szilvi

  6. Nils Holgersonné says:

    huu, nekem valahogy a karom is ludboros lett az olvasastol. Nagyon nagyon jol sikerult.

  7. Nilüfer says:

    Eszter, én nem tudtam, hogy ilyet is tudsz..de csináld!!!!

  8. Lili says:

    Na végre Eszter! Már annyira hiányoztak ezek az írásaid. Gyönyörű, mint mindig!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!