Fűszer és Lélek

Citromos csicseri

Ha a barátnőm citromfáján nem terem tíz kiló citrom, akkor nem lenne ennyi eltett citromos étel mostanában a konyhámban, de egyszerűen nem tudok leállni a sóban eltett citrommal. Már az illatát is imádom, hát még az ízét!
Citromot lehet eltenni házilag, de nagyon fontos, hogy kezeletlen citrom legyen! Legjobb megoldás tényleg az, ha valakinek termő citromfája van otthon. Ennek hiányában érdemes a Marokkóba vagy a környékére utazókat nyaggatni, hogy hozzanak citromot, és ha már nagyon unnak minket, és az ismeretlen számról való telefonálgatás “trükk” se hoz eredményt, akkor egyszerűen el kell menni a törökhöz és venni egy üveg eltett citromot. Gyors, olcsó, praktikus megoldás 🙂
Addig is gyorsan leírom hogy is készül a sóban eltett citrom:

Hozzávalók:
10 db citrom
1 ek koriandermag
5 db friss babérlevél (esetleg szárított)
fél kg durva szemű tengeri só
1 ek sáfrányos szeklice (esetleg 2 csipet valódi sáfrány)
frissen facsart citromlé szükség szerint
A citromokat hosszában bevágom úgy, hogy alul egyben maradjanak. A tengeri sót elkeverem az előzőleg kicsit megpirított korianderrel. A citromokat szétnyitom, és beléjük nyomkodok jó sok sót. Egy befőttesüveg aljába sót szórok, majd szépen beleteszem a citromokat is, néha szórva rá sáfrányos szeklicét. Jól megnyomkodom, ne maradjon közte sok hely. Végül felöntöm a maradék sóval, lezárom, és konyhapulton tartom három napig. Itt meleg is van, és nem is felejtem el. Ekkor felöntöm annyi citromlével, amennyi ellepi, majd lezárom az üveget és három hónapig érlelem.

Hozzávalók a citromos csicserikhez 4 főre:
4 egész csirkecomb
két csésze csicseriborsó
6 sóban elotett citrom
2 fej hagyma
olívaolaj
2 kk római kömény
1 kk fahéj
1 kk chilipehely
3 dl kókusztej
pár szem olajbogyó
ha van friss koriander, esetleg petrezselyem
só, bors
A csicserit egy éjszakára beáztatom, majd másnap sós vízben puhára főzöm. A csirkecombokat sózom, borsozom, és olívaolajon szép pirosra sütöm. Kiszedem őket egy tányérra, és a visszamaradt olajon két nagy fej hagymát megdinsztelek. Felöntöm egy doboz kókusztejjel, majd beleteszem a csicserit. Megszórom a fűszerekkel, és visszateszem a combot is.Az ételhez a kész citromot megpucolom, vagyis a belső kocsonyás részt egy tálkába gyűjtöm, a héja pedig mehet a kukába. Ezt is csirkéhez adagolom, és lefedve negyed órát párolom még. Tálalásnál nem árt jó sok korianderzölddel, vagy petrezselyemmel megszórni. Sajnos mi e nélkül ettük, de így is nagyon finom volt!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. peytol says:

    Szia Eszter!Én úgy tudom, a sóban eltett citromnak a héját kell használni. Ezek szerint jó a húsa is? p

  2. Anonymous says:

    Hova es mikor meggy a baberlevel? Koszizs

  3. Anonymous says:

    Ez az a citrom amit a marokkóiak is használnak?medvedr

  4. A török pl. a Lehelé csarnokban, aki hátul, középen árul :-)Vagy nem messze a Corvin mozitól a körúton.

  5. Anonymous says:

    Már olvasni is jó, nemhogy enni. De ki a török és hol van? Ha megírnád, megköszönném.

  6. Anonymous says:

    Nagyon jól hangzik minden (máris éhes vagyok:)), de őszintén szólva még sosem hallottam a sáfrányos szeklicéről. Megkérdezhetem, mi ez?Köszönöm: Verocs

  7. duende says:

    Én is rajongója vagyok! Hihetetlen illata és íze van, az ember nem is gondolná addig, míg ki nem nyitja az üveget és meg nem kóstolja! :)Emberem szerinte a Dűne c. regényben (filmben) ez lehetett "a Fűszer". 🙂 Én is most készülök eltenni egy üveggel, az előző nagyon gyorsan elfogyott. Most kétfélét csinálok, egy sóban eltettet és egy kristálycukorban eltettet, sütikhez. Szerintem az is isteni lesz! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!