Fűszer és Lélek

Útban a tökéletes gulyás felé

pásztortüzek
Hogy készül a gulyás?
Amikor a tökéletes lecsót készültem megfőzni, akkor a gulyásról is kikérdeztem az ismerőseimet. Most a kedves olvasók véleményét is szeretném megtudni! Mielőtt leírom az összesített eredményt, megosztok pár számomra érdekes szokást:
  • jó gulyás hátszínből készül
  • legalább annyi zeller van benne, mint krumpli
  • cukrot kell bele karamellizálni
  • sok lestyánnal
  • tejföllel
És van pár olyan is, amit én is szoktam csinálni:
  • erős marhaalaplével öntöm fel
  • a hússal csak a krumpli fő együtt, a zöldségek külön, és csak a végén kerülnek a bográcsba
Apropó bogrács: ebben mind a negyven válaszadó egyet értett, jó gulyás csak bográcsban készülhet.
A válaszok alapján szeptember 25-én Erdőbényén megpróbálom elkészíteni a tökéletes gulyást. Remélem sikerül!
2010. szeptember 25.
Erdőbénye
P r o g r a m o k
Kovácsműhely, Vörösmarty u. 1.
10 órától – 17 óráig műhely látogatás, 12 órától 14 óráig mesterség bemutató

Kádárműhely-múzeum

Szűcs János Hunyadi u. 49. műhelylátogatás 10 órától – 17 óráig

Művelődési Ház, Kossuth u. 38.
Művelt Alkoholista – Furmint szimpózium 14 órától

9 órától – 11 óráig gyermek kézműves-játszóudvar – Hetedhét kitűző készítése

Nyitott pincék – 10 órától

Tájház, Kossuth u. 52. – BLOGGER KONYHA
Nemzeti ételek
Chili és Vanilia – Fregula sarda
Fűszer és Lélek – Gulyás
Liga Füge – Túróslepény vagy almásrétes, hamuban sült töltött alma
Malackaraj – Igazi chilis bab
Délutántól liptói körözött, erdélyi padlizsánkrém, tepertőkrém házikenyéren
Doromb Tanoda Szilágyi Áron vezetésével
Párlat kurzus – Pelle Lászlóval
(Pelle Párlat) 10 óra, 13 óra, 15 óra, 17 óra – előzetes jelentkezés alapján
Szüreti Felvonulás a Sportpályáról 13 órakor
Játszótér – Rendezvénytér, Mátyás király u.
Kézműves piac és vásár 10 órától szörnyen finom házi lekvárokkal is!
Kézműves játszóház 12- 16 óráig
Megnyitó – 14 órakor
köszöntőt mond Kántor Dezső polgármester
Kádártánc
FolkBEATS sátor
autentikus népzenei és világzenei színpad 14,30 órától
Közreműködnek:
Apnoe – Magyar népzenei alapokon nyugvó fúziós zenék, Cantara – Magyar és germán eredetű népzene, modern klasszikusokkal ötvözve, Lingara – tradicionális roma zene és tánc, Orthent – világzene, Shkayach – tradicionális zsidó ének, Hypernomad Live Essence – globális, új népzene, Yanka Rupkina – ének (Bulgária), Kolyo Ivanov duda, tapan (Bulgária), Szilágyi Áron doromb.
1830 órakor – gyülekező a Játszótéren a közös tűzgyújtáshoz.
Varga Mihály bugaci dudás – mesemondó
19 órakor Erdőbénye dűlőiben pásztortüzek gyúlnak
 
Gyertek!!!!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Ez akár még jó is lehet, csak köze sincs a gulyáshoz.

  2. Én is hallottam már ezt a hátszines dolgot, és egyszer ki is próbáltam. Semmivel se volt jobb, mint lábszárból. Utólag nagyon sajnáltam, hogy olyan sok pénzt adtam ki érte.

  3. ŐŐŐ. Amire ezt válaszoltam, az meg eltűnt. Na mindegy, valaki csinálta már hátszínből, de csalódott.

  4. Anonymous says:

    Igen, ezt írtam, csak hosszú kerek mondatokban :))))))

  5. Anonymous says:

    Láttalak tegnap a TV paprikán, nagyon tetszett a kisfilm, helyesek voltak a fiúk!Helga

  6. gjuci says:

    Én az elején az apróra vágott, üvegessé párolt hagymát az olajon a pirospaprikával egy kis vízben főzöm úgy 30-45 percig. Csak utána rakom bele a többi hozzávalót, öntöm fel sok vízzel. (Szerintem) ettől lesz jó sűrű a gulyásom. Meg persze jóóóó sokáig kell főzni, dehát ezt talán mindenki tudja…

  7. Mamma says:

    Eszter, túl sok okosságot nem tudok mondani, mert ritkán főzök, de régen, főleg nagyobb mennyiségnél a hagymát pépesítettem, úgy pirítottam meg, attól sűrű, homogén lett a leve. Ha volt éppen, alaplevet is tettem hozzá. Néha pedig egy kevés, kockára vágott füstölt kolbászt. Ettől ugyan végképp nem lett autentikus, de nagyon finom !!:))A tejfölt saját szememmel láttam, hogy valaki pöttyintett a tetejére. Elborzadtam, aztán kipróbáltam. Miért is ne, hát így sem lesz igazi gulyás, de nagyon jó:))

  8. Gerik says:

    Én ugyan nem vagyok nagy gulyásfőző csak eszem, de anyu csinál egy jó pörköltet és arra nyomja a zöldségeket és addig főzi míg puha nem lesz. Jó sok csipetke bele és friss ropogós fehér kenyér. 2 hete ettünk és a 2,5 éves unokahúgom leutánozta a kenyértunkolós levesevést. 🙂 öröm volt nézni. 🙂

  9. ekkerjoz says:

    Utoljára birkacombból főztem, nem szoktam zellert használni.Fokhagymát, répát, gyökeret, húst kicsit megpirítom, a hagymát nem, könnyebben szétfő.

  10. Anonymous says:

    Nagyon fontos, hogy a krumpli addig főjön benne, hogy az "élei" teljesen elkopjanak. Tudom, hogy az nem is gulyás, de én birom disznó húsból is.Lili


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!