Fűszer és Lélek

Édes csontvelő

Péter Anna írása: http://malackaraj.blog.hu/
 A csontvelőről az egész országnak Szindbád,  majdnem az egész országnak a pirítós, pár embernek a grillezés jut eszébe, hiszen a töltött csontokat, hosszában kettévágatva, parázson is meg lehet sütni. Süteményre eddig kevesen gondoltak
A Hegy megy-re készülődve, a saját zsírjában konfitálódó rillette-re várakoztunk, amikor Eszter felfedezte Magyar Elek könyvében a purim kranzli-t, benne a sohasem látott szerepben megjelenő csontvelőt. Cukorral. Csontvelő egy süteményben, nem tudtuk elképzelni a végeredményt. Érezhető lesz benne a velő állati íze? Milyen a nyers velővel dolgozni? Egyáltalán milyen állagú a nyers velő? Kapartam már hájat, kentem zsírt, kockáztam szalonnát, hártyáztam agyvelőt, daraboltam marhafarkat gerincvelővel, de a csontvelővel eddig nem kerültem intim kapcsolatba, legfeljebb kanállal kapirgáltam a tányérra, vagy kenyérre. Megfogni? Soha.
Hozzávalók:
  • 20 dkg marhacsontvelő
  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg lisztté őrölt mandula
  • 10 dkg mandulalap
  • 13 dkg cukor
  • 5 dkg libazsír
  • 4 kemény tojásnak az átpaszírozott sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • egy nyers tojássárgája
  • egy egész tojás
  • egy csipet só
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
A csontokat érdemes a hentesnél hosszában szétvágatni, könnyebb így kitolni belőle a velőt. A kiszedéssel óvatosan, a csont szélei nagyon vághatnak. Az így kinyert, löttyedt zsírt hideg vízbe áztattam pár órára, majd lecsöpögtettem. Alaposan eldolgoztam az összes alapanyaggal, két centi vastagra nyújtottam, kerek pogácsákat szaggattam belőle, megkentem a tetejüket a felvert nyers tojással, megszórtam mandulalapokkal és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Forrón megszórtam a porcukorral, de akkor még szabad piszkálni, törékeny.
Az Ínyesmester szerint két, különböző méretű pogácsaszaggató segítségével gyűrűket kellett volna a tésztából szaggatni, de a kávés, cappuccinós és pálinkás poharaim sehogy sem adták ki a két kívánatos átmérőt, maradt a pogácsa.

Egészen biztos voltam benne, hogy a szelídnek semmiképpen sem nevezhető csontvelő íze át fog ütni a mandulán, tojásokon, és dobhatom ki az egészet. De nem. A jó állagú, omlós kekszben a marhának nyoma sincs, csak egy gyenge, érzékeny ínyűeknek feltűnő, hússzagú hangulat váltja ki a vaj könnyedén felismerhető édességét. A felhasznált zsír mennyiségéhez képest kifejezetten száraz, de nehéz teasütemény.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!