Fűszer és Lélek

Sültcitromos lencse sólet


Tegnap járt nálam egy nagyon kedves stáb, hogy a zsidó konyháról, gasztronómiáról forgassanak. Elmentünk a Dob utcai henteshez, beszélgettünk kicsit a régi zsidónegyedről és főztünk is. Az volt a kérésük, hogy ha lehet, ne flódnit és sóletet készítsek, mert azt a legtöbb ember ismeri. Mikor bejelentkeztek, még nem tudhattam, hogy csak 22 fok lesz, és nagyon örültem a kérésnek, hogy ne ilyen nehéz, sok-sok órán át készítendő ételt főzzek.
Ezek után mit készítettem? Lencse sóletet és rugelach-ot.
Kaptam egy kuktát édesanyámtól, mantráztam folyamatosan, hogy nem félek, nem félek, nem félek, és valóban nem robbant fel a gőzős szörnyeteg, viszont 30 perc alatt elkészült az étel, úgyhogy lehet, hogy máskor is bevetem a kuktát.
Ebben a lencsés sóletben az a jó, hogy langyosan is nagyon finom, de hidegen is ehető, nem kell nyáron folyamatosan melegen tartani a szombati ebédhez, nem melegítem vele az amúgy is harminc fokos konyhát.
Az igazi csodája a serpenyőben előre megsütött, majd belefőzött citromkarika. Olyan elképesztő ízt és illatot ad az egyszerű lencsének, hogy én se hittem el, amikor először ettem ilyen ételt, hogy csak az a pár fűszer és citrom van benne, amit mondanak. Pedig igen, úgyhogy érdemes kipróbálni! Aki teheti, vásároljon kezeletlen citromot és a magokat mindenképp szedje ki belőle, mert nagyon keserű tud lenni, ha ráharapunk.

Hozzávalók:
70 dkg lencse
50 dkg csirkemell filé (persze a füstölt libacomb sokkal jobb, de most kóser alapanyagokkal dolgoztunk, és libacomb nem volt)
1 csokor újhagyma
5 gerezd fokhagyma
1 kk koriander mag
1 kk római kömény
1 citrom
4 szem sárgabarck
só, bors
olívaolaj

A lencsét megmostam, és a kukta aljára szórtam. Rádobtam a felkockázott, és olívaolajon kicsit megpirított csirkemelleket, majd a felkarikázott újhagymát.
A fokhagymát nem vágtam apróra, csak a kés lapjával picit összetörtem, és azt is a lencsére dobtam. A serpenyőben, amiben a csirkét megforgattam, megsütöttem a felkarikázott citromot is, és azt is hozzáadtam az ételhez. Akkor jó, ha mind a két oldala aranybarna lesz, és fantasztikus illattal árasztja el a konyhát. Végül a félbevágott, kimagozott sárgabarackot. Megszórtam a fűszerekkel, sóztam, és felöntöttem épp csak annyi vízzel, amennyi szűken ellepi.
Zöldség alaplével, vagy csirke alaplével még finomabb lett volna, de nem volt itthon.
Lezártam a kuktát, és harminc percig főztem.
A fedő levétele után még elég sok lé van rajta, de ezt az idő múlásával egyre jobban beissza a lencse.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. kissaranka says:

    Kezdő “háziasszonyként” én is kipróbáltam ezt az ételt, és nagyon finom lett. 🙂 érdemes kalandozni a régebbi postok között is 🙂

  2. Rapsonné says:

    Ezt ugye újévre is lehet? 🙂
    Persze, akkor nem szabad szárnyast, de csak találok valami illő húst hozzá 🙂

  3. petra says:

    Hmm..jól hangzik ez a sült citrom hozzá. Még nem mertem sóletet csinálni mióta hazajöttem NYC-ből a bébiszittelésből. Ott minden pénteken sóletet főztem egy kerámiával bélelt elektromos sóletfőző cuccban. A mai napig sem tudom, hogy mi volt annak a neve és egyáltalán hol lehetne olyat venni 🙂 Szuperül összeértek benne az ízek, gondolom attól, hogy egész nap állandó, alacsony hőfokon főtt a sólet.Mit gondolsz? Nálunk van ilyesmi?

  4. Úgy olvastam, hogy kamerával bélelt :-)Lehet kapni egyébként, lassú főző asszem a neve.

  5. Anonymous says:

    Istenien hangzik! Kukta nélkül és aszalt sárgabarackkal is elkészíthető kezdő háziasszonyoknak?

  6. Kékmadár says:

    Azt hiszem, ezt hamarosan kipróbálom, nagyon tetszik. Ha füstölt libacombot teszel bele, azt is megpirítod egy kicsit vagy csak beteszed a lencse mellé a kuktába?

  7. munchkin says:

    Felteszed a rugelachot is? 🙂

  8. duende says:

    Szenzációs! :)A sült citrom a világon a legfinomabb, halhoz szoktam készíteni. De így lencsével is… valami fergeteges lehet! Ha nincs sárgabarack, mit tennél bele?Mert majd csak a barack szezon után fogom tudni megfőzni.

  9. Igen, felteszem majd a rugelachot is.Sárgabarack helyett birsalmát tennék bele, sőt azt gondolom, hogy azzal az igazi, de az még ngayon sokára lesz. Addig is, szerintem mehet bele alma vagy körte.

  10. zölderdő says:

    Igen, a citrom zseniális a lencsével, én a sima lencsefőzeléket is citrommal főzöm, de ez a sült citrom még jobban hangzik.:-)

  11. Júlia says:

    Mire jó még a sült citrom? Nagyon jól hangzik, de nem vagyunk nagy sóletesek…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!