Fűszer és Lélek

Szükséges-e a fagyigép?


Annyian kérdezitek, hogy nekem milyen fagyigépem van, és egyáltalán szükség van-e fagyigépre, hogy írok róla egy posztot.
Az én fagyigépem nem különálló gép, hanem a Kenwood dagasztógépem egyik tartozéka. Ez azt jelenti, hogy a tálat kellett külön megvásárolni, de a dagasztógép motorja hajtja. Ennek van előnye, és hátránya is. Előnye, hogy összességében kicsit kevesebb helyet foglal a tál, mintha egy teljes gépet vásároltam volna, hátránya viszont, hogy nyaralni nem lehet elvinni csak a dagasztó képpel együtt (elárulom, hogy ha három napnál hosszabb időre, belföldre megyünk, akkor néha elviszem magammal a dagasztógépet, hagy nyaraljon ő is 🙂
Ami furcsa, hogy a tál egyébként annyiba kerül, mintha a különálló, motoros verziót vettem volna.
Sokan írják, hogy vettek egy kisebb fajta fagyigépet, és nem fagyott meg benne a fagyi. Bevallom, ez velem eddig nem fordult elő, szerintem érdemes több pénzt beruházni a gépbe, aztán hamar visszahozza az árát. A saját gépemen kívül eddig csak Lila Füge fagyigépével volt szerencsém dolgozni, de neki is Kenwood van, csak a másik változat.
A tartályt mindig a mélyhűtőben tartom, és a fagyialapot is be szoktam hűteni mielőtt a működő gépbe töltöm. Két fagyi készítés között nem árt, ha eltelik 24 óra, ugyanis ennyi idő kell az akkunak, hogy teljesen átfagyjon, majd le tudja adni a hideget a fagyialapnak.
Szükséges-e a fagyigép a jó fagyihoz?
Igen, sajnos fagyigép nélkül soha nem lesz olyan a fagyi, mint amilyennek lennie kell: könnyű, krémes, homogén. Egyszerűen nem elég az átkeverés villával, de még a botmixeres módszer se olyan.
Tehát, egy szó, mint száz, mindenkinek tanácsolom, hogy vegyen egy fagyigépet!
Nagyon finom fagyik készíthetőek vele, valódi vanília, tömény csokoládé, vagy 100% málna. És csak az kerül a kanalunkra, amit mi a gépbe tettünk, semmi színezék, aroma, vagy ízfokozó.

Ajánlom a témában:

Nagy fagyiválogatás:
Okostojás tudományos magyarázata:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    én nem vagyok (voltam :-)) fagyis, de fagyigép kell, kitchenaidet vettem, imádom :-)Iza

  2. mithrile says:

    Egyetértek!Egyelőre nekem egy szinte noname kis fagyigépem van, de már ez klasszisokkal jobb állagú fagyit készít, mint, amikor csak kifagyasztottam, illetve óránként átkevertem.Ha majd lesz saját lakás, és megfelelő konyha, akkor én is egy mindenttudó Kenwoodra fogok benevezni:)Mellesleg a legjobb fagyi gyűjteményt eddig Mammánál találtam mindannyiunk műveiből:http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2006/08/30/Fagylalt_receptek/

  3. Morzsa says:

    Én évekkel ezelőtt vateráztam magamnak egy Philips gépet, ott állt a spájzban, és pont ma csináltam vele életem első házifagyiját. Vagy talán nem is fagyit, mert tojás nincs benne, csak tejszín meg mascarpone az alap. Én is olvastam, hogy nem fagy meg a gépben a fagyi, és hogy hűtőben kell működtetni a gépet… ettől nagyon féltem, de gyönyörűen megfagyott, igaz, előtte mindent atomra hűtöttem, fagyasztottam.Eddig azért sem használtam, mert tavalyig csak nagyon kis fagyasztóm volt, ami folyton dugig volt, nem lett volna hová tenni bele a gépet. Erre tegnap, mikor az akkut betettem, rájöttem, hogy hülye vagyok, mert ez egy tál, tehát mondjuk mehet a közepébe egy zacskó zöldborsó, míg fagy, nem foglal egyáltalán a fagyasztóban annyi helyet, mint én gondoltam. Sőt, ezzel az elvvel (kivéve belőle a motort és a lapátot, a spájzban is könnyebb a tárolás)

  4. Zit says:

    Igen, valóban fontos. Én személy szerint már több módszert is kipróbáltam (joghurtok lefagyasztása, fagyott gyümölcsök összeturmixolva, botmixeres), de egyik sem volt jó. Pár éve aztán vettem egy fagyigépet, olyat aminek a tartályát le kell fagyasztani. Sajnos baromi kekec természetű lehetek, mert nekem az sem tetszett. Kétszer használtam két év alatt. Egyszerűen idegesített, hogy előre rá kellett készülni a dologra, meg egyébként is túl kicsi a fagyasztóm, szóval macerás az egész. Így végül eladtam és vettem helyette egy Cuisinart-ot, a kompresszorost. Na mondanom sem kell, azóta paradicsom van, akkor és annyit, amennyit csak akarunk. Volt, hogy egy délután alatt négyszer csináltam benne fagyit. Ezért imádom ennyire a kis masinát, ha kitalálom, hogy fagyi kell max. fél óra és ehetem!Amúgy mi a gyümölcsfagyikat szeretjük inkább, de főzött alappal sem tart sokkal tovább, mondjuk plussz egy óra.Zit

  5. Jaj, hát egy kompresszoros gép, az a nagy-nagy álmom, de addig is ezt szeretem, majd ha az előtte lévő 25 dolog, amit fontosnak gondolok meglesz, akkor tuti én is beruházok egyre!Mithrile, köszi a linket, be is teszem a posztba!

  6. Morzsa says:

    Sajnos nálunk egyetlen fagyi fan van a családban: én. Magamnak meg csak nem csinálok mindennap fagyit… (kalória, meg minden…)Így én -a mai első használat után- amondó vagyok, hogy a fagyigép kell, de óccsón 😉 A tartályt meg -no, persze mióta nagy fagyasztóm van- folyton bent fogom tartani, és akkor tényleg 30 perc alatt fagyi van…

  7. Lili says:

    Meggyőztetek, rendeltem egyet, alig várom!!!!

  8. MGL says:

    csak megerősíteni tudom-fagyigép kell-és nem is akármilyen:)MGL

  9. t3v, az okostojas says:

    a todományos magyarázat (fagyiológia): mitől lesz krémes a fagyi (a recept alatt):http://okostojas.blog.hu/2008/06/20/frappuccino_fagylalt

  10. VKOrsi says:

    de ismerős ez a kép 🙂 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!