Fűszer és Lélek

Kapris kumprisaláta kacsamellel

Nem szoktunk minden hétfő délben ilyen komoly ebédeket enni, általában a hétvégéről maradt ételeket esszük, de vasárnap este Norbi felcsöngetett egy szatyor Charlotte újkrumplival, amit pár órával azelőtt szedtek ki a földből, így alig vártam, hogy hétfőn főzhessek belőle valamit.
Norbitól már tavaly is vásároltunk krumplit, és idén, miután végiggondoltuk, hogy hány kiló krumplit eszünk évente, arra jutottunk, hogy érdemes érte több pénzt kiadni, annyira más, annyira finom volt az íze!
Idén nagyon várom a Ratte fajtát: “Afféle kiflikrumpli. Sárgás, elnyúló alakú. Textúrája sűrű, tartós vázzal. Nagyon karakteres mogyorós ízzel bír. Salátaburgonyák közé tartozik. Ennek ellenére Joël Robuchon klasszikus burgonyapüréje ebből a fajtából készül. Sütésre is igen jó.”
Norbinál egyébként bárki vásárolhat a burgonyákból, folyamatosan frissíti a blogját.
Különben is szerintem járható út az, hogy többen összeállunk egy vásárló közösséggé és közösen alkudunk ki jobb árakat, de legalábbis jobb minőséget, ezzel biztos megélhetést adva családoknak. Van már erre példa Magyarországon is, de Franciaországban, és Angliában is nagyon elterjed megoldás a hipermarketek dömping zöldség-gyümölcs kínálatával szemben.

Hozzávalók a krumpli salátához:
2 kg Charlotte újburgonya
10 dkg kapribogyó
2 fej salotta hagyma
15 levélke zsálya
10 levélke bazsalikom (lila a képen)
1 citrom héja és leve
2 dl olívaolaj
nagy szemű tengeri só
bors

A krumplit a mosogatószivacs durva felével megdörzsöltem, majd egészben megfőztem enyhén sós vízben. Közben felaprítottam a hagymát, leöblítettem, majd szintén feldaraboltam a kapribogyót. A citrom héját lereszeltem, és rányomtam a levét is. A zsályát apróra vágtam, a bazsalikomlevelet pedig apróra tépkedtem. Leöntöttem az olívaolajjal, és miután megfőtt a krumpli, ebbe vágtam karikákra. Összekevertem, sóztam, borsoztam. Fontos, hogy viszonylag gyorsan meg is együk, különben beszívja az öntet.
A kacsamellel nem csináltam különösebb faxnit, egyszerűen rozéra sütöttem.

Ha más is szeretne vásárolni a burgonyákból, nyugodtan írjon Norbinak a csiten kukac gmail pont com címre!
A burgonyákról itt és itt is lehet olvasni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Eszter, ilyen erővel minden húsos étel körete "vega". Csak valahogy mégsem illik a vega cimke alá, aki nem eszi húst, annak ez elég brutál. Ahogy peszahkor sem bundáskenyeret eszünk a pászka mellé 🙂

  2. Anonymous says:

    Nem helyes rozéra sütni a kacsamellet.Na, ki írta ezt a megjegyzést?medvedr

  3. Anonymous says:

    Kicsit off, de muszáj : A kisebbik fiam (13 éves)megsütötte a könyvedből a cookie nevű finomságot. Oltári jó lett, nagyon nagy sikerélmény volt a gyereknek és iszonyatos sütievés az egész családnak. (Triplázta a mennyiséget a fiú, nem kispályázott) Egy kérdés merült fel benne: Hogyan lehet úgy megsütni hogy ne legyen lapos. Amikor a halmokat gyártotta akkor még szép kerek volt, aztán meg a hő miatt megolvadt és lapos korong alakú lett, így egy kicsit rövidebb ideig sült. Nagyon finom lett így is, csak a fotón a könyvben olyan szép lett és az alkotó megkért, hogy vessem fel a blogon ezt a problémát, biztos tudja valaki a megoldást. Tényleg nagyon jó volt csak szerintem nem értette, hogyan lehet olyan mint a fotón.Üdv: medvedr

  4. Mikor megjött a rozés kommented, épp voltak nálam, de nem bírtam ki, felnevettem 🙂

  5. Cookie: sajnso nem tudom mi lehet, annyira mások a sütők. Legközelebb próbájátok 10 fokkal alacsonyabb hőmérsékeleten, hátha…Gratulálok a fiadnak, ez nagyon komoly dolog 13 évesen!

  6. Anonymous says:

    Kedves Eszter, megnéztem mindkét krumplis linket, egyiken sem találtam utalást GMO/non-GMO jellemzőkre. Lehet erről tudni valamit? Köszönet:-)

  7. Feltennéd a kérdést a csiten kukac gmail pont com (ő termeli a krumplit)címen is?Én nem tudok válazolni rá sajnos.Köszi

  8. Balzsam says:

    Imádom a kacsamellet… az egyik legfinomabb húsféle 🙂

  9. petled says:

    Gratulálok! Szenzációs!A lila színű valóban lila bazsalikom? Honnan van?Mi a fotón a sárga színű?Üdvözlettel!

  10. A lila valóban lila bazsalikom, a kertünkben nő.A sárga folyadék? Az olívaolaj. Ha a sárgászöldre gondolsz, az a kapribogyó.

  11. Lili says:

    Atyaúristen, ez mennyire jó! Én meg ehetek ma a menzán rizseshúst! Broáf!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!