Fűszer és Lélek

Pesztós kalács

Múlt héten nem itthon ünnepeltük a szombatot, hanem barátoknál. Nem én főztem, de a challa-t, vagyis a kalácsot tőlem kérték. Olasz vacsora volt, két olasz párral. Először arra gondoltam, hogy sima kalácsot viszek, mert fogalmam se volt, hogy mi lesz a menü, de aztán kaptam egy fülest, hogy vega ételekre számítsak, mindenféle tésztákkal, rizzsel, sok-sok salátával és paradicsommal. Nem voltam nagyon meglepődve 🙂
Kiderült, hogy a salátákat sajtok egészítik majd ki, úgyhogy bátran estem neki a sima kalácsrecept felturbózásának.
A sajt kiesett, mert sajthoz minek sajtot enni, ugye?
A fokhagymás kalácsot se akartam még egyszer elsütni, már szinte minden barátunk ismeri.
Maradt a pesztós kalács ötletem. Érdemes volt fáradni vele, nagyon hálás volt a közönség 🙂
Kicsit munkás így elkészíteni a kalácsot, de megéri fáradozni vele, nem csak a sok dícséret, hanem a gyönyörű látvány miatt is.
Miután a kalácstészta megkelt, hat részre osztottam, és a hat részt nyújtófával hosszú, keskeny csíkká lapítottam. Minden csík közepébe tettem a tesztóból, és óvatosan feltekertem, majd kézzel sodorgattam, hogy rendesen összetapadjon. Ezt mind a hat csík tésztával megcsináltam.
Megfontam a kalácsot, hagytam fél órát kelni, majd megkentem tojással és betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe 35 percre. Persze néhol elmászott a pesztó, de összességében 🙂

Hozzávalók a kalácshoz:
50 dkg simaliszt
1+1 nagy tojás
2 dl langyos víz
7 g szárított élesztő
1 ek olívaolaj
3 ek cukor

Hozzávalók a pesztóhoz:
1 csokor bazsalikom
2 marék dió
olívaolaj
só, bors
+ rozmaring

A rozmaring kivételével minden pesztó hozzávalót a turmixba tettem, és krémesre turmixoltam. Csak apródonként öntöttem hozzá az olívaolajat, nehogy túl híg legyen. A parmezánt kihagytam, ne nyomja el a többi sajt ízét a vacsorán. Amikor kész lett a pesztó, beleszórtam a nagyon apróra vágott rozmaringot is, de ezt már nem turmixoltam le.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. rekacs says:

    De mókás, pont múlt héten készítettem én is hasonlót, paradicsomszósz-szerűséggel, két szálban a tészta közepére téve, a harmadikat meg rózsaszínes-márványosra megszínezve. A látvány mindenképpen megéri :-)R

  2. András Hídvégi says:

    A kóser olasz konyha gyöngyszeme:)

  3. Hát, a sajtok nem voltak kóserek, de legalább a borok igen 🙂

  4. Anonymous says:

    Gyönyörű, meg is sütöm. Ha nem sajthoz esszük, akkor menjen a parmezán a pesto-ba szerinted?

  5. Akkor szerintem mehet nyugodtan, el nem rontja, az biztos!

  6. Iza says:

    Nagyon jól néz ki. El is mentem a receptet és amikor a sütőnk meggyógyul el is készítem ezt a fincsi kalácsot.

  7. Icus says:

    Egyszerűen csodaszép. Most nagyon meg tudnám enni.

  8. rolvisa says:

    Ha saját készítésű a pesztó, az csak jó lehet.

  9. superhappyjohi says:

    nekem is nagyon tetszik!

  10. zöldmandula says:

    Biztos nagyon finom!Én ilyen módszerrel diós-kakaós változatot sütöttem pár hete, mert a lányaim édesre vágytak.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!