Fűszer és Lélek

Trombitagombás nudli


Hogy miket ettünk, kedveském? Hát, akkoriban még nem voltak ekkora boltok, mint mostanság, ahol minden kapható télen-nyáron. Ha édesapám télen több halat fogott, akkor hó közibe rakta a padláson, és az elállott akár tavaszig is, ha hideg volt. Hús ritkán volt, csak ünnepeken került az asztalunkra. Jaj, de szerettük a vadkacsalevest!
A férfiak csónakkal mentek a Bodrogba, összeszedegették a madarak tojásait, a nők meg tésztát gyúrtak belőle. Vadkacsa, fogoly, és szárcsa tojásából is csinálták a tésztát. ‘Oszt ha húslevest főztek a vadkacsából, megfőzték hozzá a tésztát is. Volt sáfrány a kertünkben, tettük bele a levesbe, attól lett nagyon szép sárga.
Egyszer édesapám elment napszámba dolgozni fel a hegyekbe. Ott mást ettek a népek, mint mifelénk. Ott hozta az egyik munkásnak a felesége a trombitagombás nudlit. Nudli meg gombóc sokat volt mindenhol, de nem ám porcukorral, meg mindenhogy, csak szilvalekvárral, meg zsírral. Mi csak pár gombát szedtünk akkoriban, a trombitagombát nem is ismertük, aztán később láttam, hogy milyen fekete, milyen csúnya, de hát édesapám addigra már szerette.
Na, hogy szavamat ne feledjem, az az asszonyka ott a hegyen olyan nudlit vitt a férjének, hogy kifőzte, zsírba szedte, megszórta a nyáron kiszárított, aszt összetörögetett gombácskával, oszt szedett rá aludttejet.
A trombitagombának frissen alig van illata, de ha megszárítom, olyan erős szaga lesz, hogy fűszerként is használhatjók.
Akkoriban mi is aludttejjel ettük, de ma már ezek a tejek meg sem alszanak, én nem tudom miket adnak nekünk abban a dobozban! Egy ideig még zacskóban adták, azt még meg lehetett altatni, de ez már csak megbüdösödik. Nincs már senkinek tehénkéje itt a faluban, pedig lyány koromban hatalmas gulyákban legeltették. Nem tudom miért nem kell a jó tejecske már senkinek, pedig a hideg aludttejnél semmi sem jobb a melegben. Nem kéne annyi fagylaltot enni.
Szóval mi is elkezdtük csinálni a nudlit, zsírral meg gombával. Még most is szeretem, de én már nem tudom összeszedni a gombát. Ha megcsinálja, csinálja tejföllel, jó gazdagon!
Tegyen bele petrezselymet is, finom az, majd meglátja!
Fotó innen

Hozzávalók a nudlihoz:
50 dkg héjában főtt, öreg krumpli
20 dkg liszt
2 ek búzadara
1 tojás
1 kk só

A krumplit még forrón áttörjük, kiterítjük, és hagyjuk kihűlni. Utána összekeverjük a többi hozzávalóval. Lehet, hogy egy-két kanálnyi liszt még kell majd hozzá. A gríztől keményebb lesz a tészta, de lehet liszttel is pótolni. Kinyújtjuk, hosszú csíkokra vágjuk, megsodorjuk. Közben feltesszük a sós vizet főni. Ha a nudli feljön a víz tetejére, akkor kész.

Hozzávalók a mártáshoz:
3 ek zsír
3 marék trombitagomba (szárított, összetört)
3 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
só, bors

A kifőtt nudlit forró zsírra, vagy szalonnából frissen kisütött zsiradékra szedjük. Megszórjuk az összetört, megszárított trombitagombával, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntünk egy doboz tejfölt. Megszórjuk a petrezselyemmel is, egy percig rotyogtatjuk, hogy a gomba kicsit megszívja magát.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Eszti tegnap megcsináltam, csak nem tejföllel, hanem tejszínnel, valami fantasztikus lett. Egyszerűen imádom. A gyerekek is. Köszönöm mégegyszer:) Fruzska

  2. Szerintem két hét múlva már lesz, ha tényleg bejönnek a melegek.

  3. Bianka says:

    Még nem ettem ilyen gombát, de maga az étel valami isteni lehet

  4. Anonymous says:

    azt mondják, hogy a szárított trombitagomba illata és íze is vetekszik a szarvasgombáéval. Igaz ez?

  5. Nagyon finom, és nagyon erős íze, és illata is van. Nehéz összehasonlítani őket, de van benne valami! 🙂

  6. Balogh Zoltán says:

    Ahh!!!Rókagombák minden fajtája, nemzetsége, formája jöhet 🙂 Színtől függetlenül a rajongásom tárgya mindegyik.A fekete trombitagomba az egyik legfrankóbb.Két nagyon jó tulajdonsága van. Az egyik az, hogy büntetően finom. Egyszerűen fűszerezni sem kell, mert annyira erős és egyedi az aromája.A másik jó tulajdonsága az az amivel a sárga rókagomba (sajnos) nem rendelkezik. Nevezetesen az, hogy ahol van ott sok van.Vagyis ha gombaszedés közben meglátunk egy fekete trombitát akkor egy lépést sem szabad tenni, meg sem szabad mozdulni 🙂 mert több mint valószínű, hogy a körülöttünk levő tíz négyzetméteren egy vödörnyi trombita bujkál a fűben. Ez komoly 🙂 ha lelkesen odatrappolunk ahhoz az egyhez amit megláttunk akkor jó eséllyel taposunk át egy fél vödörnyi sorstársán.Nekem két kedvenc receptem van a fekete trombitára.Az egyik leves. Pofon egyszerű. A gombát megtisztítom és elpárolom a levét. Ez után vajon apróra vágott hagymával összedinsztelem majd felöntöm csirkehúslével és tejszínnel.A másik az ugyanez csak leves és lé nélkül petrezselyemmel tejszínnel, liszttel besűrítve. Köretnek diónyi újkrumpli.A lényeg, ahogy Esztert is írja, hogy nem szabad fűszerezni 🙂 Felesleges.

  7. Anonymous says:

    Szerintem biztos meg fogom ma csinálni. Van másfajta finom szárított illatos gombám. Nagyon várom a végeredményt,köszönöm szépen a receptet. Fruzska

  8. Anonymous says:

    A Tesco-ban lehet kapni a zöldségosztályon szárított trombitagombát, 500 forint alatt van egy adag, ehez a recepthez szerintem bőven elég lehet, veszek is!!!

  9. Zsupötty says:

    Imádom, imádom s harmadszorra is imádom, ahogy írsz meg amit, meg amiről. Még sosem "hallottam" a trombitagombáról 🙂

  10. Lili says:

    De jó írás! És persze a recept is nagyon jól hangzik. Van már trombitagomba?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!