Fűszer és Lélek

Habkönnyű meggyes lepény


Végre olcsó lett a meggy a piacon. Idén nekünk szinte mind tönkretette az eső, rumos meggyre biztosan nem lesz elég, de azért egy jó kis meggylevest mindenképp főzők belőle, nem telhet el nyár nélküle.
Kaptam egy fantasztikusan finom meggyes lepény receptet, vettem is hozzá egy kiló meggyet, de valahogy elfogyódott, a süteménybe már alig maradt. Látszik is a képen, bőven el fért volna bele legalább kétszer ennyi A lepény annyira finom, hogy jövő héten újra sütöm, akkor amikor nem lesz itthon senki a családból, és nem kell a kezükre csapni, ha lopkodják a meggyet.

Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
10 dkg vaj
17 dkg porcukor
2 egész tojás
2 dl tejföl
13 dkg rétesliszt
0,5 cs sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
meggy

A puha vajat és a cukrot habosra keverem habverővel, kb. 10 perc alatt. Közben előmelegítem a sütőt 160 fokra, légkeveréssel. Beleütöm a tojásokat a masszába, azt is elkeverem, majd jöhet a tejföl. Akkor jó, ha már jó habos. Beleszitálom a sütőporral, és szódabikarbónával elkevert lisztet, és gyorsan összeforgatom. Itt már nem kell habverővel dolgozni, elég egy fakanál is.
A piteformát (25 cm-es) kibélelem sütőpapírral, belesimítom a tésztát és kirakom a kimagozott meggyel. Aki gondolja, kicsit lisztezheti a meggyet, hogy ne süllyedjen le az aljára. Kb. 30 percig sütöm, de tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Hagyom teljesen kihűlni, majd megszórom porcukorral.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. saskamacska says:

    Épp sül…:) nekem a 28-as piskótaformába alig fért bele, az egy kiló meggyel meg pláne 🙂 és olyan sűrű a tészta, hogy le sem süllyedtek, mondjuk megkínáltam őket egy kis liszttel… kiváncsian várom milyen lesz az idei első meggyes 🙂

  2. Hangya says:

    a tejföl tényleg 2 dk, vagy inkább dl?

  3. christine says:

    I see that you’re interested and fascinated in food stuffs. This is a good blog! You see, we have this food site Foodista.com (http://www.foodista.com) that is a food and cooking encyclopedia that everyone and anyone can edit. Maybe you are interested in sharing some of recipes to us or share your knowledge about food stuffs and techniques, Or maybe you just like to write reviews about food, wines, restaurant and recipes…why don't you visit us sometimes, if it's food you're interested in, then we are interested in you. Don't hesitate to check us out.I hope to see you there.Cheers!

  4. Anais says:

    Szia Eszter!Hány centis formába sütöd?Finomnak tunik, kipronalnam, de lehet hogy az en formam nagyobb mint a tied.Udv:Anais

  5. Anonymous says:

    csak hogy kekeckedjek: a cukrot mikor teszed bele? Gondolom, hogy a vajjal kevered habosra,ugye? Bocsánat, és sziaZsófi

  6. A lepényforma 25 cm-es.Természetesen dl a tejföl, javítom, köszönöm!A cukor a vajjal, köszönöm!

  7. Anonymous says:

    Megsült, ez tényleg nagyon-nagyon finom. Köszönjük a recptet!

  8. Zsuci says:

    Én is megsütöttem azt a sütit, csak cseresznyével és 200 g tejföllel a 2 dl helyett.FINOM! 🙂

  9. Anonymous says:

    ha soha egy receptedet nem foztem volna, ha nem ispirálni itt engem semmi, akkoris valami dijra jelolnelek most ezert a bevagdalt papirert, en erre magamtol ra nem jovok soha, hihetetlen!assam

  10. Anonymous says:

    Kedves Eszter, nagyon ínycsiklandozó ez a recept. Holnap meg is sütöm. Remélem meggyet is tudok valahonnan szerezni, mert itt Kanadában, még a virágát sem látni:((Nagyon irigyellek, hogy a piacon be tudod szerezni….Niki

  11. Bányai-Szücs says:

    Szia!Megcsináltam. Finom, de mégse olyan, mint a képen. Mindenből annyit rakta, amit írtál, majdnem 1 órát kellett sütnöm…és szétesik. De így is elfogyott. Mit csinálhattam rosszul?Kormi

  12. Szia, elképzelésem sincs mi lehetett a baj, épp most láttam egy másik blogon is, hogy valaki megcsinálta, és sikerült neki.Furccsa. Pénteken újrasütöm, majd figyelek.

  13. munchkin says:

    Kedves Eszter,Itt mifelenk (California) nem hiszem, hogy lehet kapni reteslisztet. Kell valamit valtoztatni a hozzavalok aranyan, ha hagyomanyos lisztbol sutom?Koszi, Evi

  14. Anonymous says:

    Sziasztok! Én sima lisztből és málnával készítettem, mert itt sajnos se friss meggyet, se réteslisztet nem lehet kapni. Így is nagyon finom lett, már két adag el is fogyott. Legközelebb megpróbálom áfonyával. Úgy terveztem, hogy fahéjas vajjal kenem meg tetejét és arra szórom a cukrot, a hagyományos áfonyás muffinhoz hasonlóan. Már alig várom, hogy az is elkészüljön. Tényleg nagyon finom pihe-puha sütemény:)) Köszi: Niki

  15. Akkor a válasz meg is született, működik simalisztből is.Épp azt akartam tanácsolni, hogy a liszt súlyából vonj le 4 evőkanálnyi búzadara súlyát, és a búzadarát egy éjszakára áztasd a tejfölbe, úgy süsd másnap a maradék simaliszttel, de ezekszerint így is jó 🙂

  16. tormacsillus says:

    Én is kipróbáltam, nagyon finom lett, bár kicsit furcsa lett az állaga. Talán mert 2 dk tejfölt tettem bele, vagyis egy evőkanállal:) Legközelebb 2 dl-vel próbálom meg:)Persze így is elfogyott az egész ..

  17. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Az elmúlt 2 hét alatt már hatodszorra kellett megsütni, pedig csak ketten vagyunk rá :-)) Olyan gyors, egyszerű és fincsi süti 🙂 Köszönöm a receptet.Üdv.:Sz.

  18. Nagyon örülök, hogy van akinek működik! 🙂

  19. sugarcandy says:

    Kedves Eszter,június óta sokadjára csinálom, épp szilvás lesz, de volt már málnás-ribizlis is, mindenhogy mennyei, imádom és eddig mindenki, aki kóstolta. EGy kérdés: te milyen liszttel csinálod? Azt már nagyon érzem, hogy a házivaj meg a házitejföl sokat dob rajta, biztos így lenne a liszttel is, mit javasolsz? köszi előre is a választ.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!