Fűszer és Lélek

Víz, víz és kenyér a Zemplénben

Zemplén+vihar+038
Tegnap hatalmas eső esett itt a Zemplénben. Reggel elmentünk egy régi barátunkhoz látogatóba Telkibányára, és már odafelé is izgalmas volt az út a sok víz miatt, de hazafelé csak negyven kilométeres kerülővel jutottunk haza, az Aranyosi-völgyet ugyanis lezárták árvíz miatt.
Voltam már többször Telkibányán, de eddig nem tudatosult bennem igazán, hogy mennyire gyönyörű falu! Erdőbénye határában a polgármester nézte aggódó arccal a patakot, de akkor már kezdett csitulni az eső, remélem nagy baj nem történ éjjel se a faluban.
A kenyérrel vannak gondok errefelé, legtöbb helyen csak vacak előreszeletelt kenyeret árulnak, de ha nem azt, akkor se valami fényes a minőség. Gondoltam kipróbálom a Karancsot, mit tud. Nagyon féltem tőle, mert emlékszem még arra, amikor nekünk is valami hasonló volt otthon, és jó kenyeret, vagy normális süteményt nem lehetett benne sütni, pedig szegény édesanyám mindenféle cserepeket rakott az aljába, hogy ne égessen annyira.
Biztos ami biztos, vettem a Culinárisban angol, Hovis márkájú élesztőt, és jelentem, a kenyér nagyon jól sikerült!
Jó érzés ebben a hidegben, esőben friss kenyér illatára hazajönni.
Zemplén+vihar+016

Hozzávalók a kenyérhez:
1 kg simaliszt
2 csomag szárított élesztő (2X7g)
1 ek tengeri só
1 kk kömény
1 kk durvára őrölt bors
2 ág kakukkfű levélkéi (ha már minden tele van kakukkfűvel)
7 dl langyos víz

Alaposan kidagasztottam a kenyeret, hagytam duplájára kelni, majd sütőpapírra borítottam, és pihentettem még húsz percig. Kicsit megformáztam a pihentetés előtt, de nem vittem túlzásba. Legnagyobb hőmérséklete felmelegítettem a sütőt, ezen ez 8-as fokozat, majd ezen is sütöttem szép pirosra, nekem 35 perc alatt sült meg.

karancs.jpg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Orsi, bocsánat, hogy csak most válaszolok, most értünk haza.Nagyon megáradt a patak, de a 37-es felé nem zárták le az utat.A kakukkfű terem a Ligetben is, és nem védett növény.Bridge, erről sajnos lemaradtam, de megyek még 🙂

  2. Bridge says:

    Telkibánya, és az a vidék is valóban nagyon szép…A környéken a pálházi péket látogasd meg egyszer, ha lesz kedved. (A város szélén, Bózsva felé vezető úton.) Ő készíti a kedvenc reform vaníliáscsigámat. 🙂

  3. Benikuty says:

    szomorú vagyok, mert a helyzet már tragikus.mi itt Szentendrén, a Posta alatt is aggódva lessük a Dunát, a Bükkös-patak napok óta félelmetes:(

  4. orssi says:

    Kedves Eszter!Nagyot dobbant a szívem ,mikor megláttam a Tokaji-hegyről a képet,ugyanis én annak lábánál nőttem fel.Sajnos messzire sodort az élet,ezért keveset láthatom.Erdőbénye is a szívem csücske,mert sokat nyaraltam ott,nagymamámnál,szép emlékek kötnek oda.Szeretem az írásaidat,mindig elolvasom,csak így tovább.Lenne két kérdésem.Hol szedhetek kakukkfüvet Bényén,nem védett növény?,melyik részén?és Mennyire áradt meg a patak,be lehet jutni a faluba?Előre is köszönöm:Dálnoky Orssi

  5. petra says:

    Imádom a felső fotót! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!