Fűszer és Lélek

Erdeigombás borjú

Csak nem akarnak a cseresznyék megérni!
Azzal vígasztalom magam, hogy legalább van gomba. Igaz, a mezőbe gumicsizmával is alig lehet bemenni, akkora a sár, hogy rögtön bokáig süllyedünk, de a gyerek imádja. Valami náthaféle is tarol nálunk, naponta kivégzünk egy százas papírzsebkendőt, reggel tényleg olyan érzésem volt, mintha tél lenne. Azokban az órákban, amikor nem esik, kimerészkedünk, ha messzebb nem, hát a közeli hegyoldalba,vagy a legelőre, és tíz perc alatt találunk egy jó ebédnek való gombát: pár szem pöfeteget, egy-két tinórút, rókagombát, ilyesmit.
Erdei gomba, és vad kakukkfű… Soha nem kell ettől jobb!
Kaptunk pár szelet borjúcombot, volt itthon vaj, azon kérgesítettem gyorsan, majd rászórtam a gombaszeleteket, meghintettem egy kanálka liszttel, végül a kakukkfüvet dobtam rá, tekertem hozzá egy kis borsot, majd sóztam. Felöntöttem a tejszínnel.
Addigra olyan csodálatos gombaillat lengte be a Csite családtól kölcsönkapott házat, hogy mindhárman a serpenyő körül toporogtunk.
A köret krumpli volt, félbevágva, megfőzve, majd fokhagymával vajban lesütve. Na és persze egy pohár száraz furmint. Dávidnak bodzaszörp, de ő is kért egy korty bort. Nem szerette aszúra gondolt 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @chilii: “Az adott” furminthoz: jók a grillezett húsok, halak, de itt az évjárat miatt kialakult magas savtartalom elviseli a pirospaprikás, húsos magyarosch kajákat is, stb., de akár a távolkeleti konyha nyershal ételei is jók lehetnek hozzá. Jó, ha visszaköszön az ételben a bor jellemző aromája pl. citrom.

  2. chilii says:

    aha! szóval a furmint jól passzol a borjúhoz 🙂

  3. Balogh Zoltán says:

    Bizony, nincs is finomabb az ilyen erdei gombás varázslatoknál :)Az a tinóru nyári vagy ízletes vargánya volt? Mondjuk mindkettő borzalmasan finom.

  4. Mammka says:

    Kedves Dorka!Olyan jó,hogy írtál tara oldalára,mert így Rádtaláltam!:)))Nagyon kedveseket írtál,köszönöm!Tüneményes ez a csizmás kis ballagó legény!:)

  5. Anonymous says:

    Fú, az a gombaillat klassz lehetett.Sajnos nálunk kimaradt a gombászásra oktató rokon/barát stb. ezért nem merek leszedni gombát kirándulás közben. A piacra elvinni meg nincs időm . Így hát csak vágyakozom az ilyen élmények után. A száraz furmint azért megvan.Üdv: medvedr

  6. duende says:

    Ismerem az ilyen erdőből-rétből-egyből-lábosba kerülő varázslatos ételeket… Jobb ízű ezeknél nincs is. Eszembe juttattad a tavaly nyári balatonfelvidéki őzláb- és szegfűgombaebédeinket, hozzá szedett vadkakukkfűvel. Mesések, ezek az étel-élmények maguk a csodák. Mintha a hely szellemét is a tányérba varázsolnánk, s mire a dzsinn megkérdezné, mit kívánunk: már semmit, semmit mert Teljesek vagyunk. Ugyan mi hiányozna a boldogsághoz? 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!