Fűszer és Lélek

Töltött karalábé, húsmentesen

Egyik este meglehetősen későn értünk haza, és már se kedvünk, se időnk nem volt elmenni a henteshez húsért, pedig két napja a hűtőben várt a sorsára öt zsenge karalábé.
Szívesen főztem volna belőle levest, de az a férjemnek nem étel, csak akkor, ha van utána „valami”. Vagyis leginkább egy szép szelet hús, vagy hal, de ha más nem, akkor öt-hat palacsinta.
Este hétkor már nem állok neki többfogásos vacsoráknak, még akkor sem, ha egész nap nem jutottunk meleg ételhez. Akkor legyen töltött karalábé. Ok, de mivel töltsem meg? Egyszer kóstoltam gombával, nem ízlett. Lett volna még babkonzerv otthon, de annak már a gondolata is furcsa volt. Maradt a szokásos rizs, és egy darab feta sajt keveréke.
Nem mondom, hogy ezentúl csak így készítem, mert azért a „klasszik” töltött karalábé továbbra is a tavasz slágere marad, de meglehetősen ízlett így is.

Hozzávalók:
5 karalábé
14 dkg feta sajt
1 marék rizs
1 babérlevél
2 dl tejszín
kb. 2 dl zöldség alaplé
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 kk majoranna
1 csokor kapor, vagy petrezselyem
só, bors
cukor ízlés szerint
esetleg 1 ek liszt

A karalábékat megpucolom, és hármat felkockázok. A maradék kettőnek kivájom a belét és a kockákhoz dobom. A rizst félig megfőzőm, majd elkeverem a villával összetört sajttal, sózom, borsozom, és hozzákeverem a majorannát is. Beletöltöm a karalábéba.
A fej hagymát kevés sóval megdinszteltem a vajon, majd rádobom a három kockára vágott karalábét. Beleteszem a másik kettőt is, ami meg van töltve, és felöntöm annyi zöldségalaplével, amennyi épp ellepi a kockára vágott karalábét, a töltötteket nem. Beledobom a babérlevelet.
Lefedem, és lassú lángon puhára párolom. Ekkor ráöntöm a tejszínt, és kiszedem a karalábékockák felét, majd leturmixolom, és visszatöltöm. Kevés cukorral ízesítem, esetleg lehet hozzá pár csepp ecetet is tenni. Aki sűrűn szereti a levét, az keverjen egy kanál lisztet a tejszínhez és habarja be.
A végén megszórtam kaporral, de lehet zöldpetrezselyemmel is.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Eisenstock Ildikó says:

    Így születnek a legjobb fogások…

  2. Ildiko says:

    Próbáld ki újhagymával és zöldborsóval keverni a (főtt) rizst, ezzel tölteni a karalábékat, borsfűvel fűszerezve – nagyon finom és szép színes is!

  3. Morzsa says:

    Imádom a töltött karalábét. De én gombával is. És alaplé mellett még száraz fehérbort is öntök alá + sütőben párolom lefedve, mert nekem úgy egyszerűbb. Sűríteni meg csak úgy szoktam, hogy 1 tojás felét rakom a töltelékbe, a másik felét meg a tejföl-joghurt keverékébe, amivel leöntöm.De az a fetás, saját anyagból sűrített most megfogta a fantáziámat, és érdekes, új távlatokat nyitott meg előttem :-))))Meg rájöttem, hogy nagyon éhes vagyok, pedig még dél sincs.

  4. meow says:

    Kaporral?! És Gábor megette?! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!